Last news in Fakti

10 Май, 2022 09:26 1 790 31

Социалният министър предлага 10% увеличение на пенсиите и нова добавка от 60 лв.

  • георги гьоков-
  • осигурителен стаж-
  • пенсии-
  • добавка

Днес започва обсъждането на над 10 варианта за парите на възрастните

Социалният министър предлага 10% увеличение на пенсиите и нова добавка от 60 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Вариантите за увеличението на пенсиите от 1 юли започват да се проясняват. Социалният министър Георги Гьоков определи вчера като най-постижимо осъвременяване с 10% от 1 юли и нова инфлационна добавка от 60 лв., която ще замени ковид добавката в същия размер. Предвиденото към момента осъвременяване от 1 юли по швейцарското правило е 6,1%, но вече е ясно, че то няма да покрие инфлацията, пише "Сега".

Според социалния министър от 1 октомври трябва да има ново преизчисление на пенсиите със средния осигурителен доход за 2021 г., което ще струва колосалните 5 млрд. лв. "Ще струва страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система", коментира министърът. Той призна, че министерството на финансите е против този вариант.

БСП от край време харесва варианта с преизчисление на пенсиите през по-актуален осигурителен доход и няколко години поред внася такива предложения в Народното събрание, но не събира подкрепа да ги прокара. През декември пенсиите бяха преизчислени по друг начин - чрез увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсията. Коефициентът бе увеличен от 1,2 на 1,35. Това обаче не стигна да покрие 120-те лв. ковид добавка, която депутатите отпуснаха предизборно в края на годината. Така се наложи отново да се дават ковид добавки, но в намален размер от 60 лв.

Днес предстои заседание на специално създадената междуведомствената работна група, на което ще се обсъждат над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    20 4 Отговор
    ли ще ги изработи тези пари , дето цял живот е на държавна хранилка ?

    Коментиран от #2

  • 2 OSTAVKA

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    ПРИ ИНФЛАЦИЯ 50% ЩЕ УВЕЛИЧАВАТЕ С 10 ТЕРОРИСТИ БЕЗРОДНИЦИ ПАК НИ ВЪРНАХТЕ В 90ТЕ ГОДИНИ И ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ОПРАВЯЙТЕ ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ НЯМАМЕ РЕСУРСИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
  • 3 Европа

    13 1 Отговор
    Вечно тичате след събитията
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 23456

    13 1 Отговор
    Какви пенсии получават в нормалните държави, а тук кучета ги яли
  • 6 дедко

    16 1 Отговор
    За да си платя парното ми искат шест ( шест , да - шест) пенсии , цените на всичко скочиха по два-три пъти , вие ни залъгвате с 10% увеличение и 60 лв. ?! Ми , вие ни убивате , бе !!! Бавно , ама сигурно . Не се ли накрадохте ?!

    Коментиран от #16

  • 7 ЛЛЛ

    10 1 Отговор
    Хайде преизчислявайте вече тези пенсии. Само празни приказки. Кой работил и кой не работил еднакви пенсии взимат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 за работещите

    8 1 Отговор
    А за работещите, само добри пожелания за спорна работа.
    Заплатите са замръзнали на ниво 2020г.

    За цените само един пример
    В Гърция 1.5 л минерална вода струва 0.34 €
    Това са 66 стотинки
    Тук под 80 стотинки няма.
  • 10 NGs company

    10 1 Отговор
    14 години пенсиите не са преизчислявани със актуалния средноосигурителен доход. Поради тази причина се получи голям дисбаланс между старите и нови пенсии, като повече от половината пенсионери са на минимална или близка до минималната пенсия.
    Преизчислението на всички пенсии със средноосигурителния доход за 2021 година е единственото правилно решение, за да се възстанови справедливостта в Пенсионната система! Всичко останали варианти са палиативни и водят до още по-голямо изкривяване на баланса в пенсиите.
    Пари има и винаги е имало. Въпрос е на приоритет! Чест и почитания на правителство, което ще преизчисли пенсиите със СОД 2021 година!

    Коментиран от #20, #31

  • 11 стига вече

    6 1 Отговор
    дайте и за децата на България нещо .Поне ведгъж в годината по 50 лв.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 23456

    2 1 Отговор
    Нали щяха да дават по 200лв. на децата до пълнолетие на всеки месец?Ко правим?
  • 14 според премиера

    4 1 Отговор
    Според Кирил Петков Министър председател на България в МВР 2/3 са с ТЕЛК / пенсионери
    В МО са само пенсионери.

    Разбрахте ли кого обслужва И тази власт.

    Коментиран от #19

  • 15 мда

    2 3 Отговор
    Почнат ли да вдигат пенсиите, значи мирише на избори ;)
  • 16 Прадедко

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "дедко":

    Това е промяната!
    Един тон въглища - 800 лева, а не стига за цяла зима!
    За да горят, трябват и дърва!
    Повдигаш чувал 25 кг. и като те сецне кръста...
  • 17 Бгг

    4 0 Отговор
    Лицемерни както винаги - дори не говорят за увеличение с процента на инфлацията.
  • 18 Да попитам?

    6 0 Отговор
    Да попитам не МС,а колегите от форума.Каква тояга очаквате,след 2024г( която буквално чука на вратата) като се вкара еврото.Вярватв ли,че пенсии,МРЗ,самите заплати независимо от сектора ще се " превалутират" 1: 1.Сега примерно хиляда лева,след еврозоната - 1000 евро? Аз твърдо не Вярвам! Но цените ще бъдат ли свалени на всички стоки и услуги,със 50%, каквото е съотношението на лева към еврото? Аз КАТЕГОРИЧНО НЕ ВЯРВАМ!!!Извод- ще ни върнат в първи клас! Всички спестявания тип " бели пари за черни дни" за покупка на жилище,всички ипотечни кредити,къде отиват? Ако и това преглътнем,няма връщане - Завинаги!

    Коментиран от #21

  • 19 Освен това

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "според премиера":

    Не само че работят много пенсионери но и действащи полицаи и военни са със заплати от над 2500 лв. като заедно с това получават и пенсии от 1500 лв. Че и добавки от 60 лв. за да ги ,,подпомагат" че са им ниски доходите. Нито е справедливо нито разумно. И това продължава вече седма година. Типично за тези министерства-абсурд след абсурд.

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "NGs company":

    Нали не мислиш че сегашното правителство ще го направи? Не ми се вярва честно казано.

    Коментиран от #25

  • 21 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да попитам?":

    Веднага ти отговарям как ще стане.1000 лв .стават 500 евро. стоките обаче няма да мръднат. Хляб от 2 лв , няма да стане 1 евро и така ще е със всичко.Бил съм в две държави когато сменяха валутите,тоест,влязоха в еврозоната.Нямаше особени трусове ,поне не и в цените на храните .Но там нямаха фиксиран курс на еврото към местните валути. При нас с фиксиран курс от 2 лв .за евро, ще ни занулят тотално ,освен ако до тогава СРЗ не е поне 3000 лв.МРЗ поне 2000лв както и мин.пенсия поне 1600 лв. Но тези нива са непостижими и .....чао,чао(итал.) мизерия.
  • 22 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Освен това":

    Къде ги дават тия 2500лв,да се преместя,че в моето формирование е 1000лв чисто,плюс 65лв квартирни, Украинците са по добре.

    Коментиран от #24

  • 23 2loop

    2 0 Отговор
    Пак ще прецакате най скъсаните пенсионери, на 400 лева пенсия, 10%увеличение не е 60 лева да покрие ковид добавката
  • 24 Наистина е смешно

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Наистина е смешно че не знаеш за тези факти. В структурата на армията освен твоето формирование са и много щабове и щабчета с безброй майори, подполковници и полковници. Че и генерали и вехти старшинки. И много голяма част от тях получават пенсия и заплата от началото на 2016 г. В родната полиция е същото. Не си ли чувал за тази категория униформени полицаи и военни-АПЗ, което означава Аванс, Пенсия, Заплата.

    Коментиран от #26

  • 25 NGs company

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Писал съм по-горе за" правителство", което го направи. Може и това правителство да преизчисли пенсиите със СОД 2021 г., тъй като от есента част от парите за преизчислението ще се изгубят в очакваната бъдеща инфлация и бюджета няма да се натовари чак толкова много. Всичко това най-вероятно е пресметнато предварително, за да се предлага преизчисление от 01.10.2022 година.

    Коментиран от #30

  • 26 Знам!

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Наистина е смешно":

    При нас, от 1 януари всичките ги освободиха.Обаче той пише: всички военни са със 2500лв заплати плюс 1500 лв пенсии,което пак казвам просто не е вярно.Ако е така,няма да има липса ,на кадри,а в момента всичко напуска ,понеже една чистачка в мола взема повече.

    Коментиран от #27

  • 27 Слаб 2

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Знам!":

    Това е оценката ти по граматика и логическо мислене. В 19 е записано полицаи и военни. А не полицаите и военните. Т. е. използвано е не пълен член. Което означав, че не се отнася за всички. И е време да разбереш, че формировснието ти не е единственото в армията. Нито в полицията.

    Коментиран от #28

  • 28 Пише се!

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Слаб 2":

    Формирование, а не Формировснието.

    Коментиран от #29

  • 29 Отново слаб 2

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пише се!":

    Ти явно не правиш разлика между правописна грешка /предизвикана от техническа грешка/ която не променя смисъла на изказа и граматическа грешка. Затова получаваш втора двойка. Тя ще ти е за срока и за годината.
  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "NGs company":

    Все още мога да правя разлика между ,,правителство" и ,,правителствоТО" .И тъй като това правителство няма да го направи, следващото ( ако има такова) също няма да го направи.Най-малкото технически няма да има време до края на годината.А и предстоят прекалено много неизвестни в икономиката като цяло. До Октомври има много време,излишно си чешем езиците за момента.
  • 31 Точно така е

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "NGs company":

    Ако сега се пенсионирам, трябва да съм с 638 лв. В момента съм с 470. Разликата е 168 лв, което е около половин минимална. Тоя щял да ми даде 10% и евентуално 60 лв. новини и разликата става още по-голяма. Стига сте бъркали загорели каши, омръзна ни да ги ядем. Преизчисляване всяка година с дохода от предходната и да спрем с дъвкането кой колко работил и колко вземал.Само да ви напомня, неуважаеми Оправници, че с годините пенсионерите не стават нито по-млади, нито по-здрави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове