Last news in Fakti

16 Септември, 2022 18:57 1 618 20

Илин Димитров: Настаняването на украински бежанци в хотели през зимата би било грешно решение

  • илин димитров-
  • украински бежанци-
  • хотели-
  • зима-
  • грешно решение

Представете си „Слънчев бряг” пълен с бежанци, където няма училища и детски градини, които да посещават децата им, коментира министърът на туризма 

Илин Димитров: Настаняването на украински бежанци в хотели през зимата би било грешно решение - 1
Снимка: NovaNews

Очаквахме летният сезон да бъде значително по-слаб. В разчетите през месец март на летищата във Варна и Бургас, които поемат основния поток от туристи, бяха заложени много по-ниски показатели. Според последните данни прогнозите са надминати със 70%. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News министърът на туризма Илин Димитров.
Над 60 000 руски граждани са посетили България през последните месеци. „Това са предимно собственици на имоти в страната ни. Те минават през Истанбул и са готови да плащат много сериозни суми – само и само да посетят България. Докато не се стабилизират нещата и не видим ясна посока – руският пазар ще бъде на много ниски нива. Сега по нареждане на ЕС преференцията за визата е отменена и вместо за 35 евро те ще я придобиват за 80 евро, колкото е стандартната цена за виза. Моето мнение е, че ние трябва да следваме политика, коята облекчава пътуванията, която премахва ограниченията, вместо да ги създаваме. Поскъпването на визите от 35 на 80 евро е точно ограничаващо действие. Това е решение, което е взела ЕК. Ние не можем да го коментираме. Но аз бих казал, че това би навредило на нашия туризъм”, категоричен е той.
По думите му има спад от около 17 процента спрямо 2019 година. „Успяхме да наваксаме доста по-голям спад. Той беше от около 25 на сто. Надявам се с все още хубавото време по Черноморието да успеем до края на септември да имаме едно хубаво лято”.

„Отдаваме по-добрия от очакваното сезон на една по-агресивна реклама. На едно успокояване на пазарите след като всички се успокоиха, че военните действия в Украйна, които започнаха точно по това време, няма да се пренесат извън границите на Киев. Туристите се научиха да живеят с COVID-19 и започнаха да пътуват”.

Той коментира и въпроса с настаняването на бежанци от Украйна в хотели по Черноморието за зимния сезон. „Това би било грешно решение. Представете си „Слънчев бряг” пълен с бежанци, където няма училища и детски градини, които да посещават децата им. В първата вълна пристигаха по 50 автобуса с бежанци и трябваше да се предприемат спешни мерки. Но сега това би било грешно решение. В хотели и държавни бази към момента са настанени 19 563 души. Плащането на нощувките им е с европейски средства, а не с пари от държавния ни бюджет”, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    29 2 Отговор
    Че за какво им е да ходят на училище? Ние учители по новосъчинен "украински" език нямаме и без това.

    Коментиран от #6

  • 2 Гост

    3 7 Отговор
    Естествено
  • 3 МАЛКА пенсИЯ

    4 16 Отговор
    Нали към всеки хотел,има зали ЗАЛИ ЗА КОНФЕРЕНЦИИ.ДА ГИ ПРЕУСТРОЯТ,В КЛАСНИ СТАИ.ТРЯБВА,САМО ДА СЕ СЛОЖАТ,ЧИНОВЕ.

    Коментиран от #5

  • 4 Хап

    39 3 Отговор
    Бежанците в Бежански лагери! Който не иска в бежански лагер да си плаща квартира! Аман от глезотии. Ами първо настанете бедните българи по хотели и им плащайте наема! Как може бежанците на хотел? Това никъде го няма.

    Коментиран от #7

  • 5 6нтщ5ж

    29 3 Отговор

    До коментар #3 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Има си училища и бежански лагери. Хотелите имат друга цел, те са за туризъм.
  • 6 Въпрос?

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Украинският не е ли между полски и руски.?
  • 7 Как

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хап":

    Това го искат хотелиерите.Фа са им пълни хотелите и гушата
  • 8 Факуракис

    17 2 Отговор
    Ами ще им вземете частни учители ве бг фашаги. Нъли задните ви бузи са отворени за сголемия еурогейски кол. Всички сте за разстрел предатели
  • 9 Изобщо не ми пука

    22 1 Отговор
    дали ще се пълнят долнопробните хотели в България. Баснословни цени за българи, плачевно обслужване. Отстъпки за чуждестранни безпарични отрепки, от българите свалят кожи. Фалирайте заедно със строителите, друго не заслужавате паразити.
  • 10 Окраинска гладна пиZZда

    12 2 Отговор
    Зимата искам в хотелче на е-банско.
  • 11 .......

    1 4 Отговор
    При нас явно идват най-вече от източна Украйна.Няма значение къде ги настаняват и дали ще има училища...те са между чук и наковалня.Едните ги бият,другите също.Отвратителна работа.
    По-добре да не се връщат там и ако не искат тук да ходят в друга държава от ЕС.Ще им е трудно в началото,но ще се спасят завинаги от разни надрусани бивши футболни фенове,които се мислят за марсианци.
  • 12 Бил Гет

    24 1 Отговор
    В хотели , а българите от наводнението в фургони . Е няма такъв свинарник .
  • 13 Да,бе

    18 1 Отговор
    По закон бежанците се настаняват в ЛАГЕРИ,всичко друго противоречи на закона и трябва виновните лица да бъдат съдени по нашето законодателство.
  • 14 Гост

    17 0 Отговор
    Украински бежанци с джипове по хотели, а старците от Калофер без домове в контейнери. Държавата ни е мащеха. Колко още да търпим?
  • 15 Гост

    13 0 Отговор
    Поредното заплюване в лицето на българинът, от правителствени марионетки, пълнещи джобовете на мутрите с хотелите.
  • 16 Нашийник

    6 0 Отговор
    Кой безродник го предлага това?! Дайте имена, да идем да им целунем ръчицата!
  • 17 отрепки

    4 0 Отговор
    пак ши додим на лато на кьор софра
  • 18 Украински бежан с джип

    2 2 Отговор
    по хотели и ми плащайти
  • 19 Ма разбира се

    2 0 Отговор
    И сметките им платете бе! Даже и ол инклузив. Може и таксита до хотелите да им плащате, че горките не могат да си намерят работа иначе. А и да не забравите, те ходят само в палта от норка, такъв им е стандарта. Така каза представителката на украинците в България, че идвали от страна с много голям стандарт. Та по тоя повод и по едно палто от норка на всяка украинка.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол