Last news in Fakti

19 Април, 2022 07:46 1 064 30

Красен Станчев: За да има реформа на плоския данък може да се въведат няколко прага, по които да се плащат налози

  • реформа-
  • плосък данък-
  • въвеждане-
  • прагове-
  • плащане

На въпрос дали трябва да се вдигне минималната работна заплата, Станчев отговори, че държавата само приема закон, но не дава парите

Красен Станчев: За да има реформа на плоския данък може да се въведат няколко прага, по които да се плащат налози - 1
Снимка: bTV

„Идеята на плоския данък никога не е била увеличаването на инвестициите“, каза икономистът Красен Станчев в „Тази сутрин“. „Рискът от несъбиране на бюджетни приходи е около 1,6 млрд., не се увеличава пространството за маневриране“, каза той.

По думите му, за да се реформира плоският данък може да се въведат няколко прага, по които да се плащат данъци или да се въведе минимален данъчен лимит, примерно – минималната работна заплата. „Тогава когато се направи сметката се оказва, че тези, които получат 711 лв. заплата ще трябва да платят данък, който в момента действа, което означава, че на тези хора данъкът се увеличава с минимум 850%“, каза Станчев.

Според Станчев част от хората с относително малки доходи са онези, които не са се обучавали допълнително и хора на определена възраст. „Интересното е, че за последните 10 г. хората, които са на работна възраст се обучават около 6-7 пъти по-рядко отколкото е средното за Европа“, каза Станчев.

На въпрос дали трябва да се вдигне минималната работна заплата, Станчев отговори, че държавата само приема закон, но не дава парите.

Относно препоръката на Международния валутен фонд за отпадане на плоския данък, Станчев каза, че всъщност в комюникето се казва друго. „Те казват, че би било добре да се увеличи и разшири бюджетното пространство и да се отиде към сключен растеж“, каза икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    22 0 Отговор
    Честно казано нищо не разбрах от написаното, просто едни нахвърляни думи без връзка помежду им и почти нулев смисъл.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Истината

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милен":

    Ани работещите намаляха с близо милион, половината емигрираха, другите се пенсионираха. Няма приходи от данъци, държавата стимулира раждаемостта само на циганите, те съответно се увеличават и т. н.

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 щурецъ

    11 0 Отговор
    Съгласен съм с теб. Само дрън-дрън от човек с пълен портфейл,който се плаши,че неговите пачки ще намалеят с 850% .
  • 7 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Абе важното е,че зализания джендар от Канада е доволен за Кирчо говорим
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ups

    12 1 Отговор
    Един да каже истината за най-нископлатените, а именно: Никога не са се обучавали! Демек развитието им е точно НУЛА и сами са си виновни! Ракийка, салатка и квото дойде! Резултата е беднотия! Друго не идва!

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кабел

    5 1 Отговор
    Сыгането станаха по-богати от българите. С тези помощи от НПО-та и пари от българския бюджет са целите в златни синджири,карат по-нови коли,возят чаветата. Като нямат стаж и осигуровки,как са обслужвани в лекарските кабинети? Всеки ден са по болниците. Какво търсят толкова там,не ми е ясно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иии

    4 2 Отговор
    Е сега половината кол центрове ще отидат във филипините.

    Коментиран от #17

  • 14 дтс45

    7 3 Отговор
    За какви обучения плещи? С обучение и без обучения в провинцията масовата заплата е около минималната, извънреден труд не се заплаща. Тоя излизал ли е извън София?!
  • 15 дтс45

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Истината е, че се увеличиха чиновниците, всички млади се натискат за работа на бюро. За да се работи в частния сектор, трябва заплатите да се високи и условията на труд да са човешки. С 300 часа извънреден труд, който не се заплаща, никой не е съгласен. За 30 год. уж демокрация нищо не се промени в частния сектор. Същото кожодерство и експлоатация.
  • 16 дтс45

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ups":

    Стига с това гербеджийско говорене, че никой не се обучавал! Какво ще се обучават като бизнесът не въвежда нищо ново, никакво технологии, никакви иновации, а иска висока производителност и ЕДИН ЧОВЕК ДА ВЪРШИ РАБОТАТА НА ТРИМА ДУШИ.

    Коментиран от #21

  • 17 дтс45

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иии":

    Какво ни интересуват кол центровете? За теб частен сектор кол център ли значи?
  • 18 питам

    4 1 Отговор
    Не разбрахте ли, че не работещите са виновни? Манталитетът на бизнеса е грешен. Единствената мисъл на частника е да не плаща.
  • 19 666

    3 1 Отговор
    Никва мисъл. Плоския данък е в минус на хората с по ниски доходи. Като ти вземат 10% (100лв.) на 1000лв. които не ти стигат така или иначе за месеца са много, а 10% на 10000 са 1000лв. данък, но имаш 9000лв. за месеца. Е, бедния по беден - богария по богат, и кво много бедни малко богати, и кои пълнят хазната???? БЕДНИТЕ - ОБИКНОВЕНИТЕ хара и малкия бизнес (мазохистите в БГ)
  • 20 Да се премахне плоския данък!!!

    3 3 Отговор
    Международният валутен фонд, който се грижи за управлението на световната финансова система, каза когато беше в София, че е добре да се реформира плоския данък, за да се намали неравенството между бедни и да се преразпределят приходите от данъците.
    Фондът препоръчва ПРОГРЕСИВНО данъчно облагане за личните доходи!!! Да се премахне плоския данък!
  • 21 Хахаххаа

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "дтс45":

    Ами щом не виждаш смисъл в обучение и развитие сам си си виновен. Човешкото знание е в интернет и всеки има достъп до него. Щом ти харесва да си дегенерат с МРЗ, бъди си! Ама не мрънкай, че не ти се дава. Никой на никого н е дава! Виж да си изкара може всеки! Стига манталитета да му позволява. На нископлатените това им пречи: МАНТАЛИТЕТА ИМ!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 дтс45

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаххаа":

    В държава, пропита от корупция и щуробаджанащина, обучението не струва и пукнат грош. Хахахаха! Връзкарщината, обхванала цяла Бг, я заби в дъното на всички класации по доходи и на дъното по инвестиции, иновации и пр.
  • 23 питам

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаххаа":

    Вие от ГЕРБ не разбрахте ли, че мантрата "обучение" вече се изтърка? С тая мантра прикривахте алчността си- да ограбвате труда на работника, намирайки какви ли не причини, за да орязвате заплатите и да не плащате извънреден труд. Персоналните обиди и унижения са ви на устата в готовност да охулите всеки, който ви настъпи. За вас хората са "търтеи", "тулупи", "маргинали"...
    И да ти имам "обучението" по интернет, което рекламираш! Май от нета по- далеч не виждаш.
  • 24 Махнете плоския данък

    3 2 Отговор
    и изчезвам. И без това работя за чуждестранна компания. Вие си стойте и хранете Кирчовците и мутрите.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Петър

    2 1 Отговор
    Като човек от бизнеса ще кажа, че се наблюдава тотално скатаване и липса на професионализъм. Никога не съм държал хора извън работно време, случвало се е извънредно да остават по 1-2 пъти годишно при проблем, никога не закъснявам със заплатите, но все по-трудно намирам нормални, отговорни и мотивирани хора. Българинът иска без усилия да е в мерцедес на Малдивите за съжаление.

    Коментиран от #28

  • 26 ЕвроБългарин

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Махнете плоския данък":

    въведете Прогресивен Данък !, Плоския направи оилигарсите Обли !! а беднте - плоски !! пък ти ходи където си искаш, в Сомалия даже няма данъци !!
  • 27 комунистче

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Махнете плоския данък":

    изчезвай, да видим в коя бяла държава, ще ти взимат само 10% данък, и прага ти на осигуровките ще е 1500 евро, хайде на добър път, ще плащаш докато ти вземат и гащите, този лидера на ГЕРБ вече каза на народа че е лош матерял, и не работи, и народа пак си го иска за премиер
  • 28 дтс45

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Петър":

    Ако са верни хвалбите, които си написал за себе си, няма да имат текучество във фирмата. Щом трудно намираш хора за работа, нещо централно не е наред във фирмата ти.
    Във хубавите фирми текучество няма.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фен

    0 0 Отговор
    Хайде стига с това подоходно облагане. 70% от работещите в БГ не се осигуряват на реалните заплати. Ако се въведе подоходно облагане, ще се вдигне данъка единственно на хората, които да местни и си плащат данъците. Това ще накара и тях, да влезнат в сивата зона. Да си кажем истината каквато е. Ами и тези хора ще напуснат БГ и то с двеста. Много от тях имат тази възможност и няма да се поколебаят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол