Last news in Fakti

8 Май, 2022 13:22 5 028 35

Милен Велчев: Увеличението на цените идва с жертви

  • милен велчев-
  • бизнес-
  • цени-
  • жертви

Трябват общи решения в ЕС за компенсации на бизнеса заради цените на енергийните ресурси, категоричен е бившият финансов министър

Милен Велчев: Увеличението на цените идва с жертви - 1
Снимка: БГНЕС

Всяко увеличение на цените идва с жертви, на първо място е населението, което накрая плаща сметката. Бизнесът също търпи щети, а за него е много важно да знае, че не губи позициите си спрямо своите конкуренти от Западна Европа, защото те са нашите основни партньори. Това заяви финансовият министър в периода 2001-2005 година Милен Велчев.

"Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкова важно в абсолютна стойност колко плащам за енергия, колкото да ми е важно да зная, че моите конкуренти плащат подобни цени, за да ми позволи това да се конкурирам честно с тях", коментира той пред БНР.

Според него трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации на бизнеса заради цените на енергийните ресурси.

"Защото, когато няколко страни предложат компенсации на бизнесите си, които други страни не могат да направят, това създава катаклизми в конкурентоспособността и намалява ефективността на бизнеса. Помощта към бизнеса трябва да бъде насочена към премахване на несигурността в краткосрочен план. Не бива бизнесът да бъде приучаван, че държавата дължи компенсации, докато високите цени са налице, защото високите цени на енергийните ресурси ще бъдат с нас много, много дълго време", заяви Велчев.

Той е категоричен, че искането на Русия за заплащане в рубли нарушава договорите, които съществуват. Според него санкциите срещу Русия не са особено ефективни и това се е видяло още след налагането на първите през 2014 г.

Милен Велчев определи моментната сила на рублата като ефект от силно контролирания валутен режим, в който се намира тя.

"Ако се поставим на мястото на "Газпром", в ситуация, в която плащанията в евро или в долари биват замразени и не стигат до вас, бихме ли били удовлетворени от това положение на нещата. Ние искаме от тях да правят доставки, без да получават плащане за това. Ако аз съм в тази ситуация и ме карат да се придържам към съществуващия договор, ще се откажа и аз", добави бившият финансов министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миленка...

    53 0 Отговор
    Намалянето на цените също ще докде с жертви. Ама такива ,като теб от твойто котило, трябва да дадете жертвите.
  • 2 Цялата

    45 1 Отговор
    ти червена рода и ти трябваше отдавна да сте в затвора ! Че и с яхти ми се разхождаш с грабливи и престъпни мутри !

    Коментиран от #8

  • 3 Цампуков

    36 2 Отговор
    Още една марионетка на чужда държава ще умува по колапса от последните 10 години.
  • 4 Аде нèма нужда

    35 2 Отговор
    и това крадливо ДС-арско ко.еле да ни дава акъл. Чесънпром => ФАЛИТ!
  • 5 Аристотел

    18 0 Отговор
    Яйцето или кокошката?
  • 6 Николаев

    29 0 Отговор
    Защо винаги народа трябва да е жертвата г-н Велчев???

    Коментиран от #9

  • 7 Хелга Бум

    27 1 Отговор
    Стъкленият поглед пак се изцъкли и изрече нещо свирепо.
  • 8 ЦК на БКП

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Цялата":

    На бесилото трябва да са, затвор им е малко! Жертва ще е че никой няма да му ходи на хотелите това лято, пищи червения синковец от сега
  • 9 Велчев

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Николаев":

    неправилно зададен въпрос!
    "Защо винаги матряла трябва да е жертвата"
    ето така требва!
  • 10 Сорос

    16 2 Отговор
    Янките да платят разликата,ако не както искат от Газпром.
  • 11 ТуентинКарантино

    10 2 Отговор
    Никой не е казвал, че евроатлантизмът е безплатен. Двата пръста горе!
  • 12 Мамул

    16 0 Отговор
    Индустриалният капитализъм е във фалит! Неговият брат, финансовият капитал се опитва да оцелее на всяка цена. Заради оцеляването си се опитва да промени парадигмата за света, дълга тема. На това се дължи пандемията, зелената сделка, "войната" в Украйна и санкциите. Целта е хиперинфлация която да измени Европа, а оттам и целият останал свят. Такъв е плана най-общо.
  • 13 Ти па...?!

    20 1 Отговор
    Ко беше...?!Ах да...!Един некадърник от правителството на царя,който ни загроби допълнително...
  • 14 "господин Велчев"

    18 1 Отговор
    Долно л......но мръсно!
  • 15 Tутанкамон

    14 2 Отговор
    Ей такива кухи начело с царя ни докараха тиквата, Путин и последствията
  • 16 Аз съм

    13 1 Отговор
    Тоя не требва ли да е в затвора
  • 17 Ти да видиш

    13 1 Отговор
    Само в България с охота де дава трибуна на крадците и лъжите.
  • 18 амиии

    10 0 Отговор
    може ли еди глупав въпрос
    плащаме двойни цени , подпомагат къде с 50%, къде с по-малко с пари от кредити, които пак ние ще плащаме !!??
    как се нарича това на обикновен български ?
  • 19 Защо

    18 1 Отговор
    Златото на България, 27 тона е в Лондон, частна банка? Защо митниците бяха дадени на британци? Врътката с брейди книжа, струва ли ни загуба от един милиард? нещо общо с комисионни и една Британска банка? Откъде с една министерска заплата пари за хотели? Каква беше снимката на яхта с наркобосове? Някой получи ли огромни комисионни от Британия, и Кой. Колко Концесии са дадени на британците по ваше време? Нещо за ордените? БТК? GSM оператор? Не знам как на такива ви дават трибуна.
  • 20 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Велчев говори самата истина.Друг е въпросът ,че Евро Райха води икономическа война срещу Русия с предизвестен за него край. Дори хитрите Поляци изработиха Германските тарикати ,които се отказаха като нас от доставките на Газпром,но в същото време си пълнят газовите хранилища по риверса от Германия и вече имат към 80% газ в хранилищата а Немците около 30% защото Германия не може да изпомпва газ по тръбопровода Ямал-Европа заради Полския риверс ,който работи на пълен капацитет.
    А нас,кучета ни яли с тези Козяшки мекерета.

    Z
  • 21 Вън от НАТО и Ес

    10 0 Отговор
    Всички крадци да напуснат България спешно. Имат си имоти е чужбина, какво правят тук, че и съвети дават.
  • 22 Милен Велчев класически Крадец

    12 0 Отговор
    От Котилото на Кобурга!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Велчев руският тарикат

    9 0 Отговор
    що не каже как ликвидаторите на КТБ продадоха Виваком на Спас Русев, бившият шофьор от ДС на Стоян Марков - Стенмарк само за 300 млн. евро,, а той/Русев/ я продаде на руснаците за 1.3 млрд. евро. Случайно ли е, че брат му е женен за дъщерята на Стоян Марков, а М.Велчев представлява ВТ банк, известна и като банката на КГБ. Какво ще га кажат русофилите, могли направили го, и аз ако бях на тяхно място .... Де гиди, пасмина русоробска !
  • 25 Кви жертви бе???

    9 0 Отговор
    Искаш да мрем ли болест те изяде???
  • 26 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Очакваме жертви от такива мазни мошеници като тебе.
  • 27 Алооо

    4 0 Отговор
    Това е да си бил финансов Министър за известно време и цял живот по гръб. Мястото му е в затвора и оттам да дава интервюта.
  • 28 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Така е бедните , населението и източна Европа ще платят напечатените долари на американците.За две години с 40 процента повече .Ще търпите : Америка , преди всичко
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Митев бъгарина

    1 0 Отговор
    Освен договори съществуват и анекси, стига сте предъвквали това което на вас Ви изнася,изостанали сме и икономиката ни е енергоемки, въобще не ни е мястото в ЕС, а приемането на еврото ще ни убие като нация,явно скоро ще се наложи смяна на азбуката и името на държавата...
  • 31 Анонимен

    2 0 Отговор
    Този корумпиран плъх като финансов министър открадна 1 милиард лв.С тях си купи хотели по черноморието.Каква наглост да се показва в публичното пространство .Затвор и конфискация за такива лешояди
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 нснс

    0 0 Отговор
    още един бандит миналото
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове