Last news in Fakti

7 Март, 2022 19:59 1 559 29

Цеков: Съдът в Хага може да разобличи военни престъпления

  • борислав цеков-
  • военни престъпления-
  • хага

Русия безвъзвратно загуби моралния си облик, смята юристът

Цеков: Съдът в Хага може да разобличи военни престъпления - 1
Кадър NOVA NEWS

В Хага днес започна дело за военни престъпления, поискано от Украйна срещу Русия.

"Не е реалистично да се очаква от съда в Хага да спре фактически войната, но той може да разобличи агресията, военни престъпления и да съдейства като важен инструмент за прекратяване на военните действия. Делото започна бързо и това е добре. Има очаквания до десетина дни да има произнасяне на съда в предварителен порядък", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

"В момента в Хага две международни правни институции са предприели действия по отношение на руската агресия срещу Украйна. Първото е на Международния съд на ООН, където се съдят държави. В него Украйна се опитва да обори основния предтекст, който Русия има за агресията - геноцид в Донбас. Украйна оспорва това. Второто производство е в Международния наказателен съд, създаден по силата на римския статут, в него се преследват конкретни личности, физически лица, за които да се намерят достътъчно доказателства, че са извършвали военни престъпления, престъпления срещу мира и човечеството. Има искане на 39 държави, между които и България, да започне разследване за военни престъпления в Украйна. То започва от 21 ноември 2013 година, набират се доказателства. Това е сложен и дълъг процес, докато не спрат военните действия, ще е трудно да се съберат всички доказателства", каза още юристът.

Според него Русия е трябвало да сезира Международния съд в Хага за престъпления в Донбас, ако е смятала, че има такива, а това не е станало през изминалите осем години.

За Борислав Цеков е несъстоятелно да се търси оправдание на такава варварска агресия с евентуални престъпления в Донбас от страна на украинците.

"Несъстоятелна е и тезата, че Русия създава нов световен ред. В момента се вижда, че Руската федерация е в пълна изолация. Путин премина червена линия, заплашвайки с ядрено оръжие. Русия загуби моралния си облик, той е безвъзвратно загубен", смята Цеков.

"Напълно е възможно да има обвинение на конкретни лица в Русия за международни престъпления, това е дълга процедура и не може да се очаква да приключи в рамките на тази година", отбеляза още юристът.

"У нас икономически ефекти ще има от санкциите спрямо Русия. Но ние защитаваме начина си на живот, ценностите си - това има своята цена, но България е готова да я плати, сега се вижда и кой кой е в българската политика, кой поддържа агресията на Русия", заяви още Борислав Цеков.

Той припомни, че като хора сме отрекли агресията в Югославия, в Либия, в Ирак, а Русия в момента прави същото, което изключително вреди на репутацията ѝ и в редица други аспекти.

Във вътрешнополитгически план Цеков смята, че се върви към нова политическа партия от страна на Стефан Янев, която може да привлече русофилски вот, макар за него да не е ясно преобразяването на бившия военен министър, след като служебен премиер е следвал проамериканска политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакай малко

    63 6 Отговор
    не се пререждайте. Първо Клинтън, Буш, Обама, Памперса и Блеър.

    Коментиран от #6

  • 2 кнаус 485

    54 3 Отговор
    И тоя от НДСВ вече се взема много на сериозно.....ама нали и той доктор, па моа да стане и професор.....
  • 3 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ 😇

    61 5 Отговор
    ТЕ НИЩО НЕ РАЗЛИЧИХА ПРИ МИЛИОНИ УБИТИ НЕВИННИ В АФРИКА. ИРАК. ЛИБИЯ. ЮГОСЛАВИЯ..СЪДЪТ В ХАГА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ЕВРЕИТЕ
  • 4 Бонговец

    46 5 Отговор
    Но ние защитаваме начина си на живот, ценностите си - това има своята цена, но България е готова да я плати, сега се вижда и кой кой е в българската политика, кой поддържа агресията на Русия", заяви още Борислав Цеков.
    България нито е готова нито иска да плаща канадски грешки. Но ще ги плати обикновеният българин. А не сатрапите в парламента с по 20000 заплати
  • 5 bullneck

    42 6 Отговор
    цека цека, много се ояде бе свинкя
  • 6 Уточнител

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Чакай малко":

    За тях не важи.
  • 7 Диоген

    20 5 Отговор
    Днес над въздушното ни пространство са прелетели два американски бомбардировача Б-52. Ядрени...

    Коментиран от #17

  • 8 ФАБ-500

    5 11 Отговор
    Направо в хага
  • 9 big

    41 5 Отговор
    А това съд ли е? Нямам спомен да е осъден някой американски президент или европейски лидер за бомбардировките и убийството на цивилни в: Белград, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Виетнам и т.н. Така, че това е организация, която се разправя с инакомислещите по свирката на САЩ! Жалко е, че българин и то юрист приказва абсолютни глупости! И къде беше този съд 8 години заради Донбас? Сега излизат много документи и доказателства на престъпленията от Киев в Украйна, дано да си отворите очите и разберете, че Путин ви спаси задниците!

    Коментиран от #25

  • 10 WhiteNoise

    28 4 Отговор
    Джендърите в хага ще помръзнат скоро като мамутите ве.... ще хи намират след време едни такива свежи :)
  • 11 смахнат

    32 4 Отговор
    Какъв съд в Хага кави 5 лв? Този човек още ли не е разбрал, че тия организации приключиха. Затварят. Няма кой да се съобразява с псевдоструктури патерици наполитически инвалиди. Всичко почва на ново.
  • 12 некой си

    18 3 Отговор
    ЦЪРВУЛИТЕ ЕВРЕИ ТАКА НАПРАВИХА ПРЕЗ 45, АМА СЕГА ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЩО НЕ ВИ БРЪСНАТ ЗА ЖИВИ ВЕЧЕ КРАВАРИ
  • 13 Ася

    25 6 Отговор
    Г- н Цеков ,нищо не чувам да се говори или пише от Гърция против Русия! Ние явно сме на страната на фашизма! Срам!
  • 14 Съдът в Хага

    30 5 Отговор
    е нелигитимен.След войната Русия ще съди.Съдът ще бъде строг но справедлив.Кой каквото си е надробил,това ще сърба.Да му мислят бг продажниците
  • 15 Мирянин

    15 5 Отговор
    Кадърът на ЦРУ няма как да не дойде момент и да се издаде, всичките им слуги в края на краищата показват глупостта си и от това няма бягане.
  • 16 Без телевизия

    16 4 Отговор
    Само като видя логото на тв и ми е ясно......не чета,не гледам !!!
  • 17 Лира

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Диоген":

    Май бяха два Памперса, нещо не си видял пак.

    Коментиран от #26

  • 18 Добре де Цеков

    13 6 Отговор
    "Той припомни, че като хора сме отрекли агресията в Югославия, в Либия, в Ирак, а Русия в момента прави същото, което изключително вреди на репутацията ѝ и в редица други аспекти."

    Ще отречем и агресията в Украйна, нема проблем.
    Само да те питам, освен отричане некой ше влезе ли в затвора?
    Или Хага е само за африканци и дребни европейски величия?
  • 19 Хахаха

    17 4 Отговор
    За това ли е задържан Джулиян Асандж ?????? Търсени ли са Колин Пауъл, Тони Блеър, Доналд Рънпсфелд, Джордж Буш.....???????????
  • 20 Clone wars

    20 4 Отговор
    Съдът в Хага, да е осъдил някой американски генерал за военни престъпления? Не е, нали. Не може да осъди и руснаци, защото няма юрисдикция там. Ине е "международен съд", а някакъв цирк и пародия на евроджендърството.
  • 21 Helmut

    19 3 Отговор
    Първо Джонсън - Виетнам, Клинтън - Югославия, Буш - Ирак, Либия, Сирия, Бай дън- Укрия...
  • 22 всички

    4 3 Отговор
    Виновми в този конфликт трябва да бъдат съдени в Хага
  • 23 Пираня

    10 1 Отговор
    Цеков,ти като юрист как я виждаш тая работа съда в Хага да търси виновни в Русия която към момента е блокирана и е извън всякакви международни спогодби? И ако това не стига, случващото се в Украйна вече има прецедент в Югославия, Либия, Ирак, Сирия итн. Та как точно я виждаш да осъдят който и да било от Русия???
  • 24 ЦЕКООФ ТИ ВОЙНИК НЕ СИ БИЛ

    4 3 Отговор
    ВРЕМЕ Е ГЕНЕРАЛ ДА СТАНЕШ , ОБАДИ СЕ НА РАДЕВ , ТОЙ ТЕ ПОМНИ НАЛИ ТЕ ИЗГОНИ НЕКАДЪРНИКО !
  • 25 Е как

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "big":

    Е как да Нее съд бре.
    Съдят когото и както си поискат.но съдят.
    Примерно Бандеровците никога няма да ги съдят оти са обучавани от такива които трябва да бъдат съдени за десетки престъпления по цялата планета но тях не ги съдят.Е как ще съдят възпитаниците им?
  • 26 ДДС

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лира":

    Отиват да треснат по една бомба някъде из Украйна та после всички да заквичат в един глас че Путин почнал да изпозва ядрено оръжие срещу цивилни!!!!!
  • 27 Наждак

    5 0 Отговор
    Хага , до сега толкова години къде бяхте , в отпуск по болест , на почивка , летаргичен сън , под хипноза , в кома , в някоя американска лаборатория за крионика при t - 196 градуса или сте родени слепи ? Толкова невинни загинаха по света - чия е вината ? Изглежда добре ви плащат ! Мълчанието ви не носи злато , а смърт . Вас кой да съди ?
  • 28 Не вярвам бульо....

    7 0 Отговор
    Да бе може! Колкото разобличи военното престъпление на Буш младши,за войната му в Ирак!
  • 29 Путин бомбингс експрес

    0 0 Отговор
    Доставка на една ядрена гъба в Международния съд в Хага МОЛЯ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове