11 Август, 2022 21:13 5 394 22

Планински спасители публикуваха СНИМКИ от инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца

  • светлин хлебарката-
  • загинал-
  • враца-
  • пещера

Пещерата представлява широк кладенец с гладки стени

Планински спасители публикуваха СНИМКИ от инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца - 1
Снимки: ПСС

От Пещерно спасяване излязоха с подробности и публикуваха снимки от инцидента във Врачанския Балкан, при който загина Светлин Хлебарката.
Припомняме, че 38-годишният мъж падна в "Невестина пропаст". За трагичната случка тогава съобщи BulNews.

Ето какво написаха от Пещерно спасяване:

"Малко след 14 ч. на 2 август 2022 г. през тел. 112 в Планинската спасителна служба (ПСС) постъпва сигнал за пострадал 38 годишен мъж, който се е подхлъзнал и е паднал в пещера във Врачанския Балкан, в местността Невестина пропаст, Згориград. Той с още един мъж са разглеждали входа на пещерата. Пострадалият е искал да надникне вътре с фенерче и се е навел над входа, залитнал е, или се е подхлъзнал, и е паднал вътре. Около 14:10 ч. съобщението за инцидента е пренасочено и към Пещерно спасяване (ПС) и Никола Дончев (председател на ПС) съобщава за него през вайбър групата на УС на Пещерно спасяване.

Сформирана е група в състав:

Анри Хаздай;

Владимир Георгиев;

Иво Колчаков;

Красимир Колевски;

Орлин Атанасов

Пламен Петков

Пещерата представлява широк кладенец с гладки стени. На -45 м има малка площадка, на -70 м има има втора площадка с последващ 5 м отвес. Пропастта завършва с малко езеро. По първоначални данни има вероятност пострадалият да е останал на първата площадка.

На мястото на инцидента ПСС и Пламен Петков (пещерен спасител от Враца) изграждат система за извличане на входа на пещерата, който е с размери 3х2 метра и правят опит, чрез нея да се спуснат, за да проверят дали падналия не е на площадката. Спускат Пламен Петков няколко метра надолу, за да може той да освети и види по-добре какво е положението. Виждат, че на площадката няма човек и изваждат Пламен навън.

Планински спасители публикуваха СНИМКИ от инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца

Става ясно, че ще трябва да се изчака по-специализирана помощ от пещерните спасители. Междувременно от базата в с. Карлуково пристигат Красимир Колевски и Орлин Атанасов с екипировката на “Пещерно спасяване“. След пристигането на екипа от София (Владимир Георгиев и Анри Хаздай) започва екипирането за влизане на пещерните спасители от Владо, изграждат се 4 междинни закрепвания. Анри влиза втори носейки малко екипировка и фотоапарата даден му от полицията, а Иво трети с носилката и края на товарното въже. Площадката се оказва стръмен улей-серпентина и става ясно, че заради пречупването на въжето ще е необходимо да се направят отклоняващи ролки на две места, които се изграждат набързо. Спасителите стигат до дъното на втория отвес, където откриват тялото на загиналия с травми несъвместими с живота. Правят се снимки и се планират действията.

Планински спасители публикуваха СНИМКИ от инцидента, при който загина Светлин Хлебарката от Враца

Тялото се опакова в чувал и носилка тип СКЕД и същата се позиционира под отвеса. Спасителите се разставят на подходящите места и след преодоляване на няколко минутни проблеми с радиостанциите извличането започва. Тялото е извлечено от всички намиращи се на входа на пещерата. Спасителите излизат и разекипират пещерата. Тялото е свалено до автомобилите и качено на джипа на “Пещерно спасяване“, с който е транспортирано до чакащата линейка на асфалтовия път.

Продължителността на акцията е 2 часа и 20 минути.Всички екипи на “Пещерно спасяване” са посрещнати от спасители на ПСС – Враца на асфалтовия път и след това съпроводени до пещерата. Благодарим!"


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сложно

    6 55 Отговор
    ...никаква реакция в първите няколко да не кажа минути, 1-2 часа ...това не е спасяване ,а вадене на труп!..Безсрамници...Бог да прости човека

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Вальо Кюмюра

    28 1 Отговор
    Да, златото на Вълчан войвода взе още една жертва...

    Коментиран от #18

  • 3 Качак

    51 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сложно":

    Каква реакция може да има в първите минути? Да не мислиш, че тези спасители седят по цял ден и нощ екипирани и чакащи някой да позъни и те да излетят? Бог да го прости човека, но нещастни случаи се случват постоянно.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 БеГемот

    8 11 Отговор
    Още една ненужна информация за някакво насекомо...а някъде ТАМ, сноп гама лъчи изпепелява планети и осморъки извънземни пищят от болка...

    Коментиран от #12

  • 5 Безсрамници

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сложно":

    В екстремните игри няма бърза помощ. Спрете да драскате каквото ви скимне.

    Коментиран от #7

  • 6 Сложно

    1 14 Отговор

    До коментар #3 от "Качак":

    ..няма нужда да се оправдаваш
  • 7 Сложно

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Безсрамници":

    ..ти също няма нужда да се оправдаваш, има Господ
  • 8 смятам че

    4 4 Отговор
    Това е кандидат за премия Дарвин.
    За който знае.
    За който не знае, да търси като Лена в Гугле

    Коментиран от #14

  • 9 Мюмюн (Майкал)

    16 1 Отговор
    Добре де-тоз Светлин имал ли си е фамилия нещо, или туй Хлебарката му е било тъй да се каже-работното име. Явно са е навирал тук таме из тъмните дупки и кьошета и оттам му е дошал псевдонима прякора или никнейма. Ко е дирил из хендецити тоз тарикат, обаче тука има нещо. Щот другия сас него-той ко е дирил там и дали аджеба нещу ни са се сдарпали за паре или жена и айде.....
  • 10 Четете бе!

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Качак":

    Първо пада на 45 метра, и оттам на 70! Нямал е никакъв шанс човека! Обаче защо входа на пещерата не е обезопасен или табела какво те очаква при падане? След седмица ще има решетка, но човека си замина!

    Коментиран от #13, #17

  • 11 Уфолог

    4 3 Отговор
    Долу живее нещо местни са го виждали и чували било едро окло 4 метра високо и гладко с мн крайнци под водата има галерия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 баща си лий дирил ?

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Четете бе!":

    аре премия на Дарвин
  • 14 утре заран

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "смятам че":

    да си гутен морген

    Коментиран от #16

  • 15 ОСМАНАГИЧ

    3 0 Отговор
    Всяка хлебарка търси дупката. 😲
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Коментар до #10

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Четете бе!":

    не е човек баце, виж му ника
    Името се дава от родители
    Ника / прякора си го постигаш в живота.

    Коментиран от #19

  • 18 Коментар до #2

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вальо Кюмюра":

    Вълчан въобще не е вършал в този район

    Коментиран от #21

  • 19 Прав си друже

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Коментар до #10":

    На дядо ми му викаха магарешкия, защото му беше голям колкото ръката на дете на 5 годинки свита в юмрук!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иманярство

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар до #2":

    Ти си мислиш! Тези, които четат писантията, катерят се по Балкана и бродят из пещери и дерата не са на това мнение.
  • 22 резервист

    6 0 Отговор
    Поклон пред работата която вършите въпреки рисковете и усложненията. Ако можете не слушайте квиченето на недостойни, малки хореца, които за целия си живот ръка не са подали никому. Благодаря Ви!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове