Last news in Fakti

7 Август, 2022 18:50 3 368 58

Андрей Райчев: Борисов нахлу в центристки води, в криза центърът надделява

  • андрей райчев-
  • бойко борисов-
  • криза

Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба, смята социологът

Андрей Райчев: Борисов нахлу в центристки води, в криза центърът надделява - 1
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов нахлу в познати, любими води. Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява. Този коментар направи в интервю за БНР социологът Андрей Райчев.

Той смята, че Борисов е подал няколко центристки сигнала, предизборно е получил отрицателни отговори, но заема ниша, в която вижда "кое ще се котира, на кое борсовата му цена ще е най-силна", като така прави изпреварваща маневра и ще излезе от изолация.

"Нишата се състои от две думи – евроатлантическо правителство. Западът ужасно се страхува – резултат от агитацията на цяла серия NGO-та в България, които за да си осигурят хляб и масло, но без хайвер, си осигуриха това с абсурдното дуднене, че България застрашава Европа с напускане на НАТО и ЕС. Каквато опасност просто няма. Но те през цялото време създават тази опасност и по тази причина Западът казва - да не вземем да пробием фронта и да направим услуга на Владимир Путин, да направите нещо по-голямо, коалиционно, евроатлантическо. И това е шансът на Борисов."

Андрей Райчев акцентира върху резкия завой, направен от ПП от центъра към дясното пространство, като така те са освободили центристко пространство и "ГЕРБ нахлу в него".

ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна, подчерта той, като посочи три опорни точки на дясното - комунисти, ченгета, руснаци.

По думите му ПП "плуват" към това да са най-голямата сила в дясното пространство и "май отказват на ДБ", но това е стратегическа грешка.

Райчев е на мнение, че ПП се къпят в радост, но "забравят качеството, което носи ДБ - на автентична десница, ДБ е наследник на истинското синьо", докато рисковете пред младото са "да умре бързо – бамбукът расте бързо, но не е много здрав, те подценяват тази опасност".

Според социолога отношението на ПП към президента не е отцеубийство, колкото типична неблагодарност.

Райчев изтъкна, че с настоящото служебно правителство президентът действа поновому, няма лозунг "изчегъртване" и идеята не е той да е обединител на всички, които са против някого. По думите му има две сили, които трябва да влязат в следващия парламент, които неизбежно трябва да говорят за реваншизъм – ПП и БСП, но с различни мотиви.

Андрей Райчев припомни тезата си, че Корнелия Нинова била заложила на идеята, че падналото вече правителство ще просъществува до 2023 г.

Втора неприятност за лидера на БСП според него е, че съдът е върнал двамата ѝ най-големи противници – Добрев и Паргов, а най-силният ѝ противник – Крум Зарков, е избрал Радев, допълни той.

"И предстоят избори, на които ще има позорен резултат."

Райчев постави и въпроса как левият избирател гледа на притискането на БСП "до най-дясната русофобска партия" и коментира:

"Лявото вече не се свежда до БСП по никакъв начин. В България има 700-800 000 леви хора Една от големите загадки на тези избори е къде отиват тези хора. ПП се разделя с тези гласове, но пък получава други. Кои ще са повече, изборите ще покажат. Така или иначе, ПП не е възможен адресат на тези хора, не е възможно да пуснат тази бюлетина. Остава опитът на Янев, но той не е много ясно ляв, остава негласуването и остава "Възраждане". Но "Възраждане", макар че лидерът им е много възпитан човек, много умело се държи, много спокойно говори, въобще не напомня Волен Сидеров по никакъв начин, предлага прекалено радикална оферта на българите - нов 10 ноември. Е, няма да отидат на това, да подкрепят още един преход."

"Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба", обобщи социологът темата за БСП.

Относно позицията на България за руския газ Райчев отбеляза:

"Да се правим на по-големи светци от Зеленски, е абсурдна поза. И Зеленски го надцакваме - ние пък няма да вземаме, а ти вземаш. Не съм чул някой газопровод да удари. Един газопровод не спукаха. Това е огромен майсторлък. И Украйна си взима газа, продава газа и се обръща към нас – махнете газа. Това е комедия."

Тошко Йорданов: Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с "Газпром", Василев отказвал

"Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме", категоричен е анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бою I

    26 9 Отговор
    Борисов ще иде при Ердоган, ще го цукне и ще докара газ.
  • 2 Тоз пак почна да приема оферти от

    44 1 Отговор
    работодатели, май. По разноцветен е от дъгата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Плашимир

    9 24 Отговор
    Борисов ще сложи таван на цените на олиото.

    Коментиран от #25

  • 5 Иво

    20 21 Отговор
    Реставрацията върви с пълна сила. Явно Радев е сключил съюз с Бойко Борисов. Но правят, както имаше реплика в един култов филм с Шварценегер, "big, big mistake". Софиянци обичат да са на улицата през лятото. Така че до октомври може да станем свидетели на скоропостижния и предсрочен край на мандатите на българския президент и временното му правителство. Не доброволно, а ДОБРОЗОРНО, както баба ми употребяваше стария български израз.
  • 6 Тома

    28 15 Отговор
    Райчев много добре знае че боко тиквата е човек на путин.Той му открадна парите за южен поток и после за да си запази тиквата даде двойно повече народни пари за турски поток без грам газ за България

    Коментиран от #17

  • 7 12340

    10 10 Отговор
    Тошко Йорданов: Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с "Газпром", Василев отказвал

    "Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме", категоричен е анализаторът.......

    .....анализаторът да не е пиян?
  • 8 Дас

    19 5 Отговор
    Партията или партиите, които обещаят да изгонят сащническия посланик, обещаят да изгонят сащническите войски от българските бази, партиите, които обещаят да изгонян всички сащнически нпо-та на цру на сащ от България, партиите, които обещаят да обявят сащ за агресор и че сащ е терористична страна - за тях трябва да гласува българският гражданин!
  • 9 ВЕН

    31 4 Отговор
    Райчев , стига се мазни на този провален човек . За какви центристи и други глупости говориш , не виждаш ли злобният му поглед ? Младите никога няма да допуснат да се върни този измамник на власт .

    Коментиран от #23

  • 10 Петьо Петров

    8 5 Отговор
    ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна, подчерта той, като посочи три опорни точки на дясното - комунисти, ченгета, руснаци.

    Като са антикомунисти и русофоби, защо са заели поза партер спрямо левите щатски либерали? Или май Неомарксизмът е отново на мода? Последно демократи ли сме, дясно ориентирани или пак ще ходим вляво? Въпросът е реторичен, разбира се.

    Коментиран от #31

  • 11 Данчо

    7 3 Отговор
    ЗАКОНОДАТЕЛНОТО решение за БОРСАТА за ел.енергия на НЕБИТОВИТЕ потребители е на Валентин Николов, ГЕРБ.

    Излизането на БОРСАТА се забави заради КОВИД-а. БИТОВИТЕ потребители ще излязат НА БОРСАТА по Плана на Валентин Николов, ГЕРБ през 2025 г.

    След 2 години ще гледаме цените и ще цъкаме.
  • 12 Професора

    20 2 Отговор
    Нали се сещате, че на Райчев центъра не му е баш на място
  • 13 ЛУДИЯТ МАКС

    17 1 Отговор
    С тоя плашите децата.....и не само тях

    Коментиран от #27

  • 14 Бай Ставри

    21 4 Отговор
    Боко стана центрист благодарение на кмета на Симитли.Точно в центъра го
  • 15 Диванните русофили

    5 7 Отговор
    Гласувайте за новото движение на Диванните русофили, за руска газ, за руски закони, за признаване на Русия като нърховна държава! Всичко това от дивана, без да ходите до урните да ви снима машината как гласувате.
  • 16 истина е

    19 3 Отговор
    Боко може да обедини крадците само около себе си !!! Герб не е токсична а направо си е радиоактивна

    Коментиран от #18

  • 17 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    Лапаме комисионни от трансфер на газ за ЕС......ама БСП другарите си траят като дуп...а
  • 18 БОЙКО СВАЛИ НИНОВА

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "истина е":

    И пак ша тресне БСП комунистите
  • 19 Баце

    17 1 Отговор
    Колко взе? Не ти ли стигат вече?
  • 20 Боруна Лом

    13 1 Отговор
    ЕИ ВИЕ ПОЛИТПОДЛОГИ ПОЛЗАТА ОТ ВАС Е НУЛЕВА!
  • 21 Ицо

    15 1 Отговор
    Борисофф скоро ще нахлуе в централния Софийски затвор

    Коментиран от #26

  • 22 Тиква

    14 1 Отговор
    Мумия на Герб. Продаде се за жълти стотинки. Сега пак излиза да дрънка нещо. За нищо не ставаш от години .
  • 23 един

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "ВЕН":

    Toй и Райчев е от същият дол дренки,и двамата с Борисов са за Централния.........!
  • 24 Лост

    11 2 Отговор
    Райчев да обясни какво значи евроатлантически ценности?И, ако има такава тези които застават зад тях дали ги спазват?
  • 25 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Плашимир":

    Като. ЛубрикаНт ли.ще го.ползва олиото? Стига ни е..ха, време е ние да ги нае.ем на края. За Бойко говоря.
  • 26 Песимист

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Ицо":

    Дано,дано,ама надали. Щом оня вътрешен министър ( как му беше името) не успя, а се изложи като кифладжия и се скри.
  • 27 Иван

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЛУДИЯТ МАКС":

    Пълен памперс е този. Агент сменил всички от 30 години насам. Мумия
  • 28 нннн

    17 2 Отговор
    Бъдещето на Борисов е в центъра - централен нападател в отбора на затвора. Наистина ще сме дeб.ли ако забравим 12-годишото му крадене и мачкане на всичко читаво.
  • 29 г-н

    12 2 Отговор
    мутрата в затвора
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Лост

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    То вече има 36 пола. Имат голям мегдан за ориентация.
  • 32 Каква центристика.

    13 1 Отговор
    Елементарни манипулатори. Не може лидера на организирана престъпна група ГЕРБ, който в съучастие с по-старата ОПГ - ДПС изнасилва България вече 13 години да е нормална партия. Няма ляво, няма дясно.
  • 33 БеГемот

    5 2 Отговор
    ТИКВАТА е човекът мазилце ...с мазилце всичко влиза ....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даката

    9 2 Отговор
    По точно Борисов напълно и безпрекословно се наведе пред американските си господари които само преди година доста помогнаха да падне от власт. Сега се е хвърлил да се доказва и ще го прави с не по малко старание от Кирил Петков и другите пп
  • 36 Този сега

    8 1 Отговор
    И философ ли стана. На Конфуций се прави...
  • 37 лкк

    8 1 Отговор
    Ванга е казала: Ке се роди кривоглед снайперист, дека нема да разпознава лево от десно и ке ги бърка прогнозите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Отврат

    8 2 Отговор
    Райчев и Бойко ни казват.Не може да се управлява като Кирил и Асен.Те освободиха бизнеса от рекета, насочиха европейските пари и тези от бюджета към хората и вдигат стандарта.Ние с Бойко ще вдигаме стандарта, ама изработените пари от бизнеса ще минава под мониторинг и част са за чекмеджето, а останалата нищожна част за простолюдието.Ще преразпределяме порциите от ЕС по партийна и мутренска линия на изградените структори на Партия Герб и от джипката ще подхвърляме трохи за зависимия народ.И да, ще ви дерем кожите, за да ги продадем на Путин за потупване по рамото.
    Брей, че нагли мафиоти.
  • 40 Този

    6 6 Отговор
    За какъв се мисли? Това че си подават реплики в предаването " Седянката на четирихилядниците" на Волгин по БНР не го прави безпристрастен анализатор. Проруските му фабрични настройки лъснаха.
  • 41 Бай Ставри

    10 1 Отговор
    Бурисоф нахлува директно в отбора на затвора, заедно с гешеф.
  • 42 Искам възмездие

    7 1 Отговор
    Райчев , Борисов е нахлул в чужда територия която не е негова. Стига слугинаж от твоя страна и разни подплатени финансово социолози ,идиотоолози , разни пропити мозъци срещу заплащане идва вашият край комунистически
  • 43 Хаджигенов

    6 2 Отговор
    Ха-ха, Кънчо и Сънчо пак залъгват гълъбите.
  • 44 оня с коня

    1 14 Отговор
    ПАК ще изберем бат Бойко да бъде Начело на Държавата и вече просто няма кой да го спре,защото измислените партии ИТН и ПП които с помощта на Уличните Лумпени и със Манипулируеми машини му отнеха НЯКОЛКО ГЛАСА за да са Първи на предишните Избори и да управляват по няколко месеца ВЕЧЕ НЕ ПЕЯТ в хора!А първата работа на ГЕРБ ще е да ИЗЧЕКЪРТА всички Радеви,Кирчови и всякакви други "Калинки",силово поставени на Възлови места,както и потърсена СМЕТКА на всички които си позволиха да Обиждат,Клеветят,Очернят Борисов.
  • 45 Само Възраждане

    7 7 Отговор
    Единствената Българска партия в България! Не на нато,не на ес!За Независима България!Вън окупаторите от България!Съд за"евроатлантиците",платените агенти на сащ!Само Възраждане може да направи това!

    Коментиран от #46

  • 46 ВъZраждане

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "Само Възраждане":

    е продукт на ГЕРБ.
  • 47 Я, заден ход ли дава Райчо

    6 1 Отговор
    Той запада каза и, че Бойко е евроатлантик.Ама не е.Кремълски агент е май.Сега с Радев ни играят сценката, че било възможно излизане от НАТО и дайте да го изпереме Бойко и ГЕРБ и вкараме във властта да краде наново.И най големия страх на Райчев - избирателите на ГЕРБ половината се ориентират към ПП, другата към БСП.Правиха хората на идиоти 12 години Райчевци и Бойковци.
  • 48 Айде

    2 1 Отговор
    Бръмбари пак!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Жоро

    3 1 Отговор
    И тоя дърт грозник иска да подари кученце на Путин. Аман от подлезурковци и глупендери
  • 51 Токсик

    4 0 Отговор
    Няма ляво, няма дясно, няма център, бе Райчев, в криза като днешната и тези които предстоят е важно само кой е с братята руснаци и милее за България и кой е подържа терористичния алианс на НАТО и фашистите от Украйна и Европа! Тюрлюгювеччът на предишното профашистко правителство го доказа! Изпечените манипулатори като теб са ни ясни като бял ден.
  • 52 Хохо секса

    3 0 Отговор
    Борисов няма шанс.
    Скоро Кьовеши ще го окошари.
    Този път и Гешев не може да го спаси.
  • 53 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    2 0 Отговор
    Този Райче кога ще разбере, че СОЦИАЛИСТ и РУСОФОБ не се изключват взаимно. Човек може да е социалист и да мрази Русия, зашото тя е капиталситическа държава управлявана от алчни ченгета и олигарси/диви капиталсити/. СССР беше диктатура с 30% привилигирована върхушка и 70% мизерстващ пролетариат.

    Според мен Щвейцария, Финландия, Норвегия, Нидерландия, Германия ... са много по социални държави отколкото Русия. Според мен данъчната система на Русия и Българие е много по-капиталистичска отколкото данъчните системи с прогресивни данъци на Запада. Данъчните системи на Германия, Нидерландия са много по-социални. САЩ и Русия са еднакви капиталситически системи с върхушка от свръхбогати мулти милиардери.
  • 54 Анонимен

    0 1 Отговор
    Скоро ще е. И на бойко ще му наврат chelmite. Мечката е заиграла край радевите села, той знае от мама Станка, но бат вибойко глава 20 г не му увря. Ти погуби българите. Всичко е без деца. По живково българина с 300 зора роди едно, а по време на демокрацията без едно. Затрихте я тая красива бг
  • 55 Анонимен

    0 1 Отговор
    53. Подкрепа. Четете и се учете от умните, под N 53. Няма какво да допълня, коце.
  • 56 Да бе да

    1 0 Отговор
    Този наистина неприятен индивид от планетата на маймуните , пак дърдори глупотевини !

    боко , каквито и да ги говори няма с кой да управлява ( сам неможе, доста зхабен е)

    Ако дпс имат същия резултат, могат да привлекат единствено израждане и да скроят ,най-мразеното правителство за всички времена!😁

    Единственото което боко може да направи е да симулира оттегляне от герб и да остави някой от копоите си да го пази ! Но и това ( ако се случи ) ще е до време ! Той го знае и затова се е впил във герб като воденичен камък
  • 57 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    В никакви центристки води не е нахлул този индивид. Единствено е навлязъл в ПРОСТАЩИНАТА и сега ни облъчва с нея в ПРЕКОМЕРНИ количества ! Брутално , нагло , лицемерно и грандомански !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове