Last news in Fakti

6 Март, 2022 14:14 1 249 32

Денков: Започнахме интегрирането на деца от Украйна в образователната система

  • николай денков-
  • образование-
  • интеграция-
  • бежанци

Ще бъдат проверявани и поставените им имунизации, обясни министърът

Денков: Започнахме интегрирането на деца от Украйна в образователната система - 1
Снимка: БГНЕС

Стартира процесът по интегриране децат от Украйна в образователната система. Това заяви в ефира на „Събуди се” министърът на образованието акад. Никола Денков. По думите му бежанците, пристигащи у нас, имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се обучават у нас.

„Докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист. Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини. Отворихме възможността за интегриране в образователната система още преди да е получен статут на бежанец, но докато това не стане, деца няма да влязат в училище:, обясни той.

На всички деца ще бъдат проверени поставените имунизации, като при необходимост ще бъдат поставяни такива, добави министърът.

„Максимално бързо ще изискаме информация от Украйна по този въпрос. Вече има подадени молби, но няма интегрирани деца в системата. Децата с двойно гражданство, при които единият родител е българин, директно могат да влязат в училище. Ще има специална процедура и за преодоляване на езиковата бариера. Децата ще се обучават по програми за бежанци, е се заплащат допълнително от бюджета на МОН, е от този на училищата”, каза още Денков.

Образователният министър допълни, че психолози ще работят с всички деца, които имат нужда.

„Това ще става на вече разкритите телефонни линии, които се ползваха по време на пандемията”, добави той.

Николай Денков коментира още, че се обсъжда и намаление на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие.

„В момента украинските студенти у нас са над 1000, около 1075. Обсъждаме намаление на таксите, но това трябва да се направи правилно, единствено за нуждаещите се. Иначе всички висши учебни заведения у нас откликнаха и са готови да помогнат не само на студентите, но и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията”, каза още министърът.

Във връзка с идеята за сливане на университети акад. Денков обясни, че това е практика и в други страни, като България е закъсняла с нея.

Целта е там, където образованието е раздробено, като в София, да има сливане, за да станат университетите о-видими за студентите и за чуждестранните компании”, обясни той.

Николай Денков увери, че тестовете за учениците ще отпаднат, веднага,когато експертите са сигурни, че е безопасно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    16 4 Отговор
    И деца ще ви направим като нямате!

    Коментиран от #23

  • 2 АнтиГост

    9 10 Отговор
    Браво !
  • 3 тралала

    33 6 Отговор
    Денков: Започнахме интегрирането на деца от Украйна в образователната система. ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА ИНТЕГРИРАТЕ ДЕЧИЦА И ОТ ЦЕНТРАЛНА АФРИКА. ЛИЛАВОВЕНЦОВИТЕ НЕ УСПЯХТЕ ДА ГИ ИНТЕГРИРАТЕ,ПОНЕ ОПИТАЙТЕ С НЕГЪРЧЕТА И АРАБЧЕТА! Некадърници!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 По кабела

    2 17 Отговор
    Кабела ми продължава да пуска руски телевизии. Част от таксата се трансформира в бомби и тролски надници.

    Коментиран от #32

  • 6 Многото напъни

    30 5 Отговор
    Вие нашите не можете да оправите, че техните. Чакайте малко, скоро театъра ще свърши, макар и много тъжен и кървав и някои ще си тръгнат кой от където е. Кого ще интегрираш и за кога. Като знам обр. ни система те са поне с 3 год. напред от нашите.
  • 7 кабел

    4 8 Отговор
    Щом не ти пуска рускини,пак си добре.
  • 8 Мим

    17 0 Отговор
    Ами ако успеете и българи за винаги да ги направете,няма да е лошо, а ние след войната да им изпратим един комплект тъмнолилави...
  • 9 влък

    3 1 Отговор
    Фалоу ми енд летс гоу! Кент тъч дис.
  • 10 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    23 1 Отговор
    интегрирайте нашите деца стига с този мазен западен популизъм...
  • 11 Дедо ви

    22 1 Отговор
    "Денков: Започнахме интегрирането на деца от Украйна..." Айде стига неподходящи термини. Няма ли да почнете да ги диференцирате или субинтерполирате? То циг@ните ги интегрирате 50 години вече и резултата не е нулев, ами е някъде към минус хиляда. Украинците нямат нужда от вас. Те са нормални хора като нас и за 2 дни всичко с тях ще е наред.
  • 12 Интересно

    20 1 Отговор
    А нашите деца кога ще ги интегрирате лицемери
  • 13 хХх

    19 2 Отговор
    Това е театър на абсурда.
    .
    Либерал-фашистите на Просто Киро вече "интегрират" деца.
    .
    Къде ?
    Във Waffen SS Бранник ?
    .
    Адолф Шолц ли ще е новият им фюрер ?
  • 14 духайдуду

    18 2 Отговор
    А Лорер интегрирахте ли го? Щото щели с жена му да си интегрират некви 6 милиарда лева.
  • 15 САНДОКАН

    22 1 Отговор
    След провала с българските деца, какво ли ще направите с чуждите.
  • 16 препис

    7 1 Отговор
    Адолф Шолц ли ще е новият им фюрер ? Не знам,но се питам,кога там при Щолца и при Бебочката ще има хайл?
  • 17 сбруя

    7 3 Отговор
    Лена Бориславова по заплата настига Хампарцумян. 13600 към 20 000. Лева. Ха,да му е лошо на бай Тошо!
  • 18 Kasapina

    9 3 Отговор
    БРАВО ПОСЛЕ УКРАЙНЦИТЕ ДА НЕВЕ ИГОНИЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ И ДА СИ НАПРАВИЯТ ЕДНА НОВА УКРАИНА.
  • 19 Иво

    14 1 Отговор
    Тези хора бягат от война.Нашите основни паразити работодатели и брокерджии им се надяват.Едните очаквали да намерят сред тях работници да им работят за 500евро, Другите ще ги агитират да купуват стари панелаци по 2хил.евро квадрата. Еии широка душа има българина еиии.Тоз щял да ги интегрира в училище....Връзка с главния нямате вие.
  • 20 Решетников

    8 2 Отговор
    БРАВО ПУТИИН! УДРИИ
  • 21 Rolex

    3 1 Отговор
    По какъв начин точно ще проверят имунизации на бежанец, дошъл само с дрехите на гърба си? Каквото им кажат- това е! Да не говорим, че това не е от първостепенна важност
  • 22 Анонимен

    6 0 Отговор
    Сладки приказки за наивници..
  • 23 Бе аз

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    бих направил на някоя млада украинка загубила съпруг бандеровец.
  • 24 Българин

    0 6 Отговор
    Браво ! Първото добро нещо от това правителcтво на Кирил Петков !
  • 25 112

    9 0 Отговор
    Денков,Нали щеше да правиш промени бе човек !Къде ти са проверките за нивото на образователния процес ! В РУО тата ,началниците ,на ГЕРБ и ВМРО, Директорите по училищата, и те техни ,а всеки знае ,че със стари к...и ,нов бардак не става ! Ти си чоплиш носа и решаваш Проблеми на украинските деца ! А проблемите със знанията на нашите бе "Г-н АКАДЕМИК !
  • 26 pbdan

    3 0 Отговор
    Да не си вържем здрав пръст. Щели да ги чакат 90 дни да решат?! Той и Путин смяташе,че за 3 дни ще приключи войната. Освен всичко повечето бежанци от Украйна казват, че ще се върнат в родината си. Не бива да правим паралел с арабско-африканските навлеци, тия са 95% жени и деца, тук-таме някой старец или мъж НГСВ.
  • 27 Иванушка

    5 0 Отговор
    Дано да не ревнат украинците че искат Латиница в Азбуката ни и че Кирил и Методи са украинци ))
  • 28 г-н

    0 0 Отговор
    Г-н професоре намалете грамажа на закуските за учениците и да ги направят по вкусни тия гербераски мисирки
  • 29 Простото Киро

    2 0 Отговор
    Тоя да го интегрират с Бай Ставри!
  • 30 000002

    1 0 Отговор
    Тоя бай ставри го оставихте на сухо бе, то не бе борисов, гешев, доганя.. я му пратете поне псевдо академика да намаже соросоидно упе
  • 31 Е ми...

    1 0 Отговор
    Горките деца.
  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "По кабела":

    Ами откажи се от кабелната бе ,отворко.И няма да гледаш. За порно каналите що не протестираш? Една част от таксата отива и за тях...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове