Last news in Fakti

18 Май, 2022 04:56 1 987 15

4-часов Коалиционен съвет обсъди предложенията за мерки срещу растящата инфлация

  • коалиционен съвет-
  • мерки-
  • заседание

Очаква се на брифинг днес да бъдат оповестени темите, по които е постигнато съгласие

Близо 4 часа продължи Коалиционният съвет на четирите управляващи формации. На него бяха обсъдени предложенията за мерки срещу растящата инфлация, предаде БНР. От свои източници от управляващата коалиция БНР научи, че днес на брифинг в 10:00 в Министерския съвет ще бъде оповестено за какво е постигнато съгласие.

По време на съвета протестиращи, водени от отец Дионисий, блокираха за няколко минути автомобилното движение около сградата на правителството. Чуха се викове "Оставка" и призиви за "съд и затвор".

Със заявки, че не се очаква окончателно решение по пакета антиинфлационни мерки, на влизане пред медиите говориха представители на две от политическите сили във властта - "Има такъв народ" и "Демократична България".

От казаното обаче стана ясно, че искрите в управляващата коалиция не са потушени.

От ИТН отново повториха твърдението на лидера си Слави Трифонов, че в кабинета има вицепремиер, който е бил началник на кабинет в правителството на ГЕРБ. Те са възмутени и че от "Продължаваме промяната" не са обсъдили с тях анонсираните в началото на седмицата 14 мерки за 2 млрд. лева:

"За съжаление, нито са били обсъждани с нас, нито сме ги разисквали, което според нас е неморално", каза Станислав Балабанов.

На срещата "Има такъв народ" влязоха със свои предложения за 11 антикризисни мерки. Сред тях - намаляване на ДДС за газ, ток, парно и вода на 5 процента за средно потребеното през миналата година количество, 5 процента ДДС за родните производители на плодове и зеленчуци, както и за книги, и нулева ставка на ДДС за производството на хляб и хлебни изделия.

Любомир Каримански подчерта, че най-много държат на въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева, като не приемат ръст на пенсиите от 21 процента при минимална пенсия от 450 лева:

"От нашите предложения мисля, че необлагаемият минимум е съществено важно. За пенсиите съм категорично против да се сплесква прагът между минималната и средната пенсия. Как си представяте хора, които искат да се осигуряват, за да получават средна пенсия от 480 лева, и минималната да стане 450. Къде да е принципът на солидарност, той се губи", коментира Каримански.

От "Демократична България" обаче определиха като проинфлационна мярката от 500 лева необлагаем минимум и посочиха, че размерът е дискусионен.

Против са диференцираните ставки на стоки, които не са на регулирани цени, като хляба и книгите например, тъй като според тях няма да са ефективни.

"За нас е важно е да има намаление на ДДС върху регулираните цени, каквито са парното и газа, защото това автоматично означава по-ниски цени за крайните потребители. Важно е мерките да бъдат насочени правилно, тоест от компенсации да не се възползват хора или бизнеси, които нямат нужда ат тях".

От "Демократична България" настояват и за намаляване на лихвата за забавени плащания, увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. и 9 % ДДС за парното, газа и електроенергията.

Тепърва обсъдените снощи мерки ще бъдат дискутирани в отделните формации.

По-рано вчера зам.-председателят на БСП Георги Свиленски заяви, че от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 21%:

"Всичко е въпрос на сметките, които ще представи днес финансовият министър. Радваме се, че голямата част от тези скъпоструващи мерки наистина намират подкрепа, намират и финансово обезпечение в рамките на тези два милиарда лева", каза Свиленски.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо Сульов

    12 1 Отговор
    Правителството взело ПАКЕТ от мерки срещу инфлацията и девалвацията....
    И ПростоКиро показва по телевизиите ПАКЕТА... Е малко джендерски пакет ама... европейски!
  • 2 Плюс-минус

    16 1 Отговор
    Докато се наканят, инфлацията изяжда пенсии и заплати.
    Нарочно ли го правят, или са си некадърни!

    Коментиран от #3

  • 3 И двете

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Плюс-минус":

    Ама за 12 години Тулупа така ни подреди че и къдърни да дойдат пак е трудна работа.
  • 4 5577

    12 2 Отговор
    Кажете какъв е резултата. Какво е решено. Това е пълен абсурд. Кой, Кой, Кой командва тук. Кой взема решенията. Имам чувството че е Бойко Борисов. Пък тия са още опозиция и се карат ма кой ще излезе по умен и ще затапи другия предизборно. Тя крушата сливи не ражда. От шоумени какви резултати да чакаме. Зеленски в български вариант. Срамувам се.
  • 5 разбрахме

    12 1 Отговор
    Демек - главатарите и шефовете на банди съставляващи ОПГ "ПП и Коалиция" са дрънкали четири часа празни приказки (за хвърляне на прах в очите на обществото окупирано от тях) , като истинските разговори за делба на плячката и за нови грабежи отдавна-отдавна са договорени на закрити срещи тип "на четири (в случая - на осем) очи" , тайничко и далеч от "светлините на прожекторите". За пореден път , българското общество ще бъде баламосвано с демагогски лъготиии и празни обещания. Уви .

    Коментиран от #7

  • 6 До 3

    13 3 Отговор
    Първите 4 години от диктатурата на ББ пенсиите останаха замразени и не бяха вдигнати и с 1 стотинка.
    Сега, и преди, управляващите вчера, днес и утре си говорят бля-бля какво щели да направят с пенсиите, а през това време унижените и оскърбени пенсионери един по един си отиват......плюс-минус.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Георги v.

    11 1 Отговор
    Като не са доволни и съгласни партията на чалгаджията Трифонов да напусне коалицията, а не да хвърля прах в очите на хората. Така постъпват хората с достойнство. Само че кокала е много голям и не е за изпускане.
  • 9 Българин

    8 3 Отговор
    За над 10 години управление Б.Б. нищо не направи за доходите на хората, а пенсиите за него бяха задраскани с големия маркер. Господинът от Банкя изобщо не го интересуваше как живее народът и дали може да посрещне ежедневните си нужди. Ако той сега управляваше, нека всеки да помисли какво щеше да направи.
  • 10 на снимката по горе

    8 1 Отговор
    Тумба мошеници сбрали се за да ни излъжат за пореден път.
  • 11 МИУИ ВАНИУИ

    3 0 Отговор
    къф тоа каун балабанов
  • 12 резюме

    4 2 Отговор
    Значи - снощи в МС е имало животинско шоу , на едно място са били събрани : мършоядни хищници , вонящи скунксове , отровни влечуги и мекотели . Как част от тях , не са изяли другата част от тях - остава загадка (сигурно имат нещо друго за разкъсване - например държава) .
  • 13 Щукар

    6 2 Отговор
    Нищо няма да дадат. Всичко е само приказки и "договорки". До първи юли я пенсионерката,я работещата бедна,на минимален сух краищник хлебче. Или как беше сегашното? Франзелка.Багетка.
  • 14 Истина

    3 1 Отговор
    Тия ако не рашат за първия 30минити какво да правят и после 20 часа да стоят нищо няма да решат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове