Last news in Fakti

12 Април, 2022 15:41 1 508 23

Фандъкова: Столичната община внедрява водородни технологии

  • фандъкова-
  • софия-
  • мерки

София е първата столица в Европа с таксономичен анализ

Фандъкова: Столичната община внедрява водородни технологии - 1
Снимка: БГНЕС

Щастлива съм, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ. За тази цел сме разработили шест мащабни проекта , един от които е за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Диджитъл София – умен град“, която се състои днес в София.

Кметът изрази удовлетворение, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ, уточни БТА. Така всеки един проект, който общината ще реализира в бъдеще, ще е съгласно Зелената сделка и финансиран срещу доказани резултати, посочи Фандъкова. Тя изброи проектите в тази посока, по които работи Столичната община. Първият е за зелени детски градини и училища, вторият - за електрически автомобили за споделено пътуване, с които биха се спестявали 15 хил. тона въглеродни емисии на година. Третият е за центъра за обработка на големи данни, който ще следи парникови газове, енергия в MWh, екстремните метеорологични явления и други данни. Четвъртият е за пречистващи филтри, които в реално време измерват нивото на фините прахови частици, петият - за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. А последният е зелена електрическа жп линия от гара Яна до ТЕЦ "София" за транспорт на RDF-горивото. Тя би спестила над 8 хил. автомобилни курса на година, каза Фандъкова.

Тя посочи, че общината развива услугите за гражданите за ползване на градския транспорт и паркирането в града. От няколко месеца любимият начин на заплащане в градския транспорт е с банкова карта - вече близо 70% от всички еднократни билети продадени от Центъра за градска мобилност са електронни, посочи Фандъкова и коментира, че така пътуването става по-удобно и изгодно. Удобен начин е и онлайн плащане чрез мобилното приложение МПАСС, отбеляза столичният кмет.

Тя съобщи още, че София е първата община, която въведе електронното заявяване на разрешение за строеж и други градоустройствени услуги. Мобилно приложение Nag.Mobile осигурява данни от планове за регулация и др. Вече 20 000 потребители са се възползвали от мобилното приложение. Разработихме и 17 нови електронни услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове, с които скъсяваме сроковете и гарантираме повече публичност. Само от началото на март до 11 април са подадени 150 заявления, които от хартиени сме направили дигитални с електронен съгласувателен лист, информира Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    14 3 Отговор
    Тази учителка по руски не се ли измори да краде?

    Коментиран от #15

  • 2 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Ще внедряваш във Сливенският затвор крадло!
  • 3 сгур

    9 2 Отговор
    съвсем сдаде багажа
  • 4 честен ционист

    11 2 Отговор
    София прилича на западна руски едномилионник от сорта на Саратов и Самара, само че за разликаот София в Русия не влиза и един цент европарлама. Така че Данчето вместо да внедрявавъглеродни технологии и връчете една бака блажна боя да почва да боядисва зандана в Сливен.
  • 5 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    СЛИВЕН!
  • 6 Знаеш Данче?

    8 2 Отговор
    На следващите избори вече си пенсионерка! Така че сбирай щото не остана време!
  • 7 Машала

    9 2 Отговор
    Големи приказки, ама колко ще е зелено или по точно колко в зелено? Всички тези "проекти" да вземат да ги покажат. Да се види колко са ефективни, безопасни и зелени. Това с водорода и с електромобилите заприлича на маскарад! Като гледам нито Германия, нито Франция си го позволяват. ГЕРБ нямат спиране за далаверите!
  • 8 Пак грабежи

    7 1 Отговор
    Както пее тодор колев всичко краде ли краде😂😂😂😂
  • 9 цербер

    3 1 Отговор
    С тези водородни горива,колко да са водородни,ще горим водород-едно гориво е,ду-----пе да ни е яко! Сметките ни за отопление ще се повиша двойно. Вярно е,че ще се вие само водна пара над къщите и ще вали повече в София но поне улиците ще бъдат омити. Фъндък е това.
  • 10 хахахах

    7 1 Отговор
    първи Април мина все пак. Едни павета не можете да сложите като хората. Вадят се с голи ръце. Тя тръгнала да говори за въвеждане на въглеродни технологии. София от кражби и некадърни ремонти се превърна в една от най сивите и грозни столици в Европа. Да не говорим за висящите кабели, мръсотията и липсата на всякаква визия как да изглеждат търговските улици. Шарения..да не кажем ци...ния
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 вуйна

    9 3 Отговор
    Единственото по което София е парва е кражбите които направихте с Тиквоча!!
  • 13 Гоуст

    3 1 Отговор
    И Русия като вас: водородни и атомни "технологии"
  • 14 Крадливата

    6 2 Отговор
    даскалица по руски !
  • 15 мдда

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Кирчо краде от български деца и дава пари за оръжие в Украйна. Нинова му прислугва., За коя учителка по руски говориш?
  • 16 Питайте Фандъкова дали сае напили

    3 0 Отговор
    На АБИТОРЕНСКИ БАЛ Момчетата когато е била класна още и преподавател по РУСКИ???
  • 17 Пепи

    3 0 Отговор
    Айде първо да измием улиците и после ядрена физика, а?
  • 18 Въпрос

    1 0 Отговор
    Крадл.о, защо не направиш социални кухни за всички бедни и бездомни хора в столицата ,където да ядат поне два пъти на ден и да има душове,където да се изкъпят и приведат в човешки вид? Нужни са някакви 20-30 милиона на година ,не повече. Във всяка нормална европейска страна има такова нещо ,а тук да мрат хората едва ли не.
  • 19 Уау сбръчкотена

    5 0 Отговор
    Герберка .Пуска водородна бомба
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дани

    2 0 Отговор
    Фъндо отново ще крадеж.Сромота даскалке .Вече си за пенсия и на село да садиш картофи или да ходиш по круизи с кродените пари на Софианци.
  • 22 Чужденец

    2 0 Отговор
    Всички сгради са счупени, няма тоалетни и нормално събиране на боклука, но има водородни технологии.
  • 23 Любомир Грънчаров

    1 0 Отговор
    Фъндо....време е за Съд и Затвор за тебе... освободи София
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове