Last news in Fakti

13 Март, 2022 12:30 3 689 25

Язовир "Бели Искър" е с компрометирана подпорна стена

  • язовир бели искър-
  • стена-
  • ремонт

Приблизително 1/4 от питейната вода на София идва от язовир "Бели Искър"

Язовир "Бели Искър" е с компрометирана подпорна стена - 1

Язовир "Бели Искър" е с компрометирана подпорна стена, за която институциите си прехвърлят отговорността.

Достъпът до язовирът е абсолютно забранен, защото е част от системата за националната сигурност на страната. Въпреки това подпорната му стена продължава да бъде в изключително лошо състояние и се нуждае от спешен ремонт.

Приблизително 1/4 от питейната вода на София идва от язовир "Бели Искър". Той е построен през 1945 г. и е един от най-старите в България. Стената на язовира е компрометирана и институциите го знаят от години.

„Язовирната стена е неизправна, частично използваема, каквото и да значи това“, коментира областният управител на София Иван Иванов.

„Състоянието на язовира, което може да го определим като частично работоспособно, установено е, че има просмукване в стената“, казва председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски пред БТВ.

„Всъщност сагата с язовира започва някъде около 2000 г., когато Столична община отдава язовира на концесия на „Софийска вода“, та това е 25-годишна концесия, която продължава и в момента“, казва областният управител на София.

Няколко институции си прехвърлят отговорността кой трябва да ремонтира стената. През това време водата се поддържа на 2 м. под преливния ръб на язовира, за да ограничи рискът от скъсване на стената. Агенцията, която контролира безопасността, е издала предписания концесионерът "Софийска вода" да ремонтира стената. Но ремонтът не се случва, защото от дружеството твърдят, че е извън техните функции.

„В началото на концесията на „Софийска вода“, язовирът е бил в активите, съответно е било предмет на работата на „Софийска вода“ да извърши първия етап от ремонта“, казва Станислав Станев, технически директор "Софийска вода“.

Така нареченият първи етап завършва през 2008 г., а вторият никога не започва.

„През 2018 г. се прехвърля отговорността за язовирната стена на областния управител на град София. През същата 2018 г. с постановление на Министерски съвет се възлага на ДКК да извърши втория етап на рехабилитация на язовирната стена“, отбелязва Иван Иванов.

Такава рехабилитация на язовирната стена от тогава до сега не е направена.

От Държавната консолидационна компания отклониха поканата ни за интервю. Екипът ни ще потърси отговори по закона за достъп до информация.

„Този ремонт през тези години, собствеността е минавала през различни институции, в момента тя се води като държавна собственост, управлявана от областния управител на София, съответно с решение от 2020 г. язовира е предаден за ремонт и за действия, които трябва да се предприемат по него към "ВиК Холдинг". Разбира се, след като е изваден към "ВиК Холдинг", ние нямаме информация "ВиК Холдинг" да е предприемала проектни дейности или ремонтни дейности“, казва председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

"Български ВиК холдинг" е под шапката на регионалното министерство. В обща позиция определят задължението за ремонт като цитирам "доста спорно". "ВиК холдинг" нямали нито правното основание, нито възможността да извърши този ремонт. Освен това регионалното министерство не иска да инвестира публични средства в полза на концесионера.

„Публични средства, които бих били инвестирани в съоръжение, което генерира приходи за концесионера тоест за частно дружество и това поражда доста въпросителни и в тази една година на практика, не са предприети действия в тази посока“, казва регионалният заместник-министър Деляна Иванова.

„Софийска вода“ от своя страна са категорични, че ремонтът не е част от техните задължения.

„Съгласно концесионния договор, ние имаме задължение да експлоатираме и да поддържаме язовирната стена, но нямаме задължение и право разбира се, съответно да направим основен ремонт на язовира“, казва Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

С днешна дата, сигурността на язовирната стена вече е прехвърлена като тема на междуведомствена работна група, която проучва състоянието на всички язовири, включително и "Бели Искър" .

„Нека да видим решението на междуведомствената група, освен обследване на състояние и препоръчани ремонти, част от нейната работа ще бъде начинът, по който да се управляват язовирите, тъй като в момента това не е единственият случай, в който отговорните институции са повече от една и става споделена безотговорност, вместо ясна отговорност“, казва регионалният заместник-министър Деляна Иванова.

До средата на месеца тази работната група по язовирите трябва да излезе с предложения за решение.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радиото

    18 2 Отговор
    Ще си отивам на село! Опасности от всички страни дебнат гражданите! Писна ми и олио ще си направя!
  • 2 Фъндъка обрира Софиянци

    31 6 Отговор
    Всичко тъне в гербаджииска кражба и разруха.
  • 3 За протокола

    9 6 Отговор
    Не ни занимавайте с такива теми!
    Щом не става въпрос за Русия, Путин или поне за ГЕРБ Б. Борисов никой няма да пише.
  • 4 питам се

    14 4 Отговор
    колко беше квадратния метър кутийка в София?
  • 5 Рошко

    14 5 Отговор
    Хиро мустафа ше прати от кока кола да я поправят, нали те бутилират и 80%от мин ни води
  • 6 А Ревизоро

    20 3 Отговор
    милионер , вместо да тропа в затвора !
  • 7 Иво

    35 1 Отговор
    ДА ПРЕКРАТЯТ КОНЦЕСИЯТА И ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА...
  • 8 Хубу де

    28 0 Отговор
    От 2 години само това казвате,пишете и уповестявате. КАКВО направихте за тези ДВЕ години освен да вземате заплати???? Понечастично да бяхте започнали ремонтпо възстановяване... Стената стената стената...още колко години едно и също. Егати некадърниците. За некадърниците нама партия, власт, цвят. Те , некадърниците,все си остават такива.
  • 9 Айде

    24 3 Отговор
    Далаверата тръгва от Софийска вода, която не иска да плаща. Столичната община е ОК, защото са в партньорство с концесионера. И прехвърлят картофа настрани. А МС нехае. Всичко тръгна от мутрата Борисов!
  • 10 Софийска вода собственост на Ротшилд

    18 0 Отговор
    Соф.вода с концесия която води до собственика ЖенералДезО Франция, към и врстиционен фонд на Ротшилд. Парите за тях 3 лв на кубик, ремонтите за държавата, т.е. за нас. Чуждестранните инвестиции от Запад и Изток всъщност с един собственик.
  • 11 Мамул

    20 0 Отговор
    Печалба за частника, загуба за държавата! Това е политико-икономическия стой в България вече 33 години.
  • 12 Рошко

    12 0 Отговор
    След като Софийска вода не желае или не може да го ремонтира концесията се дава на друг, а те плащат неустойка. След 3 г. ще мине договора им и тогава ние трябва да го ремонтираме. Имам предвид данъкоплатците, а отговорните за това ще кажат, че всичко е законно.
  • 13 Браво Мария

    11 0 Отговор
    Ти откри, че язовир "Бели Искър" е не с язовирна, а с подпорна стена ! Браво !!! Но първо ще му ремонтират покрива и после подпорната стена !
  • 14 българско тото

    6 0 Отговор
    с язовирни стени, къде ли ще падне джакпота ?
  • 15 копи пейст

    4 0 Отговор
    „Състоянието на язовира, което може да го определим като частично работоспособно, установено е, че има просмукване в стената“, казва председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски пред БТВ.


    .........................
    Я, още един "хидроинженер"...
  • 16 препис

    3 2 Отговор
    Язовир „Бели Искър“ е язовир, построен по горното течение на река Бели Искър в подножието на връх Мусала в Рила на около 1900 m надморска височина. Намира се на 75 km от София и осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата, като служи за допълващ обем на основния водоизточник, язовир „Искър“. Ако се скъса стената му,водният поток няма да достигне столицата ни. Но това не бива да се случва. Фъндъкица да се заеме с тая неотложна за решаване задача!
  • 17 Христо

    5 0 Отговор
    Като се пробие тази стена имотиье в София изведнъж стремглаво ще поевтинеят..
  • 18 Даниел

    3 0 Отговор
    В какво ли се изразяват инвестициите на софийска вода ,след като язовирът от,който ни продават вода е в предаварийно състояние?декларират огромни инвестиции ,а загубите който фактурират на потребителите не намаляват!!??
  • 19 Това съоръжение 4-5 правителства

    2 0 Отговор
    Го игнорират. Дефакто всяка една партия от НС от 20 години насам не си е свършила работата. 20 години и още няма ремонт на съоръжението, което доставя вода на София... Това е лудост!
  • 20 Цуца

    2 0 Отговор
    Къде се затри витошката вода, та цЕла София пие само язовирна вода?№
  • 21 Копипасте

    3 0 Отговор
    По темата язовир "Бели Искър" : НИЩО НОВО!
    Човекът, строил яз.“Бели Искър”: Проблеми със стената има от 1945 г.
    92-годишният Петър Ангелов е участвал в строежа на съоръжението
    21.01.2020 | 18:45
    Човекът, строил язовир “Бели Искър”: Проблеми със стената има от 1945 г. В това е категоричен 92-годишният Петър Ангелов от село Бели Искър.
    Всеки ден "Бели Искър" осигурява 20-25% от водата на столичани и тази на цял Самоков. Язовирът е и с най-голямата стена на Балканския полуостров. Строен е между 1939 и 1945 година, започват го сърби, но го продължават немци.
    Всички обаче ползват български работници. Тогава Петър Ангелов е на 17. Бил назначен за бригадир. Той участвал в строежа на съоръжението.

    Пред Bulgaria ON AIR Ангелов съобщи, че циментът, вложен в стената, се разлага от самата вода.

    "Това, което говореха техниците и работниците - стената е уязвима. Доказателството, когато тя беше почти построена, чашката на язовира се пълнеше, повече от половината на отделни места, стената пропускаше вода, беше мокра", сподели Петър Ангелов.
    Днес язовир “Бели Искър” работи в авариен режим. Причината - в края на миналия век "Софийска вода" взима решение за ремонт на язовирната стена, тъй като тогава той е собственост на дружеството. Ремонтът е започнат, но до втория етап така и не се стига.
    Дълги години институциите си прехвърляха отговорността за яз. "Бели Искър", държавата и Община спореха за това кой трябва да е собственик на язовира, което възпрепятств
  • 22 Само да няма след дъжд качулка

    1 0 Отговор
    Или пък да наемат банда роми да го ремонтират със срок на годност на ремонта 2г. Гаранция макс 3г.
  • 23 Копипасте

    0 0 Отговор
    Дълги години институциите си прехвърляха отговорността за яз. "Бели Искър", държавата и Община спореха за това кой трябва да е собственик на язовира, което възпрепятстваше и неотложния ремонт. В момента "Бели Искър" е предаварийно състояние, а достъпът до него е абсолютно забранен.

    Язовирът в момента е собственост на Областната управа на София. В понеделник стана ясно, че той за пореден път ще бъде прехвърлен - този път в ръцете на министерство на икономиката. Именно от икономическото министерство поеха ангажимент да направят така чакания ремонт на съоръжението.

    За ремонт от години настояват и в село Бели Искър.

    Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков!

    Коментиран от #25

  • 24 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Възможността да се прехвърля отговорността е доказателство за малоумно или злонамерено законодателство в бранша!
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Копипасте":

    Само да те открехна, всички язовирни стени пропускат. За здравината на стената не е меродавен водния натиск, а напорът който оказва ледът от язовирната чаша върху стената. Ако поддръжката на стената наистина е занемарена, т. е. периодичното инжектиране на циментов разтвор в тялото на стената, то случая трябва да се разследва от ДАНС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове