Last news in Fakti

15 Август, 2022 07:24 10 586 55

Осъдиха прокуратурата за над 1 млн. лева за делото "Октопод"

  • прокуратура-
  • октопод-
  • данъкоплатци

До този момент грешките по "Октопод" струват на българските данъкоплатци над 2 млн. лева

Осъдиха прокуратурата за над 1 млн. лева за делото "Октопод" - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е осъдена да плати 1 800 000 лв. на частна фирма заради скандалното мегадело "Октопод", съобщава BIRD. Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август. То не подлежи на обжалване.

Дружеството "Голд Лизинг" ООД е с предмет на дейност даване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През 2010 г., когато вътрешен министър е бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, полицията нахлува в офиса на фирмата и ударно изземва всички служебни компютри и десетки чували с документи. Това се случва в рамките на мегаоперацията „Октопод“.

В медиите излизат множество публикации, че „Голд лизинг“ е част от пипалата на „Октопод“- а и че чрез дружеството са прани престъпни пари. След шумната акция бяха образувани три основни дела. Те станаха популярни като „Голям Октопод“, в който останаха тежките икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда. До съд стигна само последното. Документите, иззети от „Голд лизинг“ през 2010 г., са по т. нар. „Голям Октопод“, а делото за него беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

След акцията дълго време прокуратурата отказва да върне на "Голд Лизинг" компютрите и документацията или най-малкото да ѝ предостави копия, за да може да продължи търговската си дейност. И така четири години, докато накрая през 2014 г. прокуратурата тихомълком прекратява досъдебното производство. Въпреки това обаче, държавното обвинение продължава да не връща на фирмата активите, необходими за дейността ѝ. Междувременно фирмата фалира.

Върховният касационен съд се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да обоснове решението си, с което определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. "С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отхвърлен искът за заплащане на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв., т.е. за сумата от 218 910,27 лв., следва да бъде отменено, а искът – уважен до посочения размер", казва ВКС. Към тази сума се присъждат и законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г., с което обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на фирмата "Голд лизинг" набъбва значително. Освен това държавното обвинение ще плати 29 421,73 лв. разноски за трите съдебни инстанции.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко рече

    135 2 Отговор
    И сега кой ша плаша? Народеца естествено.

    Коментиран от #16, #25

  • 2 да де

    145 1 Отговор
    На Цвинокио да му конфискуват и продадат апартаментите стига народа е плащал заради некадърни измекяри.
  • 3 истина е

    118 7 Отговор
    Няма БГ.главен прокурор до сега да не е за затвора ,а гешев си е направо за до живот.
  • 4 Каскет

    99 3 Отговор
    Самосезирам се ! Къде е Цв. Цв. ?
  • 5 Иванчо

    83 2 Отговор
    Марийкеее! То не е над милион ами емен емен 2 милиона. Пак завоалираш нещата
  • 6 Милиционерът

    97 2 Отговор
    да плаща ! Конфискация на апартамента му от няколко квадрата и асансьора му и на село ! Само золуми остави !
  • 7 Айде сега

    97 1 Отговор
    Цв. Цв. да продава апартамента с асансьора и да плаща! Но със сигурност няма да му стигне, щото глупостите, дето забърка, струват на държавата вече няколко милиона! Явно ще се наложи да продава и останалите 6 апартамента и да остане само на грантовете, "физкултурникът" му неден...

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наркос

    69 2 Отговор
    Е как да им върне активите ... тези компютри полицаите са ги откраднали и отнесли вкъщи... българските сульовци-данъкоплатци ще кихнат 2 милиона те са свикнали.
  • 10 безпартиен

    82 3 Отговор
    Сега е ред на държавата да си потърси парите от лицата отговорни за нанесените щети в особено големи размери!!!!Не е важно дали е поради не знание или поради небрежност!Важното е,че са получавали заплати и са придобили имущество с което могат да компенсират част от щетите!Сега се търсят хора от изпълнителната власт които да посегнат на некадърниците с имунитет и чувство за безнаказаност!Но това едва ли ще се случи в тази територия с население без желание за промяна в държава с народ!
  • 11 Лост

    36 4 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Цацаров тоже.

    Коментиран от #18

  • 12 Абсурдистан

    75 2 Отговор
    Ето това е абсурдна държава - когато един греши, а друг плаща! И няма виновни за това!!!
  • 13 Кочинъта

    63 5 Отговор
    Гешефтирата потъва а ние плащаме ли , плащаме масрафите на Бойковото управление базирано на прокурорски бухалки за разчистване на сметки.
  • 14 Ами, няколко

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "Айде сега":

    десетки ще станат. Помнете ми думата....
  • 15 Люси Дяковска

    43 1 Отговор
    Да ги плащат те!

    Коментиран от #41

  • 16 12345

    52 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ко рече":

    Предлагам мижавото ппрокурорче, извършило всичките простотии по заповед на Някоого да плати всичко - да си върне заплатите, а всички негови колеги да не получат по една заплата - аман от некадърност, послушкоство и наглост. Няма ли компетентни и смели хора!!!! Сега същите тези ппрокурорчета мълчат и не смеят да подгонят Кокор и Парапет за престъпление срещу икономиката на Българияя!
  • 17 Браво

    40 2 Отговор
    на фирмата, но да ги вземе тези пари от цв.цв... той има...
  • 18 днес

    56 3 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    Да, ама цацката си ходи на почивки в Елинско със застаряващи общообслужващи журналистки, а плащаме ние....
  • 19 +-+-

    32 0 Отговор
    Прокуратурата да си каже как НИЩО не е намерила срещу кристалния ЯЯвор ДДжиджев - с разните фотоволтаични системи, коли под наем, недвижими имоти и прочие .... все чисти бизнес български парички....
  • 20 шогун

    49 2 Отговор
    Бойко Борисов и Цветан Цветанов са отговорни за това. Да плащат те. Има ли възможност бълг. данъкоплатци да заведат дело срещу тях за нанасяне на материални щети и умишлено източване на бюджета . Има ли адвокатска кантора , която има топки да заведе дело срещу политическата мафия ?
  • 21 Човек

    24 22 Отговор
    Само в държавата на Мутрата. После гласувайте пак за него или не ходете да гласувате, защото ви мързи. Само ПП могат да ни излекуват от тази хронична болест. Друг няма такъв потенциал.

    Коментиран от #26

  • 22 Пловдив

    33 2 Отговор
    В крайна сметка, някой ще поеме ли отговорност за това или пак всички, ще се изпокрият, като мишки(по стар български обичай)?!?
  • 23 Илия

    38 2 Отговор
    Цв.цв. първо обвиняваше, арестуваше и изземваше, за да се перчи с акции по телевизията, а после разследваше и търсеше доказателства. Много невинни станаха "престъпници".
    Няма да забравя случая с бебето във фризера.
  • 24 НЕНОРМАЛНИЦИ

    46 1 Отговор
    Какви смешки пишете, може ли държавата сама да се съди? Осъдили били прокуратурата, а кой ще плаща, пак НАРОДА. Осъдете виновният прокурор и той да си плати золумите и го изритвайте, но тези смешки са за ненормалници.
  • 25 Редно е

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ко рече":

    Хайде сега компетентните органи да бъдат така любезни да заведат регресни искове към лицата, чийто неправомерни действия са довели до осъдителната присъда за държавна институция. Да бъдат съдени Цв. и Цац. или Велч. да възстановят тези средства за тяхна сметка! Кой е длъжен да им плаща за неграмотните действия и некадърни решения. Нали са много отворени - сега да си платят масрафа, добри заплати получаваха от държавата/народа, не да нарушават закона, а да го спазват и прилагат!
  • 26 2020

    20 18 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    Човек, прегледай какви ги надробиха ПП само за половин година - оставихпа държавата - и хора и бизнес без гориво, после докараха същото гориво но на по-висока цена, това пусна ивфлацията. Колко комисионна лапна оновоа джуддже с нослето и с ококорените очички!!!!!

    Коментиран от #27, #30, #43

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ха ха

    14 1 Отговор
    макар че бизнеса си върши престъпления ежедневно , акциите срещу него са сами за насочване на едни пари към правилната партия , макар че присъдата е правилна е ясно на всички че бизнесмените са компенсирани достатъчно , а въпросното обезщетение ще бъде платено от данъците , каквато е идеята и на съда , защото и те са на същата ясла
  • 29 мдаа

    25 1 Отговор
    По това време главен прокурор беше Цацаров. Сега, вместо да се прави на дърти години на любовник, да започне да плаща за глупостите, които е правила подопечната му прокуратура. Министърът на правосъдието да предяви регресин иск срещу Цацаров и наблюдаващите делото прокурори. Назначават се услужливи и некадърни калинки, ние им плащаме заплатите и екстрите и накрая пак ние да им плащаме глупостите. Докато това не се промени, България ще бъде най-бедната и най-колумпирана държава не само в Европа, но и в света.
  • 30 За сведение

    7 16 Отговор

    До коментар #26 от "2020":

    Това го надроби Путин и неговата война, и ползването на Газпром като оръжие за сплашване на демократичните общества в Европа.

    Коментиран от #31

  • 31 2020

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "За сведение":

    Ей, осъзнай се, отвори си очите и виж какви поражения направиха тези иззмамници. Та Кокор си е европейски измамник, а Парапета е некадърник, говорещ с 200 думи, едно е да продаваш хранителни добавки, друго е да управляваш цяла държава. Нали щяха да чегъртат - арестуваха Тиквата и съдът каза, че действията на дамаджжаната са неграмотни - срам, некадърство, простотия....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Aлфа Bълкът

    8 13 Отговор
    Още не е дошло време да ни осъдят за Рашковите простотии, той поне не посмя да пипне мафията, занимаваше се с някакви селски кметове основно и то не за кражбите им на общински земи и източване на еврофондове за които има документни измами черно на бяло. Ами за купуване на гласове, дето не може да се каже. Цялата работа стани аз да седна!
  • 34 Еми

    16 1 Отговор
    Ето го резултата на безхаберието и злобата на Цветанов. Сега обаче ще плащаме ние. ДЪРЖАВАТА Обаче има право да направи регресивен иск, но всичко е синджир марка.
  • 35 Страничен

    14 2 Отговор
    Не че фирмите на трактора не са перачи на пари . Перачи са и още как! Просто делото е водено некадърно . Това е!
  • 36 каскет

    17 1 Отговор
    Докога аз и моето семейство ще плащаме за далаверите на прокуратурата.
  • 37 123456

    13 1 Отговор
    Не 2 млн лева - 22млн трябва да е наказанието и да го плащат онези , които са организирали нескопосаната акция!
  • 38 Тома

    20 1 Отговор
    Много хубави коментари но парите както винаги ще ги платим ние а на края на годината премиите ще ги вземе прокуратурата
  • 39 Забелязахте ли

    15 1 Отговор
    От трите дела за Октоподите, само последното, за дребни престъпления стига до съда. За крупни престъпления и проституция - НЕ!
  • 40 Камен

    16 1 Отговор
    Цецо Пъпеша в целта си да се прави на великият полицай докара на бедния народ осъдителни присъди за стотици милиони левове. Всичките му акции бяха кухи но с гръмки имена. Накрая наглеца се изхвърли и изказа че нямало кой да го накаже... Идва и плащането към Дамбовците а то ще е колосално.
  • 41 Онази

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Люси Дяковска":

    Люска,
    Ти истинската ли си лиленце ???
    МАЙКОООО ..................................!!!!!
  • 42 ЖалкиНщожества

    7 0 Отговор
    А Цвъки(Молитвената закуска) кога ще бъде разследвана, съдена и обесена!?
    Когато изтече давността за всичките му безчинства и зулуми ли!!
  • 43 Софиянка

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "2020":

    Не разбираш нещата за които говориш, а повтаряш опорните на тези, за които пише в статията.
  • 44 Мда

    6 0 Отговор
    Сега да ги платят ловците на октоподи а не данъкоплатците.........
  • 45 Професионалист

    7 0 Отговор
    Цветанов и Борисов трябва да платят,а не българските данъкоплатци. Единият е бил Министър на вътрешните работи, а другия премиер.В България за всичко плаща народа,а не некадълните управляващи,които са сгафили.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българка

    2 0 Отговор
    И сега не народа а цв.цв. тиквата да ги плащат тези милиони во главе с цялата мафия герберска
  • 48 Бай Брадър

    3 0 Отговор
    За народа-по-високи данъци за да плаща некадърноста на каскет и каскетура , за каскетурчиците-яки бонуси в края на годината ! Че и наглия прост г.л. ъъъ прокърор иска и още кинти от бюджета ! Докато търпим-да ни е честито
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 бългaрcки

    0 0 Отговор
    бългaрcки
  • 52 бългaрcки

    0 0 Отговор
    бългaрcки
  • 53 Бай Амед

    2 0 Отговор
    И сега кой трябва да поеми вината .Или пак виновен няма.Гешев е на държавен бюджет за това да се увеличат данъците към хазната да има за разходи по дела изгубени по некомпетентност на следователи и съдий .
  • 54 Бай Амед

    2 0 Отговор
    За такива знакови дела след като се разбра , че са се изложили в прокуратурата и в МВР .Публично да бъдат санкционирани всички със по една заплата.Само това помага за дисциплината в България като му посегнеш на парите на българина .
  • 55 Неграмотен

    2 0 Отговор
    Когато знаеш под кое крило се намираш и кой те покровителства е така. Защо още някога не беше осъден Ц.....нов,кой го прикри.Нима не се знае
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове