19 Май, 2022 05:12 1 035 3

Андрей Гюров: Очевидно не всички предложени мерки намериха място във финалния пакет

  • андрей гюров-
  • продължаваме промяната-
  • мерки

Инфлацията у нас е привнесена отвън, смята председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната"

Андрей Гюров: Очевидно не всички предложени мерки намериха място във финалния пакет - 1
Снимка: БГНЕС

„Имаше голям набор от мерки, които предлагаха различните партньори в коалицията. Видимо е, че не всички са намерили място във финалния пакет. Това показва, че коалицията може да води диалог. Направихме два експертни съвета за антикризисните мерки и снощи е постигнато единомислие”.

Така председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров коментира пред NOVA NEWS приетият от коалиционните партньори пакет от антикризисни мерки.

„Когато обсъждахме бюджета, нашето желание беше да направим механизъм, по който минималната работна заплата да бъде вързана със средната или средния осигурителен доход, така че да не трябва на всеки бюджетен цикъл да се повдига темата за нивото на работната заплата”, каза още той.

„Търси се формула, така че тя да се актуализира съгласно икономическото състояние в страната”, добави Гюров.

Според него инфлацията у нас е привнесена отвън. „В момента тя идва от страна на предлагането, а не от това, че има много търсене на стоки в икономиката. От тази гледна точка на базата на експанзивната монетарна политика в Европа и САЩ и на увеличените цени на суровините на вносителите има много малко неща, които българското правителство може да направи”, отчете той.

Според него в тази ситуация трябва да се направят две неща. „Трябва да видим кои са най-засегнатите и уязвими групи от хора и те да бъдат подпомогнати, за да не усетят инфлацията по своя джоб, защото за тях това е жизнено важно. Другото е да бъдем внимателни с мерките, за да не наливаме допълнително масло в огъня. Те трябва да бъдат много внимателно преценени”, посочи председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната".

Относно увеличението на пенсиите, той коментира: „Реално те ще се вдигнат около 20% и това е директна помощ за пенсионерите, така че това увеличение да изпревари ръста на инфлацията и те да не усетят повишените цени”.

„Мислим, че имаме един балансиран пакет от мерки, който ще се усети от всички граждани”, добави Гюров.

Той коментира и призива на „Демократична България” да има мерки за премахване на руското влияние у нас.

„Декларацията на ДБ на този етап е по-скоро политическа. Имаме доста сходни виждания по основните теми и дори действия, които до този момент сме предприели в тази посока. В случая с депутинизацията говорим за влиянието на руските геополитически интереси в България, което не е в интерес на българските граждани”, каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната".

По думите му има три основни пътя, по които се реализира такова влияние у нас. „Първият е корупцията - чрез нея този интерес намира влияние в определени отрасли, икономически кръгове и дори в политически партии. Другият мост е през международното състояние на Западните Балкани - отношенията с РСМ. Третият път – е зависимостта в енергетиката”, коментира той.

И добави: „Във всички тези посоки сме доказали, че имаме много активна позиция и работим усилено за подобрение. Няма разминаване в различията, въпросът е да видим конкретиката”.

Относно позицията на България относно присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, Гюров посочи, че тя е ясна. „Ние искаме да ги видим в ЕС възможно най-бързо, но трябва да видим ответни действия и от тяхна страна за защита на правата на българските граждани”, посочи той.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" беше категоричен, че през последните 12 години България е имала управление, което не е направило нищо, за да диверсифицира руския газ. „Виждаме, че сега, в състояние на криза, само за няколко дни или седмица правителството успя да откъсне България от зависимостите от руския газ без да наруши доставките и цената”, отчете той.

Относно твърденията на „Има такъв народ”, че има вицепремиер, който е свързан с ГЕРБ и че има депутат, свързан с ГЕРБ в ПП, той заяви: „Дори това да е приятелски огън, той не може да ни засегне. Ние не делим хората на това дали са от ГЕРБ или ПП, или къде са били. Дори по време на предизборната кампания бяхме казали, че ще има хора, които не може да са били членове на повече от едва партия. Не търсим политически номади. Много повече би ме притеснявало, ако има хора, които не са били членове на партии и изведнъж след изборите искат да се присъединят към ПП, отколкото такива, които на един етап от живота си са имали идеи и са мислили, че ги защитават, разочаровали са се и след това са се оттеглили, но са заявили ясно позицията си”.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 37004

    5 1 Отговор
    Инфлацията е вследствие некадърното ви управление, слагачество на краварите, загръбването на изгодни за страната ни договори и включването в безумните санкции, с една дума грешни решения и политики за които плаща Българския народ! ОСТАВКА вие съсипахте България
  • 3 Правилно, Гюров!

    1 0 Отговор
    Много правилно: Минималната заплата трябва да е вързана за средната, както са депутатските заплати!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове