Last news in Fakti

8 Май, 2022 11:00 9 351 61

Къде ще бъдат преместени бежанците по Южното Черноморие след 31 май?

  • бежанци-
  • южно-
  • черноморие-
  • преместени-
  • хотели-
  • бази

Украинските бежанци са в безпокойство от предстоящото им преместване в държавни бази заради изтичащата програма за помощ от 40 лева

Къде ще бъдат преместени бежанците по Южното Черноморие след 31 май? - 1
Снимка: БГНЕС

Украинци, намерили убежище в хотели по Южното Черноморие, са в безпокойство от предстоящото им преместване в държавни бази заради изтичащата програма за помощ от 40 лева. В същото време туристическият бранш е принуден да отказва резервации от летовници заради неяснотата какво ще се случи след 31 май, съобщи БНТ.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е пълен с бежанци и вече е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

"Ние не знаем какво да правим с резервациите за летния сезон. Дори и срещу заплащане, ако бежанците искат да си заплатят и да останат да пребивават в моя хотел, след това аз за този хотел не мога да приемам резервации и ги отказвам", заяви Елена Андонова, хотелиер.

Ирина, заедно с 8-годишния си син, се е спасила от войната и вече два месеца живее в хотела в Слънчев бряг.

"Знаем, че можем да останем тук до края на месеца. В паника сме, защото не знаем какво ще се случи след това, къде отиваме и как ще живеем. Трудно е, когато не знаем какво ни очаква. Тук имаме добри условия. В безопасност сме и се чувстваме като у дома си", допълни Ирина Ковал.

"Децата плачат, майките плачат, те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и вече започнаха да свикват в хотелите, молим българското правителство да удължи програмата", добави Наталия Залатаверха от Киев.

Детският лагер в Равда е една от 30-те държавни бази в Бургаско, които правителството обследва, за да настани бежанци, но базата е резервирана от ученици за 24 юни и не ясно докога ще могат да останат украинците.

"Въпрос на уговорка е. Ако решат, който има право да вземе такова решение, могат да стоят и три години, няма проблем никакъв, но по принцип лагерът е направен за децата, ние поемаме ангажименти към децата и защо трябва да ги местим, нали тези лагери са направени за нашите деца", коментира Михаил Пеев, ръководител "Ученически отдих и спорт" в Бургас.

Една от най-големите държавни бази е тази на Министерски съвет в Слънчев бряг. Тук има общо 120 места запазени за украинци още от началото на бежанската вълна, но до този момент никой не ги е потърсил.

В някои от частните хотели, приютили бежанци, собствениците все още не са получили обещаната помощ заради проверките за дублирани имена на украинци.

"Нека се правят проверки. Недобросъвестни, ако има, не са хотелиерите, недобросъвестни са гражданите, които са били тук, спят в един-два или три хотела, защото държавата не съумя да се направи такъв регламент - дошъл си в хотела, ще си в този хотел", каза още Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Хотелиери настояват за среща с правителството, за да се обсъди евентуалното удължаване на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    185 9 Отговор
    КАК КЪДЕ?КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО ВЪВ ЛАГЕРИ ,КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЕЖАНЦИ .ИЛИ ТЕЗИ УКРИ СА НА КУРОРТ У НАС?

    Коментиран от #54

  • 2 КирякКокорестЛореров

    104 3 Отговор
    Хахахахаха тая година калинките ще видят почивки на символични цени през навит украински шланг
  • 3 гого

    147 6 Отговор
    където искат да ходят ,повечето са с пари и коли да се връщат в украина
  • 4 Путин

    105 9 Отговор
    В Сибир.
  • 5 Буко Баламата

    100 0 Отговор
    Лаком г.з кръв с..е-Българска народна поговорка.
  • 6 пустиняк

    142 2 Отговор
    дайте ги на северозапада - гаранция,че само след месец сами ще си тръгнат и искат се върнат там дето има война - зер пак по добре ще бъдат

    Коментиран от #17

  • 7 Българка

    146 2 Отговор
    Не ми е ясно защо говорим само за хотели, в които да се настаняват украински бежанци? В ЕС само в хотели ли ги настаняват? В северозападна България има много празни къщи и много бедни българи. Защо не се дискутират помощи за български граждани, които искат да приемат майки с деца? Защо не се предвидят по същия начин помощи ? Само бизнесмени ли трябва да бъдат подпомагани?

    Коментиран от #18

  • 8 БОЛШЕВИК

    134 1 Отговор
    Как къде? Хората свикнаха на тоя лукс, сега ще ги приеме политическата ни пасмина по домовете си, олигарсите ще си отворат домовете, магистрати, робовладелци и чорбаджии може да им предложат тия условия, къде заграбиха от бедния и ограбен българин!
  • 9 Да ги настанят в лагери

    115 8 Отговор
    Обжежитията в Бусманци и Харманли също са вариант, там ще ги оправят имигрантите от други страни в които им воина - Афгнистан, Ирак и др.
  • 10 Зззз

    133 3 Отговор
    В бежански лагери,където е мястото на всички мигранти.
  • 11 cpv

    144 2 Отговор
    С извинение ние д- си даваме за бежанците,а не мислим за нашите хора!На тези бежанци им дават около 1500/а те са от нашите пари/ ,под формата на ваулчери и карат коли за по 100-200 хил.лв!Нашите пенсионери средно получават по 400-500 лв,като стоките и горивата нараснаха 2-3 пъти!Хора мислете,не отиваме на добре...!
  • 12 да избират

    88 4 Отговор
    Скравена,Белене... бе много има...
  • 13 Мамул

    140 3 Отговор
    Защо да издържаме украински туристи? Истински пострадалите хора в Украйна не могат да избягат от немотия. Останалите без жилища и без никакви средства, докато са държани в избите са на произвола на съдбата, а тук издържаме нагли туристи от Галичина.
  • 14 Друм

    120 1 Отговор
    След като украинците са с големи претенции да се върнат там от където са дошли.
  • 15 Еднопосочен

    95 4 Отговор
    Билет и да си ходят.
  • 16 Попа

    132 1 Отговор
    По -голямата част от българския народ не са виждали морето,а тия по хотели край морето.
  • 17 Абе вземаш

    36 4 Отговор

    До коментар #6 от "пустиняк":

    Ги във вас

    Коментиран от #20

  • 18 Северозапад

    75 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Няма море и хотели 5 звезди.
  • 19 патриотъ

    105 5 Отговор
    Що така им разваляте плановете за постоянен курорт на хората?Как така ще ги изкарате на някакви мизерни туристически бази?Те са свикнали на комфорт,не трябва да обиждаме хората!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Колко

    87 2 Отговор
    Украинци има в хотела на украинския посланик в Бургас?
  • 22 Типичен укроп

    119 3 Отговор
    "вече започнаха да свикват в хотелите, молим българското правителство да удължи програмата", добави Наталия Залатаверха от Киев.

    Зеленски нали освободи Киев, защо не се прибира там? Или там ще трябва да работи и да живее в панелка без да има кой да и слугува по цял ден.
  • 23 Украински бежанци

    88 3 Отговор
    Могат да пътуват безплатно с авиопревозвачи.
    От Бургас и Варна към Канада, Америка , Европа
  • 24 А сега де

    115 2 Отговор
    Абе как тъй един турист, пардон бежанец, не отиде във Видин или в някоя от стотиците изоставени къщи в Родопите?
  • 25 Пенсионер

    93 6 Отговор
    В България има десетки обезлюдени села. Мисля че останалите малко и възрастни хора биха отворили празни къщи и пустееши дворове, ако държават им предложи наем от 200-300 лева за настаняване на украински майки и деца. На майките може да се дава социална помош, с която да се издържат и тя да е в размерите на такава помощ като за БГ бедните. Така даже разходите за издръжка на украинските бежанци ще се намали наполовина. Освен това украинските бежанци, които имат поминък селско стопанство, ще могат сами да си отглеждат продукти, а бедните възрастни хора ще имат допълнителна подкрепа от наем

    Коментиран от #33, #61

  • 26 Дали

    75 0 Отговор
    Украинци има ли в хотела на украинския посланик в Бургас?
  • 27 В Австрия

    76 1 Отговор
    Украинците са по старчески домове настанени.
    От първи юни са длъжни да си плащат за паркираните коли навсякъде
  • 28 Оракула

    87 0 Отговор
    След като депутатите са гласували , тези бежанци да се приютят,
    то трябва те самите, да дадат пример и се откажат ,
    от държавните почивки в базите на Министерски съвет!
    Почивните станции на НОИ ,
    СА СЪЩО НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ,
    да се пиютят и там Украинските бежанци!
    Но защо, само тези от Украйна ?
    Афганистанци и Иракчани и много други ,
    бягащи от мизерията, и войната ,не са ли хора?
  • 29 Невен

    104 2 Отговор
    В лагера в Харманли има място!Бежанците са там,не в 5 звездни хотели на Слънчев бряг.С какво тия майки са заслужили да пребивават там,а сирийските майки са в Харманли?Това си е чист расизъм,от страна на правителството ни!
  • 30 Бесарабски Българин

    48 4 Отговор
    Тези с луксозните возила и пари от по няколко стотин хиляди лева, евро и долари направо в ГРОБИЩАТА.
    А тези дошли с по една риза на гърба в палаткови лагери, както е навсякъде.
  • 31 eti

    54 2 Отговор
    ам на палатки с еко кенефи ... лятно време е ... стига сме ги глезили!
  • 32 Горбачовче

    44 1 Отговор
    Ама ние не сме виновни че има дублиране? Кой да е виновен? Регистриран чужденец трябва да е на адрес. Елементарно е в компютрите да се следи кой къде е регистриран. Пак някой ни е виновен, че сме малоумни.
  • 33 Къде ми е нощното шкафче?

    55 2 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    Могат също да работят и като социални асистенти,на възрастните хора.За това не се изисква висше образование. При добро желание от страна на правителството, могат да се направят много неща,но такова липсва.Тях не ги е грижа за нас българите!

    Коментиран от #43

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 рашист

    57 4 Отговор
    По-добре да ги махат бързо оттам, защото скоро черноморието ще поиска да се присъедини към русия.
  • 36 клeптo Пpacи c тepacи

    56 1 Отговор
    Например аз с жената Роска можеме да приемеме в нашия нов мезонет от 360 кв.м и 120 кв.м тераси (на ул. Осогово 55 в София) поне 5 украински семейства бежанци! Отделно бащицата Дончо може да приеме още толкова семейства в резиденциите в Тревненския Балкан над Палчковци (построена 2019г.) и в Боженци, както и в имотите ми в с. Любовище, общ.Сандански, и на морето в с. Кранево, Варненско. Абе едни 20-тина семейства (ок. 100 човека) бежанци мога да поема изцяло само аз! Тия другите партийни коалиционни колеги от ГЕРБ, НФСБ, хА-така, .... могат да поемат поне 100 хил. бежанци в новите си "къщи за гости", мезонети с тераси, резиденции, ..... , построени в периода 2017-2021 с безвъзмездни субсидии от ЕС и българския бюджет! И без държавата да плаща и стотинка за това!

    Коментиран от #39

  • 37 Хасковски каунь

    62 1 Отговор
    Кой разпалва конфликти по света и гледа сейра след това?? Коя държава не приютява бежанци?? Около 20% от българите подкрепят тази държава и дават само акъли. Коя е тази държава която не е дала и един голаган за бежанците??
    Тази държава е най-големия световен паразит и агресор - САЩ.
    Всички станции на Министерски съвет и Парламента - на бежанците. Парламентаристи, министри и зам. - обслужващ персонал в станциите.
  • 38 Хотелиер

    48 1 Отговор
    Услади ни се тази програма!
  • 39 Хайл джамбаз

    37 2 Отговор

    До коментар #36 от "клeптo Пpacи c тepacи":

    И аз, и аз, и аз, ще убедя брадчеда да вземе 20-тина украински бежанци в тризонета в Париж, дето той го "заработи" за 2 години за €7 млн. като посредник за българско гражданство! Хайл!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Доко

    48 0 Отговор
    Да ги настаняват във сгради , като тази на бившата белодробна болница в Пловдив. Тъкмо ще си ги отремонтират, боядисат и. Т.Н. Има много изоставени сгради, които с малко ремонт и почистване ще бъдат годни за живеене. А и самите бежанци ще имат трудова заетост в тези сгради.
  • 42 дико

    57 1 Отговор
    Интересно как в ОГРОМНАТА по територия Украйна НЕЗАСЕГНАТА от войната , нямат бази , хотели , роднини да ги приютят . Ограбено семейство с валута и злато за над 200000лв. сигурно ги е декларирало на границата плюс джип . Но ние сме швейцария с 60% гладни и по кофите .
  • 43 Хипар

    15 4 Отговор

    До коментар #33 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Да, и българите които работят по програма за социални асистенти да ги съкратят, супер идея, нали!
  • 44 Надежда4т

    41 0 Отговор
    Изпратете ги при ДЖО и УРСУЛА
  • 45 Надежда4т

    32 1 Отговор
    Внимавайте много защото Зеления ще ви се скара.
  • 46 Ккккк

    45 1 Отговор
    И аз искам на хотел, ще свикна много бързо, но никой не ме иска. Българите ще ходим по гръцките хотели като не ни искат.
  • 47 Голямо питане пада!

    41 0 Отговор
    Хотели само по морето ли има?
    Колкото искаш по цяла България. Но да настанят там и сирийски дечица и всички останали бягащи от войни.
    Как за едни така, за други друго!
    Всички сме хора!
  • 48 Мда

    40 1 Отговор
    В палаткови лагери като бежанци, а не на курорти в 4-5 звездни хотели с претенции за джакузи, млечна кухня и други екстри!
  • 49 Беси

    28 0 Отговор
    И аз няма да искам да си ходя и ще вия с глас ако ме настаните в 4звезден хотел на морето и то лятото
  • 50 Николай Стоименов

    20 0 Отговор
    Посланик москаленко е написал писмо от името на зеленски до киро тъпото с молба да бъдат настанени в хотелите на велинград,банско и пампорово, но само в четири и пет звездни
  • 51 дядото

    20 1 Отговор
    как къде,в украйна или по-добре в сащ и англия.
  • 52 Пипи

    25 1 Отговор
    Не разбирам защо ги настанихме в хотели. В Германия са настанени в халета, и между леглата има паравани. Бедните украинци са си в Украйна и действително са за съжаление. Тук са богаташите и ми е много интересно как ще ги разкарам от Слънчев бряг, Св. Влас, Златни пясъци и т.н.Те тук са на почивка на гърба на нашите деца! Големият проблем е и от нашите хотелиери - далавераджии. Обаче този път са с таралеж в гащите. Дори да се махнат някога украинците след тях ще е погром. Вече съм го виждала. Молбата ми е към всички българи: моля забравете нашето Черноморие! Не се бутсйте по квартирите на баба Пенка, когато украинците за 40 лв са в петзвездни хотели! Нека покажем, че и ние сме хора!
  • 53 ???

    21 1 Отговор
    Да отидат в изоставеното поделение на КЕЧ-а във Варна (до Алати) - хем ще си го ремонтират и няма да мислят къде да си развяват прищевките, хем ще са си отделно. Плаца голям - става и за паркинг и за детска площадка. И административна сграда си има ...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Нане

    7 0 Отговор
    ами сега?
  • 56 Z....

    9 1 Отговор
    Важно е да се грижим за укрите и сълзливите им истории,а ние вълците ни яли и родителите ни с 400 лв пенсия на месец.
  • 57 Хххх

    5 1 Отговор
    Както са ги прибрали всички хотелиери и частни лица, сега да си ги отглеждат. Взеха ги след това започнаха да реват, че държавата трябва да им дава пари.Защо държавата? Тези пари са на българите и много от тях не искат да ги подаряват. А и има достатъчно запустели села, които биха могли да облагородят и така да се от платят на България, а е даи висят на врата.
  • 58 Асен

    1 0 Отговор
    Държавата да компенсира тези хотели, не е толкова трудно.

    Коментиран от #59

  • 59 Асен

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Асен":

    Държавата да компенсира тези хотели, не е толкова трудно.
    Или като се замисля по-добре не. Абе надявам се след края на войната Украйнците да си ходят за Украйна.
  • 60 Vampir

    0 0 Отговор
    Преместете ги при турците в Момчилград
  • 61 бежанци

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    има в съседни на конфликта страни. България няма граница с Украйна. В западна Украйна война няма - там трябва да ги преместят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове