16 Септември, 2022 18:29 2 171 34

Проф. Касчиев: Проектът за "Белене" не трябва да се реализира. Вместо това да се направи седми блок в "Козлодуй"

  • георги касчиев-
  • аец белене-
  • аец козлодуй-
  • седми блок

Трябва да се търси отговорност от онези руски агенти рубладжии, които поръчаха тези реактори от Русия, без да има проект и инвестиционно намерение, коментира енергийният експерт

Проф. Касчиев: Проектът за "Белене" не трябва да се реализира. Вместо това да се направи седми блок в "Козлодуй" - 1
Снимка: bTV

С мерките срещу ръста на цените на енергията страните от Европейския съюз се стараят да поправят една погрешна политика в последните 10 г., инициирана главно от г-жа Меркел. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

Прекалено се разчиташе на получаване на енергия от руски газ. В последните 20 г. Западна Европа увеличи двойно доставките на руски газ. Стигна се дотам, че 35% от електроенергията в западните страни се добиваше от газ. Сега виждаме високата цена на електроенергията от газовите централи, която манипулира борсите. Друг фактор е отказването от ядрените централи и залагането на газа като преходна енергия, заяви проф. Касчиев, цитиран от novini.bg.

Не може да се разчита на един източник на енергия, трябва да има един стабилен микс, какъвто е в България. Ние не сме оазис, но сме в добро състояние в сравнение със западните страни. Имаме производство на електроенергия, което далече надхвърля нашето потребление. За миналата година сме трети в Европа по износ на електроенергия. Предизвикателството е да бъдат запазени въглищните централи в комплекса "Марица Изток", отбеляза той.

По думите му проектът за втора атомна електроцентрала в Белене не трябва да се реализира. Според енергийния експерт вместо това трябва да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй".
Да се говори за строителство с руски реактори в настоящата геополитическа обстановка е изгубена кауза. Трябва да се търси отговорност от онези руски агенти рубладжии, които поръчаха тези реактори от Русия, без да има проект и инвестиционно намерение. Един от тези реактори може да се сложи като паметник на глупостта и алчността в Банкя, един на "Позитано" и един в царските имоти. В АЕЦ "Козлодуй" е направено всичко необходимо като подготовка и разрешителни за седми блок. Оттук нататък всичко е в ръцете на правителството, коментира проф. Георги Касчиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    33 1 Отговор
    Ама ние тези реактори сме ги платили инв момента плащаме за съхранение дори не са при нас отделно дето платихме за площадката в Белене с тия пати какво правим ?
  • 2 готово бе отворко

    28 8 Отговор
    Възстанови милиардите дето са набутани в Белене и ще седнем да обсъждаме .

    Коментиран от #21

  • 3 Адам Хилтън

    30 4 Отговор
    Или може да пуснем старите 4, които бяха годни за употреба още поне 20-30 години. Тя японската Фукушима беше с 3 години по-стара от най-старият ни реактор в Козлодуй, и гръмна заради земетресение. Те повечето реактори в Япония са на тази възраст, но не ги спират. Японците да не са по-глупави от нас?
  • 4 Аман от нискочели “експерти”

    37 11 Отговор
    Нека си кажем истината. ЕС отива в третия свят по една проста причина - некадърността на ЕС управниците. Огромната грешка беше че ЕС не прие в съюза Русия. Сега щяха да имат и енергоносители, и полезни изкопаеми, и армия, която да ги зашитава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Путин и там ни осъди

    15 12 Отговор
    Тиквата му плати 2 милиарда за двата руски казана /реактори/. Сега в тях можем да варим само ракия.
    Тиквата му хариза и още 3 милиарда за сръбската тръба.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    21 5 Отговор
    Аман от професори

    Коментиран от #27, #29

  • 9 сирене

    11 11 Отговор
    "Експертът" да обясни при подписана зелена сделка как да се запазят въглещните централи? И, при условие че Германия прави ток от газ, затваря атомни централи и Европа е с единна мрежа, как очаква ние да плащаме на локално ниво малко И то без редовно правителство? За Белене съм съгласен.
  • 10 ха ха

    16 6 Отговор
    а ти ли професоре ще платиш паметниците ? мястото може и да не им е в беляне но са устройства годни за работа , и само заради лудостта на некои величия в момента пак ли трябва да купуваме нови ? супер тъпо и безкрайно нагла кражба
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госあ

    18 4 Отговор
    Трябва да се търси отговорност на продажници като този, които докараха България до пълна нищета ! Аве, защо не дадохте Белене на китайците, след като го искат ? М ? Тъкмо ше фалират. И БДЖ искаха да вземат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Живеем в 21 век

    1 2 Отговор
    Аз съм интересен човек !
    Аз съм добро, а не зло !
    Аз притежавам феноменален разум !
    Аз съм кокиче за красиво момиче !
    Аз съм човек, който се отличава от масата !
    Аз съм дарението за и на Бъгария и други !
    За да има истинско разбирателство между религиите, за да има има истинско разбирателство между нациите, за да има и други хубави неща, значи хората, които обичат да правят УМИШЛЕНИ проблеми и обичат да промиват мозъци на хора, които нямат лидерски качества, значи тези хора трябва да спрът да правят такива неща и да осъзнаят, че живота не е даден, за да се правят такива неща, а за да се живее живот !
    Преди 1396 година, на балканите е имало общо 3 територии и 3 отделни държавни структури с името България !
    Всяка по отделно си е функционирала сама за себе си и всичко е било чудесно, но една нощ Османската империя е решила да си увеличи територията си, било е разбрано,че 3-те Българии са били твърде слаби и т.н., точно тогава се е било свършило с тези Българии и всъщност 5 века е нямало нито една територия и държава БЪЛГАРИЯ !
    В 21 век България трябва да се оправи и да бъде добре, но както никога досега в цялата си икстория !
    Междйудругото царица Катерина, тя докато е управлявала АЗИАТСКА Българикя, там всъщност сред българите е нямало бедни българи, а във Волжка България също е нямало бедни българи, но там владетелят е бил съвсем друг !
    В 21 век защо има бедни българи в България ?
    Защо България е допунала аз да бъда окаян до конкретна
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 реалист

    14 1 Отговор
    Некадърниците и глупаците се тикат с политика в икономиката и се продават евтино, като този, ние които произвеждаме ги храним с нашите данъци. Защо Израел,Китай и др. търгуват с всички. Няма санкции за тях. А нашите крадци и г ъ з о бл и зци измислят и ръкопляскат на всякакви ограничения, но за нас.
  • 21 ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "готово бе отворко":

    С "взятките" или без тях искаш да ги смятаме?

    Коментиран от #32

  • 22 Слънчев вятър

    7 1 Отговор
    Кой се интересува от Брюксел? Поръчката е дадена и не е обсъждана.
  • 23 Наблюдател

    8 6 Отговор
    Поначало построяване 7 блок в Козлудуй беше най-смисления вариант. Най-малкото там им вече функционираща инфраструктура.
  • 24 не може да бъде

    11 2 Отговор
    Трябва да се има пред вид и друго важно обстоятелство- Касчиев е лъжец и дърдорко!
  • 25 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    7 1 Отговор
    Обсесивно разстройство + маясъл
    На лицето на касчиев
    личат
  • 26 агент

    10 1 Отговор
    извинявайте, но видът на тогова е, все едно злоупотребява тежко с нещо. на такива едно общество, ако е с всичкия си, не трябва да им дава думата - има си специализирани заведения.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 вашето име

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Иване, Иване, да те е.Бе които те хване....
  • 30 Торий

    8 2 Отговор
    Четирите блока на АЕЦ Козлодуй бяха затворени под натиска на Германия по времето когато канцлер беше Шрьодер. След като затвори ядрените реактори в Европа, Шрьодер получи почетна длъжност в Газпром със заплата от 1 милион долара. Шрьодер вече беше лишен от офис в Германия.
    Казвам това за ориентация на онези които не разбират чии интереси защитават противниците на Ядрената енергетика.
  • 31 Вале-каро

    9 1 Отговор
    Имаше един прост бай Тошо. И започна той строежа на АЕЦ " Белене "Но дойде демокрацията. Над тридесет години се упражнявахме да строим, да не строим. Други страни около нас , започнаха след нас и си построиха АЕЦ .Ако бяхме послушали "простака" бай Тошо сега АЕЦ "Белене " щеше да произвежда .Представяте ли си каква печалба щеше да има държавата ни .Дадохме едни пари за книжни фърчила, но не ги дадохме за нещо от което сега щяхме да печелим и да имаме пари за същите тези фърчила.
  • 32 тя сумата е една

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ха ха":

    Ония с " взятките " у затворо , парите , които са отпускани от бюджетите през годините са една сума , от нея за " взятнати " квото може . Е тия пори , дето са заделяни от бюджетите да възстановят всичките тия отворковци , дето сега прибират други едни пари , от един външен партньор , за да ломотят идиотии.
  • 33 Одит

    6 0 Отговор
    Защо сега седми а преди години спряхте дава блока?
    Най големите терористи са зелните от Green Peace!
  • 34 идиоти

    6 1 Отговор
    Юруш на грантовете , САЩ плаща да сме територия .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол