Last news in Fakti

13 Август, 2022 06:48 1 590 15

Сакскобургготски лично дава съгласие клуб в Охрид да носи името на баща му

  • симеон втори-
  • дружество-
  • охрид-
  • северна македония

Това е второто дружество, което се създава в западната ни съседка през последната година

Сакскобургготски лично дава съгласие клуб в Охрид да носи името на баща му - 1
Снимка: БГНЕС

Лично Симеон Сакскобургготски дава съгласие в съседна Република Северна Македония да се създаде сдружение на българите в Охрид, което да носи името на неговия баща – Цар Борис III, предаде БГНЕС.

Това е второто дружество, което се създава в западната ни съседка през последната година, и в което участват само и единствено граждани на Република Северна Македония и които имат само македонско гражданство, но се чувстват като етнически българи.

На официалното откриване на първия културен център "Иван Михайлов" през април в Битоля присъстваха български политици от целия политически спектър, включително и вицепрезидента Илияна Йотова. На 4 юни входната врата на клуба беше опожарена от местния певец Ламбе Алабаковски. Той бе задържан за кратко, но бързо бе освободен. По-късно по време на антибългарски протести Алабаковски изгори договора за приятелство с България и този от Преспа, който сложи край на дългогодишния спор на РСМ с Гърция.

В писмото си до Сдружението в Охрид бившият български премиер благодари за инициативата това дружество да носи името на неговия баща, и допълва, че е трогнат от предложението и с удоволствие дава своето съгласие и своята подкрепа.

В писмото си Сакскобургготски пише още, че е радостен да разбере, че млади хора като инициаторите на клуба имат желанието да се нагърбят с нелеката задача да съхраняват историческата памет
Писмото на Сакскобургготски е от миналата година, от 14 октомври 2021 г., и е учудващо, че година по-късно, след като Сдружението е официално регистрирано в Централния регистър, се повдига въпросът за неговото съществуване. Очевидно писмото се използва за подклаждане на антибългарски настроения.

И снощи около 50 души се събраха пред българската мисия в Скопие, и призоваха за прекратяване на диалога с България, макар двустранни преговори да не се водят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ИМА ДВАМА БЪЛГАРИ НА КОИТО МАКЕДОНЦИТЕ
    НИКОГА НЯМА ДА СЛОЖАТ ПАМЕТНИК
    ...
    ГЕРМАНЕЦА ЦАР БОРИС ТРЕТИ И МАКЕДОНЕЦА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
    ....
    ЗАЩОТО И ДВАМАТА СА КАЗВАЛИ ВИНАГИ ЧЕ СА БТЛГАРИ !

    Коментиран от #6

  • 2 Хитрото

    9 2 Отговор
    По - добре на дядо му Фердинанд славен германец прославил България в Южна Америка.
  • 3 измамниците

    11 0 Отговор
    Аз не разбрах за какво се бунтуват “македонците“ . Ние четем един вариант на фр. предложение , в Скопие четат друг вариант ....тук ни лъжат , че нямало промяна , в Скопие античните македонци са в шок и ужас, ама за какво , след като предателите ГЕРБ и ПП , ДБ се съгласиха да не се преговаря за история и език ....от какво са възмутени макетата ?

    Коментиран от #14

  • 4 171

    7 0 Отговор
    С удоволствие наблюдавам предсмъртните гърчове на македонистите след щамара на ЕС.
    Последният им бастион е промяната в Конституцията, след което страха ще започне да изчезва.
    Пирова победа за нас албанците почти завзели страната.
  • 5 Внимавайте с тоя

    6 3 Отговор
    да не обяви като баща си пак война на Англия и САЩ, че тогава и черноморието ни ще вземат.
  • 6 Гошо

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Защото са забравили, че всъщност сме славяни и тракийци, тоест господари на тази земя, местни хора, а не пришълци.от където и да било.

    Коментиран от #12

  • 7 Да да

    1 1 Отговор
    Ванчо Михајлов, Борис 3, Фердинанд сите претставници на бугарската култура. Сите ја промовирале бугарската култура. Додуше со оружје и убиства ама да не влегуваме во детали инаку веро до дупка.

    Коментиран от #8

  • 8 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Вето до дупка за македонците.
  • 9 Анонимен

    1 1 Отговор
    Тракийци не са местни, а са пришълци от днешна Гърция, Гюмюджина, Беломорието, но днес, са се настанили селяните от България, приватизатори, крадци и тем подобни селяни местни от България в Гърция. Проверете служебното и се уверете за истинността. Бяха ударени тракийците от 1944 до днес.
  • 10 Истината

    1 2 Отговор
    Спомням си, бях млада, идвайки у нас Х и каза на Хх, че са го викали мвр милицията 1970, роденият в Гърция Х и Хх, че първи братовчед на шивача от град Кли след 1944 избягал от режима на живков, през Гърция шивача тракиец и се отзовал в САЩ, искали са да го иключват от БКП, че 1 му братовчед е бил враг на народа, а той в друг град не го е познавал, но кварталният на бкп, оставете го в редижите на бкп, той е добър човек и бе оставен И днес всички сте едно, бкп дс кгб, удряте невинните жертви, без да ви мигне окото, а не би следвало, кво общо има, че шивача с др шивач като са били първи братовчеди и не са се познавали, а след 1989 в сащ шивача от кли е помогнал на много български граждани, ми каза юриста. Де да бяхме го познавали нашият мил братовчед Първи, но нищо не знаем за него, а баща ни е покойник 1980,поне щяхме да си живеем, а не непрекъснато безработни, ние, децата ни, бъдете добфи бб и дпс, много сте алчни и давате всичко мило недвижими имоти, държавни служби само на бкп дс кгб. Дори шивача е помогнал в сащ на Вълнев, нашият мил братовпед ХХ. Мир на душата му от покойният ни родител шивача на шивача. И дпс и бб ми били либерали. Да, ама не са, алчни за паричките на всички
  • 11 Истината

    4 2 Отговор
    Господ здраве да дава на Сакскобургготски.
  • 12 Коко

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Да, доброволно се отказваме от наследството на траките - първото обработено злато в историята на човечеството е намерено във Варна, навсякъде по нашата земя има тракийски светилища, тракийски гробници. Християнството е прието по нашите земи лично от апостол Павел. Пълно е с църкви от римско време по нашата земя и какво ли още не, свързано с траките. А ние се правим, сякаш нямаме нищо общо с всичко това - имало ги е, изчезнали са яко дим. А ние сме дошли тук като пришълци. Я стига!
  • 13 Перо

    3 0 Отговор
    Тези 50 души пред нашето посолство са като водача им Мицкоски с майка еврейка и баща сърбин,а той се пише “националист” - македонист!
  • 14 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "измамниците":

    И БСП разтегна червените линии до скъсване,да не изпусне властта! Остана им само националното предателство,от лицемерното гласуване “въздържали се”! Сега избирателите ще ги накажат!
  • 15 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    КРАДЕЦА КОЗАР!
    ДОРИ ИМЕНАТА ПРЕПРАВИЛИ: КОЗАРИ ОТ УНИЩОЖЕНАТА ОТ СВЕТОСЛАВ 1 ВНУК НА СИМЕОН ВЕЛИКИ, КОЗАРИЯ И КАКВА ПОДИГРАВКА - СИМЕОНЧО НОСИ ИМЕТО НА ВЕЛИК БЪЛГАРИН!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове