Last news in Fakti

29 Април, 2022 11:00 4 331 66

КОД: Парламентът спешно да свали забраната за добиване на шистов газ

  • шистов газ-
  • код-
  • забрана-
  • парламент

Всички международни агенции за енергийни проучвания, определят залежите ни на стойност 500 млрд. куб. м. газ, което при национално потребление около 3 млрд. куб. м. годишно, гарантира на България независимо потребление за следващите 100 години, припомнят от КОД

КОД: Парламентът спешно да свали забраната за добиване на шистов газ - 1
Снимка: БГНЕС

През следващата седмица КОД ще внесе в Парламента, на вниманието на парламентарните групи, две предложения за решение на НС.

1.Отмяна на решението на НС, с което се въвежда мораториум за проучването и добива на шистов газ в България от 18.01.2012 г.

2. Решение на НС за промяна на “План за възстановяване и устойчивост на Република България”, в частта “Реформа 10: декарбонизация на енергийния сектор”, в която да отпаднат поетите ангажименти за намаляване на въгледобива и производството на електричество в ТЕЦ с 40% до 2025 г.

Причините поради които КОД предприема тази инициатива са следните:

-Пред Европа и светът предстоят години на тежко геополитическо противопоставяне и свързаните с него енергийни, икономически и социални предизвикателства.

-Това е реалността пред която сме изправени (искаме или не искаме) и независимо от различните настроения в обществото за войната в Украйна, по отношение на тази реалност трябва да сме единни и да се обединим около националния си интерес.

-Националният ни интерес изисква да предпазим българската икономика от срив, породен от настъпилите външни турбуленции.

-В основата на изпълнението на тази цел, стои гарантирането на енергийната обезпеченост на икономиката и бита ни.

-В условията на външнополитическа нестабилност, на несигурност на доставките и непредвидимост на цените по тези доставки, разумното действие е да постигнем максимална (според възможностите си) независимост от външни енергийни източници.

-По отношение на природния газ, такава независимост ще постигнем през разработване и добив на собствените си залежи от шистов газ. Всички международни агенции за енергийни проучвания, определят залежите ни на стойност 500 млрд. куб. м. газ, което при национално потребление около 3 млрд. куб. м. годишно, гарантира на България независимо потребление за следващите 100 години.

-По отношение на електрическата енергия, такава независимост ще постигнем през запазване на въглищните ТЕЦ, които работят с българска суровина и себестойността на производството им е 80лв./MWh.

-Скептичен съм, по отношение на “общоевропейска стратегия за доставките на енергия”. Припомням, че Германия води собствени преговори с Катар за договор за газ, а Франция има АЕЦ с които да произвежда ток за половин Европа и може да си води, каквито си иска политики по декарбонизация.

Но, дори и такава европейска политика да се осъществи, горните основания остават валидни и наложителни.

-Сигурен съм, че сигурността на Европа и България, минава през отказ от въглеродното безумие, което ни прави бедни и зависими от Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КремълскиЛобисти

    22 94 Отговор
    хахаха, то хубу, ама Кремълските Мумии нема да позволят !!

    Коментиран от #12, #44

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кнаус 485

    84 5 Отговор
    Ако стане, ще има псувни.....

    Коментиран от #16

  • 4 Перо

    137 11 Отговор
    Тоя още ли не е в затвора за турските ваксини и обществените поръчки?
  • 5 Пич

    121 13 Отговор
    И бре , кравари..... !!! Ви докато не унищожите България и физически , няма да мирннете !!!
  • 6 нашия

    76 9 Отговор
    Тия пък изкукалитеее.....и като го свалят утре почват да "помпат" газ ли бе Пепи...???!!!
  • 7 защо да се тровим

    114 10 Отговор
    Защо, нали газ идва отвсякъде? Урсула и Байдън обещаха че ще имаме газ.
    Шистов газ чрез фракинг не се добива никъде в ЕС, а ние уж сме европейци.

    Коментиран от #46

  • 8 НАТО ВЕЦ

    106 8 Отговор
    И тези гробокопачи на България се активираха.
  • 9 123456

    119 9 Отговор
    Като изтровиш водата, газ ли ще пиеш ве олигрофрен!
  • 10 ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА САТАНИСТИ!!!

    102 8 Отговор
    ТОЗИ НА СНИМКАТА ОТРОВИ ДЕЦАТА НИ КАТО ВНЕСЕ ОТРОВНИ ВАКСИНИ ОТ ТУРЦИЯ. СЕГА ИСКА ДА ОТРОВИ ЗЕМЯТА НИ. СЛУГИ НА САТАНАТА СА ТИЯ!!!!! ОТ СДС ТА ДО ПП!!!!! СЛУГИ НА САТАНАТА ПРИЗОВАВАТ ДА ОТРОВИМ ЗЕМЯТА СИ! ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ!!!!
  • 11 Пак ли ти бе

    89 8 Отговор
    лайнар. Кой ти е дал думата ? Добивай си шистов газ в двора !
  • 12 Пешо

    55 3 Отговор

    До коментар #1 от "КремълскиЛобисти":

    Това го предвидих още на 1ви март ....

    сега ще почнат едни приказкииии
  • 13 Жалка

    65 7 Отговор
    отрепка.

    Коментиран от #22

  • 14 Българка

    78 9 Отговор
    КОД защо не ни припомни, защо България забрани добива на шистов газ? Даже забрани проучванията. Да не би да има измислен безвреден метод за добив? Някакво още по-голямо безумия няма ли да измислите, че да не ви мислят хората за изчезващ вид?

    Коментиран от #59

  • 15 Бабати

    80 9 Отговор
    Чуждите слуги пак се обаждат. Национално предателство е да искаш да се добива шистов газ, особено в Добруджа. Без газ се живее, но без вода и хляб не.
  • 16 пьешу

    74 8 Отговор

    До коментар #3 от "Кнаус 485":

    ако стане, трябва да има висящи по стълбовете на цалиградско шосе. заради едни далавери ще съсипят природата за столетия.
  • 17 Психиатъра

    59 5 Отговор
    Този наркоман Москов още ли е жив?
  • 18 ще има протести всеки ден

    59 7 Отговор
    Сега вече тия в парламента ще ядат боя . Като надупчат Добруджата я има гяз я няма , ама може да останем гладни и на студено . Заради вашата глупава политика ще си развалим и природата и държавата.
  • 19 УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НАСКАЧАХА

    54 4 Отговор
    КО СТАНА С ГАЗОВИЯ ХЪБ НА ЛЪЖЕЦА РАЗБОЙКО БОРИСОВ?????? ИДВАХА ЕДНИ ХАМЕРИКАНЦИ И ДУПКАХА МОРЕТО ОТ ДОРАНКУЛАК ТА ДО ТУРСКАТА ГРАНИЦА! ДАЖЕ ПРЕДИЗВИКАХА НЯКОЛКО ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. КО СТАНА С БЛОКОВЕ ХАН АСПАРУХ, СИЛИСТАР????? ДА КА Е ГАЗА РАЗБОЙНИК??? НАБУКО ЩЕШЕ ДА ДОСТАВЯ ГАЗ ОТ ИРАК,ИРАН, И ДРУГИ АРАБСКИ ДЪРЖАВИ!!! ДАКА Е НАБУКО?????? СЕГА САТАНИСТИТЕ ИСКАТ ДА НИ ОСТАВЯТ БЕЗ ВОДА И ХРАНА КАТО НИ ОТРОВЯТ ЗЕМЯТА С СУПЕР ОТРОВНИЯ ФРАКИНГ!!!! ДЯВОЛСКИ ИЗЧАДИЯ СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ НАД 30 ГОДИНИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!!!!!
  • 20 17 10

    36 3 Отговор
    Румъния и Турция добиват от Черно море, а ние защо дрямахме толкова време?
  • 21 Хх77

    64 5 Отговор
    Другото американско хрантутниче.Шистовия газ беше въпрос на време да го извадят от килера и направят ли тази стъпка земята ни ще загине както се вижда в районите в сащ кудето се добква по този начин но те има земя колкото щеш а нашата е една човешка длан
  • 22 Reebok

    51 4 Отговор

    До коментар #13 от "Жалка":

    Много друса този рецидивист затова изпада в делириум и почва да бълнува.
  • 23 8888

    40 3 Отговор
    Точно когато беше голямата истерия за шистовия газ у нас. Пътувах доста и често срещах бели камиони с чужда регистрация у нас. Бяха оборудвани с техника за проучване за шистов газ. Едни протестираха но камионите пробваха почти навсякъде. И се отказаха, явно няма. Ако имаше щеше да се намери начин вече да се добива. Ако не става с пари, става с повече пари.
    А какво стана с Хан Аспарух? Сигурно и там има?

    Коментиран от #24

  • 24 Хахаха

    10 29 Отговор

    До коментар #23 от "8888":

    Наесякъде в бг има нефт и газ. Румънците как си добиват всичко? Мал. оумник!

    Коментиран от #34

  • 25 ьхмкьдгхк

    34 2 Отговор
    вие луди ли сте ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хилъри Клинтън

    50 5 Отговор
    Беше 3 пъти в България за този шистов газ. Оказа се Америка иска да докопа газ и Добруджа да я няма. Дори Борисов след стачките се отказа. Тези наши политици са едни мноооого некадърни люде. Що се мъчете. Ходете си! Кой от където е.

    Коментиран от #35

  • 28 Селяк

    47 4 Отговор
    Ето това вече ще ме накара да емигрирам ако се случи и държавата го позволи!!! Това недоразумение предложил това, трябва да е много про.ст, всъщност не трябва, ами е, това с детските ваксините го доказва! Трябва рефендум да се направи за такова нещо!!! Извличането на шистов газ е опасно, самата технология на разбиване на скалите в дълбочина изисква използването на голямо количество вода, и предизвиква леки заметресения, както и изпускане на въглероден диоксид и метан във въздуха и голяма вероятност изпускане на гас във водите, също така при обработването му, изпуска бая хемикали което води до екологична катастрофа! Не случайно, единствената държава в Европа извличаща шистов газ е Полша, но тя не е в земетръсна зона и контрола по тяхни думи е голям( което е под въпрос)!!! Не само България има находища на шистов газ, цяла Европа лежи над такива находища, но никой не прави стъпки за извличането му, защото е опасно!!! Няма да ме изненада ако това се позволи, тея управници са готови на всичко да съсипат и малкото останало от България!!!
  • 29 Не се отказахте

    55 2 Отговор
    Не се отказахте да отровите житницата на България, но няма да мине номера. Екологично чистата земя, способна да произвежда храна, е много по-ценна от газа. Има много източници на газ - Азербайджан, източно средиземноморие и т.н.
    Всъщност има и още по-добра опция - плащаме в рубли за руски газ, срещу отстъпка в цената, която да покрие "моралните и политически щети", които нашите управници ще претърпят от съюзниците ни. Руската икономика е в криза, която ще се задълбочава, затова при грамотно водени преговори ще се навият на тези условия.
  • 30 Аааааа

    41 3 Отговор
    Поредният ненаял се! А бре гьотферен, а бре "умнико", кой ще експлоатира нашата земя - а) ние; б) американците; в)китайци; г) араби
    Щото притежаване технологията за добив, нали!?
    Какъв ще е екологичният ефект върху цялата Дунавска равнина? Ще се топлим, ама гладни и жадни. Голям келепир, за някои. Къде ни сравняваш с Америте, дето държат половин континент.
  • 31 Сали

    43 2 Отговор
    Трябва да си тъп за да даваш такова предложение. Добружа е житницата на България .Град Гурково е върху нефто шисти.Питайте Хасково защо е замърсена водата и почвата им.Защото урана се добиваше по химична технология. В добружата има голямо сладководно езеро. Ако се разреши добив на шистов газ цялата ни природа ще бъде унищожена. Къде са природозащитниците.

    Коментиран от #33, #36

  • 32 С камъни

    37 2 Отговор
    Трябва да ги гоним. САЩ забраниха на сто километра он Ню Йорк да се добива шистов, поради земетресения, отравяне подпочвени води, и мъртва почва от химикалите фракинг. Престъпници! Оставка, ей това им е целта на Соросоидите. Оставка на ДБ, ИТН, ПП, ГЕРБ. Нямам думи, просто нямам думи.
  • 33 Аааааа

    29 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сали":

    Предлагам му на тоя да ходи в Белене, за проучване. Кирката от мен!
    Да дава адреса, пращам му я, безвъзмездно!
  • 34 8888

    27 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Точно пък ти да ми кажеш малоумник, дори не го приемам за обида. Навремето за нефт е сондирана цяла северна България. Много малко и нерентабилно. Нямаме дори малки находища. Край Долна Митрополия май още вадят нищожни количества. Надежда за газ имаше край Бутан, дори се взриви една сонда та идваха украйнци да я угасят и затапят. Но и там нищо. Виж къде са румънските находища.
  • 35 В Донбас

    30 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хилъри Клинтън":

    САЩ са открили огромни находища на шистов газ. А руското население там им пречеше да прилапат печалбите. Затова се извършваше 8 г. геноцид над Донбас, трябваше им територията, а не хората.Тази е истината защо англосаксите наливат милиарди в Крайна. А просто Киро им задоволява "щенията", които най-вероятно ще му се върнат подобаващо от различни лобита, като Пръмова Кунева борд Париба.
  • 36 Тъпчо

    25 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сали":

    Лошото е, че тия в парламента, както всички се убеждаваме напоследък, са още по тъпи и ще вземат да приемат подобно предложение.
  • 37 111122233

    28 1 Отговор
    И природата ли ще развалите?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А бе

    27 2 Отговор
    Докторе, за нищо не ставаш. Може би само за Ганкиното кафене.
  • 41 Някоя си

    2 20 Отговор
    То хубаво да се вдигне... Ама да не се дава на разни знайни и незнайни фирми на концесия ...
  • 42 Ааааааааа

    23 1 Отговор
    Това ли било... Че нали народа се произнесе...
    Народе!!!! Задава се четвърт
  • 43 Комон Сенс

    11 4 Отговор
    Направете икономически, екологичен и енергиен анализ. Публикувайте го и ще решим.
    Нека си говорим конкретно, а не с обши приказки.
    ИЛи вие само предполагате, а искате някой друг да го прави този анализ?
    Не бъдете мързеливи.
    Задава се ново раздаване на картите, който иска да блесне пред избиратреля, сега е моментът.

    Коментиран от #51

  • 44 Софийски фашисти

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "КремълскиЛобисти":

    Простия Киро трябва да избира между газ и пшеница.В Добруджа всичко е готово Американосите + Сашо Дончев да започнат фракинга за сметка на десетките хектари с пшеница ,които се сеят в златна Добруджа.
    Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка- „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“, за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич“

    Така се дои добитъка.

    Коментиран от #56

  • 45 Започна

    24 3 Отговор
    се, скоро добруджа ще стане пустиня заради еднии продажни зад...ци на кравария
  • 46 хахаха

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "защо да се тровим":

    КАКВИ ВЕРОПЕЙЦИ сме ве...Ние сме бетер развиващите се страни!Даже и БАНАНОВА република не сме,щото нямаме и банани.То домати внасяме...
  • 47 натина

    16 2 Отговор
    браво , ако стане, земетресения ще има всеки ден ... някой иска да затрие държава завинаги...
  • 48 Бесни българи

    28 3 Отговор
    Ужасссссс. Е САЩ вече сасипва житницата на БГ !!!!!!!?! А да не забравяме че и там някаде близко в равнината с руснаците построен е АЕЦКозлодуй.....!!!¡! Вярвате ли че като се почне вадене на ш,газ. Няма всичко там да се тресе заметресенита до сега ще са нищо ,а след това всичко ще се срутва пази боже!!!! Ако заспалия народ на тази държава не може да я защити пред чуждопоклониците. тогава с болка в сърцето ще кажем. СБОГОМ БЪЛГАРИЯ !!!!!!
  • 49 Боруна Лом

    21 2 Отговор
    А КОЛКО ЩЕ ОТКРАДНАТ КРАВАРИТЕ? ВСИЧКИ ЗАПАСИ СА ТЕХНИ В БГ
  • 50 www

    22 3 Отговор
    За шистовия газ ще се наказваме!
  • 51 Тъпчо

    18 3 Отговор

    До коментар #43 от "Комон Сенс":

    В българия няма комон сенс. По- добре да не решава народът за такива неща. Колко станаха софианци? 2милиона? А сега си представи тази паплач 1 месец некъпани и на студено. Дали ще им пука какво ще се случи с добруджа или сами ще грабнат кирките и ще тръгнат да копаят? Просто манталитета ни е такъв, ганьовски.
    А и не виждам как световните сили ще оставят малка държава като българия да бъде енергийно независима. Ще изнасяме шистов газ и след това ще си го купуваме обратно на тройна цена.
  • 52 Код в кофата

    28 1 Отговор
    Добивът на шистов газ е вреден за хората и околната среда. Плюс това БГ няма технология затова и ще трябва да се даде на консигнация вероятно на амаериканска фирма. Тоз глашатай да не се обажда много, продаЖник.
  • 53 Бай Лисан

    28 1 Отговор
    Съвсем се обърках - уж Московски, пък той вашингтонски агент. Предлага план в следните точки.
    1. Да добиваме шистов газ в Добруджа и Черно море. Не ние, а американски компании.
    2. Да плащаме тройно по-скъпо този газ.
    3. Да отровим водата в Добруджа, където и без това не стига.
    4. Съответно и реколтата в Добруджа отива в кереча.
    5. Зацапваме и Черно море, може и глоби да платим. България, не американските компании.
    6. Рибата при зърното - в кереча. (виж точка 4.)
    7. Имаме прескъп газ, но храната става скъпа (ядене - веднъж седмично)
    8. Българите измират или се изнасят.
    9. Територията е свободна за наглосаксонци.
    Найс, а?

    Коментиран от #57

  • 54 Бацката

    19 0 Отговор
    Дрогираният пак се обади! Що не е в затвора за ваксините,то и Марешкия си го спести! Съдебна система,а!?
  • 55 Дино

    13 0 Отговор
    Тоя па от коя дупка изкочи да изтърси простотия.
  • 56 ЛЛЛ

    15 1 Отговор

    До коментар #44 от "Софийски фашисти":

    Това се подготвя в Добруджа от месеци ама народа спи
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ганьо

    10 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ох ли":

    Ти му говориш, че България ще затрият на него само Путин му е в акъла. Както казах по-долу - български манталитет (ганьовски).
  • 59 Еколог

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Няма да се притесняваш булка!:) Няма опасност да не закрием ТЕЦ и АЕЦ! Няма опасност даже да се правят проучвания за шистов газ, камо ли да го добиваме!:)
  • 60 Глей ти

    15 1 Отговор
    Отмяна на забраната за проучване и добив на шистов газ ще е една от най-великите глупости произведени от български политици. Жалко, че няма наказателна отговорност за внасяне на подобни предложения за разглеждане в държавните институции.
  • 61 Истината днес

    14 1 Отговор
    Измама !!! Американски компании ще го добиват ..ще отровят добруджа четете да видите какви отрови са !!! Ако ви пука поне малко за България кажете НЕ!!!
  • 62 Инженер

    8 0 Отговор
    Тоя продажник след шистовия сондаж трябва да му докарат и отровена вода от там и да го накарат да я пие заедно със семейството му, до една година ще са изпукали от нещо онкологично. Пред да пукляса мъчително да го питат пак какво мисли за шистите.
  • 63 Подлъгват ви

    11 0 Отговор
    Добивът на шистов газ , ще нанесе страхотни вреди на природата и ще замърси водата.Бизнесът ще го прилапат американци, както канадци взеха добива на злато у нас.Ще забогатеят някои хора, а цената ще бъде диктувана от цените на световния пазар.Дали ще си плащаме за внос или за газ добит в БГ е все тая
  • 64 Z/ENTROPA 2009

    4 0 Отговор
    Под Парламента е най-голямото находище!
    Да започват!
  • 65 олемале

    0 0 Отговор
    Това води до екологични катастрофи и замърсяване на подпочвените води. Хората които дори го предлагат като нещо добро, трябва да понесът наказателна отговорност.
  • 66 САЩ

    0 0 Отговор
    Ама разбира се... имате толкова много газ. Ние имаме технологията за добив. Ще ви направим богати като Катар. Само ни дайте концесията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове