Last news in Fakti

6 Април, 2022 18:37 32 011 58

Гьоков: Категорично и твърдо от 1 юли ще има осъвременяване на пенсиите

  • георги гьоков-
  • 1 юли-
  • пенсии-
  • осъвременяване

По думите му в бюджета има около 20 милиарда за подкрепа за социални плащания и обезщетения

Гьоков: Категорично и твърдо от 1 юли ще има осъвременяване на пенсиите - 1
Снимка: Нова телевизия

На заседанието на Министерския съвет не сме обсъждали темата за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова, съобщи в предаването „Лице в лице“ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„БСП ще има заседание на Националния съвет в тази събота и може би там ще бъде повдигнат този въпрос и ще има някакво политическо решение“, обясни още той.
За решението да се поиска от президента отстраняването на началника на НСО, Георги Гьоков каза, че то е взето след като става ясно, че от прокуратурата са поискали записите от камерите в Министерския съвет и те са предадени без да бъде уведомен премиера.

„Затова беше обсъждано, че от президента би могло да се поиска освобождаването на ръководителя. В случая по всяка вероятност ще реши президентът, преценявайки всичко, което се знае“, посочи той.
„Великденската помощ за пенсионерите ще бъде изплатена от 15 април и ще бъде разграничена от плащанията на пенсията и COVID добавката, за да не се бъркат хората. Това ще струва на бюджета 143 милиона лева“, каза социалният министър.

„Мисля, че е добро решение заради покачващите се цени заради високата инфлация в навечерието на великденските празници. Добавката се дава на всички пенсионери, защото за всички се вдигат цените за хранителните стоки“, посочи той
„Категорично и твърдо от 1 юли ще има осъвременяване на пенсиите и то такова, което да направи възможно след отпадането на COVID добавките, пенсиите да не са с по-нисък размер“, увери министър Гьоков.

По думите му в бюджета има около 20 милиарда за подкрепа за социални плащания и обезщетения. „Ще спомена, че се вдигна минималната работна заплата, вдигна се минималното и максималното обезщетение за безработица. Майчинството през втората година стана равно на минималната работна заплата, увеличиха се пенсиите на хората с увреждания“, изброи министърът на труда и социалната политика.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    61 4 Отговор
    дано и този път да не е на калпак , 42 год. стаж плюс 2 год. казарма и тя се признава за стаж 370лв. пенсия

    Коментиран от #33, #43

  • 2 Някоя си

    56 12 Отговор
    Абе тия ги осъвременяват с (-) миносув коефициент 🤣🤣🤣 поне последния път така беше😉 малко ли тръбяха по телевизиите а накрая повечето пенсии бяха на доло
  • 3 540 лв./месец - живот , като на кино

    93 9 Отговор
    Категорично и твърдо сме наясно , че "великото" повишение на пенсиите ни , няма да може да компенсира и 50% от инфлационното поскъпване , очевидно - ще се мре от глад. Благодарим Ви ! Вашите майки.
  • 4 Муньо

    68 17 Отговор
    А що не събирате багажа, че май изпуснахте всичко от контрол

    Коментиран от #30, #50, #51

  • 5 Стилян

    92 8 Отговор
    Пак закичете мързелите и онези с най-малки доходи... а за тези които са се блъскали...и пращали осигуровки... комбинация от три пръста!!!!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    62 11 Отговор
    Има си регламент по,който се увеличават пенсиите.Казва се швейцарско правило.50% от увеличението на минималната заплата плюс 50% от инфлацията за годината.А,нее това,което той ....ни казва ни не казва...Някакъв смешник е тоя!!!По мутра на ортодокс-комунага ми прилича!

    Коментиран от #39

  • 7 Станчо барабанчо

    69 12 Отговор
    Кой колкото е работил - толкова да му изплащат!
  • 8 Пенсионер

    56 4 Отговор
    Категорично се очертава ровене по контейнери за смет
  • 9 Бойко

    28 3 Отговор
    Шепа търтеи
  • 10 Първи въпрос

    34 0 Отговор
    За работещите сега ще има ли нещо или 700 лв бруто стигат
  • 11 втори въпрос

    49 0 Отговор
    Какво ще правим с онези будали родили се след 1960 г и осигурявали се и в ДЗПО.
    За една година инфлацията е изяла 30 % от натрупаното там.
  • 12 bbбб

    38 13 Отговор
    А таванчето кога бееее?

    Коментиран от #20

  • 13 По швейцарската формула

    30 4 Отговор
    Ще получаваме колкото швейцарците.
  • 14 Недей мямли

    59 16 Отговор
    До юли да сте се разкарали! Вашата корпорация, не коалиция, е враг на България, а колаборационистите на Курнела в нея, най-големите!
  • 15 МММ

    21 1 Отговор
    В предпесионна възраст без работа ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Селяк

    81 4 Отговор
    Вашите повишения ги разбрахме, инфлацията ги изяде преди да влязат в сила! Какво може да очакваме друго от вас - нищо! Юли се качват пак заплатите ви шутове такива, за втори път тази година, а в същото време нямало достатъчно пари за народа! Оставка шутове такива, всички 240 търтея от парламента вънка! Трябват нови хора от народа!
  • 18 NGs company

    56 2 Отговор
    Трябва преизчисляване на пенсиите със средно осигурителния доход за 2021 година, а за тези пенсионери, които при преизчислението ще получат по-малко - запазване на сегашните суми пенсия плюс ковид добавка !
  • 19 ммкт

    40 6 Отговор
    Какви пенсии на хората с увреждания сте увеличили? До 71% ТЕЛК сте дали около 30 лв., за месечната им подкрепа сте дали 4 лв. или увеличение около 34 лв. Спряхте 60 лв. и дадохте 34 лв. Къде е увеличението? От юли ще отрежете и последните 60 лв. Вместо да увеличавате пенсиите, вие ги намалявате.
    Последната добавка от 60 лв. трябва да остане завинаги към пенсиите. Вашите "увеличения" са заблуда.
  • 20 Аман от тавани

    37 9 Отговор

    До коментар #12 от "bbбб":

    Ггодини наред тавани. До кога? При бай Тошо тавани нямаше. А сега-всяка година все нов и нов таван. Пенсиите били ниски. Ами ниски са. Защото не могат да растат заради тавана.
  • 21 А бе Гьока

    47 10 Отговор
    Добре си ви знаем. Комунист лесно взима и трудно дава.

    Коментиран от #40

  • 22 ФОЖ

    63 4 Отговор
    Гьоков , предишният път се изложихте с " преизчислението" на старите пенсии и тези работили 1 и 2 категория труд. Сега ви е поправителният, ако не го вземете вече заедно с БСП с аут.
  • 23 ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

    36 5 Отговор
    Вече и с 200 да ги вдигнете са изядени още преди 3 месеца..... Това сте го знаели и нищо не правите..... УЖ СМЕ РАВНОПРАВЕННННН ЧЛЕН НА ЕС!!!!!!!???????? ЗАЩО 20 ГОДИНИ НИКОЙ НЕ ПОВДИГНА ВЪПРОСА ПРЕД ЕС ЗА ДОХОДИТЕ??????? ПОНЕ НАПОЛОВИНА ДА СА, ПАК ЩЕ Е ДОБРЕ..... ХАХАХА..... СЕГА СА : 1. АНГЛИЯ - 120 ПАУНДА НА ДЕН, БЪЛГАРИЯ 17 ПАУНДА..... 2.ГЕРМАНИЯ - 150 ЕВРО НА ДЕН, БЪЛГАРИЯ 20 ЕВРО.......... ТАМ НОВА КОЛА СЕ ВЗИМА ЗА 5 МЕСЕЦА, В БЪЛГАРИЯ - - - - - НИКОГА...... ИНАЧЕ СЪМ ЧЛЕЕЕЕННННН НА ЕС.... ХАХАХА..... САМО КАТО НИ ГЛЕДАТ В МИЛАНО, ВЕНЕЦИЯ, ЛОНДОН, РИМ, ДУБАЙ И БЯГАТ КАТО КРАСТАВИ....... КАТО ТУК НАШИТЕ НА СЛЪНЧАКА, КАТО ВИДЯТ УКРАИНЕЦ ИЛИ АЛКОХОЛЕН БОС ОТ ЛОНДОН ДА ПОВРЪЩА, СЛЕД КАТО СЕ Е НАСМУКАЛ ЗА 2 КИНТА И НАПРАВО ГИ ГОНЯТ ОТ МАГАЗИНИТЕ.... ХАХАХА...... ЧЛЕН СЪМ АЗ БАЦЕ, А Ю??????
  • 24 Ерген

    38 0 Отговор
    Много обещания, много къса памет, сега ще компенсират само онези 60 лв, и се страхуват да не стане като по Коледа...някой след това да не е на минус...Комедиянти, а народа плаче...
  • 25 Факти

    24 11 Отговор
    Имам 42 години стаж изцяло в производството.Винаги/откакто има/съм се осигурявал на максимума.Последно пенсията ми трябва да бъде 1652 лева.Но крадливата държава не ми я дава.В момента въпреки ковид добавката ми краде по 90 лева месечно.След 1.06 ще махне добавката ,т.е моята пенсия ще намалее с 60 лева и ще ми индексира неполучаваната пенсия.И тя ще стане примерно около1740 лева.Казано простичко ще увеличи кражбата до към 240 лева месечно или почти 3000 лева годишно.Откровен пладнешки обир.Това е новата промяна-преди крадяха, а сега-двойно.

    Коментиран от #27

  • 26 ОТИДЕ СИ БОЙКО ДОЙДОХА ОЩЕ ПО - ГОЛЕМИ

    26 7 Отговор
    КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ !

    Коментиран от #35

  • 27 Няма смисъл да се плащат вноски за пенси

    22 0 Отговор

    До коментар #25 от "Факти":

    Това казват политиците години на ред. Плащай най-малкото, което е възможно, защото работил, не работил, внасял 40 20 години все тая.
    Пенсионното осигуряване е на принципа на социално подпомагане.
    Ръста на едни пенсии 30%, на други нищо.
  • 28 Костова

    14 1 Отговор
    В редица европейски държави, при пенсиониране получаваш като пенсия размера на последната си брутна заплата, ако последните 10 години преди пенсионирането си работил в едно и също предприятие или учреждение. Питам се, като сме в Европейския съюз, кога ще стане и при нас?!

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дато

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Муньо":

    Да бе, сигурно при тиквата всичко беше под контрол.Тогава беше доволен за подхвърлени натяквани 50лв, нали?
  • 31 ПАК ЩЕ ИМА ,,ПРОМЯНА" С 5 ЛЕВА

    11 2 Отговор
    ДАНО ДА СЕ ЗАТЪКНАТ И ТИЯ КРАДЦИ !
  • 32 безпартиен

    7 3 Отговор
    Ако освободите "работещите" в бюджета/държавен или общински/пенсионирани служители и ги пренасочите към частния сектор,тогава ще се повишат вноските в бюджета и може да има повишение и на пенсии и на заплати!Като толкова им се работи на тези"бюджетни" пенсионери ЗАЩО се пенсионират?Ако ги освободите дали ще трябва да се закриват министерства,области,държавни фирми и др.?Нимаса такива специалисти,че без тях не може?Само в МВР са повече от 5000 все на ръководни длъжности със заплата 2500-3000 лв.месечно!Така реално се източва пенсионната система и се пречи за кариерно израстване на млади специалисти!Колко са такива "работещи" всичко в бюджетната сфера и има ли информация този "отговорен" министър?Нека посочи поне една държава в ЕС ,САЩ и дори Русия с бившите републики от ОНД с такова законодателство !Ние сме единствените и ако не го знае,значи не е за тази длъжност!Ако знае и си трае-също!Кой журналист ще го попита,че на мен и такива като мен едва ли ще отговори смислено!А това положение не е от вчера,а от години!

    Коментиран от #41, #47

  • 33 Гешо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    За стажа от казармата на мен ми казаха,че важи само ако евентуално не ти достига стаж.Там се разписвахме на ведомост за кинта и петдесет на месец.
  • 34 Косе

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Костова":

    Никога
  • 35 Крум

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "ОТИДЕ СИ БОЙКО ДОЙДОХА ОЩЕ ПО - ГОЛЕМИ":

    Оди да коленичиш пред Бойко.
  • 36 Абе добре

    11 2 Отговор
    им дадохте отделни 75 лв за Светлия празник.Но защо пак в услуга на банкстерите? Принуждавате над 1 милион възрастни,трудно подвижни,дори болнави хора,да отиват два пъти пред банкоматите.За да ръснат на банкера порция от нов милион,през такса транзакция.Останалите през Българска поща,още по зле.Отново на опашки от сутринта.Защо не постъпихте както със ковид добавка- накуп.Това е плоско оправдание,..да се знаело,че тези пари не са Пенсия!? Сега при двуразово теглене( иска,не иска) само от тях,банките ще приберат над 2,5 милиона,от такси .Избиват си разходите за персонал за цял месец,дори два!

    Коментиран от #37

  • 37 Правилно решение

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Абе добре":

    Защото през май ще се сърдят, че пенсиите са им по-малко от април, както се случи с ковид добавките. Това е единствената причина и е правилно решение, защото голяма част от пенсионерите ще включат добавката към пенсията и след това ще недоволстват, че са им намалили пенсията.
  • 38 хехеххе блаженни са верващите

    5 4 Отговор
    идат избори и БСП-то се опитват да раздава че няма кой да гласува за тая измет!!
  • 39 хехеххе блаженни са верващите

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    бе тоя е мазен бесепарин не е комуняга бе!!
    Просто мазник който цял живот е искал да бъде министър!
    Селянин от класа!!
  • 40 бе стига с това комунист

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "А бе Гьока":

    Гьоката е типичен измамник от БСП!!
    партията на олигарсите и милионерите за която гласуват най-бедните гбупаци
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 незнайко

    3 3 Отговор
    Осъвременяването на пенсиите като паднат КОВИД добавките процентно или на калпак ще са ? Пенсионер получаващ 1060 с добавката за да получи толкова след това трябва да има 6% увеличение !!! Пенсионер който получава 560 лева с добавката трябва да има 12% увеличение !!! Пенсионер който получава 1360 с добавката ще трябва да има 4.5% увеличение !!! Как ще се формира ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕТО ??? АКО Е ПРОЦЕНТ ЗА ВСИЧКИ
    ПО РАВНО ЩЕ БЪДЕ КОЩУНСТВО !!!
  • 43 незнайко

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Пешо извинявам се, но какви сте работил та имате минимална пенсия ? Между другото вече не е 370 лева !!!
  • 44 МАХМУД

    5 0 Отговор
    А КОЛКО БАБИ И ДЯДОВЦИ ША СА СПОМИНАТ ДО ТОГАВА С ПЕНСИИ ПО МАЛКИ И ОТ ЗИМБАБВЕ С ТОК ПО СКЪП И ОТ НЮ УОРК...
  • 45 Карин

    6 0 Отговор
    Трябва преизчисление с дохода от 2019 или някоя от последните години, защото със старите пенсии, не е възможно да се живее!
  • 46 Категорично и твърдо!

    2 0 Отговор
    Но само за тези, които оцелеят дотогава! Ще им осъвременим пенсиите с цели 50 стотинки! И ако глупаците не ни изритат с шутове още този месец!
  • 47 От ВЕЛИКО ТЪРНОВО

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "безпартиен":

    В цялата Общинската администрация във Велико Търново е пълно с пенсионери,както и в поделенията на Центъра за социални услуги и Детските градини.Докога гербаджийския кмет Панов ще ги държи,или така си топли стола.
    В цялата Общинска администрация е пълна
    Анархия .Това работно време, що е то.Ходят когато си искат на работа и си тръгват
    когато си искат.В сградата в кабинетите пушат, особено главната
    Счетоводителка на Центъра за соц.услуги.
    Да се поразмърдат проверявайте.
  • 48 Обективна

    1 7 Отговор
    Какво очаквате, пенсиите да станат колкото заплатите ли? През комунизма сте работили за 100-200лв.Нямате ли деца да ви помогнат?

    Коментиран от #52

  • 49 Бай Пенчо

    0 0 Отговор
    Миньор, при токсин колко пъти ги вдигнаха? Сигурно не си спомняш, защото отговора е един 0.
  • 50 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Муньо":

    Вярно си Минчо, при токсин колко пъти ги вдигнаха за 12 години?Не си спомняш, защото отговора е един 0.
  • 51 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Муньо":

    Ти наистина си Минчо.При токсин колко пъти ги вдигнаха за 12 години?Не си спомняш защото отговора е един 0.
  • 52 Недотам обективна

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Обективна":

    Футко заспала, ама с тия 100-200 лв можеше да се купи 1-2 тона хляб (истински!), 50-100 кг сирене (истинско!), 10-20 000 киловатчаса електроенергия, 200-400 обяда в студентски стол (първо, второ, десерт и хляб), 2-4 квадратни метра от апартамент в София (готов за нанасяне!)...
  • 53 Барба Яни

    3 0 Отговор
    Гьоков, преизчислете старите пенсии отпреди 2000 г., които един циганинпремиер разполови. Хората при оня стандарт си плащаха същия % отчисления към фиска, както и сега. Само поради това, че днес абсолютното число на заплатите се е вдигнало двойно и тройно, а процентите са същите, не е справедливо старите пенсии да изостават двойно от новите. Нечовешко е вече шесто редовно правителство да подминава тоя геноцид над възрастните. Нали сте социалисти бе, нали мислите за бедните и онеправданите!!? Хайде решете тоя казус по справедлив начин, вдигнете стрите пенсии поне с 50 %. Пари има, хората останаха по-малко и няма да натежат на бюджета изобщо. Да не ви напомням за какви идиотщини ГРОБ похарчиха 6 милиарда за една година за чужди ползи.
  • 54 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    НЕЩО,НЕ ВДЯВАМ.СЕ ОСЪВРЕМЕНЯВАТ,А ВСЕ ПО-МАЛКО ДАВАТ.А ЩЯХА ДА НИ ВАДЯТ,ОТ БЕДНОСТТА.
  • 55 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Най-много обичам в българският язик бъдещето време ! И приказките за "светлото бъдеше" Стоплят человеку душата...........
  • 56 Гого

    2 0 Отговор
    Лъжлив мошенник
  • 57 Реалиста

    0 1 Отговор
    За съжаление след осъвременяването, пенсиите ще паднат с петдесет процента, но Вие пенсионерите сте корави и ще оцелеете.
  • 58 Реалиста

    1 0 Отговор
    Категорично и твърдо от 1 юли ще има осъвременяване на пенсиите, но това в никакъв случай не означава, че те ще станат по високи.Напротив много е възможно, пенсиите да паднат, но да не забравяме, че пенсионерите са изобретателни и много корави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол