Last news in Fakti

7 Август, 2022 07:50 3 277 41

Любомир Стефанов: Някаква европейска цивилизованост настъпва плахо по нашите ширини

  • любомир стефанов-
  • политолог-
  • коалиция-
  • избори

Политологът говори пред "Евронюз България"

Любомир Стефанов: Някаква европейска цивилизованост настъпва плахо по нашите ширини - 1
Снимка: Стопкадър, bTV

„Първата и втората партии са ми по-скоро ясни, а смятам, че и на зрителите. Говорим за „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. Дали и как ще бъдат разпределени, е почти без особено значение. По-важно е как ще бъдат разпределени останалите партии.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria политическият анализатор и преподавател в НБУ Любомир Стефанов като прогноза за предстоящите парламентарни избори.

"Полека-лека в България се избистря една концепция, някаква европейска цивилизованост настъпва плахо по нашите ширини. Това резултира в коалиционен формат на управление. Затова е важно кои ще бъдат останалите партии, като това ще определи формата, облика и посоката на коалицията", допълни Стефанов.

Ето какво още сподели той.

Кой как ще се представи на изборите?

Възможно е да има изненади, тъй като сме в доста динамичен цикъл. Има настроения, които позволяват и предполагат някаква известна радикализация в обществото, която може да доведе (и се надяваме да доведе) до по-висока избирателна активност, а оттам и различни пропорции на представителството.

Смята, че ДПС извън всякакво съмнение ще бъдат отново в парламента. Въпросът е каква ще бъде пропорционалността на представителите на БСП и „Демократична България“ и кои ще бъдат другите партии, които ще минат 4-те процента. Ако приемем, че „Възраждане“ ще бъдат сигурен участник, и респективно дали ще има партия, която в момента я няма.

Ще имаме ли стабилно управление?

Стабилното управление е функция на висока избирателна активност и увеличаване на пропорциите на някои от партиите, за да могат да произведат парламентарно мнозинство. Спорно е да се каже какво е стабилност – 150 депутати, може би... Такова нещо няма да видим. Стабилност може да означава и превръщане на политиката в нещо банално, тривиално и скучно. Да няма значение кои партии печелят изборите, тъй като важните неща за България няма да се променят. Евентуално ще се променя завоят, с който ще стига до тях – бил той ляв или десен.

На теория, гледайки партийни програми и слушайки изявления, всички български партии биха могли да участват в едно управление. Ако не са български партии, нямат място в българския парламент. Въпросът е дали политиците в тях могат по достатъчно аргументиран, силен, престижен, представителен и убедителен начин да комуникират послания с избирателите си и с останалите български граждани. Така щото следващото правителство да бъде, първо, основано на легитимност с над 50% избирателна активност, и да има ясни цели. Партиите в него да са наясно, че правят правителство не само на хората, които са гласували за тях. И да допускат, че не винаги могат да бъдат прави и не винаги това, което те казват, е правилното.

ПП и ДБ – заедно или поотделно на избори?

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ ще решат по един или друг начин дали да направят предизборна коалиция, защото следизборната е сигурна. Видяхме, че БСП може да бъде преглътната. Остава да видим кой ще е четвъртият партньор.

За мен лично, разделени ще получат по-голямо представителство и ще бъдат по-успешни.

За Русия и „Газпром“:

Видяхме, че на служебното правителство му трябваха три дена, за да изкара хората на протест. Очаквахме, че може да се случи нещо такова, защото реверансите към „Газпром“ са доста подозрителни за българското общество, което някак си видя, че една дълго време тиражирана и устойчиво натъпквана в ушите ни лъжа, че България без „Газпром“ е обречена на мизерия и икономическа разруха и провал, е меко казано несъстоятелна. Този завой, който президентската администрация се опитва да наложи през задния вход, в „12 без 2“, би имал сериозни политически последствия.

Започнахме да създаване усещане, че няма никакъв проблем да живеем далеч от руските влияния – не от руските търговски, икономически и политически контакти, а от руските влияния във формата на „хибридната война“. Така че президентската администрация рискува много сериозен обществен отпор.

За ролята на президента:

Вчера пред президентството се чуваха викове „Мафия“. Преди година и половина президентът беше този, който излезе и вдигна ръка като латиноамерикански борец за правда и за свобода. Нещо показва, че българското гражданско общество най-сетне пуска корени и има устойчиви ценностни ориентири. Въпреки че според мен доста от протестиращите в момента са в ситуация на биполярно разстройство, защото само преди една година обясняваха, че той е правилния избор за президент.

За конфликта между президента и БСП:

Рунд пореден между президента Радев и г-жа Нинова и партията БСП. Някои могат да припознаят, че президентът прави жест към БСП, тъй като не са успели да реализират третия мандат, в момента си имат хора във властта. Голяма част от актива на БСП започва да харесва повече Румен Радев, отколкото Нинова.

Прогноза за избирателната активност:

На последните избори активността беше рекордно ниска за модерната ни политическа история. Моите желания и надежди са тя да се върне на нивата от 50+ процента. Но разговорите ми с мои колеги социолози и следейки техните публични изследвания, ме карат по-скоро да съм песимист. Надеждата е, че темите, които се обсъждат, действията на служебното правителство, предизборната кампания може би ще доведат до намиране на нови публики, които желаят да чуят тези послания. Досега ниската избирателна активност е следствие на това, че българските партии капсулират електорат.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Делю Хайдутин

    35 21 Отговор
    Първата партия е ясна-Възраждане.Втората също -Български възход.
  • 4 Пешо

    43 6 Отговор
    ГЕРБ и цивилизованост?..
  • 5 Европейска

    51 7 Отговор
    цивилизация = лгбт ценности + паради, гнус
  • 6 Пешо

    39 3 Отговор
    И от кого е крилата фраза ...,Им го сложа с 200" ....това от ,,Бай Ганьо в Европа " ли беше.Или от един наш изтъкнат политик
  • 7 Радио ZанZибар

    37 11 Отговор
    Ей, Евронюз взеха да влачат разни случайници от автобусните спирки да аналллллизират.
    Аз пък смятам, че такъв наказателен вот ще отнесат така наречените политици, че Герб едва ще влезе, а ПП при НДСВ. Герб ще влезе само ако налее огромни пари, ама на Баце хич не му се дават,
    Налказателният вот ще отиде във Възраждане, ако не му спретнат някакъв мръснишки компромат в последния момент.
    И след това ще почне интересното.
  • 8 Балканецът

    24 9 Отговор
    никога не е бил и няма да стане европеец!

    Коментиран от #13

  • 9 Отново вменяване

    36 5 Отговор
    кой ще е първи и отново намеци за останалите, че са несигурни! Намеци за Президента! А говориш за хибридна война, а америка за България я води тук!
  • 10 Дърдорколог

    31 8 Отговор
    Колкото повече неглижирате Възраждане, толкова повече ги засилвате към върха. Все едно навивате пружина

    Коментиран от #11

  • 11 Пешо

    7 29 Отговор

    До коментар #10 от "Дърдорколог":

    Според мене има едно преливане от бившите ,,Атака" и ,,НФСБ" към Възраждане Но това е долу горе процентното от нашето мило отечество бройка на психично неуравновесени и гамени Има ги във всяко общество
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 24 Отговор
    РЕZИДЕНТА ФИГУРАНТ РЪКОВОДИ ДВЕ АНТИБЪЛГАРСКИ ПАРТИЙ .......... "ВЪZРАЖДАНЕ" И "РУСКИ ВЪZХОД" НА ЧЕРНЍЯ ГЕНЕРАЛ ЯНЕВ ........ ТРЕТАТА КОЯТО ЩЕ ПРИЛАПА , ТОВА Е ....... ПАРТИЯТА НА КОРНЕЛИЯ ТЕХНОИМПЕКСОВА ....... ФАКТ !
  • 13 оня с коня

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "Балканецът":

    Е тва лошо ли е според тебе?За Инфо много мои Приятели и познати имаме Абсолютна Европейска култура и възпитание,но НИКОГА няма да приемем налагане в България на Евро-американскатна Свръх Законност и Ограничения на живота под формата на "Демокрация" и със Зъби и нокти ще отстояваме Родната ни "Слободия".

    Коментиран от #15

  • 14 ха ха

    21 1 Отговор
    На теория, гледайки партийни програми и слушайки изявления, всички български партии биха могли да участват в едно управление./ което пък ще рече че всички драпат за кокала и ползват едни и същи лъжи

    Коментиран от #25

  • 15 Хората

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    просто пишат факт , кой се интересува изобщо от теб и приятелите ти ?

    Коментиран от #18

  • 16 милиционер

    25 1 Отговор
    ако ПП и ГЕРБ са символ на европейската цивилизованост, то - ресто , не струва. явно светът съвсем се е побъркал и извратил !
  • 17 Бамбука

    17 1 Отговор
    Всичко тече, всичко се променя. Президента си вдигна юмрука, след като прокуратурата влезе в кабинетите му. Лафовете, че всичко е бизнес са верни, но всичко е и на лична основа. Ценностната система у нас варира около келепира. Това е наследството от политиците ни жадни за власт и пари. .
  • 18 оня с коня

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хората":

    Значи пишат според тебе Хората "Факт",а моето писане е "Антифакт"?Ей,...изобщо няма проблем да си ги мерим "Фактите" ако ме разбираш:)
  • 19 И тоя се е продал

    25 3 Отговор
    Било се видяло, че можем и добре да живеем без руската газ!!??? А бе те в Западна Европа се убедиха ,че не го могат това виждайки скачащите цени на енергията и инфлацията та България ще може!! А повечето българи нямат нищо против спрямо Русия така ,че Радев нищо не рискува.
  • 20 Анонимен

    24 0 Отговор
    До преди 20-30 години беше "християнска" Европа, сега вече е "цивилизована". Кой я определи като цивилизована?

    Коментиран от #22

  • 21 ZеЛЕвСКИ

    5 5 Отговор
    СВИКВАЙТЕ Г€йРБАВИ ДРоГАРе ТУЛУПИ ☭, ..... КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ ИЗТЕЧЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ВАС ФЕНОВЕТЕ МУ.. ИДВА РЕДА НА КАСКЕТА ГЕШЕВ........ ОТ ТУК НАТАТЪК ТИКВАТА ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ НА ПАМЕТНИКА, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.... ИЛИ ОТ ОФИСА НА БАЙ СТАВРИ....МУ-ХА-ХА 🎵🎶
  • 22 Ами според

    19 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Америка всеки защитаващ американските интереси е цивилизован!!! Явно са цивилизовани били действията на запада в Ирак, Либия, Сърбия но е и ясно защо по- голямата част от света не приема такава цивилизованост...вижда се колко подкрепят Русия ...дори не успяха да настроят повечето държави от Г 20 да изолират русия.те европейците така цивилизовано са наложили ценностите си в сев.америка ,че почти са изтребили индианците
  • 23 пешо

    18 0 Отговор
    Никаква цивилизованост не идва от никъде. Напротив пълно изпростяване и наглост, лицемерие и пошлост накъдето и да се завърти човек. Тук там по някоя светлинка. Народ с 1300г история, бавно се оттича в канала.
  • 24 Кочо

    6 1 Отговор
    Плаха цивилизованост?!! Ха, ха, ха!Да не би да си се определил авторче, като драг-куин?
  • 25 карамфила

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    .......ползват едни и същи лъжи ,защото им са плитки кратуните и им е повреден чипа и всички пеят в един глас и са напечатани с една и съща матрица.По интересно е след като влязат в парламента и започнат да се продават като на пазар за роби с надавания.

    Коментиран от #35

  • 26 ФЕЙК

    9 2 Отговор
    От как се е мила моя майнольо зора зазорила, от тогаз се е мила моя майнольо телевизия наводнила! Експерт до експерта мила моя маюнольо, анаЛизатор до анаЛизатора и наблюдател мила моя майнольо, мадждрак до маждрака/Но не българския/ , П..стак до П...стака!
    Ако всичти тези "специалисти" се влеят в реалната икономика Швейцария рапа да яде, но ние още от социализма сме научени на "активна жизнена позиция" т.е. да ръсим акъл, а не да работим!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 съдията Дред

    14 2 Отговор
    Малко ми е странно да се нарича протест на гражданското общество сбирката на няколко грантаджии на "Америка за България ", подкрепени от изкарани под строй служители на Еконт.

    Коментиран от #29

  • 29 м,СЦД

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "съдията Дред":

    Може би предпочиташ автобусите на Копейкин, пълни с братята от махалите?

    Коментиран от #30

  • 30 А що

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "м,СЦД":

    не предпочиташ истината, вместо да защитаваш лъжата? С какво ще ти помогне, освен да си лъган и краден?!
  • 31 Въпрос

    8 1 Отговор
    "Някаква европейска цивилизованост" се появявала в България.
    Това е преподавател в български унивеситет.
    Ето защо вече станагме територия петокторат на сатанистите от запада.
    Трябва да се замислим има ли смисъл от такава държава, която е поставена в условията на клинична смърт,след като политиците и даже преподавателите в университетите са продажни слуги на една умираща либерално сатанинска система?
  • 32 ттт

    10 1 Отговор
    Не им искам европейската цивилизованост! Тя означава, някой си никакъв да идва в учулището на децата ми и да ги увещава, че е много хубаво да си сменят пола и аз да нямам право да му опонирам.
  • 33 Мдааам

    8 1 Отговор
    По "нашите ширини", а? Преподавател в университет!
    На нашите ширини е половин Европа, бе псевдодаскале! В университет преподаваш, ама що е то паралели и меридиани представа си нямаш.
    Предизвика протестите на гражданите?! Кои граждани - Антоанета Цонева, Бабикян, Хаджигенчев и подобни, това ли са гражданите?
    Ролята на президенто?! Ами нали точно тези протестиращи имаха мнозинство в НС, нали тяхна беше властта - изпълнителна и законодателна. И какво направиха - сътвориха едно вонливо нещо, дето и Стефка Костадинова не би могла да го прескочи. Сега президентът им бил виновен!
    Те да се молят, Радев да не подава оставка, щото иначе президент ще е Йотова и ще им се стъжни изобщо положението.
  • 34 Бай Иван

    0 6 Отговор
    Възраждане И ДПС вън от парламента. Румен Радев предател. Да бъде съден

    Коментиран от #36

  • 35 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "карамфила":

    така е , но означава и че знаят кое е правилно , но съвсем нагло правят точно обратното защото не носят никаква отговорност за деянията си , а пълненето на личните сметки от далавери със поръчки и евро субсидии, с борсови спекулации и разрешителни , си е бонус равняващ се на 5-6 000 000 на калпак
  • 36 И с ко

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Иван":

    та предаде бе? Я питай америка за България! Продажници!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Както вървят нещата, новият председател на БСП, който ще смени Нинова, май ще се казва Румен Радев...
  • 40 Гошо

    2 2 Отговор
    И тоя преподава!? Къв политолог си,ако не познаеш ще напуснеш ли преподавателското място и да идеш да караш такси?
    Какви първи партии?
    ПП и ДБ изчезват, ДПС и ГРОБ по 10 -12 процента,
    БСП на кантар- около 4 процентната бариера
    Възраждане - 45-50 процента!
  • 41 Гошо

    2 0 Отговор
    Добавка ИТН - 8 процента!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове