Last news in Fakti

25 Март, 2022 08:35 2 335 54

Ексминистри: Заместване на руския газ няма как да стане утре

  • руски газ-
  • доставки-
  • трайчо трайков-
  • явор куюмджиев

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо

Ексминистри: Заместване на руския газ няма как да стане утре - 1
Кадър Нова тв

„Ако утре спре руския газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. В краткосрочен план. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят”, Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”, допълни той.

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. „Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро”, категоричен е той.

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите”, коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.

„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ”, подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    40 3 Отговор
    Няма министър от боково правителство да не е за затвора
  • 2 Еми

    52 8 Отговор
    Урсулата вчера каза,че няма да позволят на Путин да плащаме в рубли.и ще се откажем от нея.Ще кажеш че газта е нейна хахаха...и без друго задействаха проекта зелена енергия.От това по зелено няма.Без ток и без газ следващата зима.
  • 3 ТаУмВзе

    39 6 Отговор
    Интересно ми е, когато го заместят с какво ще го заменят? А до тогава пак кучета ни яли. Поне които са оцелели да видят тази фамозна Замяна на руския газ и други неща.

    Коментиран от #14, #18

  • 4 Пич

    31 3 Отговор
    Я гле......!!! Питайте Урсула , да ви каже ...!!! В ЕК - сигурно , първо трапанация , и после на поста !!!
  • 5 ми спирайте доставката

    7 17 Отговор
    на медицински услуги към мордор.да се лекуват с рупли

    Коментиран от #12

  • 6 готин

    53 10 Отговор
    О я стига глезотии!
    Не искали били в рубли да купуват, големите санкционери те!
    След като нарушиха всякакви договори и нормални отношения с Русия, сега ще се келешат какво били искали.
    Е няма да има нито газ нито нефт ако не плащате в рубли, дебили с дебили.
    Къде ви беше акъла преди да се тупате в гърдите като маймуни със санкции, които ще сринат Европа????????

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 SDEЧЕВ

    20 2 Отговор
    ЦБР ОСТАВА САНКЦИОНИРАНА ,ЕС КУПУВА ОТ НЕЯ РУБЛИ ЗА ЕВРО И НА НИКОЙ НЕ КАЗВА...ЦБ ПРОДАВА САМО СРЕЩУ ЕВРО , КОЙТО ИСКА РУБЛА/KWH ТРЯБВА ДА СИ ПРОДАДЕ ДОЛАРИТЕ В ЕВРО ,ПОСЛЕ ЕВРОТО В РУБЛИ И ПОСЛЕ ПИЕ МЛЯКО. ТАКА МЕИ ИЗГЛЕЖДА ,ЧЕ Е ПЛАНИРАНО.
  • 9 българина

    32 3 Отговор
    във века на ресурсите коя е по силната страна? някой кара ли те да купуваш насила? ако щеш! като ходиш на магазина пазариш ли се? каквото пише на етикета това е! а че Русия смени етикета е проблем на Колективния Колхоз, сами отмениха всички правни норми като национализираха руски активи наред, е сега всички опции на масата и който има най голямата бухалка той печели! това правят и сащ вече 75г. просто палачинката се обърна, защото Колективния Колхоз много държи да види какво има от другата страна
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 big

    36 6 Отговор
    Според заглавието, не само утре, но и след 5 дори 10 години! След тази "операция" света ще бъде друг, отношенията ще бъдат други, дори не се знае дали ЕС ще съществува. В този смисъл нищо не се знае, освен, че ако света се запази в тази реалност, трябват изключително много инвестиции по цялата верига за газ: откриване, разработка, втечняване, транспорт, заводи за СПГ, тръбопроводи за новите линии и т.н. Акушерката Лайен казва, че няма как да плащат в рубли и няма да го направят, но ако е слушала Путин досега, щеше да знае, че той не говори измислици и не блъфира!

    Коментиран от #23

  • 12 Госあ

    7 18 Отговор

    До коментар #5 от "ми спирайте доставката":

    Това го повтарям отдавна ! Да спрат всякаква медицинска техника и лекарства към Мордор. Обаче Китай ще им помогне и в този случай никой нищо не може да каже на Китай за тази помощ.

    Коментиран от #41

  • 13 Госあ

    18 6 Отговор
    А с тая газ проблем имат най вече Германия. Отчасти Италия, Унгария и Австрия. Нашия проблем е като проблема с пшеницата.
  • 14 2345

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Ами всички евро лидери начело с Бай Дън ще ядат боб с зеле и ще ръцкат и накрая ще се изпокарат и Евросъюза ще се разпадне

    Коментиран от #17

  • 15 нашия в Черно море

    29 5 Отговор
    Важното е простото Киро да ни дрънка глупости като за баламурници. Американския втечнен идвал с руски кораби, че даже и бил от Ямал, азербайджанския бил микс с руски, отделно че и Газпом бил собственик там. Остава само простата сoрoсня пак да почне с лъжите че си имаме достатъчно наш газ в Черно море. Може би целта е цената да стане толкова висока, че да е изгодно някой "СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР" да ни надупчи плодородната земя и да я отрови с химикали, докато ни дрънкат глупости колко сме независими!

    Коментиран от #22, #29

  • 16 моделът на ЕС е

    27 5 Отговор
    Аааа , за Урсула Гинеколожкова може , тя енергетиката вече я опраска с двестта с перките и с фотоклетките , та сега някакъв газ ли ще я спре , цепи напред като бик на червено на руснаците. Скачаш от самолета и почваш да проверяваш дали си си сложил парашута .
  • 17 ТаУмВзе

    26 6 Отговор

    До коментар #14 от "2345":

    Евросъюзчето вече се е разпаднало. Карат я на гърчове, докато балтията на Черния лебед те първа предстои. Като са гламав слугинаж на краварите е така.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 готин

    25 1 Отговор
    Това което американците направиха след като Никсън отмени през 70те години на миналия век (уж временно беше, а смятайте и досега е така) златното покритие на доларчето е, че накараха арабите да продават петрола само срещу долари.
    От тогава цялата международна търговия с енергоресурси и постепенно и други стоки, мина на долари.
    Садам Хюсейн се опита да продава за друга валута петрола - американците сринаха Ирак по варварски начин.
    Кадафи се опита да продава петрол за друга валута - американците (подпомагани от техните евро подлоги) сринаха Либия по варварски начин.
    Но на доларчето бъдещето все повече се свива: Русия, Китай, Индия го заобикалят, а ще се наложи и на старата госпожа (да не казвам умирашия човек по една друга аналогия) Европа.
  • 20 Оракула

    7 8 Отговор
    Колко е ефтин Руския газ, само господ знае?
    Не трябва да" замазваме" проблема с единственно и само Русия!
    Ние въобще не знаем, колко офшорки са закачени ,
    на тази Руска цена на газа по веригата.
    Има поне по една от руска и една отБългарска страна.
    Като сложим и българските комисионери от политически произход,
    цената може да се окаже и по ниска?
    Сигурни сме в едно, че сега копуваме много по-скъп газ от Германия!
    Знаем, че газа си международна цена, имаме тръба до Гърция,
    и от там до няколко източника!
    Направете по -бързо тръбата до Гърция и
    нещата ще изглеждат по друг начин!
    И без комисионни, за този или онзи "Бойко"!

    Коментиран от #40

  • 21 LOSHIA

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    Много отдавна те призовавам да добавиш т в края на името.Така ще си по убедителен.
  • 22 готин

    31 3 Отговор

    До коментар #15 от "нашия в Черно море":

    Отвратителна е демагогията, че като сме спрели да купуваме от Русия, сме щели да станем независими.
    И празноглавците пляскат с ръце, готови били да платят цената за това.
    Само дето ще ни направят зависими от Катар и сащ - независим си само ако сам произвеждаш нещо.
  • 23 LOSHIA

    4 18 Отговор

    До коментар #11 от "big":

    Няма да плащаме руска газ !Без значение ,в рубли или евро!!

    Коментиран от #32

  • 24 ТЪПОГЕРБЕР

    4 17 Отговор

    До коментар #6 от "готин":

    Митрофанкопйкиновец, ЧЕМОДАН ВОКЗАЛ РУСИЯ ! Там ще те носят на ръце!!
  • 25 Васил

    4 14 Отговор
    Просто Путя ускори процеса за отказ за газ и нефт ембаргото му чука на вратата.

    Коментиран от #42

  • 26 С това ръкомахане при

    8 1 Отговор
    Говорене показвате само колко сте Зле в преценките и анализите!
  • 27 Скакауец

    16 1 Отговор
    То заместването и В ДРУГИ ДЕН няма как да стане! Сънувайте си, че можете да минете без руския газ! Ще ни доставят някакъв от някъде си такъв, че руският, дето сега ревем че е скъп, ще ни се види като подарък...Е това значи сам да си ритнеш столчето...
  • 28 УСА боклук

    14 1 Отговор
    Не се притеснявайте, банки ще има. Ако не е централната ще е децентрализираната. Рублите са за притеснение, защото зад тях стои важен еквивалент, енергия, суровини...
    Иначе долари гьотуре. Хартишки. Зад тях стои един голям.....
  • 29 ТЪПОГЕРБЕР

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "нашия в Черно море":

    Много си се уплашил !Като ви изтръска държавата като брашнени чували,ще покрие разликата в цената на газта! Ясен ли съм остроумнико??
  • 30 Трайчо нали не иска руска енергия, сега

    14 1 Отговор
    да набляга на фасула и да пълни Чирен с газ. Утки смотани, заради тези тикви страдаме. Ако бяха построили Белене, сега нямаше да квичат.

    Коментиран от #37

  • 31 Питанка

    1 8 Отговор
    Какво им разбират мозъчета на форумните Zписвачи от геополитика , енергетика и икономика . Капацитета им е да сметнат колко на брой коментари трябва да напишат умножено по шепа копейки, за да вържат за бутилка самагон
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    11 1 Отговор
    „Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”

    Е така де ама от къде ще ги вземете тези рубли след като централната банка на Русия е под санкции - трябва да смъкнете санкциите - Путин с един ход ви направи шах и мат. Второ централната банка на Русия вече ще определя на какъв курс да ви продава рублата а не САЩ да определят на какъв курс да разменят долари за рубли. Рублата вече е под 100 за долар.

    Гледам на всички евроджендъри това им дойде гато гръм от ясно небе и се въртят като шугави и нищо не могат да измислят - санкциите им отидоха на кино.
  • 34 JEFF

    5 10 Отговор
    Колкото по-бързо се тървем от руски зависимости , толкоз по-добре и по-евтино в дългосрочен план . Нищо не става от днес за утре . Няма да има никога сигурност , ако разчитаме на руски доставки , а сигурността има своята цена . Аз твърдо подкрепям идеята да се откажем от Газпром и всяка друга зависимост от Русия , докато държавата се управлява от убийци . Русия , нейните политици , нейният елит , нейните олигарси и нейният народ трябва да понесат всички щети от действията си . Ако Путин постигне целите си , а те са териториални и икономически , ще бъде пагубно за демократичните общества . Трябва ли Северна Корея да нападне Южна , за да се усетим накъде ни водят компромисите , които света прави на Русия ?

    Коментиран от #38

  • 35 Източна ромелия

    12 1 Отговор
    Скоро 100 долара за 1 рубла. Запада се закопа
  • 36 Сори

    10 1 Отговор
    Или продължаваме санкциите и се връщаме в средновековието, или махаме санкциите и купуваме нормално газ от Русия. Не само утре няма да стане, никога няма да стане заместването, просто защото никой друг няма такива запаси. Тези двамата и Петков дали си вярват?
  • 37 Майна

    2 10 Отговор

    До коментар #30 от "Трайчо нали не иска руска енергия, сега":

    От кого щеше да е зависимо Белене ? Омръзна ми да чета коментари на хора без мисъл , а с унижение по рождение . Путин е убиец !

    Коментиран от #43, #53

  • 38 Антитрол

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "JEFF":

    Стега с лозунги и пропаганда бе - втръснаха ми такива като теб преди 1989 и след това. Как ще стане това които го казваш - да сме скъсали зависимостта от Русия - нали господарите ти щяха да карат американски втечнен - ама той се оказа руски от Ямал. Сега обещали 15 млрд кубометра при положение че Европа за 2021 е купила от Газпром 212 млрд кубометра.

    Изобщо мислите ли като рецитирате лозунги - дайте решение как да стане това

    Коментиран от #44

  • 39 Пролет цъфна

    6 0 Отговор
    Каквото и да е, когато и да е, ще бъде много по-скъпо от руския газ! Не че по-голямата част няма да е пак руски, само че след сложно салто мортале! Така че, след като си накупихте малко олио, брашно, макарони, сега се откъснете от телевизорите, извадете си колите, и с бензина, който имате, идете някъде на чист въздух, далече от лъжи, измами, лицемерие и от мисълта за следващите сметки за ток и отопление!
  • 40 ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ГАЗ

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Оракула":

    НЕ Е неизвестна.Тя стана висока, когато ЕС реши, че непременно трябва да е борсова . Известна е и цената и на американския втечнен. И че оператор на един друг газ, представян като "спасител от руския" е руска компания. И че нито Катар, нито който и да е доставчик ще предложат ПО-ИЗГОДНИ договори /като количества и цени/от дългосрочните, които Газпром предлага /знаете ли колко плаща и ще плаща доста години напред Сърбия? А Унгария?/ А цената от Северен поток? ИЗОБЩО - НАМИРАМЕ СЕ В АБСУРДНА СИТУАЦИЯ - ИМАШ ЕВТИНА , КАЧЕСТВЕНА И СЪС СИГУРНА ДОСТАВКА СТОКА - и, напълно в духа на пазарната икономика, предпочиташ да я пренебрегнеш за сметка на по-скъпа, несигурна и нетолкова качествена. Чиста работа...-"И вълкът гладен, и агнето изядено..." Пък Урсулчето като няма рубли, да не плаща. Руската газ няма нужда от европейските пазари, но европейските пазари имат нужда от нея.
  • 41 я пробвай да те сложат

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    на ИВЛ made in china 😅 .по добре в газенваген. а и чайниците освен корени и жен шен какви лекарства са разработили?
  • 42 Още едно мнение

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Васил":

    И сега Китай ще прилапа Русия като енергиен доставчик!САМО ЧЕ НА МНОГО ПО НИСКИ ЦЕНИ! А НАШИТЕ ЛАЯЧИ ПО СТУДИЯТА ПИЩЯТ! ЩОМ НЯМА РУСКА ГАЗ ,НЯМА КОМИСИОННИ! А между другото България плащаше най висока цена за руския газ в сравнение с Германия ,Франция и др. Всеки средно интелигентен би си обяснил защо се случва това! ТА, ЗАТОВА Е ЦЯЛАТА ОЛЕЛИЯ!!

    Коментиран от #45

  • 43 Антитрол

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Майна":

    Ами от кого е зависим Козлодуй бе ама идва най-евтината енергия от там. Ние ще сме зависими при всички положения - дали от САЩ или Русия не ме интересува - интересува ме тока да е евтин, газта също, петрола също, хранителните продукти също.

    Ами върни се в 16-ти век като не искаш да си зависим от Русия. Путин бил убиец но САЩ изобщо никого не са убили при нападенията си на Ирак, Либия, Сирия, Югославия - те бомбандираха с рози.

    Това лакеите на САЩ са най големите лицемери.
  • 44 LOSHIA

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Антитрол":

    А ДА СЕ НАСЛАЖДАВАМЕ НА ТВОИТЕ ЛОЗУНГИ ЛИ БРЕ? КАТО СТЕ ТОЛКОВА МНОГО НА КЛОНА,ПРЕДСТОИ ПАДАНЕ И ЗАТОВА ПИЩИТЕ! БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА КУПУВА РУСКА ГАЗ!!!........ЗАПИСВАЙ!!

    Коментиран от #47

  • 45 Енергетик

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Още едно мнение":

    Ами сам си отговори защо България плащаше по-висока цена от Германия - СП1 директно доставя руски газ в Германия и няма транзитни такси а за България пристига през Украйна, Румъния и тогава е България и плащаме транзитни такси на тези държави като особено високи бяха в Украйна за която ревем сега и заради която по настояване на САЩ отказахме Южен поток за да може синчето на Байдън да печели.

    Та не се сърди на Газпом а на синът на Байдън.
  • 46 Ала бала

    5 0 Отговор
    Не си въобразявайте, че като спрем да внасяме руска газ ще цъфнем и вържем! Няма такова нещо като евтин втечнен газ! Просто не може да е по-евтин от този по тръбите! И това е така, защото технологията за втечняването/газифицирането му не е безплатна, още по-малко е безплатен транспортът по море...
  • 47 Антитрол

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "LOSHIA":

    Ще не ще България ще купува руска газ и то в рубли защото няма алтернатива колкото и да крещите разни лозунги.

    Избирайте си - или купувате руска газ и руски петрол или до наесен народа се е вдигнал и ви е измел цялата продажна паплач
  • 48 Перо

    4 1 Отговор
    Ами кажете истината на просто Киро!
  • 49 Фатма

    5 0 Отговор
    Въпроса е какво сте направили вие за независима енергетика.А сега сте тръгнали да дрънкате
  • 50 шопендар

    4 0 Отговор
    ЗАЩО НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА ЕДНА МАЛКА ПОСДРОБНОСТ-------ЧЕ ГАЗПРОМ ДЪРЖИ ПО 50% ОТ ГАЗОВИТЕ НАХОДИЩА ОКОЛО РУСИЯ,ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА ЧЕ ЦЕНИТЕ ОТ ДРУГИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ЩЕ СЕ ЗАДЪРЖАТ ПО НИСКИ,И УПРАВНИЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВАТ ЕМОЦИОНАЛНО
  • 51 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Аз сменям. 1 долар САЩ - 1 рубла Русия. Това е днешният курс. Утре - не знам
  • 52 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    Защо се кахърите????Правителството ще реши супер проблемът ви за 3милиарда кубични метра газ.Сега в момента да купуваш газ е мнооого неизгодно.Защо лъжете ,че газ от друга дестинация ще е по скъп от руския????Напротив ще е двойно и повече по-евтин!

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 В какво ще ти го донесат,

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    в дамаджани ли, чакай от краварите газ!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове