15 Април, 2022 04:23 2 414 20

15 април 1957 г. В София е открит ЦУМ

  • магазин-
  • цум-
  • откриване

До 1998 г. ЦУМ си работи като универсален магазин за конфекция, парфюмерия, козметика, електроника

15 април 1957 г. в София е открит ЦУМ. Първият социалистически мол, построен по съветски образец и сочен за най-големия на Балканите. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване. Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. Ларго.

ЦУМ е открит през 1957 г., година след Априлския пленум. Сградата и до днес е величествена – търговска площ от 19 000 кв. м на 6 етажа, още 11 000 квадрата офис площи на три нива. Тук са монтирани и първите ескалатори у нас. На партера се предлагат пощенски марки, филателия и нумизматика, бижута, картини, цветя, ръчно изработени сувенири от Задругата на майсторите. На първия етаж са и детските играчки.

Кадри от щандовете са заснети през 70-те години във филма „Таралежите се раждат без бодли“. На втория етаж са „дамските стоки“, а на третото ниво – „мъжките“. На последния етаж са се продавали китари. Появяват се рекламни брошури, наречени „Една седмица в София“, в които посещението на ЦУМ е в задължителната програма.

Основна реконструкция на сградата е направена през 1986 г. под ръководството на арх. Атанас Николов. До 1998 г. ЦУМ си работи като универсален магазин за конфекция, парфюмерия, козметика, електроника, а след обновяването през 2001 г., в което участва британски екип, е открит отново като търговски център, който приютява магазини на различни марки и вериги. 3 г. по-късно сградата е купена от бизнесмена Георги Гергов за 30 милиона евро. Оттогава съдбата на ЦУМ е постоянно под въпрос. Проф. Божидар Димитров предлага сградата да приюти Националния исторически музей. Последно при правителството на ГЕРБ културният министър Вежди Рашидов преговаря с Гергов, тъй като бизнесменът бил на загуба от ЦУМ заради конкуренцията на моловете и с радост би се отървал, срещу компенсации с атрактивни за него държавни сгради.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БЪЛГАРСКО ДЕТЕ

    43 10 Отговор
    ТОВА което построи СОЦИАЛИЗЪМЪТ днешните не могат го БОЯДИСАТ

    Коментиран от #4

  • 3 Уса

    50 6 Отговор
    Беше в пъти по полезен от сегашните кичови молове

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БЪЛГАРСКО ДЕТЕ

    40 7 Отговор
    сдс дпс ндсв герб УНИЩОЖИХА и съсипаха ДЪРЖАВАТА а МЕГЛЕНА КУНЕВА по заповед на господарите и от ЕС унищожи ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА на БЪЛГАРИЯ а ИВАН КОСТОВ с неговата крадлива ПРИВАТИЗАЦИЯ съсипа УНИЩОЖАВАЙКИ нашата БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА и БЪЛГАРСКА ИНДУСТРИЯ на власт се народиха мутрите олигарсите вече32 ГОДИНИ капитализъм аи ХИПЕР ИНФЛАЦИЯТА е вече ФАКТ а и ПОЛИТИЦИТЕ им пука за НАРОДА само по избори защото има определен ЕТНОС който се продава за две кебапчета хляб биро и някой лев еднократно затова и герб ЖЕЛАЯТ хартиения ВОТ да се върне НО няма да им мине НОМЕРА

    Коментиран от #8

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 7 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    ТАКА си е ник УСА имахме ДЪРЖАВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ РАБОТА ПОЧИВНО дело закони ПРЕДПРИЯТИЯ ТПК на индвалидите ТПК НА ГЛУХИТЕ ТИХ ТРУД ТПК на слепите а и бяхме ХОРА ЧОВЕЦИ нямаше и такава престъпност ЖИВЕШЕ се по СПОКОИНО а по ЗАПОВЕД на СССР свалиха ЖИВКОВ а БГ мутрите ги създаде АНДРЕЙ ЛУКАНОВ
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за полезно ИНФОРМАТИВНАТА статия от ВРЕМЕТО когато имахме ДЪРЖАВА господин МИХАЙЛОВ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пепи

    7 0 Отговор
    В ЦУМ на третия етаж се продава трикотаж.
  • 10 Соц свалка

    19 2 Отговор
    Айде да те водя в ЦУМ,да се возим на ескалаторите...
  • 11 Аз, врачанката

    14 3 Отговор
    До коментар2-БЪЛГАРСКО ДЕТЕ.
    Много сте прав господине,като казвате,че това,което е построил социализма сега немогат и да го боядисат.
    Тогава и аз бях дете(сега съм на 61г) и за нас децата от провинцията беше истински празник,когато посещавахме Столицата с родителите си и първата задача беше да влезнем в ЦУМ и след това да се хвалим какво са ни купили от там.
    За някои това може да им се стори смешно и глупаво,но това беше самата истина,защото друг такъв магазин с такива колосални размери,(освен в Стара Загора но той беше много по-малък) нямаше.

    Коментиран от #13

  • 12 Набор на ЦУМ

    15 4 Отговор
    Аз съм един от първите му посетители, макар и да нямам спомен от това,защото съм видял Белият Свят 4 месеца по-късно,но майка и татко -Светла им Памет са ми разказвали ! И, днес още като стъпя на "жълтите павета в този "триъгълник " заключен м/у Президенството-Партийният дом - МС -ЦУМ и като съвременник на всичко що се случва с нашата Родина в последните 32 години ...направо се възхищавам, как е било възможно да се строят такива неща -ТОГАВА и то само 10-на години след края на ВСВ, когато и София е била в руини и то ...БЕЗ ЕВРОФОНДОВЕ ... И не е само ТОВА СТРОИТЕЛСТВО ... А днес за 32 години - само се приватизира ,разграбва и руши и още не могат да насмогнат . Дори ОНЯ от СДС -дето пукна ,повече време му трябваше да РАЗРУШИ Мавзолея на Г.Димитров и разчисти терена ,от колкото Българският Народ ГО БЕШЕ ПОСТРОИЛ !!! Срам ме е ,че съм българин в тези последни мои 32 години от Живота !!! БЪЛГАРИНОооо !!!! ОТВОРИ ОЧИ !

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Набор на ЦУМ":

    ИВАН КОСТОВ съсипа БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА и ИНДУСТРИЯ

    Коментиран от #15

  • 15 Допълвам

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И селското стопанство. При него се започна ликвидирането му, а кривоустата кунева-пръмова го довърши с "договаряне" на условията при влизането ни в ес.
  • 16 1917

    9 0 Отговор
    Сега е модерно да е МОЛ, а ЦУМ си беще истински мол - с магазини, с гастроном, със сладкарница, с ресторант, имаше място и за киносалон, но не е работил. Вместо да си продължи да си работи го подариха на някакъв търгаш и всичко се съипа. СЪД И ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКИ ГРОБОКОПАЧИ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 17 Komapak

    2 5 Отговор
    Колко много червени боклуци имало тук... 🤔
  • 18 Аз, врачанката5

    3 3 Отговор
    До коментар17-Котарак.
    Господине, бъдете така добър да необиждате хората и неполитизирайте нещата.
    Лично аз мразех тогавашният строй и сегашните бесепари не са ми присърце,но става на въпрос за една носталгия по отминалото детство и отминалата младост.
    Не бъдете толкова груб с предценките си за хората.

    Коментиран от #19

  • 19 Прав е

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аз, врачанката5":

    въпросът е политизиран още от първите коментари. Никъде не се вижда носталгия по детството, а носталгия по едни мракобесни времена. А самия комплекс на ЦУМ е доста грозна камара от камъни и го има повторен почти на 100% във всяка една комунистическа страна. По никакъв начин не може да се сравни със сградите в София преди 1944г., които са сред най-модерните и красиви в Европа за времето си. Единственото добро нещо, което можеше да се направи с ЦУМ, беше идеята на проф. Божидар Димитров, да стане исторически музей. За съжаление да се гордееш със страната си, с България не е от никакъв интерес на комунистите и техните дечица сега.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Квадрите по фасадата са като на крепостните стени в старата БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА ПЛИСКА. Браво на архитект Коста Николов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове