Last news in Fakti

4 Август, 2022 15:05 876 14

Кабинетът одобри над 70 млн. за предсрочните избори

  • предсрочни избори-
  • кабинет-
  • 2 октомври

Актът на правителството е в изпълнение на Изборния кодекс, уточняват от кабинета

Кабинетът одобри над 70 млн. за предсрочните избори - 1
Снимка: БГНЕС

70,5 млн.лв. ще струват предсрочните избори на 2 октомври. Това става ясно от план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите, съобщиха от правителствения пресцентър.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване.

Актът на правителството е в изпълнение на Изборния кодекс, уточняват от кабинета. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2022 г.

И още - Министерският съвет прие официално решението за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври.

С решението се възлага на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На правосъдния министър се възлага и издаването на наказателните постановления от Изборния кодекс.

При необходимост министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Решението на Министерския съвет предвижда още заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването и министърът на правосъдието да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огромна

    4 5 Отговор
    сума за най бедната държава в ЕС !

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 Гошо тъпооооото

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Огромна":

    Как се, ще избираме елита
  • 3 Боко Умния

    6 2 Отговор
    Това колко чекмеджета са?
  • 4 българин

    5 3 Отговор
    Да ги пишат на сметката на славуцата.
  • 5 1-20

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Огромна":

    10 % за Радев. Много кахърен ми се вижда, скоро ще иска убежище в Москва, а там е скъпо.
  • 6 пиндостанеца

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Огромна":

    това са джобните на фамилия лорер на ден
  • 7 123

    4 3 Отговор
    ЗАПОЧВА СЕ С КРАДЕНЕТО 70 МИЛИОНА ЗА БЕЗМИСЛЕНИ ИЗБОРИ НО ЧЕКМЕДЖЕТАТА ЩЕ СА ПЪЛНИ А НАРОДА ДА СТУДУВА И ГЛАДУВА НО ТАКА НИ СЕ ПАДА КАТО СМЕ ОВЦЕ
  • 8 Жоро

    4 2 Отговор
    Итн имат желание да заплатят сметката че стана вече неудобно.
  • 9 Няма такъв резил

    4 2 Отговор
    Да изпратят сметката за изборите на Славчо черния фон.
    Трябва да ги удържи от джобните на Тошко....
  • 10 ПРИПОМНЯНЕ

    2 3 Отговор
    Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че дори междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
  • 11 Асанчето

    4 2 Отговор
    Славчо Чалгата да ги плата Ва !
  • 12 Дааа

    3 2 Отговор
    Що за коментари са това, от хора дето само лалат найзуст.. Само избори до дупка на тая политическа мaфия.. Така се прочиства държавата от изпратени партийки и политици да служат на запада или на изтока... Тези 70 мил са жълти стотинка, като ги сравним само от едно перо, дето крадат от народа и бизнеса - газта. Всеки месец се надплащат на 300 мил повече са скъпия газ....тръгнали да ми хленчат тролчетата за 70 мил...
  • 13 мой

    3 2 Отговор
    Заради учиндолския чалгар и неговото ДПС2 4ти път по 70 милиона ще се хвърлят
  • 14 Голем смех

    2 1 Отговор
    И тия милиони, спокойно може да ги пишем на сметката на Учиндолеца. То бива вредна партия и вреден лидер, ама и толкова не бива ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове