Last news in Fakti

29 Май, 2013 13:08 1 390 0

Лютви Местан: Няма по-вреден и престъпен сценарий от нови избори

  • лютви местан-
  • пламен орешарски-
  • правителство
Лютви Местан: Няма по-вреден и престъпен сценарий от нови избори - 1
Снимка: БГНЕС

Лютви Местан обяви от трибуната на Народното събрание, че Движението за права и свободи ще подкрепи правителството на Пламен Орешарски.

Днес трябва да изпълним волята на суверена, изразена на 12 май. Важен, основополагащ е въпросът кой е легитимният носител на властта съгласно волята на суверена. Само на пръв поглед сякаш няма еднозначен, ясен отговор на този въпрос. Конституцията на Република България неслучайно предвижда процедура на възлагане на 3 проучвателни мандата в случаите, когато няма явен победител, когато една единствена политическа сила не е успяла да спечели самостоятелно мнозинство, изтъкна Местан.

Да се твърди, че статутът на първа политическа сила, каквато безспорно е ГЕРБ според резултатите от изборите, е равен непременно на съставяне на кабинет, е незачитане духа на конституцията, обясни лидерът на ДПС. Това означава, че отричате основно конституционно положение, на което се крепи българската демокрация, обърна се той към представителите на ГЕРБ.

Днес дължим на суверена верен прочит на онова, което е закодирано в неговия вот. Неумолимият извод е, че той делегитимира ГЕРБ като възможен носител на властта, независимо от статута на първа политическа сила, каза Лютви Местан.

ГЕРБ се появи като алтернатива не просто на тройната коалиция, а си присвои правото да е алтернатива на всички партии от прехода и получи искрена подкрепа през 2009 г. за да застане на кормилото на властта, припомни той. Никой в 41-вото НС не оспорваше правото на ГЕРБ тогава да състави правителство. Днес картината е различна. Този факт сте длъжни да го осмислите – сами се поставихте в изолация, в невъзможност да реализирате успешно проучвателния си мандат, има и персонално отговорни за тази изолация.

Неслучайно припомних метафората за Франкенщайн. Всеки политически лидер трябва да осъзнава какви чудовища създава, които могат да го изядат. Урокът е за всички, не само за лидера на ГЕРБ, отново изтъкна Местан.

Суверенът не предостави право за самостоятелно управление и на БСП, призна Местан. Тогава следва да проумеем мъдростта, заложена във вота на народа – той поиска от нас да намерим формулата на правителство на националното съгласие, за да не ни се налага след време да търсим формулата на правителство на националното спасение. Все още можем да избегнем втория вариант, каза той.

Днес разделителната линия е между самоцелната политическа деструкция и отговорността пред националния интерес да се избере стабилно правителство. Няма по-опасен, вреден и престъпен сценарий от утре да вървим към нови парламентарни избори. Това би означавало доубиване на изнемощялата икономика, тотално блокиране на и без това разградените социални системи на страната, поясни Лютви Местан. „Ние като Движение за права и свободи ще поемем своята политическа отговорност, за да подкрепим единствено възможния вариант - за съставяне на правителство с втория проучвателен мандат“, категоричен бе той.

Предлагам и вие да преосмислите своето политическо поведение и да се възползвате от историческия шанс. Има шанс да се откажем от деструкцията и да положим надпартийни усилия в името на националния интерес, обърна се лидерът на ДПС към представителите на ГЕРБ.

Този, който поема ангажимента да стане премиер сега, прави изключително смела и отговорна стъпка и трябва да получи подкрепа от всички нас. Думи много силни и отговорни чух днес от трибуната на председателя на ГЕРБ г-н Бойко Борисов, изтъкна Местан. „Достойният политик и мъж, който пое тази отговорност, се казва Пламен Орешарски. Сега на ход е вашата дума, г-н Борисов. Ще удържите ли на думата си от трибуната на този парламент, или това ще си останат само думи. Днес парламентарното ви поведение по време на гласуването е време разделно за остатъчната ваша легитимност на политик, защото знаете какво остава след вас“, припомни той.

Днес 42-рото НС е на изпитание пред суверена и държавата. Никоя цена не е по-скъпа от стабилната държавност и икономическото развитие на България и европейския живот на нейните граждани.

Няма да разполагате и със 100 секунди, не 100 дни толеранс, защото това са страстите български, обърна се лидерът на ДПС към бъдещото правителство. Няма да имате комфорта на 8 млрд. и 200 млн. фискален резерв, той е изяден, а и не се знае какво още ще излезе във всички министерства и системи на българската държава.

Въпросът кой ще стои зад българското правителство също трябва да се постави. Той има лесен отговор и ще бъде даден с вота на народните представители след края на дискусията - кой носи отговорността и в каква степен – категоричен бе Местан. - Ние от ДПС заявяваме, че ще носим доблестно своята политическа отговорност колкото е по силите ни и в степен, в каквато ни е отредено от избирателите“.

Не приемаме внушенията за нова тройна коалиция – вотът ще покаже, че такава няма, заяви Местан. Ако някога „Атака“ е подкрепяла министър-председател, той се е казвал Бойко Борисов, и ако е подкрепяла партия - партията е ГЕРБ, припомни той. Не пренасяйте върху нас собствените ви изкушения, защото точно вие бяхте 2 г. и половина в здрава прегръдка с „Атака“. Историята трябва да се помни. Днес ние не очакваме подкрепа от „Атака“ и няма да я получим, затова толкова със спекулациите по тази тема, обобщи лидерът на ДПС.

Г-н Пламен Орешарски вероятно не е член дори на БСП и това е верен прочит на потребностите на времето: България се нуждае от кабинет на интелекта, който ще управлява с потенциала на цялата нация. България няма нужда от вътрешен министър, който да превръща МВР в инструмент на политически натиск. Това е разликата между Орешарски и Борисов и между Цветлин Йовчев и Цветанов, подчерта Местан.

Министър на вътрешните работи няма да бъде партиен функционер – това е ясен знак, че управлението на Орешарски няма да залага на грубото полицейско начало. Това обаче не означава спокойни дни за престъпността, а обратното. Тя няма да може да целуне ръката на новия господар.

На финала на своето изказване лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към бъдещия премиер: „Г-н Орешарски, от вас не могат да се очакват чудодейни решения - месиите са в историята. Очакват се конкретни реални стъпки. Дължим ги на българските граждани. Очакваме да реабилитирате българското Народно събрание като център на властта и да сте първото правителство на НС, а не да превръщате НС във функция на едноличната ви воля. Но това е толкова далеч от вас, че дори е излишно да го кажа“.

Очаквам планът Орешарски да е спасителен за България, да възстанови достойнството на българската държавност и на всеки гражданин, каза в заключение Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове