Last news in Fakti

16 Септември, 2022 16:37 1 167 25

„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром”

  • булгаргаз-
  • руски газ-
  • съд

Така че – свидетели сме на икономическа драма

„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром” - 1
Снимка: БГНЕС

Новината, че германският енергиен гигант Uniper възнамерява да съди „Газпром“ заради спрените газови доставки указва начина, по който трябва да действа и българската „Булгаргаз“.

Това коментира във "Фейбук" Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество.

Казусът с Uniper обаче е много добра илюстрация за това колко оплетени с Русия бяха редица германски енергийни фирми и в какъв шок и отрезвяване се превърна руското нападение срещу Украйна, последвалите санкции на ЕС срещу Москва и газовия шантаж на Кремъл срещу Европейския съюз.

Uniper има активи за 128 млрд. евро – над два пъти повече от годишния БВП на България. Компанията притежава въглищни, газови, водноелектрически, вятърни и слънчеви централи в няколко европейски държави, а в Швеция – и атомна централа. За нея работят 11 500 души. Капацитетът на газовите хранилища на Uniper в Германия, Австрия и Великобритания e 9 млрд. куб. м – 18 пъти повече от нашето в Чирен.

И сега внимание – Uniper има голяма дъщерна фирма в Русия – Unipro, която притежава активи за $1,73 млрд евро, сред тях са пет големи въглищни и газови централи. Unipro има 5300 служители и през миналата година формира една пета от оперативната печалба на Uniper. В края на 2021 г. германската компания имаше намерение да продаде своята собственост в Русия, но при сегашните условия това е невъзможно, защото руските власти не позволяват такава сделка.

Uniper бе един от най-големите купувачи на руски газ в Европа. Затова компанията реши да участва в проекта за газопровода „Северен поток-2“. След като Полша успя да блокира влизането на пет западни компании като акционери в този газопровод, те решиха, че ще го финансират със заем. Така Uniper осигури 10% от парите за построяването на „Северен поток-2“, което прави около 1 млрд. евро. След руското нападение срещу Украйна окончателно стана ясно, че този газопровод няма да го бъде и Uniper се принуди да отпише от активите си 695 млн. евро от този заем плюс още 292 млн. лихви по него. Иначе казано – тези пари са безвъзвратно загубени.

През април Uniper обяви, че ще приеме руската схема за плащане на газа в рубли, но въпреки това доставките за германската компания бяха спрени, първо частично, а сега – изцяло. Тя се изправи на ръба на фалита и за да я спаси германското правителство ѝ отпусна 15 млрд. евро – това е най-голямата сума, с която е подпомагана закъсала фирма в цялата икономическа история на Германия. Срещу тези пари правителството взе 30% от акциите в Uniper. Говори се, че тя може бъде изцяло национализирана, но думата „национализация“ звучи доста странно, когато става дума за Uniper, защото в момента тя е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която пък от своя страна е под контрола на финландското правителство. Финландците държат 56% от Uniper.

Така че – свидетели сме на икономическа драма, в центъра на която е германска компания с финландски собственик и опасни бизнес обвързаности с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 5 Отговор
    Даваме им да правят каквото им кажем. Няма да взимат пример от никого.
  • 2 А глобата

    15 6 Отговор
    бре СороСоиди проЗти, кой ще я плаща? В Париж арбитраж? Или като Белене 2 милиарда българският народ плати, хем няма Белене, хем платихме данък СоРос. Сега разбирам защо е имало граждански войни в историята, винаги е имало ваСали продаващи народа и Родината си за "няколко сребърника в повече".
  • 3 ъъъ

    15 2 Отговор
    тоз фейсбук боец много зъл,ба ...
    що говори от мое име?
    и от мое име такива купиха хартиените самолети
    от мое име се репчиха барабар Петко с мъжете и таз зима ще има студ и глад
  • 4 Лакомо дупе

    11 14 Отговор
    Това са германците. Сами се набутаха благодарение на Меркел. Бизнес с Русия?! Ха, ха, ха!

    Коментиран от #7

  • 5 Лош материал

    3 4 Отговор
    Нашите са верни на дружбата... от векове за векове.
  • 6 Путинофил

    7 8 Отговор
    Това няма как да стане. Територията е населена предимно с путинофили.
  • 7 Тьп русофил

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Лакомо дупе":

    За тази Меркел - комсомолката от ГДР ли думаш, синко?
  • 8 един

    11 0 Отговор
    Uniper ще съди,а наште като са получавали пари как да съдят!
  • 9 !!!?

    8 8 Отговор
    Целта на " Гълъбарника" на Радев от ищец по нарушеният договор с "Газпром" България да се превърне в длъжник ! Формулата е подобна на договора за ядрените кютуци в Гьола "Белене" !!!?

    Коментиран от #17

  • 10 Демократ

    6 8 Отговор
    Огромната разлика е в това,че Булгаргаз е клон на Газпром.На нашенците не им е ясно какво е национален интерес, енергийната мафия у нас е близначка на руската.Затова докато не бъде назначен необвързан с Русия експертен енергиен съвет нищо добро не ни очаква.Нямаме нужда от посредника на Газпром Булгаргаз.
  • 11 Перо

    12 5 Отговор
    Соросистът от НПО-то Пламен Димитров трябва да се кръсти,ако е християнин, руснаците да не заведат дело за прекратяването на договора, без предизвестие и без причин, че ще плащаме и неползван газ до края на договора. Посредниците ще ни станат златни! Какво общо имаме с германската фирма? Освен това кой затвори Северен поток-2?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А бе Пе рко,

    4 7 Отговор
    вземи се в ръце и бъди адекватен, не само руски не докл атен русофил, договор съществуващ нарушават руснаците не ние !

    Коментиран от #18

  • 16 Матей преображенски

    8 3 Отговор
    Ха,ще съдят Михаля,те не разбират ли,че има война,а ля гер,ком а ля гер!?Германия горчиво ще съжалява че уйдиса на американците ,наложи санкции на Русия и праща бойна техника и боеприпаси на украинците.Единственото им спасение е да свалят управата си и да издигнат по-сговорчива към Русия,същото важи и за нас,макар газът да не е от такова определящо значение за нашата икономика.Русия ни доставяше донбаски въглища,нефт и др. суровини,сега като ги спре и всичко ще се отрази в чинията на българина.Дори новото правителство да отвори маришките рудници и да пусне отново брикетната фабрика в Гълъбово,няма да навакса до зимата.А пък търгашите с дървата няма да изпуснат мазния кокал и спекула на поразия.
  • 17 Русофил

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    Абсолютно си прав. Нали за това ние даваме, а те вземат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Газов автомобил

    2 2 Отговор
    UNIPER е гигант,който може фа се изправи с гигант.Булгаргаз е просто една обходна тръба,незнайно от кой управлявана....Демек,Според легендите Титаните дошли на земята,и оня Персей ги ошамарил......Ми той драги мой,светът не се ръководи от легенди бе.А от некъв ред.И в този ред има велики сили,има и такива дето са едно голямо нищо......Ферщензите ли...
    ЩО ИНДИАНЦИТЕ НЕ ПОБЕДИХА БЕ,МИ ГИ СЛОЖИХА У РЕЗЕРВАТИ? АААААААА,
    ИНАЧЕ МНОГО СЪВЕТИ ДАВАТЕ, ААААААА
  • 20 херо

    3 1 Отговор
    какъв съд русия заяви ясно начина на плащане рубли тва че нашиете червенотиквенича искат плащане в долари ами да се съдят ама това вече не важи и квато и да е институцияда отсъди русите не признавят
  • 21 Нещо такова

    3 0 Отговор
    Изчакайте поне да определите пола си де.Първо вземете пример родител 1 или родител 2 сте.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сега главният въпрос е

    2 1 Отговор
    как така ми изтриха коментара на секундата, понеже вместо Украйна написах Уcрайна.

    Коментиран от #24

  • 24 Главен отговор

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Сега главният въпрос е":

    Щото си”УсРоооо”
  • 25 Да бе да

    0 1 Отговор
    Компанията "Газпром" почти не съществува, "Газпром" е съсипана от самите руснаци. "Газпром" е изправена пред разпад.

    Те горят газ , защото ако капсулират находище взима години да го използват!

    Но газ е най малкия проблем на ватите!
    На стара къща и една греда да падне, покрива не оцелява 😁сбогом рашшша
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове