7 Април, 2022 10:48 5 984 29

Депутат разкри колко струва един самолет F-16 за България

  • ф-16 блок70-
  • f-16 вlосk 70-
  • изтребител-
  • българия

Винаги се е говорило за 16 самолета

Депутат разкри колко струва един самолет F-16 за България - 1
Снимка: БГНЕС

Двата тавана, които са одобрени от Департамента по отбрана на САЩ, са 1,673 млрд долара. В процеса на преговори се стигна до 1,215 млрд. през 2019 г. Вече имаме възможност за разсрочено плащане, предстои да видим каква цена и какъв пакет ще договори правителството. Това обясни в "Денят започва" Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

62 милиона долара струва един самолет F-16 за България, обясни той.

Винаги се е говорило за 16 самолета, така че няма нищо изненадващо. Доставката се забави с една година заради ковид, допълни Гаджев. Днес предстои блиц контрол на министър Заков, така че ще го попитаме за компенсации за забавянето.

Той коментира и темата за ремонта на самолетите МиГ-29, с които разполага армията.

За ремонт в Русия в момента не може да става въпрос. Въпросът за гаранцията е малко спорен, въпросът е дали лицензията ще бъде запазена и кой ще подпише документите.

Гаджев коментира и предстоящите днес представяне и оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Пълният вариант на Плана още не е публикуван. Имаме презентации, но не и целия план. Хубаво е най-накрая да бъде подписан и за да може да се започне възстановяването по него. От новите проекти, които чувам, има определено стряскащи - като завод за батерии и държавен телеком.

ГЕРБ си има своята последователна политика, следваме решенията и предложенията, които внасяме, допълни Гаджев.

Той е категоричен, че от ГЕРБ няма да подкрепят нито една от двете кандидатури за поста управител на БНБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    34 5 Отговор
    Едно време плащахме самолетите с плодове и зеленчуци, а сега остана с един гол г.. !

    Коментиран от #3

  • 2 Фолклор

    34 5 Отговор
    Нашите прабаби и дядовци са били умни и далновидни хора. В такива ситуации, като тая със хвърчилата, са казвали ,, НА ГОЛ ТУМБАК, ЧИФТЕ ПИЩОВИ,,

    Коментиран от #9

  • 3 може да не вярваш, но

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Пак дойде времето на плодовете и зеленчуците.

    Коментиран от #20

  • 4 Грульо

    19 3 Отговор
    Нека некой депутат да разкрие при какви сценарии ще се ползват тез Ф16, освен за тренировъчни полети?

    Коментиран от #28

  • 5 Депутат от ГЕРБ!! Лъжец!? Народа нее дал

    27 4 Отговор
    Съгласие, някой да хвърля милиарди на Вятъра за самолети!!
  • 6 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 3 Отговор
    Цената на един Фак16 спрямо теглото на един Фак16, са почти равни с тези на златото ‼️‼️‼️
  • 7 Стига

    16 32 Отговор
    Стига сте прямпали глупости.България има нужда от тези самолети.16 нови Ф16 се равняват на 50 руски щайги.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Гост

    23 2 Отговор
    Останалата част от 1215 милиона за какво са? 8 по 63 мил.е равно на496 мил.а остатъка???

    Коментиран от #14

  • 9 даа

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фолклор":

    Управляващата коалиция много се изхвърли тогава. Спомняме си, че имаше и по-изгодна оферта.
  • 10 £€¥√

    25 1 Отговор
    Депутат разкри колко струва един самолет F-16 за България

    Първо някой пита ли обикновения данъкоплатец за какво му се харчат парите?
  • 11 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    Колко златото 14 карата можете да се купите за 62 ООО ООО $ ‼️
    Колко тежи Факата ‼️
  • 12 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стига":

    Само дето ги няма ‼️
    Та една обикновена прашка в ръката е по-добра от най-добрия пистолет , който обаче го нямаш ‼️
  • 13 дядо

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стига":

    Не знам на какво се равняват ,ама те по дърт модел от мен! Пък специалната цена за България колкото на Ф35! Че и ракетите за тях ги купуваме с отстъпка на двойна цена!
  • 14 чичо джок стамат

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    ТАЗИ ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ЗА КОИТО ПИТАШ СА ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕ,ТЕЗИ САМОЛЕТИ НЕ СТРЕЛЯТ С ПРАШКИ И КАМЪНИ.ЕДНА ЧИТАВА РАКЕТА СТРУВА 400 000 ДОЛАРА.А ИМА И ПО СКЪПИ.
  • 15 Aлфа Bълкът

    13 1 Отговор
    Лека полека се казва, че ще дадем още 1млрд лева за Бойковите самолети, ама медиите са крайно тъпи явно! Никой не пита влиза ли в пълния пакет някаква подръжка, за какъв период от време е, ако е така колко излиза тя! И никой нищо не разбра, за какво ще ги издухаме 6,2млрд лева общо за цялата ескадрила?
  • 16 tomito

    11 1 Отговор
    Какви 65 милиона долара ,над 100 милиона е цената .3 милиарда лева са 7 самолета ,даже не искам да ги смятам ,че ме хваща яд.И не се знае дали ще ги получим ,а да не забравим че говорим за 4-то поколение когато вече се разработват 6 -то поколение.Пълна трагедия.Като се има предвид ,че тези самолети са само за патрулиране на въздушното ни пространство ,за други бойни действия не става и дума.
  • 17 МОШЕННННИЦИИИИИ

    9 1 Отговор
    Нагледал съм се в Народното събрание на партии, които заявяват, че нямаме нужда от модернизация на армията, както и на правителства, които режеха от тези бюджети. България имаше най-силната армия на Балканите – 2300 танка, над 180 самолета. Всичките тези неща бяха разпродадени на световните пазари с идеята тези пари да се вкарат в обновяването на българската армия и да се достигнат стандартите на НАТО. Къде отидоха тези средства? Това е 30-годишен грабеж".
  • 18 ТЕЗИ САМОЛЕТИ

    12 0 Отговор
    ОСВЕН ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ПИЛОТИ НЕ СТАВАТ ЗА ДРУГО ............ МИГ 29 ТИ ПРЕВЪЗХОЖДА В ПЪТИ ПО ВСИЧКО КАТО И ДВАТА СА МОРАЛНО ОСТАРЕЛИ БОКЛУЦИ СПРЯМА НОВИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ , ПЛЮС ТОВА ЦЕНАТА НА КОЯТО НИ ПРОБУТВАТ Ф16 .Е ПО ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА КОЯТО ПОЛЯЦИТЕ КУПУВАТ Ф35
  • 19 Фффффф

    13 1 Отговор
    На най големите приятели на САЩ най скъпите самолети,защото ние сме им най скъпи
  • 20 Дядо Петко

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "може да не вярваш, но":

    Само че сега плодовете и зеленчуците ги внасяме...................Разликата е огромна.
  • 21 добре де

    9 0 Отговор
    60 млн по 8 са грубо 500 млн , още 150 млн за оборудване да кажен общо 700 млн но до 1,2 млрд са още 500 млн ??? тези 500 млн за какво се дават или са комисионни ??
  • 22 ghost

    10 0 Отговор
    1 673 000 000$ делено на 8 е равно на 209 125 000$ за брой.
  • 23 дядо ти

    11 1 Отговор
    Четох някога една статия, там пишеше, че държава която няма какво да защитава, не и е нужен голям военен бюджет, та се чудя ние къде се вписваме като сме трайно на дъното по всичко.
  • 24 падналия ангел

    15 0 Отговор
    "Двата тавана, които са одобрени от Департамента по отбрана на САЩ, са 1,673 млрд долара. В процеса на преговори се стигна до 1,215 млрд. през 2019 г.". Това изречение има скрит аспект-намалението не е за сметка на някаква договореност а за сметка на орязан пакет, като асма на Трифон зарезан! Пакет-по-старите тренажори, по-малко ракети възд,х-въздух, никакви ракети въздух-земя! Т.е. не можем да гътнем никакво ПВО, което стреля по самолетите ни! Изобщо пълна надупвация!
  • 25 Студопор

    10 2 Отговор
    Аз за тия самолети НЯМА да плащам! Гледайте си работата! Ако държавата ни беше нормална, всички тия огромни харчове, щяхме да ги гласуваме на референдум.
  • 26 Хлъц

    10 0 Отговор
    Шляхтата за 32 бройки Ф-35 ,3,5 милиарда зелени.Ние,защото сме втората Швейцария - за Топ Гън-1,(от 70-те) 1,3 милиарда.Нема лабово,да си го знаем отсега! Всяка година-2,2% от БВП към щатско.Някакви си милиард и нещо.Само с тези 2,2%,ако ги отделяме ежегодно,да имаме наша,чисто държавна,българска АЕЦ - Козлодуй.До ключ.
  • 27 С-400,

    5 2 Отговор
    засмуква тези ламарини и ги прави на смачкан севън-ап, и туй то! По-добре да си купим С-400, ако искаме 100% да си защитим небето със 100%-тово покритие!
  • 28 О. Ч. З

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    То хубаво но за това трябват обучени пилоти и пари за гориво
    А като гледам кога ще дойдат ще стават за експонати във някой музей
    То като погледнеш цялата военна техника е такава
    И като гледам цяла Европа взе да праща уръжие на украинците та да вземем да им даде е тия самолети под наем и може да избием някой лев 😊
  • 29 Azsam

    0 0 Отговор
    Полша приключи програмата си за придобиване на изтребители с подписването на Писмо за оферта и приемане (LOA) между правителствата на САЩ и Полша за 4,5 милиарда,на 31 януари 2020 г. за 32 F-35A за конвенционално излитане и кацане (CTOL) с първоначални доставки Google , не Каракъкъчанов.$4.6 billion under which the country will acquire 32 F-35A
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове