Last news in Fakti

20 Април, 2022 08:12 1 521 23

Бенчев: Не може да се задържи шоковото поскъпване. Пазарът каквото покаже- това ще правим

  • светослав бенчев-
  • шоково поскъпване-
  • пазар

Много се надявам да не се наложи ембарго на руските продукти, защото това означава да скочат цените много, докато пазарът не се намести, казва експертът 

Бенчев: Не може да се задържи шоковото поскъпване. Пазарът каквото покаже- това ще правим - 1
Снимка: БНТ

Картел на пазара на горивата няма. Това заяви в ефира на БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Попитан защо тогава хората у нас имат усещането за картел, той заяви, че картел с усещане не се доказва. По думите му в други европейски страни дори цените на руския петрол са по-високи. "Печалбите ни в момента са изключително минимални. Ние покриваме сметки за ток, заплати и маржът ни е изключително малък. Много се надявам да не се наложи ембарго на руските продукти, защото това означава да скочат цените много, докато пазарът не се намести", каза експертът, цитиран от novini.bg.

Бенчев заяви, че не може да се задържи шоковото поскъпване. Каквото покаже пазарът - това ще правим, категоричен е още той.

Поскъпването на горивата ще е около 7-8 ст. на литър. Това е решение на държавата, ако тя желае да го направи - нека го направи. Нямаме възможност да влияем на цената на горивата, това е проблем в световен мащаб и го виждаме ясно, заяви още Бенчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е МНОГО ЛЪЖЕ 😄😃😂

    26 1 Отговор
    ТОЯ ШМАТАРОК. ..ЩЕ СИ ЯДАТ КОКОСИТЕ БЪЛГАРИТЕ 😂
  • 2 волан

    39 3 Отговор
    Навсякъде има шоково поскъпване,а шоково увеличение на пенсии и заплати няма. Все е минимално. 70 еднократни левчета. Просто Киро........

    Коментиран от #11

  • 3 селтак

    30 0 Отговор
    А ШОКОВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ КОГА?
  • 4 Ако "пазарът" е сбирщина

    36 0 Отговор
    от спекуланти, трябва ли да го подкрепяме. Ето ви неолиберализмът в пълния му блясък. Държава трябва и контрол, и таван на печалбите на съсловните олигархати. Така се спира инфлация. Вчера сирене от 12 лева преди година 500 грама, сега 17 лева, яжте си го им пожелах на Спекулантите по веригата. Докато сте членове на ЕС, ще ви управляват обикновени бандити прекупвачи и спекуланти.
  • 5 Просто е

    36 1 Отговор
    Когато цените се вдигнат шоково ще потънете шоково. Не може да произвеждаш на най-ниска цена, а да продаваш на борсови цени и да балалайкаш цял народ. Прав ви път спекуланти! България юни маха американскито управление и напуска ЕС. Вие мислете какво ще стане с вас. Само подклаждате кризи! Вие живеете в България, не сте в Холандия. Ще пожънете много лоши неща. Когато имаше война в Сирия и Ирак цените на петрола не се вдигаха като сега. Украйна петрол не доставя. Кризата е същата като с Ковид - телевизионна и истерична, диктувана масово от сатанисти. Господ гледа и ще ви унищожи до крак!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бенчееев,

    11 0 Отговор
    Плещиш глупости, бе. Аман от измисляняци представяни ни за експерти.
  • 8 Бенчев

    10 0 Отговор
    Много си тъп и еднопосочен. Купен си и говориш едно и също , а защо ти дават трибуна?
  • 9 съcедофф

    1 11 Отговор
    Странни хора сме българите...ти му даваш 700 лв заплата,то харчи 3000лв в месец.В малките градове-върволица от авто-автосервиза-пълен с авто,имота -от най-скъпия,магазина-пълни кошници,безработници-пълно...странни ми ти рабОТИ?!

    Коментиран от #13

  • 10 Програма за изтезания "Перник"

    2 2 Отговор
    Програма за изтезания на хора под егидата на Главният Прокурор Иван Гешев - използват полицаи, прокурори, съдии, мутри - програма за изтезания "Перник"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Нали си Държавен орган уж бе улиго! Ти щом не можеш да си контролираш Пазара, Потреблението и Харчовете в КРИЗА, кой? Иначе папкаш Заплатка и лаеш клекнал, че квот стане. Как така? Директно да СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ВСИЧКО НА ДЪРЖАВАТА, ЩОМ Е ТАКА!
  • 13 ддд

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "съcедофф":

    Сивият сектор в БГ процъфтява. Това че се осигуряват на минималната не значи че вземат такава. Повечето след работа ходят на втора работа на частно. Така наречените майстори вземат по 2-3-4 000 на месец на ръка и не плащат данъци и такива неща.
  • 14 Azz

    12 0 Отговор
    Нагъл кожодер!!!!
    Нямало картел....защо на всички бензиностанции цените са еднакви - единия вдига и след минути и отсрещната бензиностанция вдига цената.
    Като падне цената на петрола,цената на горивата не пада,защото били купували на висока цена.
    Като се вдигне петрола веднага вдигат цената,не чакат да продадат старите количества...
    Тия пари за ...сещате се за какво да ги харчите!!!
  • 15 C2H6

    7 1 Отговор
    Разбира се, че на "пазара на горивата" няма картел, има монопол, при това частен монопол, което при липсата на държавен контрол означава, че пазар просто няма.
    При обявяване на военно или извънредно положение, както при ковид пандемията, много лесно могат да се замразят всички цени за определен период, а санкциите за спекулантите катобвас да се увеличат.
  • 16 Кики

    6 0 Отговор
    Абе гюнсурат какъв пазар , това са спекулантите отговорни за цените къде е КЗК да разследва картела при горива , телефони , олио и храни , ток , американски централи и други
  • 17 Перо

    10 1 Отговор
    Петрола е борсова стока и не може винаги цената да скача за празници и началото на туристическия сезон, което доказва,че цената в БГ не се формира според международните цени, а е силно манипулативна и картелна! Петролът се доставя със 100,000 т. танкери, платени на една цена за тон и се разходва дълго време,през което време,цената няма причини да се коригира. Ако се променя цената на тока,това се покрива от огромните обороти и неплащането на данък печалба от рафинерията на Лукойл! Просто цялата икономика в БГ не е пазарна, а картелна, а цените не се влияят от държавния регулатор и пазара, а от съсловните организации,което е престъпна дейност и незаконните печалби се плащат от данъкоплатците,във всяка сфера!
  • 18 Баш химик

    9 2 Отговор
    Защо постоянно ни се обяснява как петролът поскъпва на борсата и куп други подобни глупости, като ние този петрол дори и не знаем как изглежда. Работим основно и само с руски петрол, който за изненада на всички тарикат експерти поевтинява, при това драстично. Когато трябва да се вдигат цени ни се обяснява как сорт Брент поскъпвал, ама нас какво ни интересува това? Правят ни на тъпаци, ама си вярват, че някой се съгласява с тях. Просто сме си рая, иначе до сега да сме хванали пушките и ние и да ги пратим там, където заслужават!
  • 19 Хъхъ

    3 0 Отговор
    Не къпувайте стоки които са ви скъпи драги сънародници, нещата ще си дойдат на място !
  • 20 Watchdog

    3 0 Отговор
    Минималната ставка на акцизът за авто горивата се определя от Европейската комисия. В цената на всеки литър бензин има 71 стотинки акциз, а като добавим и ДДС върху него общият ефект за бюджета от акциза излиза 0.85ст. Европейската комисия не позволява намаляне на акциза. Та това е.... За какво ни е правителство като с регулациите си в ключови сектори на икономиката европейската комисия е институцията, която ни управлява де факто... За какво ни е тази фалшива национална демокрация, да си играем на избори, след като тези които избираме нямат компетенциите да управляват.
  • 21 Гражданин

    2 0 Отговор
    По 100 лева на месец давах за газ да си карам колата.Сега давам по 60 лева за един резервоар газ,но за 3/три/ месеца.Ползвам и обществения транспорт.Не искам да им пълня гушите на крадците.Така можем да се справим с цените на горивата.Пазарна икономика.Цената според търсенето.Има търсене-висока цена.Няма търсене-ниска цена.
    Друго спасение няма!
  • 22 Пазарът

    2 0 Отговор
    Показва, че ПП се обезценява. Не става вече и за стока "втора употреба"
  • 23 Митев

    0 0 Отговор
    Мислете като дойдат на власт Възраждане какво ще правите, народът няма да Ви чака дълго, това че се набутахте в батака си е ваш проблем, отдавна хората не вярват на социална политика, демокрация и разните му там глупости......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол