20 Април, 2022 09:49 3 530 34

Заведенията скочиха на финансовия министър: Г-н Василев, сори, но сте неадекватен към бизнеса

  • заведения-
  • финансов министър-
  • адекватен-
  • бизнеса

Защото, г-н Василев, ако разбирахте поне малко от бизнес, щяхте да сте наясно, че след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално, казват от бранша

Заведенията скочиха на финансовия министър: Г-н Василев, сори, но сте неадекватен към бизнеса - 1
Снимка: bTV

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България реагираха остро срещу изказването на финансовия министър Асен Василев, че е против диференцираната ставка на ДДС, защото „видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител.“ Според бранша с тези думи той директно атакува техния бизнес.

Ето и още от становището на организациите:

"Г-н Василев, сори, но се държите неадекватно към бизнеса. Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше обявено, че тя е за спасяване на бизнеса и ние честно и отговорно заявихме, че от нея не може да се очаква намаляване на цените! Нашият бранш беше затворен за около година, та можеше и нулеви цени да обявим, защото през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат, на което огромна част от нашите колеги фалираха!

Но антикризисното намаляване на ДДС спаси поне останалите, които успяха да запазят препитанието си и голяма част от служителите си. Поради тази причина е много важно тази ставка да бъде запазена и след края на годината. Защото, г-н Василев, ако разбирахте поне малко от бизнес, щяхте да сте наясно, че след като 2 години си бил ограничаван, няма как с магическа пръчка да се възстановиш в момента, в който са ти позволили да работиш нормално.

Правителството си е раздало опорни точки колко много помагало на бизнеса и ги развява по телевизора. Не! Ние сме част от българския бизнес и ви казваме, че само ни мачкате и от вас няма никаква подкрепа.

Сега спирате и без това скопената мярка 60/40 в разгара на летния сезон. Имахме известни съмнения дали го правите от незнание и неопитност, но вече сме убедени – целите се в закриването на цели сектори от българската икономика. Защо го правите, още не можем да разберем…

Намалената ставка на ДДС за заведенията беше с цел да се подпомогне конкретно бизнеса (нещо чуждо за „Продължаваме Промяната“). По този начин всъщност цените не се намалиха към крайния потребител, но задържаха нивото си. Сега вече причините за покачването на цените са съвсем други и са основателни, но вие не правите нищо и в тази посока.

Освен това, темата за намаляването на ДДС в ресторантьорския бранш се коментира отдавна, защото е свързана с намаляването на ДДС при хотелиерството (което е факт) - в подкрепа на туризма, а ресторантьорството също е част от отрасъл "Туризъм".

Та вземете да свършите нещо смислено най-накрая за българския бизнес и престанете да го мачкате, защото имахте претенции, че идвате от частния сектор. Но ако така сте управлявали и собствените си фирми, интересно е как сте си намирали дори чистачки (с цялото ни уважение към труда им, защото ние, за разлика от вас, го познаваме)…

П.п. А цената на тока, която в момента бизнесът плаща, и 0% ДДС не може да я компенсира.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То пък

    48 5 Отговор
    едни адекватни и компетентни кръчмари, както и коректни данъкоплатци , стой та гледай !
  • 2 Пич

    35 4 Отговор
    В този спор , добри няма ! И Кирчовците , и кръчмарите са за бой !!!
  • 3 антрашпиц

    45 2 Отговор
    Ай стига рИвахте ве.Таз година пак ще има публикувани касови бончета от летовници със МЕГА солени сметки.Как да ви съжали човек...
  • 4 Горките

    49 3 Отговор
    Заведенията са един толкова НЕважен бизнес. Стига са имали претенции. Ощетяват хазната с МИЛИОНИ на година, защото укриват данъци и не плащат осигуровки. Да ги затварят. Хората ако искат - ще намерят как да се съберат и да си прекарат приятно без някой да им дере кожата.
  • 5 bVlgari

    36 3 Отговор
    Абсолютно координирани претенции от любимците на Бившия от БанкИ.
    Всеки иска пари-пътищари,строители,кръчмари.КВ 19 истерията се спихна.Докога ще искате"подкрепа и мерки"???!!!
    Работете-никой не ви пречи.И без това,по темата,как кръчмите и дискотеките "плащат"данъци и осигуровки,може да се напише цял роман.Като ви свалиха ДДС-то,да не би да спряхте да мрънкате?Направо да ви освободят и от ДДФЛ,ДОО,ДЗПО,ЗО,които да ги поемем пак ние,другите балъци.

    Коментиран от #9

  • 6 Браво

    23 3 Отговор
    Единна ставка 20% за всичко ! Това е. Точка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Отвратен

    12 7 Отговор
    Кръчмарите като са некадърни да фалират, а кокора, киро, лорера и останалите боклуци от "промяната" заедно с гербаджиите - в затвора!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Агата Кристи

    13 13 Отговор
    КОКОРЧО и АДЕКВАТНОСТ.....
    Боже, Боже, Боже ....
    Все едно Киро да е българин ...

    Коментиран от #19

  • 12 Стигнах до лъжата...

    31 0 Отговор
    ...и спрях да чета,а именно,че цените в ресторантите се били задържали след намалянето на ддс-то им.Напротив,точно една седмица след това преетикираха менютата си със цени 30% нагоре!!!Тъй че инфлацийката си е още отпреди 2 години,просто многохора сега се озъбиха,щото 2 години не бяха стъпвали в ресторант от страх да не се заразят.Елементарен пример по спомен :лято 2019 шопска салата 3,80 лв,лято 2020 -5,90 лв,лято 2021-7,80 лв в един и същи ресторант,който посещавам от 15 години!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнение

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Стигнах до лъжата...":

    Така е напълно съм съгласен и намалиха порциите и от там взимат. Ами, да се оплакват в Банкя той ги затвори тогава и ги остави без помощи. Та си мълчаха, а сега си готвим във вкъщи.
  • 15 тк55ж

    12 0 Отговор
    На мода ли стана като нямаш адекватни аргументи да изплзваш евтини обиди⁉️ В случая неадекватни са от бизнеса. Свикнаха на държавни ковид помощи и сега искат още и още. Да си направят печеливш бизнес, а не губещ.
  • 16 хахаха

    12 1 Отговор
    Герберският електорат пак започна да кряка под команда.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами ти бе гербопитек

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Агата Кристи":

    колко си българин с това АГАТА КРИСТИ ? Петков има българки имена, а на теб тъпако и никът ти е чужд, а си заговорил за българщина ? Кое ти е българското изглежда само говеждият ти мозък ?

    Коментиран от #30

  • 20 вили вуцов

    2 3 Отговор
    Той не само към бизнеса, а към всичко и всички е неадекватен!
    Завлекли са фирми за милиони ся идват да завлекат и нас с милиарди - неадекватни много!
    Без да съм икономист считам че това дето уж било крадено от Бойко - ама недоказано ... та демек нали сега не се краде, къде са остатъците от кражбите за година време? Не останаха ли милиарди - нали уж вече не се краде.
    Та като са останали вдигнете заплати и пенсии вместо да правите глупости с ДДС-та и цени.
    Ама вие сте си виновни, че вкарахте куцо и сакато в парламента - от ицо хазарта до кирчо !
    Единия рапър другия грийнписър не 2в1 а направо куатро - а ице ка беше римата ?!?

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шеф

    5 0 Отговор
    Интересно как реват та се късат, голяма час от тях уж са супер зле, едва оцеляват, а доста си накупиха скъпи имоти у нас и в чужбина, поршета и други скъпи коли.Как става тая работа като си броиш левчетата?
  • 24 ненормален сайт

    1 1 Отговор
    нищо истинско не може да се задържи тук за повече от минута, поне да се прочете от свестни ! Каква държава, каква журналистика, каква свобода, каква демокрация ???? ВСИЧКО Е ИЗМАМА ! ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА Е БЕДНОТИЯТА, но тя е продукт на простотията и имитацията на свободна журналистика....тук не е за независими и свободни хора....изчезвам с 200....

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 щктш

    4 0 Отговор
    Следващите няколко години ще има голямо скачане вследствие освободителната специална военна операция на Путин , любим вожд на значително количество български идиоти.
  • 27 гхеишжшие

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ненормален сайт":

    И де ще идеш така , че да ти е добре. В близките 3000 км все ще тие черно.

    Коментиран от #28

  • 28 ХА ХА ХА ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "гхеишжшие":

    Ти не си схванал нищо, 24-ти казва, че ще изчезне от сайта с 200, не от държавата, ще намери сайт без цензура и без манипулации...има такива доста в България, този не е такъв...
  • 29 Простото Киро

    2 3 Отговор
    Не стреляйте по министъра, той толкова си може!
    Дипломка от Харвард значи, че е взел по някакъв начин някакви изпити, но не и че става за финансов министър!
  • 30 Агата Кристи

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ами ти бе гербопитек":

    Под достойнството ми е да отговарям на човекоподобно, което пълни тоалетната си през устата.
    На всички други - ХУБАВ ДЕН и УСМИВКИ !!!

    Коментиран от #31

  • 31 Истината никога

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Агата Кристи":

    не се е нуждаела от отговори, тя е само една !

    Коментиран от #32

  • 32 Агата Кристи

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Истината никога":

    Забрави да пуснеш водата, а ако тоалетната ти е в двора, сложи хлорна вар и после покривалото
  • 33 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Само така! Държавата да тегли 100 милиарда и да компенсира всичко до гроб
  • 34 Митев

    0 0 Отговор
    Без заведения може,без хляб на трапезата не,ако сте конкурентноспособни ще останете,ако ли не прав ви път,приоритетите на държавата са съвсем други......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол