Last news in Fakti

12 Април, 2022 16:22 3 553 31

Вдигат с 800 лева лекарските заплати

  • лекари-
  • заплати

Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, иска здравният министър

Вдигат с 800 лева лекарските заплати - 1
Снимка: Архив

Днес, 12 април, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора. Подпис под документа постави и здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели, съобщиха от Здравното министерство.

Работодателските организации, които решат да подпишат колективния трудов договор, имат тази правна възможност да го направят и на по-късен етап. Новият колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

„Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа“, посочи проф. Асена Сербезова.

На подписването присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. „Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България“, отбеляза министър Гьоков.

Проф. Сербезова заяви, че именно постигането на по-високи, адекватни на съвременния живот възнаграждения в сектор „Здравеопазване“ е една от приоритетните задачи на Министерството на здравеопазването.

„Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи проф. Сербезова. Здравният министър подчерта, че преговорите между съсловните организации и НС на Националната здравноосигурителна каса по Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да постигнат резултат, който да удовлетворява всички страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 446рр

    31 3 Отговор
    А на бачка торите и 50 са им много

    Коментиран от #27

  • 3 JEFF

    23 28 Отговор
    Браво ! Заслужават добри заплати , а хората заслужават добро лечение . Толупа никога не е имал такива намерения , вдигаше заплатите с по лъжичка на мандат . Това Правителство знае , че медиците са ценен кадър и ще прави всичко възможно да развива здравеопазването .Успех !
  • 4 Правилно

    38 9 Отговор
    Това е нещо много хубаво. Нашите лекари са все по-застаряващи, а младите лекари напускат страната, заради ниските заплати. Ако продължава с този темп, до десетина години ще има жесток недостиг на лекари.
  • 5 честен ционист

    26 9 Отговор
    Значи на есен яко ще се мре..
  • 6 Гост

    6 4 Отговор
    Хахахахаха оценка 1 от 1 глас. Гласувам с 1 - оценка 2,3 от два гласа хахахаха./
  • 7 ГОРСКИ

    33 5 Отговор
    Ми те сега със тия заплати изкупиха доста апартаменти !!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Правителството

    26 7 Отговор
    Противопоставя една група специалисти на останалите. С тази инфлация някои не получават и 5 лева увеличение на заплатите. Дискриминация!
  • 9 CC086

    13 14 Отговор

    До коментар #7 от "ГОРСКИ":

    Що, завиждаш ли? Нека да си купуват къщи хората, дай боже всекиму!
  • 10 питам

    36 1 Отговор
    А държавните болници кога ще престанат да бъдат търговски дружества и личните лекари - еднолични търговци?
  • 11 Аз очаквах,

    35 3 Отговор
    че ще им ги намалят, поне с по 1000 лв. Специално на онези, с белите престилки, които се правят на лекари. За някои от тях чакаш по месец-два, даваш луди пари, а отсреща - празен поглед, вперен някъде в небитието, фалшива или никаква любезност, претупване на прегледа, поради лични разговори по телефона, поради безцеремонно посрещане на дистрибутори - защото бързали, поради услуга на колега, който води близък и го оставя в кабинета да чака - "без да пречи", поради постоянното влизане и излизане на сестрата, или друг, който е купил закуска, кафе, топла супа, хляб.....и накрая в снетата анамнеза /ох, кога успяха ?/, пише невероятни измислици, които никога не си казал, но стават за пред Здравната каса. Въпроси няма, а рецептата се състои поне от три изписани формуляра. Левовете са сто и повече, само за лекарствата, които едва ли ти трябват.Там са и лекарствата, току-що донесени от дистрибутора /пропуск на вниманието, че си видял и чул разговора/, и други, от други дистрибутори. Понякога, заради неудобството и заради факта, че ще ги купиш, получаваш малка, безплатна кутийка, ей така, от загриженост. Но за Великден, за Коледа, дистрибуторът ще дойде с тежки чанти и с най-лъчезарната си усмивка....Трябват ли още основания, за да преминат всички лекари на МРЗ и да започнат да се борят със знания, загриженост и адекватност за увеличението на заплатите си. Умираме, защото няма обгрижване, няма можещи лекари, няма здравеопазване.
  • 12 Георги v.

    24 5 Отговор
    Чудесно! А останалите да мрем.
  • 13 Дада

    20 4 Отговор
    Бе ти хубаво вдигаш на лекарите ами на останилите кой ще им вдигне заплатите ?

    Коментиран от #18, #25

  • 14 Българка

    4 15 Отговор
    Aко Бойко беше на власт щеше да ги увеличи с 1200 лева!!! Tея само залъгват простите хора!!!
  • 15 егати

    15 0 Отговор
    Сега с високите заплати ще има ли по малко жертви на болниците а т.е пациенти?
  • 16 Интензивното

    22 1 Отговор
    Тази фарма лакейка само замазва проблема.Санитарите не искат да работят за по-малко от 1,200лв,защото вече не са пари.Сестрите искат 1,800лв,защото почти четвърт век работеха за благодарности.Докторите винаги са получавали заплата и отгоре,но те не могат без сестри и санитари,ако искат качествено обслужване.Получава се така,че болен пропознава санитар за доктор,защото е по-компетентен от доктора.Разбирате ли в какъв батак живеем?
  • 17 Браво!

    3 7 Отговор
    Браво! Това е една добра първа стъпка в правилната посока.
  • 18 JEFF

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дада":

    Работодателят .Много хора още не са осъзнали , че работят за частни фирми и работодател не им е държавата .
  • 19 user

    9 2 Отговор
    Така се помпа инфлацията! Ще замразят всички строителни и инфраструктурни проекти и ще раздават парите. Така ще се задържат на власт по-дълго време и ще си прокарат интересите в енергетиката!
  • 20 Никола Гешев

    21 1 Отговор
    Що бе? Директора/собственик на Медика Русе за 2021 г. си е докарал 1500000 лв.годишна заплата. Нето. Третият по заплата лекар в Бг е заместникът му. Намалете броя на болниците - от 462 да станат около 100( в Австрия и Израел са по около 60) и тогава ще има пари за нормални заплати за мед. персонал и няма да доплащаме такъв голям % като пациенти. Ама не. Краде се като за световното!
  • 21 Систер

    6 1 Отговор
    Сестрите са най- кът, а за тях четири пъти по- малко. Браво на Кирчовците!
  • 22 гражданин

    9 1 Отговор
    Супер, вдигайте. Скоро искате не искате и здравните осигуровки ще се вдигнат. Ако не вие, защото вие ще се изпарите след някой ден то следващите след вас ще вдигат данъци и осигуровки, за да ви оправят бакиите!
  • 23 ааая

    14 3 Отговор
    Тея вместо да вдигнат на нормалните хора заплатите почнаха да вдигат и то с 800лв забележи не 100-200-300 а цели 800лв лекарските заплати! Те си мислят, че като дадат повече на лекарите онея, ще работят с ищах :)
    ми вместо да вдигате купете неща дето са необходими на лекарите, оборудване, лекарства, медикаменти - постройте 1-2 модерни НАРОДНИ ОБЩЕСТВЕНИ болници с Евро пари, ако може - направете удобно и достъпно работното им им място, пък после вдигайте! То това е на гол тумбак чифте пищове! Ако си стругар и ти кажа вдигам ти заплатата ама нямаш материали как ще бачкаш - проблема не е в лекарските заплати, поне не освновния проблем!
  • 24 Любопитен

    6 1 Отговор
    А защо министърът подписва трудов договор като няма осигурени пари за увеличение на заплатите?
    Ами ако Кокорчо каже "Паре нЕма" ?

    Коментиран от #30

  • 25 12783

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "Дада":

    за лекар се учи 6 години. бегай у чалготеката и 500лв са ти много ДОСТОЙНИ ПАРИ ТРЯБВА ДА ВЗИМАТ ВИСОКО ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА УЧЕТЕ ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ДОБРЕ ДА ПРАВИТЕ ПРАВИЛНИТЕ ИЗБОРИ. КОЛКОТО СИ ПО ТЪП ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ МОГАТ ДА ТЕ МАНИПУЛИРАТ
  • 26 джиджи

    8 0 Отговор
    лекари и военни,това ще ни е икономика, помнете ми думата,такива ще са времена, интересни.
  • 27 Кризисен пиар

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "446рр":

    Практикува се преди избори.
  • 28 Алооо

    7 0 Отговор
    А докога ще си плащаме на лекарите за щяло и не щяло. Това здравеопазване нали уж е безплатно!
  • 29 M.m.m

    6 0 Отговор
    Увеличение на лекарските заплати може да бъде ако се е понижила смъртността или заболеваемоста та хората ,показател за ефективния труд на лекарите.А то е точно обратното.Като човек отиде на лекар ,ако е по възрастен отговора е,,ами вие сте си вече тръгнали.Дават да правиш изследвания за
    декетки или стотици лева.Ако нямаш пари останаш на доизживяване.При специалист лекар в София на преглед по 100 -200лева,20 прегледа на ден 20 000 , 4000 лева само на ден. А дали плащат данъци.
  • 30 Ококорчо

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитен":

    Медиците са герои!! Изнесоха цялата тежест от "ковида" на плещите си!! Обаче... пари нема, затова..действайте!!!
  • 31 Бръм

    1 0 Отговор
    Време е да се премахнат джипитата. Само пречат за достъп до адекватни медицински услуги. Видя се по време на пандемията че лекуваха по телефона и взимаха маса пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове