Last news in Fakti

21 Март, 2022 20:19 1 647 35

Куюмджиев: България няма алтернативи на руския газ

  • явор куюмджиев-
  • природен газ-
  • туркменистан-
  • руски газ

По думите му, ако Европа се откаже от руския газ това ще доведе до това, че трябва да бъдат намерени около 200 млрд. куб. м синьо гориво от други източници, но такива няма

Куюмджиев: България няма алтернативи на руския газ - 1
Кадър бТВ

Азербайджан изнася повече природен газ, отколкото са производствените му възможности. Това посочи в студиото на „Лице в лице“ по бТВ бившият зам. енергиен министър Явор Куюмджиев. Той посочим, че поради обективни причини този газ не е нито от Туркменистан, нито от Иран и че той най-вероятно идва от Русия.

По думите му, ако Европа се откаже от руския газ това ще доведе до това, че трябва да бъдат намерени около 200 млрд. куб. м синьо гориво от други източници, но такива няма. Катар, Алжир и Австралия имат високи нива на производство но те изнасят своите суровини включително и на пазарите в Далечния Изток (Китай, Япония – бел. ред).

В тази връзка Куюмджиев коментира думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който в неделя заяви, че към този момент, заради войната, не се преговаря с Газпром за нов договор от началото на 2023 г., а се очакват доставки от Азербайджан и терминалите за втечнен природен газ в Гърция и Турция.

Според бившия зам.-енергиен министър на терминалите в Гърция и Турция има възможност за внос на 20 млрд. куб. м природен газ, но двете страни заедно консумират 80 млрд. куб. м. и ако газът спре и за тях е нормално те да търсят да задоволят своите собствени нужди първо.

На въпрос дали България отново трябва да сключи договор с Газпром предвид изнесените по-горе данни Куюмджиев заяви: "за съжаление, да".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що за фамилия

    9 13 Отговор
    има този

    Коментиран от #11

  • 2 АнтиГост

    13 24 Отговор
    По-корумпиран русофил от този в енергетиката няма.
  • 3 Хахаха

    13 33 Отговор
    И тоя русофил се изцепи ...
    Няма да има договор с Газпром !!!
    ЕС окончателно спира руския петрол и газ до месец два.
    То а затова в русия се разбучаха ...
    Идва невиждан икономически бойкот на русия.
    До края на 2022, ако путин е жив ... русия ще е в колапс, глад, мизерия и разпадната

    Коментиран от #8, #18, #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нснс

    14 1 Отговор
    ами сега . няма време .
  • 6 Василев

    27 5 Отговор
    Има алтернатива да се върнем в пещерите солидарни с интересите на чич Сам
  • 7 Лейка

    9 16 Отговор
    Кюмурджиев те наричаха всички! И ти се появи на фронта да дрънкаш глупости. Я кажи къде и какво правиш последните години - цицане от нас българите!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1111

    20 3 Отговор
    какви са тези драми с тази руска газ. всеки монент ще открият газ на луната и с ъръби 2.5 цола киро канадеца ще ни я докара почти без пари.
  • 10 vhv

    5 14 Отговор
    Свързаните с Путин плачат!

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Що за фамилия":

    Куюмджия = златар. Да беше чел Под игото в оригинал, вместо да мрънкаш за превод от български, на български.
  • 12 копейкаджиите

    6 10 Отговор
    треска ги тресе 😊
  • 13 Гост

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "vhv":

    Свързаните с жълта тръба ще зареват. Никой не казва от де и на кви пари ще ни докарат газ, ако спрат руската. Всеки вика само ИМА ОТКЪДЕ, но никой не казва колко ще ни струва на нас - потребителите.

    Коментиран от #21

  • 14 Обективно

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Как откъде?От турция!Те нашите русофоби всички са туркофили.

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Обективно":

    Вярно си е. Нищо, че тук всичките са с български имена, че и възрожденски си избират, понякога.
  • 16 Хихи

    10 4 Отговор
    Щатските тролчета се развилняха. Спряхте ли си парното палавници? Ако не сте, скоро ще ви го спрат без руски газ. Ама вие сте си селянчета и знаете и на кюмур и боклук да деяните. Хехе
  • 17 оня с коня

    16 3 Отговор
    Ето я и Азерската Далавера-Изящна и Свежа като Маруля...Износ на ПОВЕЧЕ от произведения Газ!А как става това?Амипросто е - ЧРЕЗ РЕЕКСПОРТ на Руски газ,т.е. внася евтин Руски газ,СМЕНЯ МУ ЕТИКЕТА на "Грузински",слага си Печалбата и снабдява Европа,която се кани да слага Ембарго на Руския Газ!Така всички са доволни,Щото Русия си взема Парите от Производството си,Азерите пачелят от Препродажбата,а Европа се тупа в Гърдите че е Отрязала Русия от Приходите й от Газ!А какво следва за прави БГ?Ами да внася Азерски/руски/ газ от Гърция,слага ЕТИКЕТ "Газ от Чирен" и го пуска по Европазарите на Междунар. Цени!

    Коментиран от #19, #22, #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Как ще са доволни всички, като посредника си слага надценка, която Ханс и Уили ще плащат от джоба си?

    Коментиран от #24

  • 20 Наистина не разбирам

    15 1 Отговор
    от пазарна икономика, а толкова много изпити съм положил... И така - имаш насреща си многократно по-евтина и по-качествена стока, със сигурна и гарантирана доставка. Алтернативата е многократно по-скъпа, нетолкова качествена и с доставка хем несигурна, хем допълнително оскъпявана от транспортни и борсови разходи. Ако бяхме при "комунизма", бих разбрал и единия, и другия избор. Ама сега нали живеем в пазарна икономика? Май пазарността се състои единствено в доброто заплащане на тези, които вземат решенията - пък всички останали имат право да им ръкопляскат.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    руската да не би да е ЕФТИНА??????

    Коментиран от #25

  • 22 Ти, разбира се, акламираш

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    тази схема? Следва да добавим, че Русия има отношение в своя полза и към транзита, и към съдържанието на газовите потоци с азерска газ. А за нас остават очакванията, че хем ще ни е по-евтино, хем по-сигурно, хем по-демократично... Пример - когато преди над десетина години се газифицирах, в най-студените месеци плащах за отопление, баня, кухня... не повече от 75 лева месечно. Днес са доста повече - при икономия и съкратена консумация. А очакването е за добавка от още 45%...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 оня с коня

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Загрижил си се че Ханс и Уили ще роптаят срещу надценката на Азерите и ще бъдат недоволни от цената...Да,ама НЕ,защото са наясно че по-добре Скъпо но да го ИМА,ОТКОЛКОТО "БЕЗ ХИЧ"!Ако не вярваш - питай ги.
  • 25 Ами питай сърбите...

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Руската БЕШЕ и все още може да е по-евтина. Но - да ти припомня ли как ЕС НАЛОЖИ да се избягват дългосрочните договори с Газпром, цялата газ да минава през борсата ... резултатът е, че вече не е евтина. А защо си мислиш, че азерите са толкова наивни, че ще ти продават газта си "като на приятел, другар и брат"?
  • 26 Госあ

    5 10 Отговор
    Единствената страна с проблеми в Европа е Германия. Може би Унгария, Австрия и Италия. Италия с най малко, щото внасят ток от Франция. Зависимостта е изцяло немска. Всичко друго са спекулации и рев на купени руски слуги. За България няма абсолютно никакъв проблем, ама абсолютно !

    Коментиран от #31

  • 27 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Айде от утре да спре. Защо да чакате месец два?
  • 28 юдейска поговорка

    5 2 Отговор
    По-добре руснаците да ти спрат газа, отколкото немците да ти го пуснат!
  • 29 Я па то а!!!

    4 6 Отговор
    Тупан руски-комуняга на света има и други държави освен Русия!НАЛЕ!!!

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #29 от "Я па то а!!!":

    Има и други, разбира се. Можеш да внасяш амерска газ с кораби за по 3000 долара, например. Остави го глупавият сърбин, който ще купува на 270 долара. Той е пропаднал, докато ти си евротарикат.

    Коментиран от #32

  • 31 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Да си кон с капаци не е добре.
  • 32 То а па

    6 10 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Азерския газ потича в края на Юни от Гърция към България и е трипъти по-евтин от газа на Путлер!!!

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Епа

    2 1 Отговор
    Дали ще идва от Гърция Турция Украйна важна е цената разбратели това е важно
  • 35 тва на

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "То а па":

    коя борса го видя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове