Last news in Fakti

18 Май, 2022 06:28 1 523 13

Дацов: Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм и глупост

  • любомир дацов-
  • мерки-
  • ддс-
  • популизъм-
  • инфлация

Напълно безсмислено е да правиш нещо, което струва пари, не бори инфлацията и не намалява цената, смята икономистът

Дацов: Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм и глупост - 1
Снимка: БГНЕС

14-те мерки, които от правителството обявиха, не са антиинфлационни, а са в подкрепа на икономиката. Без стъпки за овладяване и контролиране на бюджетното салдо, всички мерки са обречени политически действия.

Това заяви финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му да овладееш инфлацията е като да овладееш горски пожар – правиш просеки около пожара и оставяш всичко по средата да изгори.

"Трябва да поспестиш малко от приходите от инфлацията и да балансираш бюджета. След това с останалите средства можеш да таргетираш групите, бизнеса и социалното подпомагане. Без да направиш стъпките за овладяване и контролиране на бюджетното салдо, няма как да ти се получи макроикономическата котва, около която е овладяването на инфлацията", обясни финансовият експерт.

"Без да направиш това, другото е обречено – политически действия, свързани с един или друг политически приоритет", добави Дацов.

Според него при инфлацията се изисква системност на мерките. "Поне да не нанасят вреда, да са насочени в една посока", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR.

"Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм, глупост, и си има цена. Абсолютно безсмислено е да правиш нещо, което струва пари, не бори инфлацията и не намалява цената. Намаляването на данъците би имало смисъл, ако тези данъци останат за постоянно на ниските си нива, но те няма да останат. Ако мерките се махнат, автоматично цените ще скочат на другия ден", изтъкна финансовият експерт.

Дацов е против икономическата теория, според която колкото повече харчиш, толкова по-бързо вървиш напред. "Политиката на експанзия в повечето държави води до провал, защото тя ти купува време, да речем 5-10 години, но със сигурност след това икономиката ти забива такъв шамар, че просто ще ти се завие свят", подчерта той.

По думите му изпреварващо нарастване на пенсиите застрашава устойчивостта на пенсионната система. "Има още поне 2-3 години, в които бюджетът може да издържи, преди да е толкова дебалансиран, че да се наложи вдигане на данъците", смята Дацов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омръзна ми

    19 6 Отговор
    от 33 години да ви гледам и слушам !
  • 2 Плюс-минус

    18 8 Отговор
    Съгласна съм. Не е това начинът да се бори инфлацията, защото така се намаляват постъпленията в бюджета. Пък и дали намаляване на ДДС ще доведе до намаляване или задържане на цените?! Съмнявам се!
  • 3 1020

    18 6 Отговор
    Напълно е прав, кълкото и да не ни се иска. Докато не осмислим истински че Държавата сме ние, че нейните пари са нашите пари, които тя просто преразпределя, все ще сме зле. Какво значи "държавата да компенсира"? Значи да вземе от теб за да даде на мен, да изхарчи запаси при напълно непредвидимо бъдеше и да тегли заеми при напълно напредвидимо бъдеще... Господ да ни е на помощ, че няма кой друг!
  • 4 Малиий

    14 6 Отговор
    Има едни такива експерти като този ,за когото е важно само те да плюскат, а останалите да ги гледат. Има доста такива ,които щом чуят за някакви мерки ,които ще дадат глътка въздух на българина ,еле пък нещо за пенсиите започват от 9 кладенеца вода ,за да обясняват ,че най добре е глад за българина.
  • 5 оня с коня

    5 7 Отговор
    Думите на Дацов че Намаляването на ДДС не бори Инфлацията,струва Пари/Загуби на Хазната/ и не намалява Цените и си е чист Популизъм за пред Избирателите са си реална Истина.От друга страна Той предупреждава че Изпреварващото увеличение на Пенсиите застрашава Устойчивостта на Пенсионната Система,т.е. в даден момент Системата ще свърши парите и Пенсионерите ще почнат да вият на Умряло.Тук обаче нещата не са достатъчно разяснени от Експерта:Както знаем,Пенсионния фонд покрива САМО ПОЛОВИНАТА Изплатени Пенсии,другата половина идва от БЮДЖЕТА и ако случайно Фондът се "Задъха" поради Недоимък на средства,то Финансовият Министър ще бръкне по-надълбоко в Хазната и ще покрие целия Пенсионен масраф.Да,обаче какво става при положение че Министърът на Финансите почва да бърка максимално дълбоко в Хазната,пък не напипва пари?Ами значи "уже Денги нет" и е време за ;;;НОВ ЗАЕМ и "така - до края на света" както се пееше в "На всеки километър".Да ,ама НЕ до края на Света,а докато дойде Ново правителство да детронира Сегашното,пък то да си му търси колая.
  • 6 Надявам се

    5 9 Отговор
    червената фашистка гаулайтерка нинова да прочете това смислено мнение на добър специалист. Ама едва ли! Тя не мисли! Тя е като Щирлиц във вица - "чака потвърждение от Центъра"
  • 7 емо 73 канар

    6 5 Отговор
    Боже, Боже, и това ми било иКСПЕРТ. Явно въпросният "експерт" не е ходил по Европата. Иначе щеше да види, че доста от нещата са с различно ДДС.
  • 8 Геша

    8 1 Отговор
    ДДС е най-справедливият данък,плаща се от всички и не трябва да се пипа.Просто невнасящите го фирмаджии трябва да влизат задължително в затвора.
  • 9 fermera

    2 2 Отговор
    Този елсперт явно не иска да разбере че в цяла европа има различни ставки за хранителни стоки и лекарства.В Германия е 7%.Намалението няма да намали ценаъа,а ще я задържи от предстоящето поскъпване.И да се огледа и да види кой не плаща никакви данъци и защо защо сме с плосък данък още в момент на свръх печалби в енергетиката.
  • 10 То икономиката е сложно нещо ама

    5 0 Отговор
    Като махнат ДДС на хляба, ще го махнат ли и от компонентите които формират цената му? И ако не регистрираните по ДДС производители на хляб ще.ползват ли данъчен кредит. А търговците които го продават?
  • 11 Да бе

    1 0 Отговор
    Ама правителството отдцелява и продължава да си прави схемите за далаверите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Никой

    0 0 Отговор
    Селективната промяна на ДДС ставките, само ще заплете сложни схеми, за счетоводни измами и "отвори вратата" за сложни отношения между НАП и сектор "Малки и Средни" данъкоплатци рег. по ДДС!!
    Това ще наложи допълнително количество чиновници и "чантаджии", което не е добра новина за Държ.администрация!
    Аматьорска работа, под външно давление.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове