Last news in Fakti

26 Юни, 2022 11:32 6 948 40

Обсъждат Гълъб Донев за служебен премиер

  • гълъб донев-
  • служебен премиер-
  • обсъждане

В новото служебно правителство няма да има място сегашният МВР министър Бойко Рашков, като за поста от вчера се спряга Венцислав Катинов

Обсъждат Гълъб Донев за служебен премиер - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС, шефове на парламентарни групи и депутати от опозицията, дадоха да се разбере, че това не може да се случи. Това съобщават от "Труд".
Според изданието президентът Радев е започнал да реди служебен кабинет.

От "Продължаваме промяната" вчера обявиха, че няма да преговарят при никакви обстоятелства нито с ИТН, нито с ГЕРБ, нито с ДПС. Вместо нормален диалог с партиите с евроатлантическа ориентация, те предпочитат политическо рейдърство, категорични бяха бивши партньори на ПП от формацията на Слави Трифонов.

Повод за твърдението им бяха изказвания на депутати от "Продължаваме промяната", че ще продължат да водят разговори с отделни представители на ИТН. Т. е. опитите за пазарене на депутати на парче ще продължи.

В кулоарите на парламента се коментираше, че Кирил Петков е трябвало незабавно да подаде оставката на кабинета, след вота на недоверие, но той нямал намерение да бърза. Искал да спечели време, за да реди втори кабинет. От парламентарната му група казаха, че Петков ще получи първия мандат от президента, при завъртането на политическата рулетка, но признаха, че може да не е предложението им за премиер.

Вариант било да номинират Асен Василев или героизираният паднал шеф на НС Никола Минчев. С упорството на ПП шансове за нов кабинет няма, пресметнаха народни представители от коалицията..
Те коментираха, че Румен Радев вече реди четвъртия си служебен кабинет. В него Радев отново ще заложи на колега, който да оглави служебното му правителство.

Този път за президентски довереник се е преборил Гълъб Донев, който бе служебен вицепремиер при Стефан Янев и министър на труда и социалната политика. Този път екипът в президентството щял внимателно да пресява биографиите на бъдещите министри и следи за двойно гражданство, за да няма повторение на случая "Кирил Петков".

Гълъб Донев е известен като социален експерт, но първата му диплома е от военновъздушното училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и още от това време се познава с Румен Радев.

В новото служебно правителство няма да има място сегашният МВР министър Бойко Рашков, като за поста от вчера се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на МВР в служебните правителства миналата година.

За финансов министър се върти името на Любомир Дацов. Финансистът е бил зам.-министър на финансите и миналата година беше номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката. Предимство е, че се ползва с добра репутация във финансовите среди.

Радев ще ползва бивши служебни министри и от кабинета "Герджиков", като доскорошния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, от когото се очаква да оглави отново министерството на енергетиката. Павлов е сред най-добрите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от правителството в оставка тежка криза в сектора.

Радев ще ползва бивши служебни министри и от кабинета "Герджиков", като доскорошния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, от когото се очаква да оглави отново министерството на енергетиката. Павлов е сред най-добрите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от правителството в оставка тежка криза в сектора.

За МРРБ-министър се коментират две имена - на арх. Иван Шишков, който вече беше зам.-министър и главен архитект на район "Триадица" и на военния Валентин Граматиков, който влезе последен в екипа на Комитова.

Три биографии се оглеждат за министерството на правосъдието - на доц. д-р Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който вече беше служебен министър миналото лято и на депутата от БСП Крум Зарков.

Кандидатурата на Киселова към момента изглеждала по-консенсусна, коментираха юристи. Но Зарков има натрупан опит в парламента и от известно време е изолиран от групата на Корнелия Нинова, тъй като е спряган и като вероятен следващ председател на БСП.

За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия служебен кабинет, но от януари тази година Славов е секретар на президента по духовност и култура.

Румен Радев обаче няма да разчита на всички свои секретари и съветници за разлика от конструкцията на служебните кабинети от миналото лято и към момента в процеса на отсяване на биографиите на служебни министри не участвали двама от съветниците на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Те имаха активно участие в подбора на министри за двата служебни кабинета на Стефан Янев.

За министър на външните работи се спряга посланика ни във Великобритания Марин Райков. Според запознати, точно той е информирал президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната записка за РС Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фройд

    38 5 Отговор
    Аз бих сложил Гугутко Врабчев , но това си е мое мнение.

    Коментиран от #7, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гълъби и гугутки....

    23 31 Отговор
    И пак мръсната русофилска пяна ще се покрие България.

    Коментиран от #16, #33

  • 4 Чакаме

    14 7 Отговор
    С нетърпение чакаме госин Радев да ни изненада със правителството си..само го следете да не почне да пуска разни военно престъпници през наша територия инкогнито

    Коментиран от #23, #38

  • 5 купонджийче

    16 3 Отговор
    почва да звучи лятната денс версия на хита Гълъбо, идва лудото лято на 2022 година
  • 6 Тъжен

    23 29 Отговор
    Демек пропуско правителство отново! Тази руска робия няма край! Бог да пази Майка България!
  • 7 Бай Ламби

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фройд":

    Гугутко е с двойно гражданство,което личи от името му!!!Хем е гугутка хем е врабче.Няма ка да стане премиер!
  • 8 Друг прочит

    16 4 Отговор
    Съобщава Труд :)))) Да се чете - Това е желанието на мафията
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Tутанкамон

    11 20 Отговор
    Сега е момента на президента,ще ни прилепи към Русия,ще изпрати войска и оръжие в помощ на Путин в Украйна..
    Честито, Копейкин министър председател

    Коментиран от #29

  • 11 4542

    13 16 Отговор
    Радев трябва най-напред да поиска прошка за "хардвардските изманици"
    и след това да назначава служебен кабинет.
  • 12 Съвет

    12 7 Отговор
    Направо да слага близнашки..нема какво да се прикриваме вече..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 даааааааа

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фройд":

    И Фроид да си, не си застрахован срещу простотия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Френч

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гълъби и гугутки....":

    Американските гей паради с какво те покриват ?

    Коментиран от #30

  • 17 Бгг

    13 5 Отговор
    Не го зная тоя гълъб ли е врабче ли е ама щом го е предложил Радев нямам му вяра. Тоя същия Радев дето предаде Македония, тоя дето въведе зеленият сертификат, тоя дето докара просто Киро, тоя дето участва в унищожаването на БА.
  • 18 ауууу

    9 2 Отговор
    А за вицепремиер Гугутка Барабонева.

    Коментиран от #31

  • 19 Българка

    12 5 Отговор
    Боже пак зелен чорап?
  • 20 Мунчо

    3 6 Отговор
    Президентът радеф е от умерено здравите сили... ХАХА...
  • 21 123

    16 1 Отговор
    Само стари, втръснали муцуни. Никаква фантазия, нула шанс на нови, некомпрометирани лица. А за тоя Райков нямам думи. Само предлагащия се от мандат на мандат и така до края на света. Нас червеното знаме роди ни...
  • 22 Искам аз

    9 1 Отговор
    за Премиер.Само аз не съм бил.Гарантирам ви че нищо не става от мен и искам поне депутат.Иначе имам самочувствие за 800 села....
  • 23 и так дале

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Чакаме":

    Правителството го решава мутрафонката,Льотчика семо козирува.
  • 24 Позор

    10 2 Отговор
    Гълаба е ясен още от НДСВ .Юпитата пак на мода след 11г.Василев,Асен Василев ,Гълъба оня от Волт всички доказани провали и пак са поканени .Ужас безумие неадекватност .
  • 25 Резидента

    6 8 Отговор
    Задава се поредното Правителство на Митрофанова.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 27 градуса

    7 3 Отговор
    Дано повече не видим Киро Продажника (КП)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 даааааааа

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Tутанкамон":

    Пази се от слънцето?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нееееееее

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "ауууу":

    Ще се казва Патка Герберова.

    Коментиран от #39

  • 32 Вебер-Шрьодер-Бойко-Митрофанова

    2 6 Отговор
    Вхващате ли що става.
    12 години Газпром-Бойко-Пеевски управлява, а правителството на Радев-Митрофанова ще закръгли май 2 години, срещу само 6 месеца на Българско Правителство.Ненапразно Бойко подкрепи Радев с УМИШЛЕНО издигната кандидатура, за да разбие и раздели проевропейското и евроатлантичиско.Изгърмяха еднодневката ИТН, ама иде Янев.Грешката за заблуда с включването на двама министри от протеста Кирил, няма да бъде повторена.Елиминираха и Бойко Рашков, единствения прогресивен и заел страната на народа в мръсните им схеми на връщане на мафията.
    Що така си мислят, че София, площада и България ще им то позволи.
  • 33 Анализатор

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гълъби и гугутки....":

    русофобията или е болест или я хващат само болни хора.
  • 34 ген Деса Решетниковa

    3 0 Отговор
    Припомних му на Румчо, че най-много аварии при самолетите стават, когато гугутки попаднат в двигателите им при изпитане! Но Румчо е в процес на свободно падане и една гугутка спокойно може да го забие в дворния кeнeф на родната му селска къща!
  • 35 Георги v.

    3 0 Отговор
    Тоя Радев само фатмаци близки до него вади. И Гълъб е завършил военно училище.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 1111

    1 0 Отговор
    Нинова има шанс този път да състави правителство, освен ако от ИТН нарочно не ни теглят към предсрочни избори.

    Коментиран от #40

  • 38 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чакаме":

    Фатмака си е фатмак щесе обгради със съратнци от военното Срамота вместо обединител е разединител т.е.той е на принципа РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ !!!СРАМОТА ПРЕДАТЕЛ И ПРОДАЖНИК !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "1111":

    Да се чете "нарочно ни теглят"!!! Отново се опитвате да ме редактирате, значи пак познах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол