8 Март, 2022 13:34 1 643 27

ВКП: За 2 от лицата в списъка на премиера няма данни да са извършили престъпления

  • върховна касационна прокуратура-
  • списък-
  • кирил петков-
  • престъпления

За 8 човека няма доказателства, че събраните от Петков медийни публикации са верни

ВКП: За 2 от лицата в списъка на премиера няма данни да са извършили престъпления - 1
Снимка: БГНЕС

За 2 от лицата в списъка на Кирил Петков няма данни да са извършили престъпления. Това обявиха от Върховната касационна прокуратура в съобщение, изпратено до медиите. МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи, както посочената в публикациите информация, така също и материали за предприемани действия от страна на съответния орган на изпълнителната власт по отношение на цитираните в част от публикациите лица.

След извършен анализ на предостaвената информация се установи, че по отношение на 8 от посочените от премиера лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали, в съответствие със законовите си правомощия, данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на Прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените ѝ правомощия, пишат от Прокуратурата.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации.

Ето и цялото съобщение на Прокуратурата:

Във Върховна касационна прокуратура е получена изисканата информация от органите на изпълнителната власт във връзка с извършванa проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставените от премиера Кирил Петков медийни публикации в обем от 588 страници, съдържащи твърдения за евентуално извършени престъпления по смисъла на Наказателния кодекс от 19 лица.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратили материали, касаещи, както посочената в публикациите информация, така също и материали за предприемани действия от страна на съответния орган на изпълнителната власт по отношение на цитираните в част от публикациите лица.

След извършен анализ на предостaвената информация се установи, че по отношение на 8 от посочените от премиера г-н Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали, в съответствие със законовите си правомощия, данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на Прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените ѝ правомощия.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации.

По отношение на всички 19 лица е направена допълнителна справка в ПРБ за извършвани проверки по реда на чл. 145 от ЗСВ, приключени или водени досъдебни производства.

Медийни публикации, предоставени от г-н Кирил Петков, по отношение на осемте лица, посочени по-горе, въпреки липсата на получени данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

По отношение на Н.П., бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“, днес, 08.03.2022 г., събраните материали, ведно с журналистическите статии, са изпратени в Софийска градска прокуратура (СГП), която многократно е информирала българската общественост, че същият е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от СГП досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации, свързани с него.

Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните компетентни прокуратури.

ПРБ напомня, че съгласно конституционните разпоредби, изключителна компетентност на органите на изпълнителната власт e разкриването на престъпления. Основно задължение на Прокуратурата на Република България е повдигане на обвинения след своевременното ѝ уведомяване за събрани достатъчно данни за извършено престъпление, така също и поддържане на обвинителната теза в съда.

Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на Прокуратурата, която, както бе посочено по-горе, има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България.

За всички последващи действия в хода на проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    16 6 Отговор
    Аз и Гешев.хо хо хо хо хо
  • 2 Сега

    4 4 Отговор
    Кажете че баце чекмеджиков е един пт тия двамата, друг въпрос е че Канадчето много го ме бива
  • 3 Харвард Лоу Скуул

    8 4 Отговор
    Браво на Кирчо Усмивката, добра работа свърши
  • 4 Бай Ставри

    6 7 Отговор
    Останалите 18 лица при мен.
  • 5 как

    8 2 Отговор
    Не изкарахте всичките невинни въпреки че и тоя шушел кой знае къв списък е дал
  • 6 gost

    5 2 Отговор
    Значи за другите има?!
  • 7 Българка

    11 9 Отговор
    Браво на каскетите. Да не би тия лица да са Пеевски и Борисов? И какво значи няма данни за престъпления от общ характер? Ами престъпления по Наказателния кодекс и по глава 1 от него за измяна на страната и служба в чужд интерес! И как да има данни като при бойковата шайка всички служби бяха отвътре превзети и ма фията беше недосегаема? И питам кога ще бъдат отстранени от силови и разследващи структури на МВР калинки, шпиони, явни мутр? Защо няма чистка на боклука там?

    Коментиран от #12

  • 8 Behemoth

    5 3 Отговор
    Пеевски и Борисов.. ХАХАХ...
  • 9 user

    13 3 Отговор
    Когато политката се превърне в аматьощина и чужди сили поемат контрол над държавата всичко е възможно. Списъци на министър председател на "корумпирани" направен от публикации в Гугъл. Щеше да е смешно ако не беше тъжно. Но това са дребни кахъри. Цените на всичко летят от тази аматьорщина и скоро няма да има спирачки!
  • 10 коко

    5 1 Отговор
    А другите ? За тях какво ?
  • 11 глоги

    2 1 Отговор
    ....С изложеното....А НЕ СЪС.
  • 12 гражданин

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Глупаците продължават да мелят едно и също Пеевски- Борисов-Гешев. Как може толкова прост народ да има не знам. Съсипахте държавата!

    Коментиран от #16

  • 13 Българка

    10 6 Отговор
    С една дума, ВКП каза на Прост Киро, че неговия министър Рашков не си е свършил работата.
  • 14 Чисти

    7 3 Отговор
    .........престъпници ! Светкавична работа по изчистването !
  • 15 радев

    5 6 Отговор
    Двете лица са Пеевски и Гешев! Действай Кирчо много повече са крадците през тези 32 години. Лошото е че и ти на там отиваш!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 тикви

    8 0 Отговор
    Рашков нещо взе да дреме а и другите. Нещата отиват към гарга на гарга око не вади. 32 години кражби а няма в затворите никой!
  • 18 Българка

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Не, че аз съм много на ти с правописа:))))
  • 19 За някой

    4 0 Отговор
    друг ден какви доказателства са търсени за толкова много хора , ако изобщо ?
  • 20 Леко

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Како... Не всички влизат в климактериум !
  • 21 безпартиен

    4 6 Отговор
    ПРОКУРОРЪТ Е НАЙ-ДОБРИЯ АДВОКАТ!!!!
  • 22 Киро Тъпиро

    6 3 Отговор
    Трррррррррц пак се оаках
  • 23 Алваджията за бозаджията

    3 2 Отговор
    Невинен като роса, сутришна
  • 24 Боко Къртунков Суджуков е чист като...

    4 5 Отговор
    Момина сълза...Оставете го вече на мира,да си брой кюлчетата и да бара манекенката по еротичните точки...Човека има внучета да оправя при баба им в Бевърли Хилс,а сега и малката къртунка и тя иска имения и дрешки от Модните сцени на милиардерите....
  • 25 Прокопи

    3 1 Отговор
    Искаме имената от списъка. Иначе всичко това прилича на гоненка , на черна котка в тъмна стая.
  • 26 Един

    7 3 Отговор
    Ама просто Киро верно отиде в прокуратурата с изрезки от Блясък и Шок като неопровержимо доказателство. Господи прибери си версиите. Може ли такъв безхаберник и некомпетентник да ни е премиер. Тоя има завършен осми клас?! Защото това са елементарни постъпки като за петокласник...добре де шестокласник.
  • 27 То и за Пеевски няма

    2 0 Отговор
    НОЙ е ПУТКОратурата го изпраха
    От Турция е изгонен с черен печат и Американците казват че е мафиот. Руснаците го бяха бребили преди да "отслабне". Ама той не е мафиот за българите даже на пияр го правеха че е нацйонален герой
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол