Last news in Fakti

26 Август, 2022 07:24 4 640 9

Демерджиев иска Зарков да провери 35 затлачени дела

  • крум зарков-
  • иван демерджиев-
  • затлачени дела

Сред преписките няма такива, свързани с главния прокурор Иван Гешев

Демерджиев иска Зарков да провери 35 затлачени дела - 1
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум Зарков списъци с дела, които според службите на МВР са затлачени в прокуратурата. "Делата са с обществен интерес", посочи Демерджиев пред БНТ в сряда и допълни, че в МВР няма информация за движението на тези производства.

Справките с преписките са получени, потвърди вчера Зарков пред bTV. Той посочи, че ще сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за всяко от делата в списъка. ИВСС може да проверява срочността на работата на прокурорите, но не и какво са свършили по същество по производствата. Главният прокурор междувременно е депозирал отчета си за първите 6 месеца на годината пред министъра на правосъдието и пред ВСС и предстои той да бъде обсъден. Тогава се очаква да бъде питан за забавянето на преписките, но дежурният му отговор е, че той е обикновен администратор в прокуратурата и всичко е в ръцете на наблюдаващите прокурори.

В двата списъка, пратени от МВР на МП, има общо 35 случая, научи "Сега" от свои източници в двете министерства. В единия са преписки от ГДБОП, а в другия - от националната полиция.

Сред преписките има и такава за констатирани нередности по проекта IGB - Междусистемната газова връзка Гърция-България. Преписката е изпратена в прокуратурата през септември 2021 г. и до момента няма данни какво се е случило по нея. Друга преписка е за закононарушения от служители на националното тол управление, свързани с договора между пътната агенция и "Капш трафик", заради който наскоро Сметната палата уличи АПИ в куп нарушения. В списъка е и делото "Хемус".

Друга преписка е за организирана престъпна група с участие на лица от Агенция "Митници". Прокурорът (по делото е работил спецпрокурор) е поискал да му бъде направена справка на движението ѝ през януари 2021 г. и оттогава в МВР няма данни какво се случва по казуса. В друг случай на закритата вече спецпрокуратура е свързан с дървената мафия, а трети е за злоупотреби с евросредства за т.нар. къщи за гости.

Преписките, пратени от МВР в МП, нямат пряка връзка с главния прокурор Иван Гешев. Дори да се приеме, че има забавяне, то прокуратурата винаги ще се "измъкне" с оправданието, че става дума за дела с фактическа и правна сложност, за които ѝ трябва много време. Освен всичко за забавянето отговорност може да се търси от конкретния наблюдаващ прокурор, работил по преписката, а после и от прекия му началник, но много трудно от Гешев, без да се докаже някаква системност в забавянето на производствата.

В новите списъци има и казуси, които бяха и сред 116-те знакови преписки, огласени от МВР по времето на вътрешния министър Бойко Рашков, за които от министерството обявиха, че са потънали безследно в прокуратурата. Такъв е например сигнал, свързан с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ "Варна") се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е било финансирано от бюджета с 11 млн. лв. годишно, преди да му бъде възложен проектът по удълбочаването. През 2019 г., 2020 г. и 2021 г. финансирането му се увеличава до 470,5 млн. лв.

Няма ги обаче преписки, свързани с Гешев и Бойко Борисов, които бяха в списъка на Рашков. Възможно е те да се окажат в следващи списъци, които Демерджиев ще прати на Зарков. Вътрешният министър каза и че има и други такива преписки, които поетапно ще подава към МП.

Гешев вече отговори на Рашков - че прокуратурата не е длъжна да информира МВР какво прави по делата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    10 1 Отговор
    вечно мазен и завоалирано говорещ адвокатин , незабавно да подаде оставката си и да не го играе деен !
  • 2 Агата Кристи

    7 1 Отговор
    Няколко секунди клип показа ЦЯЛАТА ДИЛЕТАНТЩИНА на "много знаещите" ни управници
  • 3 Филип Георгиев

    19 3 Отговор
    ЖАЛКО ЗА ЗАГИНАЛИТЕ. НАИСТИНА ! НО, ЧЕ НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ Е ПРОБИТА, ОТВСЯКЪДЕ Е АКСИОМА. ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА Е ПРОБИТА ОТВСЯКЪДЕ Е АКСИОМА. ЧЕ СЪДА Е ПРОБИТ Е АКСИОМА. ТОВА ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА, НО ПРИ ЦВ. ЦВ. И TИКBAТА, TИНЯТA ПРЕВЗЕ ВСИЧКО.😎
  • 4 хаберих

    7 1 Отговор
    Мама Зайка видяла ловец и казала на зайчетата си:
    - Веднага да си запушите ушите! Сега няма да ни уцели и така ще се разпсува...
  • 5 Рибар

    6 0 Отговор
    Господин Демерджиев съветвам ви незабавно да уволните цялото ръководство на ГДГП и на ГПУ-тата ! Сложете нови кадри, професионалисти.
  • 6 Мнение

    2 1 Отговор
    Трябваше да има оставки! Мисля, че по новините бяха казали, че този министър преди една, две седмици е бил на място, към границата. Навярно е дал указания. А се получи трагичен случай. Нещо им куца въобще в организацията на работа. За това трябва да се поеме отговорност и да дойдат компетентни хора-които могат да управляват и поемат отговорност, които ще се справят с това.
  • 7 И веднага

    7 0 Отговор
    си връзва гащите , че сред затлачените преписки нямало такива , свързани с Гешев ?! Жалка работа !
  • 8 Анонимен

    2 0 Отговор
    Много некомпетентен министър на МВР си имаме и то адвокат. Като какъв ще ги проверява Зарков, нали по закон тези проверки се правят от инспектората.
  • 9 Младен

    0 0 Отговор
    Всички гранични полицаи си купиха жилища в гр.Пловдив с пари от трафик.А министъра ще го сменят след месец и всички преписки ще бъдат забравени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове