Last news in Fakti

6 Март, 2022 19:14 1 001 16

Божидар Божанов: Държавата не контролира директно социалните мрежи и това е добре

  • божидар божанов-
  • министър-
  • електронно управление-
  • социални мрежи-
  • хакери-
  • кибератаки

Не е редно управляващите да блокират фейсбук публикации на опозицията, заяви министърът на електронното управление

Божидар Божанов: Държавата не контролира директно социалните мрежи и това е добре - 1
Снимка: БНР

На този етап изглежда, че кибератаките, които идват от Руската федерация към Украйна са по-скоро за сплашване и не предизвикват големи щети.

Това заяви пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той обясни, че кибервойната като дефиниция включва физически щети - разрушения, включително смърт. По думите му такива към момента в Украйна по-скоро няма. Божанов обаче не изключи, че може да е имало по-сериозни атаки.

"Събитията там са достатъчно интензивни и хаотични, така че може и нещо такова да се е случило, но в цялата суматоха да сме го пропуснали. При предишни събития в Украйна руски хакери атакуваха електроразпределението, което остави без ток част от Киев. Оставянето на болници без ток води индиректно до загуба на човешки животи", коментира Божидар Божанов.

Министърът допусна, че и сега се атакуват подобни цели - електроразпределителни и ВиК дружества.

По повод филтрирането на 45 хиляди интернет адреса у нас, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи, Божанов каза:

"Спирането беше превантивно. Това са адреси, от които е известно, че има опити за разузнаване, за по-обикновени, недеструктивни атаки. Превантивно спряхме достъпа до тях, защото същите тези адреси могат да бъдат използвани и за много други неща. У нас положението е по-скоро спокойно към момента, няма нещо драматично, завишена киберактивност, но ние се подготвяме за момента, в който подкрепените от руската държава хакери обърнат фокуса си извън Украйна", допълни министърът на електронното управление.

От гледна точка на киберсигурността в администрацията и всички държавни регистри и системи в момента се наваксва загубеното през последните години време.

"Правим различни одити, проверки, тестове. Използваме помощта и на компаниите, които предоставят инструментите, които държавата си е купила и не използва ефективно, така че да откриваме повече опити за прониквания, да спираме повече атаки автоматизирано", каза Божанов.

Министърът обясни, че социалните мрежи не са обект на директен контрол и регулация от страна на държавата и това в общия случай е по-добре.

"В последните години има активни пропагандни действия на руската държава, те не са директно излизащи от нейно име, а чрез нейни анонимни и полуанонимни канали. Това, което имаме правомощие да правим е да следим тези неща и да ги докладваме", заяви Божидар Божанов.

Работи се активно със социалните мрежи за откриване на т. нар. "неавтентично поведение".

"Тоест когато координирано тролове, ботове и много сайтове за фалшиви новини публикуват едновременно едно и също нещо, това да бъде откривано и сваляно от Фейсбук, без разбира се да се нарушава свободата на словото, тъй като това не е свобода на словото, а очевидно е пропаганда от трета страна", обясни министърът.

Той напомни, че сайтове като Russia Today и Sputnik , притежавани официално от руската държава, в социалните мрежи са блокирани по решение на ЕК.

По повод опашките на бензиностанциите и разпространените в социалните мрежи снимки, Божанов коментира, че опитите за създаване на паника са започнали по-рано.

"Още преди седмица в социалните мрежи се появи същият този наратив за свършването на горивото в опит да се предизвика паника. Това се случи в същите тези сайтове за фалшиви новини. Тогава обаче никой не поде тази тема и тя заглъхна без да създаде паниката, която създаде след това. Впоследствие ГЕРБ, младежката организация и някои от по-опитните им политици, споделиха тази информация, което я мултиплицира. На въпроса можехме ли да я спрем - не е редно управляващите да блокират фейсбук публикации на опозицията, колкото и това да крие своите рискове", заяви министърът на електронното управление.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вероятно

    5 15 Отговор
    скоро руснаците няма да имат и ток да пуснат компютрите
  • 2 Олег

    12 7 Отговор
    Долу ръцете от Руската Федерация
  • 3 Как

    13 5 Отговор
    Ша ме контролирате бе афдали !...за това ли се борихме да смъкнем самозабравилия се тодор селяка от власт,който върна България 100 г. назад във времето!

    Коментиран от #4, #16

  • 4 любопитен

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Как":

    А, сега напред ли минахме ?

    Коментиран от #6

  • 5 ДА ВИЕ

    18 1 Отговор
    КОНТРОЛИРАТЕ БНТ БТВ и НОВА и това стига за Бесна пропаганда и дезинформация
  • 6 Това

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "любопитен":

    си е твое виждане човек , моето е коментар 3

    Коментиран от #8

  • 7 социалки на парцалки

    8 1 Отговор
    Аааа няма нужда джендъpмафията с ермолките върши необходимото! То е едно докладване, блокиране, който не е 💉 и не си е закичил 🇺🇦 на кладата, лудница!
  • 8 Ох, Ох ..........

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Това":

    "Кой не скача е червен, кой не скача е червен" викаше хубавото Наде, и глупаците скачахме ли, скачахме !!!

    Коментиран от #10

  • 9 егати демокрасито

    10 1 Отговор
    такова нещо по тошово време не е имало! оставка! то вие така или иначе на 25 април ще бъдете изритани позорно!
  • 10 крад крад демокрад

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ох, Ох ..........":

    хто не скача тот москаль викаха и бандеровците те поне се наскачаха бързо а ние кога?
  • 11 Да помислим

    8 1 Отговор
    Тоя рогач да каже,защо са блокирани Руски телевизии в България. Защо обикновения българин е заливан само с русофобски новини? На украинските бежанци им плащат по 40лв.на ден на човек хотел от нашите пари,от бюджета на държавата. Сметнете сами,колко е пенсията в България и колко е минималната заплата.
  • 12 Истината

    3 1 Отговор
    Абе малоумник кажи за Виваком и изтичането на данни, защо мълчиш!!!!
  • 13 Доставчиците

    2 2 Отговор
    Увеличиха таксите, а намалиха каналите. Кой ще ни компенсира?
  • 14 Наблюдател

    2 0 Отговор
    За да коментираме, трябва да сме живяли дълги години сред украинци, руснаци и сие. Ние коментираме неща от кухнята на Бг, но това са лични виждания. В спора има и ответна страна, съшото е и с русия украина. Те си знаят, както ние живеещите в някои провинции в бг. Бг без война ни обезлюди. Всичко унищожаваха през тия 20 години и младите напускаха бг, оставаха ограниените и днес те са за бсп радев янев борисов доган
  • 15 Д.ИВАНОВА

    3 0 Отговор
    Службите нека си изпълняват предназначението без да прекаляват и психясват хората.Моля не забравяйте,че българският народ е вашият работодател.ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ
  • 16 Д.ИВАНОВА

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Как":

    Спазвайки добрият тон,моля,осведомете се -ЖИВКОВ изведе БЪЛГАРИЯ ОТ РАЛОТО ДО КОСМОСА ! ЗЛАТНОТО ПОКОЛЕНИЕ ОТ ЗДРАВИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове