12 Май, 2022 18:41 1 484 7

Христо Матанов: Признаването на Охридската архиепископия е геополитическа игра

  • христо матанов-
  • охридска архиепископия-
  • бпц

БПЦ се е мотала дълго време да признае, че е църква-майка

Христо Матанов: Признаването на Охридската архиепископия е геополитическа игра - 1
Снимка: Фейсбук

Вселенската патриаршия призна македонската православна църква като Охридска архиепископия.

"Тълкуването, че е призната македонска православна църква не е вярно, тъй като никъде в решението не споменават имена и етноси, тъй като това би било тълкувано като филетизъм. Така както Православната църква тълкуваше обявяването на Българската екзархия. Той признава Охридска архиепископия. Друг е въпросът, че македонските ми колеги смятат македонската църква за правоприемник на Охридската архиепископия", обясни историкът проф. Христо Матанов в "България сутрин".

"Охридската архиепископия е била създадена в началото на 11 век от император Василий Втори, който македонците отричат да е "българоубиец", като правоприемник на Преславската патриаршия. За да може да обедини българските земи, които вече са под византийска власт, той създава една църква, която не е съвсем канонична, тъй като е създадена с решение на светската власт", обясни историкът.

По думите му в този смисъл Вселенският патриарх е прав да признае Охридската епископия. Според Матанов обаче Българската църква се е мотала дълго време да признае, че е църква-майка. Гостът изтъкна, че в устава на Българската православна църква пише, че тя е правоприемник на Охридската архиепископия, а никъде в решението на Вселенския патриарх не се говори по този въпрос.

"За мен е радостно, че той е признал правоприемника. Тоест признал е Охридската архиепископия и Българската църква има законно право със свой устав да се пише за правоприемник на Охридската архиепископия заедно с другите църкви. Остава да видим как ще се развие спорът между Охридската епископия и Сръбската православна църква. В този спор се намесва и Руската църква на страната на Сърбия. В православието каквото каже светската власт, това става. Публична тайна е, че Вселенският патриарх е проукраински настроен. Неговият благодетел е кръг от Америка. Следователно става въпрос на една голяма геополитическа игра", коментира Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Историкът обърна внимание, че не е случаен периодът, в който се случва това нещо, защото има изострени отношения между Украйна и Русия, тоест - Руската патриаршия и Вселенската патриаршия. Той поясни, че това решение налива масло в огъня на отношенията между България и Северна Македония, защото македонците всяко нещо го тълкуват по собствен начин.

Историкът коментира и споровете в последните години дали 3 март трябва да е националният ни празник, а не примерно 24 май.

"3 март е Ден на освобождението, докато 11 май е църковният ден, в който се празнува делото на светите братя Кирил и Методий, което е общославянско. Ако 11 май се обяви за национален празник, това означава ние да честваме едни хора, чието дело има общославянско значение. Не трябва да се комплексираме от това, че Русия ни е освободила. Това е въпрос на национално самочувствие. Ние трябва да приемем този факт, а не да се мъчим да го заобикаляме", коментира Матанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Клекни са легнал и си припомни, че има Хранилка! Оди пеша мутропитека да погали по тиквата.
  • 2 Не стоплих..

    2 1 Отговор
    Тоя льольо с Вовата ли е или с пръ дливият Joe?!
  • 3 експерт

    4 1 Отговор
    колегата явно е открил топлата вода
  • 4 Матанов, Матанов,

    1 5 Отговор
    беше тръгнал да се разграничаваш от промосковските червени професори, но и на теб като на повечето москали тук, все американците ви виновни ! Лично Васили Българоубиец посочва: "....затова постановяваме, щото и сегашният пресвети архиепископ да притежава и управлява всичките български епископства както и всички други градове, които бяха под властта на цар Петър и Самуил и се държеха и от тогавашните архиепископи". И глупаците тук ще разберат, че за Василий Втори българската охридска архескопия е продължение на българската патриаршия по времето на царете Петър и Самуил! Навсякъде с мръсните си комунистически ръчички оцапахте всичко, как да ви повярваме, че в преговорите с РСМ защитавате българския , а не руския интерес !
  • 5 Историчка

    2 2 Отговор
    От 1396 до 1953 година БПЦ не е имала патриарх. Защо "великите" Фердинанд и Борис 3 не успяха да имаме патриарх, а това го направиха комунистите през 1953? Знам отговора, но ми е любопитно мнението на съфорумците!

    Коментиран от #7

  • 6 Да да, ама...

    2 1 Отговор
    цитат: " Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 г. български земи, приемница на понижената в ранг Българска патриаршия. Създадена е веднага в годината на завоеванието с Имперски указ от император Василий II и е закрита неканонично със султанско ирадие2 през 1767 г. по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия."( Охридска архиепископия - Уикипедия)
  • 7 Вяра

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Историчка":

    Според вярващите, Бог решава кога и какво, Той е извън времето, и е създал всичко видимо и невидимо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове