Last news in Fakti

10 Май, 2022 18:47 1 381 13

Николай Денков: Само четири училища са казали, че не могат да повишат учителските заплати

  • николай денков -
  • училища-
  • учители-
  • заплати-
  • матури

Организацията за матурите е много по-сложна. Правим всичко възможно да няма проблем с тях

Николай Денков: Само четири училища са казали, че не могат да повишат учителските заплати - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Организацията за матурите е много по-сложна. Правим всичко възможно да няма проблем с тях. Това каза министърът на образование акад. Николай Денков в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

Отворените въпроси позволяват да изразят тяхната мисъл и не дават възможност да се играе на тото. Ще трявба да се формулира теза и тя да бъде защитена. Това насочва учениците следващите години как да се подготвят. Повечето открити въпроси ще направят безсмислено преписването, добави още образователния министър.

Акад. Денков коментира и разликите в матурите тази година.

Няколко разлики освен повишението на минималният брой точки. По отношение на професионалната подготовка, ще държат втори изпит за получаване на квалификация. Всеки ученик има право на още две допълнителни матури, според нивото и желанията. Висшите училища сами формират начина за определяне на бала. С тези различни изпити получават възможност за кандидатстване в повече учебни заведения, посочи още Денков.

Последно от 15 септември. Няма да има промяна тази учебна година. Не съм се отказал от идеята си, но това става с промени в закона. Моето предложение е 7 септември за учебната 2023/2024 г. Промените се правят, за да има ритъм между учене и ваканции, защото в момента не достигат, каза още той.

Няма противопоставяне между обслужването на учебните програми и промените в тях. Лятото ще бъде използвано, за да се уточнят учебните програми. След промените може да говорим какво правим с учебниците. Масов случай е да имаме проблем с учебниците, добави министърът на образованието.

Според образователния министър ако се наложи създаване на нови учебници, много вероятно е да се променят учебниците по Човекът и природата.

Акад. Денков коментира и повишаването на заплатите на учителите.

Много лесно се създава напрежение като се каже, че не стигат парите за заплатите. Повишаването на заплатите ще бъде навсякъде. Ангажиментът, който поехме ще бъде изпълнен. Само четири училища са казали, че не могат да повишат учителските заплати и те са от една община. Част от училищата изчакват да видят бюджета на общината, отбеляза Николай Денков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    11 0 Отговор
    Не се бил отказал от идеята си да увеличи учебната година... Ми време е да се откажеш!
    Както казаха много:
    Детето си преди 15ти на училище няма да пусна!

    Ако ще министъра да си седи сам в училището! Може да няма празник и откиране на учебната година но моите деца отиват на училище на 15ти! Точка!
  • 2 A бе то убуу...

    11 3 Отговор
    ...пак ми говорите за увеличение на учителски заплати...!НО!Аз на работата като не произвеждам качествена продукция и не само че не ми я увеличават,ами и ме санкционират...!
    Кой разбрал...- разбрал...!

    Коментиран от #7

  • 3 редник

    9 0 Отговор
    Имам усечането, че този министър всеки път се изказва все по-неподготвен...
    Що се отнася до матурите по професионалната подготовка - задават се големи проблеми, но той вероятно дори и не подозира...
  • 4 Излагация!

    6 0 Отговор
    Оправете си грешките. Поне в статия, отнасяща се до образованието.
  • 5 Не разбирам!?

    3 5 Отговор
    Питам!? Елитна гимназия в район Триадица - София, влиза ли в тези 4 училища, които не повишиха заплатите на учителите, защото не могат и се каза, че няма средства!?
    Че в учителската тоалетна няма тоалетна хартия!? Че работим от 15 години със стари компютри - дарение, втора упитреба. Стига! Кажете истината! Хората да я знаят! Българският учител живее в мизерия, онеправдан и обруган от всички!

    Коментиран от #8

  • 6 И още!

    3 3 Отговор
    Мандатност, неполитически назначения, ревизия, нулева корупция, включително в образованието!
    Господа управляващи, гласувахме за промяна! Добра и справедлива! Кажете истината!
    Ало, синдикатите! Колко педагогически колективи постоянно ви пишат и сигнализират, кажете истината!
    В колко училища в България се повишиха заплатите на учителите и в колко, не!
  • 7 До "убуу"!

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "A бе то убуу...":

    Стига злоба и жлъч! Четете лъжи и неистини за заплати и увеличения!
    А образованието не го съсипаха учителите, а чалга родители, некадърници и калинки, назначени " наши хора", които да "усвояват"!
  • 8 Ин друг

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не разбирам!?":

    НА ФОНА НА РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА В СТРАНАТА И НИВОТО НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МНОГО ОТ УЧИТЕЛИТЕ ТОЗИ СЪЛЗЛИВ КОМЕНТАР Е НЕУМЕСТЕН.ОТДАВНА ОТМИНА ВРЕМЕТО НА"ПОПА,ДАСКАЛА И КМЕТА"ЗАПЛАТИ ОТ 2000ЛВ,ПРЕВИЛЕГИИ, ПОДАРЪЦИ, ЧАСТНИ УРОЦИ... ВИЖТЕ В ЕВРОПА КАКВО Е ЗАПЛАЩАНЕТО НА ДАСКАЛИТЕ В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИ ПРОФЕСИИ-НЕ ГИ НОСЯТ НА РЪЦЕ.РАБОРА КАТО ВСЯКА ДРУГА.

    Коментиран от #10

  • 9 Това ейдй

    3 0 Отговор
    Този е много специален, ментор на киро и още нещо..
  • 10 Злобата не прави човека грамотен!

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ин друг":

    Пише се "привилегии", а не неграмотното ти: прЕвилегии!
    Митовете за подаръците и частните уроци вече звучат, като изтъркана грамофонна плоча.
    А, може би, ти, неуважаеми, така си завършил. Затова си останал неграмотен, но пък зъл!
    И нормално, затова мразиш учителите, които впрочем, не се нуждаят от уважението и признанието на злобни мизерници!
  • 11 Гледай ти

    1 0 Отговор
    "...Повишаването на заплатите ще бъде навсякъде. Ангажиментът, който поехме ще бъде изпълнен...." Обяснете господин министър на гласоподавателите си как става увеличението, което обещахте. Нареждате на директорите и те трябва да орежат бюджета си, за да намерят пари за увеличаване на заплатите. Масово съкращават ресурсни учители и психолози, спират заложени ремонти, спират целевото закупуване на техника и оборудване, защото вие не им давате пари, а ги карате да увеличават заплатите със съкращения, които намаляват качеството. Който родител има пари ще си плаща на частно за психолог и за допълнителна работа с детето му, който няма пари и работи много да свързва бюджета си ще има неграмотни деца. Държавата пари няма за деца в нужда, но като ви слуша човек ще си помисли, че сте успяли да намерите вие финансиране, а не сте оставили директорите да се чудят какво и откъде да орежат, докато вие скрито теглите кредити и никой още не знае за какво се харчат взетите заеми. Кога станахте министър, кога взехте властта, кога се превърнахте в ГЕРБ?

    Коментиран от #13

  • 12 Аз съм Денков

    0 1 Отговор
    Вдигам заплатите на учителите за да учат нашите деца на русофилство!

  • 13 Браво!Абсолютно вярно!

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гледай ти":

    Мерзост, лъжи и лицемерие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове