Last news in Fakti

19 Май, 2022 06:06 1 219 24

НС прие на първо гласуване изменения в Закона за генномодифицираните организми

  • закон-
  • парламент-
  • генномодифицираните организми

С тях се актуализират принципите за оценка на риска от ГМО за околната среда

Депутатите приеха на първо гласуване изменения в Закона за генномодифицираните организми, с които се актуализират принципите за оценка на риска от ГМО за околната среда, предаде БНР.

В преходните разпоредби се предвижда Заповедта на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват "Калиакра“ и на защитена местност Степите да бъде вписана към Закона за защитените територии.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че се приемат закони, с които ще се променят граници на защитени територии:

"При условие, че имаме закон за защитените територии, че в конкретния случай става въпрос за един много важен казус - за промяната на границите на резерват "Калиакра" и за някои от съоръженията, които влизат в залива "Болата" - конкретно брегоукрепителното съоръжение, разрушено през 2012 от една много мощна буря, и 10 години не се поправя,това е въпрос от компетенцията на поне няколко държавни институции, които се правят, че такъв проблем не съществува. „

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите призова законопроектът да бъде подкрепен, за да бъде избегната наказателна процедура към страната и добави:

""Там не просто е проспано време, там са извършвани нарушения със затваряне на очи на компетентни органи. Затова ни се налага да извадим част от резервата и да я прехвърлим в друга категория - за да можем да изпълним определени нужди, които са на друго ниво".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    всичко у нас е съсипано ПРИРОДА ГОРИ ВОДИ храната е ГМО
  • 2 Песимист

    25 0 Отговор
    Ами то , самото НС е един ГМО създаден в САЩ .
  • 3 шишарка нашишкана

    25 0 Отговор
    Българите са генно модифицирани с тия ГМО храни от чужбина. Но за българите няма защита. Просто Киро нехае за тях. Сигурно защото не са част от околната среда-разни треволяци.
  • 4 глоги

    26 0 Отговор
    Премиерът Кирил Петков се срещна с помощник-държавната секретарка на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която днес и утре е на посещение в България. Двамата обсъдиха двустранно сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу войната на Русия в Украйна, общите енергийни проекти, както и мерки за справяне с корупцията. САЩ КОМАНДВАТ БЪЛГЕРИЯТА НЕЩАСТНА И ОБРАНА.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Студопор

    23 0 Отговор
    Много интересно как хора, които не могат да напишат правилно "генно модифицирани", приемат закон за въпросните.
  • 8 Госあ

    1 19 Отговор
    Внасяме ГМО, но не можем да отглеждаме ГМО, не можем да работим с ГМО, защото има опасност царевицата да опраши някоя топола. Вместо да работим с ГМО, а да забраним вноса. И това е за целия ЕС, с тая разлика че във Франция и Германия поне работят с ГМО и то здраво. Иначе, тия дето не искат ГМО, да започнат да ядат троскот или борове примерно - те не са ГМО. Всички земеделски култури са ГМО.

    Коментиран от #13, #23

  • 9 Селяк

    17 0 Отговор
    Само не разбрах какво общо има резерват Калиакра с принципите за оценка на ГМО? Нешо ми се губи информацията тук и то най-важната! Ок, искат да добавят Калиакра към защитените територии - за това съм твърдо за! Но какво точно искат да изменят в принципите за оценка от ГМО продукцията?! Ако позволят повече производство и лабораторно тествания и създаване на изкуствени боклу.ци това не е ОК - превръщаме се в САЩ по-бързо от обичайното което си представях! Скоро всички продукти ще са без абсолютен вкус и всичко ще е наблъскано с царевица! Вместо да си пазим традициите и културата ние изтрепваме всичко! Станахме си щат на САЩ!

    Коментиран от #14

  • 10 Госあ

    2 2 Отговор
    Мениджърите и таксиметровите шофьори могат да заместят всички молекулярни биолози, физици и химици. А, дано ! Власт на простолюдието.
  • 11 Госあ

    4 1 Отговор
    Отделен е въпросът, че оценките ги дават разни полуграмотни аграноми, заедно с администрацията 😂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тъмен субект

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Хубаво е да поназнайваш повече. ГМО не могат да се размножават. Поради това не можеш от таз годишната реколта да извадиш семе за следващата, т.е. зависим си да купуваш семена от дадени фирми (повечето американски), за да имаш какво да ядеш. Второ ГМО-тата изместват местните видове и те започват да изчезват. Трето поради специалната обработка с препарати, почвата на която се отглеждат не ражда друго и години наред не може да се възстанови. Четвърто ГМО-тата допринасят за някои от сериозните заболявания. Та по-добре се поинтересувай за какво става въпрос.

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 14 1020

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селяк":

    Няма връзка. Изместват темата за ГМО с по-маловажна, за да не обърнеш мнимание.
  • 15 Уса

    12 1 Отговор
    Опасноста за околната среда идва от тоновете химикали без които гмо не може да съществува,защото природата го унищожава.Другата опасност е за човешкото днк,която вече е увредена в 50% от населението на земята
  • 16 Баш софиянец

    10 0 Отговор
    "Актуализират принципите за оценка на риска от ГМО"!!!!!! Какво са ни пробутали тия?! Хора това не е на добре! Като се имат предвид полуграмотните алчници в парламента, направо звучи страшно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    0 1 Отговор
    Както казваше бай тошо правешкия, всеки се качил на кола и писка 😂 И тука, некви с вестник в ръка, мнение изразяват.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Задклавиатурните трудещи се умнеете , и сте съгласни да ядете ГМО , или троскот , според вашият коментар ! Ние , които не ни мързи , сами си отглеждаме храната ! Не се примиряваме , че нямало какво да се направи !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове