25 Май, 2013 15:04 3 892 11

ГЕРБ: Плащаме си за своята наивност

  • димитър главчев-
  • герб-
  • бсп-
  • атанас мерджанов

„Плащаме си за своите грешки и най-вече за искреността към избирателите. Каквото сме обещали, това сме направили”. Това заяви в студиото на „На светло с Люба Кулезич” по Нова телевизия Димитър Главчев от ГЕРБ. Изказването му бе в отговор на въпроса „За какво си плаща в момента ГЕРБ?”

„Казахме, че няма да влизаме в безпринципни договорки. Виждате, че това се случва, независимо че най-вероятно ще останем в опозиция. Казахме, че дори и да сме в опозиция, ще подкрепяме части от програмата на програмното правителство, във всичко, което е в полза на избирателите като повишаване на доходите”, поясни още Главчев.

Той коментира и острите отношения между политиците, особено в последните дни, когато стартира процедурата за съставяне на новия кабинет.

„Колкото до личните отношения между политиците, те трябва да се запазят в личен план добри. Но все пак политиците са пратени от избирателите. И те трябва основно да защитават правата на тези, които са ги изпратили в парламента. Това обаче не означава, че те трябва да имат зверски отношения. Аз не приемам това, което се случва в парламента в момента, но тона не го задаваме ние", категоричен бе Димитър Главчев от ГЕРБ.

По повод смяната на някои обещания на БСП в хода на изборите и съставянето на новия кабинет, Главчев заяви: „Не би трябвало политическа сила да предлага на избирателите едно нещо преди изборите и после да го подменя в началото на управлението, което й предстои, както се вижда”.

От своя страна Атанас Мерджанов от БСП заяви, че сега всички политици имат шанс да успокоят политическите страсти с работещи правила и с поведение, което да вдъхва увереност и доверие във всички.

Запитан дали си дава сметка какво ще платят, ако направят тайни договорки с „Атака”, Мерджанов отговори: „Тайните договорки винаги са криели определени рискове”. По думите му обаче правителство, съставено чрез тайни договорки, няма как да бъде трайно.

„Всички консултации, които се правят със Станишев и Орешарски, са достатъчно публични и явни”, категоричен бе Атанас Мерджанов. Той поясни, че такива консултации вече са направени с ДПС. Предстоят такива с представители на „Атака”, Движение „Модерна България”, както и с представители на бизнеса и гражданското общество.

Мерджанов изрази увереност, че правителството ще бъде гласувано още във вторник. Запитан кой ще им даде липсващия 121-ви глас, той отвърна: „А защо трябва да бъдат точно 121 гласа?”

В студиото на „На светло с Люба Кулезич” Главчев попита Мерджанов дали според него лидерът на „Атака” Волен Сидеров ще подкрепи като добра политика използването на европейските фондове. Мерджанов обаче отклони отговора, обяснявайки че въпросът трябва да се зададе лично на Сидеров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Natalia Spasova

    1 3 Отговор
    Точно пък вие от ГЕРБ ще говорите за обещания, каквито и да било! Кое от обещанията изпълнихте? Маскирахте се на медийни герои! Когато си отварях хладилника, очаквах да ви видя и там и без това беше празен!!!
  • 2 Baron Baronov

    4 1 Отговор
    ГЕРБ почти нямат изпълнени обещания за 3 години власт ГЕРБ взе властта през 2009 г. с обещанието да бъде различна от дотогава управлявалите партии.
    Изпълнените обещания на ГЕРБ са предимно в периферните сфери - от рода на строителството на новата спортна зала. Или ако са изисквали минимално усилия - като
    19-километровата автомагистрала “Люлин”
    Другият вариант е обещанията да са изпълнени частично. Ако увеличението от 6,5% на вдовишките пенсии се смята за пари.
    Или ако намаляването на осигуровките с 0,2% е облекчаване на финансовата тежест.
    Наближавайки края на мандата на ГЕРБ е ясно, че предизборната им програма ще остане около 90% неизпълнена. Вярно е, че страната и светът са в криза, но все би могло поне половинат или поне една трета от всички обещания да бяха станали реалност.

    1. Запазване и разкриване на 200 хиляди нови работни места - неизпълнено. Вместо това в страната има 400 хиляди нови безработни.
    2. Увеличаване доходите и стандарта на живот на българските граждани и приближаването им до средноевропейските стандарти - неизпълнено. Вместо това заплатите са замразени, а освен това 30% от тях са изядени от инфлацията.
    3. Подкрепа на проекта за АЕЦ “Белене” като частен проект - неизпълнено. Правителството отказа строителството на централата и поиска строителството на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.
    4. Гратисен период за погасяване без лихви за задължения на фирми към държавата, ако тя не е платила свои дългове към същите компании - неизпълнено. В моме

    Коментиран от #3

  • 3 Baron Baronov

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Baron Baronov":

    В момента бизнесът трябва да плаща задълженията си с лихвите, а правителството дължи 450 млн. лв. на бизнеса.
    5. Запазване и увеличаване на фискалния резерв - неизпълнено. В края на мандата на тройната коалиция той беше 8,2 млрд. лв., а сега е 4,6 млрд. лв.
    6. От свързването на митниците и НАП в единна информационна система в бюджета ще влязат 2 млрд. лв. от акциз и ДДС - неизпълнено. Системите са свързани само частично.
    7. Няма да се вдигат държавно регулираните цени на ток, парно, вода - неизпълнено. Всяка година те се увеличават. Последното вдигане ще е от 1 юли т.г.
    8. Държавата ще поеме акциза върху горивата на земеделските производители - неизпълнено.
    9. Ежегодно осъвременяване на пенсиите с коефициент по-близък до нарастването на осигурителния доход - неизпълнено. Това е единственото правителство, което не е повишило пенсиите с изключение на минималната, която е вдигната с 9 лв.
    10. Насърчаване оставането на работа след придобиване право на пенсия чрез бонуси, водещи до по-висока пенсия при всяка година допълнителна заетост - неизпълнено.
    11. Повишаване на добавката към пенсията на самотните пенсионери от 20 на 40 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга за около 600 хиляди пенсионери - частично е изпълнено, като тези пенсии са вдигнати със 6,5% вместо с 20%.
    12. Въвеждане на ежемесечна добавка към към личната пенсия или сбора от пенсиите на хората над 75-годишна възраст в размер не по-малък от 50 лева - неизпълнено.
    13. Намаляване на осигуро

    Коментиран от #4

  • 4 Baron Baronov

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Baron Baronov":

    13. Намаляване на осигуровките с 5% - неизпълнено, защото де факто са намалени само с 0,2%. Първо ги снижиха с 2%, но после ги увеличиха с 1,8%.
    14. Връщане на ГДБОП и Национална служба “Полиция” в МВР - изпълнено.
    15. Намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет - засега не е ясно, защото гласуването на новите членове на ВСС предстои наесен.
    16. Ускорено връщане на ДДС в рамките на един месец за сделки с инвестиции над 5 млн. лв., които са осигурили 25 работни места - неизпълнено.
    17. Облекчаване на режима за авансови вноски за корпоративен данък. В момента (средата на 2009 г.) данъчно задължените лица с някои изключения правят авансови вноски за данък печалба всеки месец. Ние предлагаме тези вноски да се правят веднъж на 3 месеца от всички, с цел даване възможност за ползване на оборотен капитал за по-дълъг период. Предлагаме освобождаване от авансови вноски да се прилага за данъчно задължени лица с нето приходи до 400 хиляди лева, вместо сегашния таван до 200 хиляди лева - неизпълнено.
    18. Регистрация на фирми за 1 евро - изпълнено.
    19. Изграждане на национално хранилище за радиоактивни отпадъци и хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в съответствие с най-добрите международни стандарти - неизпълнено. Засега има одобрен ОВОС.
    20. Изготвяне на проекти за възстановяване работата на наличните и изграждане на нови напоителни системи - неизпълнено. Това пролича при наводнението в с. Бисер.
    21. Забрана за срок от 20 години

    Коментиран от #5

  • 5 Baron Baronov

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Baron Baronov":

    21. Забрана за срок от 20 години за промяна на предназначението на горите от извършени заменки, лесопригодни гори и земи от горския фонд, освен за важни публични цели - изпълнено.
    22. Завършване на автомагистрала “Тракия” и автомагистрала “Люлин” в най-кратки срокове - частично изпълнено. Тази година ще пуснат “Тракия” до Ямбол, но отсечката между Ямбол и Карнобат не е готова. “Люлин” вече се използва.
    23. Ускорено продължаване изграждането на магистрала “Струма” и започване на магистрала “Марица” - изпълнено.
    24. Рехабилитация на жп мрежата и второстепенната пътна мрежа като условие за балансирано развитие на всички райони в страната - неизпълнено.
    25. Изграждане на многофункционална спортна зала за 10 000-15 000 места - изпълнено.
    26. Развитие на системата от защитени територии чрез увеличаване на нейната площ до средната за ЕС (12% в ЕС при 5% в България) - неизпълнено.
    27. Постепенно намаляване възрастта за задължителна подготовка на децата за училище, започвайки от 5 години - неизпълнено.
    28. Формиране на независима комисия за специални обществени поръчки и създаване на публичен регистър на тези поръчки за осигуряване на прозрачност на процедурите и равнопоставеност на кандидатите - неизпълнено.

    Коментиран от #7

  • 6 Kiko Kikov

    4 1 Отговор
    от герб само ревът вземат субсидий и големи заплати и пак недоволни
  • 7 Сульо

    1 10 Отговор

    До коментар #5 от "Baron Baronov":

    Добра работа свършиха ГЕРБ, но за съжаление народът ни е плиткоумен и си плаща за това. Сега ще има правителство от типа "гей-бей" и завой от Европа към Русия и Анадола. Прост народ - слаба държава!

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Димитър Димитров

    3 1 Отговор
    здравейте МЮМЮН МЕХМЕТ И САБРИ МЕСТАН И ДРУГИ ФЕСОВЕ дано умрете от глад и нещета аз избягах от това наречено БЪЛГАРИЯ за мен беше моя държава вече не е не мисля да се върна някога така че поне си вземете възелин като ви го слага СЪР ГЕЯ И МЕСТАНА благодаря ви драги фесове
  • 9 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 1 Отговор
    За не изкарания мандат герб свършиха много ак се брои за извършено кражбите убийствата и всякакви други престъпления.
    Не можаха да прокарат и започнат нито един свой проект.
    Довършваха по безобразен начин проектите на предходните правителства.
    Смешният им лидер стана за смях с рязането на лентички и самохвалството пред медиите.
  • 10 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сульо":

  • 11 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сульо":

    tia deto zashtitavate bsp i dps shte se uhapete zdravo po g.za,danak smet 200% zavishenie e nachaloto.tia sega doidoha s pooprazneni turbi i sega shte si gi napalniat.chestito prodajnici
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове