Last news in Fakti

5 Юли, 2022 15:53 1 959 17

Финансовото министерство: "Некадърност и безотговорност", да, но за правителството на Борисов

  • министерство на финансите-
  • правителство-
  • борисов-
  • некадърност

Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г, обясняват от министерството на финансите

Финансовото министерство: "Некадърност и безотговорност", да, но за правителството на Борисов  - 1
Снимка: БГНЕС

От Министерството на финансите отговориха на Бойко Борисов, който по-рано днес заяви: „Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“.

Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.
В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки, пишат от МФ в съобщение до медиите, цитирани от Dariknews.bg.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.
Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 👨🏻‍🦲🤷🏿‍♂️🎃

    19 12 Отговор
    Борбата срещу мутрата Борисов и картелите, които клатят държавата продължава.
  • 2 родител

    17 12 Отговор
    Боко е гробокопача на държавата !!! По негово време кражбите и грабежите надминаха това което е било по турско робство ,и освен това за 12 год. избягаха 1,5 мил. млади и умни българи точно заради режима му .На всякъде беше поставил най-некадърните и крадливи кадри , и нямаше как да търпят такова унижение младите и умните !!!
  • 3 обекивен

    15 12 Отговор
    Мутро долна, народа не иска да те види и чуе , а мястото ти е само в затвора ,но времето ти скоро ще дойде скоро
  • 4 Банкянския

    12 11 Отговор
    сикаджия не спря 6 мес.да клати това правителство със стачки от пътищари,транспортните му слуги,от верните синдикати лапащи 32г.пари от хранилката му,от медиите на неговите мисирки.Защото страха от влизане в затвор и смяна на ГЕШЕФТУРАТА го застрашаваКолко са били пълни чекмеджетата и чувалите всяка седмица да дигаш някой на стачка.Сикаджията е уникум в ченгеджийските си номера и пробите да поддадат ПП на евентуални съглашателства.Няма по-голям крадец и лъжец от Кюлчев в тая държава.Напоследък си измисля колко вървели депутати.Ами ти ги предлагаше и без пари бе да си спасиш за-ника.А тези депутати сега сами са решили ,че няма да собственост на някого като твоите и да ги правят на управляеми пионки.Но за Тиквата държавността никога не е била приоритет и незнае какво е да имаш достойнство,защото се ог-зи на Путин,на Ердоган,дано остане на власт.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всичките са

    5 10 Отговор
    Един дол дренки. За пред хората циркове. От 1990 г., в България няма българско правителство, с изключение на Виденов и Орешарски, и двете свалени с вътрешнопайртийни предателства.
  • 7 Той

    8 12 Отговор
    е ненадминат , оставил 12 черни години на лъжи , безскрупулни грабежи и криминални действия !

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Глупости

    7 2 Отговор
    на търкалета!
  • 10 шогун

    2 8 Отговор
    Борисов се хвалеше , че е построил милиони километри магистрали , а то се оказа , че е направил толкова дупки по магистралите .Качеството не означава нищо за ГЕРБ . Никога вече ГЕРБ !

    Коментиран от #13

  • 11 Хайде по конкретно

    7 2 Отговор
    Нека Василев цитира мотивите на отказа!Да се знае ,заради приетия % намаление за всички членки ли е или за конкретни неща които не са одобрени.Василев си лъже от самото начало за всичко.Изначално потули дубайския шеф на НАП ощетил държавата с 1.5 млн. за да сътрудничат ма Божков,а лично беше обвинен в кражба от свои съдружници във фирмата си.И взеха че станаха борци против " корупцията,но не своята,защото генетират корупция ежедневно.
    А 9-те милиарда за 9 дни къде са?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тъй си е то

    1 0 Отговор
    Цъфнахме и вързахме.
  • 17 Чухте ли

    3 1 Отговор
    България била в "икономически растеж"! Вие да сте го усетили по джоба си този разтеж? Откога безумна инфлация е знак за растеж? А на "умните и красивите" им е виновен или Бойко или Путин. Друга опция за обвинение нямат в ограничения си микрокосмос, пък камо ли да поемат лична отговорност за "резултатите" си. Абсурд!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол