Last news in Fakti

27 Юни, 2022 12:49 4 060 20

Гарнизов: ПП няма да имат повече гласове от Борисов

  • васил гарнизов-
  • герб-
  • пп-
  • избори-
  • праавителство

Президентът отива в крайност, която го противопоставя на всички – това не е добро за институционалния ред и обществото като цяло

Гарнизов: ПП няма да имат повече гласове от Борисов - 1
Снимка: Архив

Рисковете от пандемията и войната имат общ знаменател – тежък институционален разпад. Това мнение изрази пред БНР политологът Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.

Генералите ни са се запътили към политически изяви. Това е знак за тежък институционален разпад, отбеляза той.

"Чакат ни тежки дни. Тази война няма да свърши бързо. Освен политиците, умора ще обхване и обществата на Западна Европа. В един момент голямата международна подкрепа ще започне да изморява обществата. Ние живеем в разглезено общество, ненаучено на дълги изпитания и кризи."

"Българският институционален ред се е спихнал, а българската политическа класа е раздирана от противоречия. Политиците ни са ориентирани не към национална консолидация и плътен общ отговор на трудностите, а отговарят в нарастващо съперничество", коментира Гарнизов в предаването "Преди всички".

"Създаваме между институциите едно словесно пространство, което е изпълнено с гняв и омраза. Това за мен е знак, че самите институционални механизми за обсъждане на ситуацията в света, на предизвикателствата и възможните общи решения, са се разкъсали."

Президентът отива в крайност, която го противопоставя на всички – това не е добро за институционалния ред и обществото като цяло, смята Васил Гарнизов.

Бъркат прогнозиращите, че ще се сглоби ново мнозинство в този парламент, изтъкна политологът.

По думите му ПП и ДБ са заели крайна морална позиция, която в момента не позволява никакви преговори.

"Оттук нататък, ако те участват в някаква сглобка, високата морална трибуна, на която са се качили, ще се разклати под краката им. (…) Всеки ход към преговаряне с някого в рамките на този парламент ще ги събори от този висок морален и нравствен статус."

От днес нататък всеки пресмята какво ще загуби, ако влезе в нова коалиция, обобщи Гарнизов.

Борисов би предпочел да развие по-партньорската и евроатлантическа страна на ГЕРБ, той ще държи този тон и в предизборна ситуация, допълни той.

Ако ПП се явят сами, няма да имат повече гласове от Борисов, прогнозира Васил Гарнизов.

"Възраждане" имат необосновано висока претенция, събират избиратели, които все още харесват Русия или просто контракултурни избиратели, които търсят културата отвъд Урал. Голяма част от контракултурните хора не гласуват, псуват, залели са социалните мрежи, но не гласуват. Разчита на значително увеличаване на гласовете си г-н Копейкин, но това е силно надценено. Няма да е нито първа, нито втора политическа сила", каза още Гарнизов.

Политологът посочи, че протестите в защита ва правителството и на Никола Минчев след отстраняването му от председателския пост в парламента са на "градска, млада, енергична, симпатична и в момента леко тъжна класа, която не е много голям дял от българското общество", затова Кирил Петков и Асен Василев "не трябва да забравят политическата и организационната част от работата".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не думай

    12 5 Отговор
    а коалиция пп+дб+герб+сдс?

    Коментиран от #4

  • 2 Зззз

    17 21 Отговор
    Преподавател в НБУ,ясно какъв е! Соросоиден антрополог? Толупа за съжаление ще има достатъчно електорат ,еле ако се отмени машинното гласуване. А ПП и ДБ ще гледат НС през крив макарон.
  • 3 Хахаха

    19 17 Отговор
    ПП ще са дори след Израждане па може и Курни да ги изпревари
  • 4 Фърчило

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "не думай":

    Те това е единствената формула към момента заа да има стабилност
  • 5 📌🇧🇬

    21 20 Отговор
    Грешно Седларов, на следващите Избори, ПП, ДБ, и БСП ще ви отнесат 140/150 места в НС.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Киро канадеца

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "📌🇧🇬":

    Въййй колко луди хора има хахаха
  • 8 Минувач

    16 11 Отговор
    Какъв политически анализатор може да бъде този, след като изказът му е селско-кръчмарски. От 100 километра се усеща, че е зависим, че говори преднамерено. Не може да претендира за стойностен анализ, а да нарича някого Копейкин и то, лидер на една от основните бъдещи парламентарни групи. Не може да го свързва с Русия и с някакви контра-културни избиратели. Първо НЯМА и едно доказатекство и връзка на Възраждане с Русия и това, че говорят за неутралитет и за българските интереси, които в почти всички случаи не са в синхрон с американските интереси тук, то това не означава, че бил про-руски. Нека да покаже и докаже една връзка в тази посока, един договор, нещо си .... А този анализатор, няма как да обижда стотици хиляди избиратели на която и да е партия. Всичко показва, колко е ниско нивото в България - и на политиците, и на медиите, и на псевдо анализатори, които са се сляли с троловете.

    Коментиран от #16

  • 9 ще имат

    9 6 Отговор
    Не подценявайте протестния вот.
  • 10 Айде стига

    6 1 Отговор
    Политиците да заемат позиции които НЕ ОТГОВАРЯТ на вижданията на мнозинството избиратели( то се вижда от ниската изборна активност). Политиците трябва да изразяват вижданията на хората а не личните си такива...никой не ги е избрал да бъдат морални съдници и да управляват както искат което е диктатура на политическата класа а не демокрация. Та нека по,дб ,БСП и останалите да започнат да слушат народа а не гласове от запад или изток!!
  • 11 Българка

    7 10 Отговор
    "По думите му ПП и ДБ са заели крайна морална позиция, която в момента не позволява никакви преговори."
    Не може да се преговаря с представители и съучастници на мафията. Другото е предателство на българското общество и потъпкване на справедливостта
  • 12 Социологическа агенция без чекмедже

    5 16 Отговор
    Започна и очакваната атака от платенолозите. Гледайте, какво ще става през следващите седмици. Жега, жега.

    ИТН и Възраждане изпадат от парламента. Български Възход влизат на тяхно място. ПП увеличава доста своите проценти. ГЕРБ ДПС БСП спадат в проценти с около 1% - 5%
    . Български възход взимат 12% - 13%

    ПП - 38%
    ГЕРБ - 18%
    Български възход - 12%
    ДПС - 9%
    БСП - 9%
    ДБ - 7%

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 .....

    3 5 Отговор
    И ти ли стана врачка?!!
    Смешници!
    С този изказ,поведение,лъжи и манипулации дали има още някой нормален човек, който да гласува за вас?Да не забравяме чекмеджетата,джиповете, къщите и т.н.Колко още мислите,че ще ви търпим?
    Въпроса е риторичен!

    Коментиран от #18

  • 15 хапчетата си пиите бе хора

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Социологическа агенция без чекмедже":

    Кой нормален човек ще ти гласува за Подмяната бре откачени типове .. хапчетата сутрин на гладно и Копейкин ще има повече от тях
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Ставри

    8 1 Отговор
    Отменете машинното гласуване и ПП няма да влязат в парламента.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Болярин

    0 0 Отговор
    Хайде, харвардски мазни измамници, КЪШ там, откъдето се дотътрихте ! Разкарайте си вродените недъзи на пишман политици от България !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове