Last news in Fakti

8 Септември, 2022 11:39 1 845 18

Георги Ангелов: В момента в България влиза най-евтиният петрол

  • георги ангелов-
  • петрол-
  • газ

Руски газ почти вече не влиза в ЕС, каза той

Георги Ангелов: В момента в България влиза най-евтиният петрол - 1
Снимка: БГНЕС

"В момента в България влиза най-евтиният петрол, но цените на горивата не отговарят на този евтин петрол". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество":

"Трябва да се направи, така че действително цените да са ниски, тоест да се свалят цените на горивата, а другият вариант е да се обложи тази разлика по някакъв начин, така че свръхпечалбата да не отива изцяло в производителя на горива, а да отиде в бюджета и да се използва за помощи за тези, които ще страдат през зимните месеци".

Старши икономистът коментира и темата за предложението на Европейската комисия да бъде наложен таван на цената на газа:

"Руски газ почти вече не влиза в Европейския съюз, така че това по-скоро е символична мярка, тип политически знак към Русия, а не толкова нещо, което ще реши газовия проблем, защото Русия затваря един по един газопроводите си, по които тече газ към Европа. Това започна още миналата година, далеч преди войната. Тази година не се ползва газопроводът през Полша, Северен поток 2 също не работи, както и Северен поток 1, така че тази мярка, която най-много се коментира, всъщност ще има най-малък реален ефект, защото руският газ почти го няма, а зимата въобще няма да го има. Това не е най-важната мярка, по-важна мярка е да се намали цената на тока от източници, които не са свързани с природен газ, тоест това е един вид да се преразпределят печалбите на производителите на ток, с които да се финансират битовите потребители и бизнеса. Всъщност това е нещо, в което България е пионер. Ние бяхме една от първите страни, които приложиха такава мярка".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гранта ви говори

    13 5 Отговор
    Я, тоя е пропуснал да обясни - как в НЕруската ЛУКОЙЛ Нефтохим влиза най-евтиният РУСКИ петрол, но цените на горивата не отговарят на този евтин петрол ?!?

    Коментиран от #10

  • 2 Алоу

    8 6 Отговор
    “Това по-скоро е символична мярка, тип политически знак към Русия” - т.е откровено си каза, че гледат да дразнят Русия. Напук на живота на милиони граждани, които просто искат нормална зима.
  • 3 Христо Божилов

    11 2 Отговор
    Значи най-евтиния петрол в света. При цени от около 100 долара за барел на скъпия петрол излиза че бензина и дизела трябва да е за около 2 лева, но в момента някой обира народа с по левче и нещо на литър??? Тоя сериозен ли е? Че нали ако беше така всички щяхме да излезем пред парламента и президенството на масови протести. А на вън няма никого

    Коментиран от #14

  • 4 мой

    6 7 Отговор
    Тавариш Митрофанова не дава. Тя стои плътно за президента, който е на колене пред нея и буквално и преносно. Мръсния зелен пражен чорап.
  • 5 Гошо

    10 3 Отговор
    С конкурс ли ги избирате тия експерти бе? Благодарение на такива като тоя от разни "институти" сме на тоя хал!
  • 6 Украинец

    9 2 Отговор
    В гърция бензинът е 4 лева. В турция е 1.70 лева. Май цените не зависят почти никак от суровината. Всичкото са акцизи и ддс, включително ддс върху акциза.

    Коментиран от #11

  • 7 Пешо Софиянец

    6 3 Отговор
    Изчислили са го на база цистерна.Пълна цистерна и половин цистерна.Като влезе в БГ напълнена на половина цистерна е по-евтина от пълна цистерна.
    След като не се доставя Руска газ в Европа, защо не падат цените на газта?Нали ни убеждаваха, че всичко ще е по-евтино без руска газ?
    Как мисли този човек за хората ,които ще страдат?!Химери разни.
  • 8 Пак аз

    4 3 Отговор
    То тия експерти с конкурс ли ги избирате или просто са най удобни да ръсят глу пости? Било най евтино. А да . Ако в Германия плащат 200 евро за ток, а тук 150 по проста математика е така. А покупателната способност, а житейско ниво , а заплати??? А умнико?
  • 9 Това нещо

    4 4 Отговор
    Трябваше Кирчо и Кокорчо да го направят, но имаха мотивация само да говорят, а нищо не свършиха по картела с горивата, още 3 години можеха да откарат с празни приказки.., добре че нямаха стабилно мнозинство и Бойко е същия и подкрепя картела. За България не се вижда светлина в тунела, само айдуци.
  • 10 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гранта ви говори":

    До 1 ком -кумунягите постоянно се мъчат да заблуждават хората с тезата че Лукоил не е на руските кумунис олигарси - защото фирмата била регистрирана в Швейцария за по лесно да крадат и направо внасят краденото в швейцарски банки

    Коментиран от #12

  • 11 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Украинец":

    Е искаш да кажеш, че държавата при нас печели около 1.50 повече от преди войната от акциз и ДДС ли? Държавата или едни Харвардски измамници

    Коментиран от #15

  • 12 Гранта ви говори

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Кумунягите защо не заблудиха хората и за руските Южен поток и Белене та американците ги затвориха, а го правят само за Лукойл??
  • 13 Има светлина в тунела

    4 3 Отговор
    Кога ще напишете най-важната новина за днес?! Или плащачите не ви дават😂😂😂ДАНС разследва кирококорчо, лорел и другите шушумиги, за ГАЗА, за посредниците, за всички офшорки дето изтичат парите!
  • 14 Даааа

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Божилов":

    За това говори и Бойко, ама повечето като не му вярват нека ядат дървото...
  • 15 БраТ ПиТ

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Държавата и "харвардските умници" си делкат 50/50...ама да му мислят тия, които докараха тези смешници на власт...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове