Last news in Fakti

5 Септември, 2022 20:31 3 579 43

Боряна Димитрова посочи рисков фактор за вота

  • боряна димитрова-
  • алфа рисърч-
  • вот

Тя представи данните от последното проучване на агенцията

Боряна Димитрова посочи рисков фактор за вота - 1
Кадър БНТ

Стартът на предизборната кампания е доста различен от старта на предишните три от миналата година. Ако през миналата година основният фокус на кампанията беше смяна на модела на управление, сега фокусът е върху решаването на икономическите, финансовите и енергийни проблеми пред страната, коментира социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Тя представи данните от последното проучване на агенцията. Данните показват, че предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23,4%) пред основния конкурент "Продължаваме промяната" (17,5%). Резултатите от проучването показват и, че няма голяма разлика между електорална подкрепа за БСП, ДПС и "Възраждане". Сред твърдо решилите да гласуват 10,9% казват, че ще подкрепят ДПС, 9,8% - БСП, а 9,5% "Възраждане". "Демократична България" биха подкрепили 7,5% от твърдо решилите да гласуват.

"Избирателната активност все още остава сериозна загадка. Около 48% в проучването заявяват, че със сигурност биха отишли до урните. Но наблюдаваме сериозно равнище на разочарование от политическите партии и политическите лидери. Недоверието при всички тях сериозно доминира над доверието", обясни Боряна Димитрова.

Кризата, ерозията на доверието към ключовите политически лица е рисков фактор за вота. Решаването на тежки кризи изисква лидерство и визионерство. Ако няма такива лица, това е сериозен проблем пред цялата политическа система. Ако няма силна мотивация за вот, тогава ниската избирателна активност може да доведе до увеличаване на по-радикалния вот, посочи още социологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце най-големият

    34 8 Отговор
    визионер как да се краде повече. За това е първи. Евала.

    Коментиран от #4, #29

  • 2 То заради

    19 12 Отговор
    тия не си струва да паля колата и да ходя да гласувам. Никой няма да ми възстанови бензина...
  • 3 Помак

    15 2 Отговор
    ...госпожо да ни забраите и фактора .....И--- л съм им ...м/...а на сички политици ....и ас ша са включа ваф тас порнфилм...

    Коментиран от #14

  • 4 Бацо

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Баце най-големият":

    Е, дойде нова бодра смяна минала покрай Харвард и направо ме удариха у земята. Що да чиня, всеки ученик си надминава даскалите по тарикатлъци!

    Коментиран от #7

  • 5 За Израждане

    17 19 Отговор
    Ще гласуват не русофилите,а дебилите.Нормален човек,тц.

    Коментиран от #8, #25

  • 6 провинциалист

    21 0 Отговор
    "Кризата, ерозията на доверието към ключовите политически лица" ме кара да преосмисля понятието "народен съд" и дали то днес има някаква алтернатива.
  • 7 Помак

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бацо":

    ...не гласувах нито минус нито плюс.....Ваздаржам са штото при пп има и лошо и хубао ..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 родител

    20 12 Отговор
    Ада ще ви се стори рай , ако боко възседне държавата !!
  • 11 МАЛКА пенсИЯ

    16 2 Отговор
    ЩЕ РЕШАТ,ТЕХНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ,НЕ НАШИТЕ!
  • 12 Ако

    23 6 Отговор
    тези данни са верни, на българина са му малко тези 30г. крадене, лъгане и ограбване! Заслужава още няколко пъти по толкова, след като първите две места се държат от партии на мафиите, доказали се с кражби и лъжи! А третата позиция, турска партия! Просто все едно не гласуват българи, не гласуват интелигентни хора!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БЪЛГАРЧЕ

    22 6 Отговор
    Пак ще го кажа.Всички онези социологически агенции които не са познали 4 пъти резултатите от последните 5 избора в България да нямат достъп до национални регионални и интернет медии.Да им се забрани публикуване на манипулираните им проучвания.А политическа партия ГЕРБ тотално и окончателно ще бъде изритана на политическото бунище.Българина не е глупав човек.

    Коментиран от #41

  • 16 Факт е

    16 17 Отговор
    "Решаването на тежки кризи изисква лидерство и визионерство. Ако няма такива лица, това е сериозен проблем пред цялата политическа система. Ако няма силна мотивация за вот, тогава ниската избирателна активност може да доведе до увеличаване на по-радикалния вот, посочи още социологът."
    Кирил Петков и Асен Василев доказаха че са лидери, които могат да извлекат България от батака на лъното на ЕС! Където я остави, с реска енергийна примка на шията, комунистът Борисов!Патологичен крадец и лъжец, вече осъждан няколко пъти за лъжите си!
    ФАКТ Е, че Боряна Димитрова е постоянен манипулатор, в полза на статуквото!
  • 17 Демократ

    11 15 Отговор
    Няма нужда да ни разяснява проучванията си,които са неверни.герб бяха първи според нея и на миналите избори.Възходът на Копейкин е повече от ясен-групата му се разпадна,останаха 3 души,откри предизборната си кампания във Варна с няколко души.Митрофанова му е рекламата. Разбира ли тази социоложка колко е опасно да натрапва на хората този агресивен,нагъл и вреден за България човек като най-много печеливш? Дори е обидно за мислещите хора.Интересно с какви пари плаща копейкин да се пъчи и хвали по всички телевизии ?Ние ли му плащаме от субсидиите?Както и на деградиралия доказан лъжец и крадец Борисов? Нямаме нужда от лъжливи социолози,анализатори,плакати,лозунги,и други предизборни простотии.Имаме глави на раменете си.
  • 18 ха ха

    8 3 Отговор
    как да избереш от отбор бандити ? и за какъв радикален вот приказва когато от 100% предложени 101% са си натурални престъпници , и това не стана за година или 2 а систематично се пробутваха нови калинки все по крадливи и все по нагли , даже се нарекоха висша класа , пълна трагедия за тоя Народ
  • 19 Красимир Петров

    16 4 Отговор
    Не чета политолози,социолози,сексолози и други подобни платени измамници.След 2 октомври редовно правителство няма да има.На Българският народ му омръзна да гласува за партии(мафиотски структури).Затова на 2 октомври избирателната активност ще е много ниска.До края на 2022 г България ще я управлява Румен Радев.Но вероятноста да управлява и до пролетта е голяма.
  • 20 ЧУЙ ЧУЙ

    5 3 Отговор
    ...мижава работа са тия избори...герб пп ДПС БСП въз.раждане дб български ВЪЗДУХ...гълъб ШЕ СИ зимува под стряхата НА министерския съвет до идването на щъркелите☝
  • 21 гражданин

    13 2 Отговор
    прави ми впечатление, че тази мънкащата, с противния тон на гласа, всеки път когато я дават по телевизията, се държи наставнически, слушай другарко, ако толкова много и акуратно анализираш, и разбираш какво трябва да се прави в държавата, днес и утре, ами отиди в някоя партия да те сложат в листите си
  • 22 Прогнозата за времето

    8 0 Отговор
    Сега е малко като прогнозата за времето, или не познават или познават частично.
  • 23 Алфа рисърч

    10 11 Отговор
    платената агенция на герб! Възраждане е номер едно,всичко друго е измама!!!
  • 24 Щъркела

    14 5 Отговор
    С тези платени проучвания се обезсмисля цялата кампания на малките партии!
  • 25 За Възраждане

    12 12 Отговор

    До коментар #5 от "За Израждане":

    ще гласуват всички нормални Българи! Само Възраждане, единствената Българска партия в България!Не на нато,не на"евроатлантизма"!За Независима България! Вън окупаторите от България!!!

    Коментиран от #28

  • 26 3719

    6 3 Отговор
    Джамбазки тиготура
  • 27 Къде го

    8 6 Отговор
    измислихте това проучване ,в ЗАЙЧАРНИКА на Толупа ли ви годиктуваха,да обработвате хората как харесват СИКАДЖИЯТА ,КРАДЕЦ и РЕКЕТѝОР,който съсипваше бизнеси и съдби.Срещу каква сума го нагласихте?
  • 28 Няма

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "За Възраждане":

    как партия начело с лъжец като копейкин, да е истинска! Лъжеца, винаги ще гледа да те излъже!
  • 29 ГЛАСУВАЙТЕ

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Баце най-големият":



    Спомнете си за всичко от изминалите 3 години, което правителствата ви причиниха. Спомнете си с кое не сте били съгласни, но не са ви питали в уж "демократично" общество. И не оставяйте ДРУГ да гласува вместо вас, защото така пак ще търпите чужди заповеди! Пак ще ви отнемат човешките ПРАВА и СВОБОДИ.


    На следващите избори покажете какво мислите за:

    ЛОКДАУНИТЕ,

    МАСКИТЕ,

    ИНЖЕКЦИИТЕ,

    СЕРТИФИКАТИТЕ,

    САНКЦИИТЕ,

    ОГРАНИЧЕНИЯТА,

    ДИГИТАЛНИТЕ ВАЛУТИ,

    ЕВРОТО,

    ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ и т.н.



  • 30 1111

    11 3 Отговор
    Неактивните избиратели причиняват политическата нестабилност. Излезте поне веднъж и гласувайте всички, за да не влезем в спирала от избори!

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 нннн

    6 5 Отговор
    Къв ГЕРБ, кво ПП? Нали ги видяхме? От трън, та на глог.
  • 33 Гошо

    4 6 Отговор
    Ами, като ПП се изложиха по всички направления, не остава нищо друго на хората и ще гласуват за ..
  • 34 Предложение за София

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "1111":

    Луна Йорданова - кандидат за независим народен представител. Ще се бори за подкрепата на избирателите в 25 МИР в София.
    Сред водачите на листи там са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП - Корнелия Нинова.

    Коментиран от #37

  • 35 Тази е причината

    5 3 Отговор
    Говорителката на Тиквата.
  • 36 Пинко Кокала

    5 2 Отговор
    Дайте некви голи снимки на Боряна Димитрова, смисъл да и вида цицата и путата
  • 37 Да ти кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Предложение за София":

    Лудата Луна Йорданова вече ми изглежда напълно нормален избор на фона на всичката друга партийномафиотска измет, но в прованса няма такива самостоятелни луди кандидати, тъй че пас и на тия избори!
  • 38 Видяхте ли

    7 1 Отговор
    новите прогнози за изборите,натъкмени от зайчарника?Смешен плач!
  • 39 Анонимен

    4 8 Отговор
    Ще гласувам за герб, ток без пари, море и магистрали... Ако до 7месеца няма, протести.
  • 40 Aз народът Български ще гласувам

    3 1 Отговор
    ЗА Владимир Путин не за БАЙДРЪН
  • 41 Ку-ку

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Какво казваш за българите, че не разбрах... "не са глупав народ"...!?!?.... Човече, къде живееш ти, може би в паралелна държава или какво?! Не виждаш ли от какво сме "заобиколени" всички ние... ЧАЛГА, ПОШЛОСТ, ЛИЦЕМЕРИЕ, ЗАВИСТ, ПРОСТОТИЯ, МЪРЗЕЛ..... Да изброявам ли още или ти е достатъчно!? Какво очакваш от подобни хора, освен едно голямо НИЩО....?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове