Last news in Fakti

18 Септември, 2022 22:30 2 486 16

Важните новини във ФАКТИ на 18.09.2022 г.

  • бойко борисов-
  • никола стоянов-
  • симеон дянков-
  • мартин владимиров-
  • росен христов-
  • росица матева-
  • бойко рановски-
  • слави трифонов-
  • георги свиленски-
  • село бачково-
  • алекси кесяков-
  • комитова-
  • интерконекторна връзка-
  • път-
  • поморие-
  • бургас-
  • кирил петков

Служебното правителство тръгна в правилната посока но малко плахо. Сега преди няколко дни изтеглиха 5 млрд. дълг, с ужасно висока лихва, а ние когато сме теглили, сме взимали с лихва най-много от 0,3%, каза лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 18.09.2022 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Борисов: Предупредих, че Асен Василев-царят на схемите, ще сложи капан на служебното правителство

Днес щяхме да дойдем по АМ Хемус, щеше да е готова, ако ние бяхме на власт, но идиотия може да се извърши само от идиоти да не направиш Хемус, тунелът под Шипка, АМ Черно море. Това са стратегически проекти. Това заяви лидерът на ГЕРБP Бойко Борисов в Ловеч.

Министър Стоянов: България ще има газ през зимата, и при това на поносими цени

България ще има газ през зимата, и при това на поносими цени. Това увери в студиото на „На Фокус” министърът на икономиката Никола Стоянов.

Дянков: Възможно е домакинства и производства да останат без ток тази зима

Има реална опасност градове в България да останат без електричество. Това каза в студиото на „На Фокус” бившият финансов министър Симеон Дянков.

Мартин Владимиров: Азерският газ, който ще купуваме от 1 октомври, в момента се котира 5-6 пъти по-ниско от руския

Темата за енергетиката е сред най-важните през последните няколко месеца. ЕК иска да наложи таван от 180 евро за печалбите на енергопроизводителите. Средствата над тази сума да бъдат разпределяни като помощ за домакинствата и бизнеса. Предложението на ЕК е опит за постигане на баланс, при който да се запази сегашния пазарен модел на ценообразуване. Това обясни пред БНР Мартин Владимиров, който е енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията

Росен Христов: Електрозахранването в повечето засегнати от вчерашната буря места е възстановено

"Електрозахранването е възстановено в повечето точки, засегнати от бурята, като на много места се ползват временни трасета". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред медии в Бургас. По думите му големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа, като 12 електрически стълба са паднали.
"Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение”, допълни Христов. Според него проблемът е сериозен и не може да се разчита на алтернативните трасета, предвид наближаването на отоплителния сезон.

Росица Матева: Шест месеца ЦИК писа писма до предишното правителство за помещение за машините за вота

"Организацията на изборите върви нормално. ЦИК взема своите решения няколко дни преди срока по хронограма, което улеснява останалите органи със задължения по организация на изборния процес".

Бойко Рановски: Без книжка е карал шофьорът на колата, катастрофирала край Стражица

За отсечките на смъртта, мерките на държавата и кога войната по пътищата ще спре – в „Събуди се” гостува шефът на ДАИ Бойко Рановски
Шофьорът на колата, катастрофирала край Стражица, е бил без книжка. Това обяви Рановски. Припомняме, че при тежката катастрофа загинаха двама тийнейджъри, а други двама са в тежко състояние.

Трифонов: Подигравката с българската история и памет е една от причините да падне правителството на Петков

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира на страницата си във Фейсбук изказването на северномакедонският външен министър Буяр Османи за резултата от преговорите с България за падане на ветото за започване на преговори от страна на РСМ за влизане в ЕС.
Ето думите на шоумена:

Георги Свиленски: По-евтин газ от този, който идва по тръба, няма.

„С този дебат с надявам да сложим точка на въпроса кой повиши пенсиите. Виждам едно желание от ПП да представят това като изцяло тяхна заслуга, но това е записано в програмата на БСП още преди три парламентарни избора, отстоявано в четири парламента и е изпълнено.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 24 МИР – София Георги Свиленски по време на предизборен дебат в ефира на bTV. Той уточни, че тази мярка не е фигурирала в програмите на ПП, ДБ и ГЕРБ.
„Когато обещаем нещо, ние рапортуваме, че сме го изпълнили и днес мога да застана пред българските пенсионери и младите семейства и да кажа какво сме свършили за тях. Да, за тези неща трябва подкрепа и гласове, но основният идеолог пенсиите да бъдат веднъж актуализирани, втори път преизчислени, трети път сега през октомври отново да бъдат преизчислени на база осигурителен доход 2021 г., e БСП“, категоричен е Свиленски.
Обвиненията, че държавата е счупена социалистът определи като клише, което се вкарва, когато ГЕРБ не е в управлението. „ГЕРБ направиха държавата такава по техния модел, ние искаме да го променим. Последните шест месеца показахме, че можем да променяме модела. България излезе на първо място по промишлено производство, по икономически растеж. На четвърто място в Европа сме по БВП“, припомни водачът на листата на БСП и попита как държавата може да е счупена, при положение, че детските градини и ясли са безплатни, а майките и младите семейства ще получат по 350 лв. за първия учебен ден.
„Предложението на ГЕРБ за компенсациите на бизнеса беше 200 лева и 80%, а предложението на Драгомир Стойнев от ПГ на “БСП за България“ беше 250 лв. и 100% - това, което има бизнесът в момента“, припомни Георги Свиленски по отношение на предприетите мерки срещу инфлацията. По думите му генезисът на високите цени, които виждаме всеки ден, са високите цени на енергоносителите и на горивата. „Затова ние предлагаме таван на цените. Това го казва и Европа“, обясни социалистът и припомни, че 17 години “Топлофикация-София“ се управлява от Столична община с кмет Борисов и кмет Фандъкова.
Свиленски е категоричен, че по-евтин газ от този, който идва по тръба, няма. „Трябва да има правителство, което да отиде и да подпише дългосрочен договор“, категоричен е той по темата с газа и отправи въпрос към ГЕРБ дали ще отидат да преговарят с “Газпром“ за по-евтин газ.
„Ясно е, че “Булгаргаз“ не е изпълнило или не е платило по начина, по който иска търговското дружество, което предоставя газ. Франция, Италия и Германия можаха да платят и да си получават газа, а България не можа. Министерски съвет няма решение за спиране на руския газ. Г-жа Нинова и нито един министър от БСП не е гласувал за спиране на газа и за санкциите срещу Русия“, посочи още Свиленски и допълни, че от санкциите страда България, а не Русия, а следствие на тях “Газпром“ са си увеличили печалбата 40 милиарда.
Според Свиленски няма по-последователна позиция от тази на БСП относно възможността за коалиция с ГЕРБ – „Ние имаме решение на Конгрес и това няма как да се случи. Трябва да има мнозинство, което да гарантира социалната политика, за да не ставаме заложници, както бяхме в предишния парламент, на 10-15 народни представители от някоя малка парламентарна група, която събори правителството“, категоричен е той.
На финала Свиленски отправи апел към българските граждани на 2-ри октомври да гласуват с номер 28: „За да получите правителство, което мисли за вас, което може да решава социалните, енергийните, икономическите въпроси на държавата. Правителство, което може да гарантира стабилни доходи и не повишаващи се непрекъснато цени. Правителство, което милее за България“, заключи той.

Невиждана вихрушка в Бачково

Невиждана вихрушка връхлетяла снощи село Бачково. Според очевидци всичко станало за секунди. Повалени са около 20 дървета в коритото на река Чая, разказват от novini.bg.

Алекси Кесяков: Случаят Семерджиев не е единичен. Контролът на пътя ще продължава да бъде строг

"Случаят Семерджиев не е единичен. Мерките, които се предприемат като контрол, са значителни. Контролът на пътя ще продължава да бъде строг, ще има сериозни наказания", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

Комитова: Националният интерес трябва да ни обедини

„Български възход” не поставя червени линии. Ние не всяваме омраза и разделение в обществото и не даваме предизборни обещания”, категорична беше Комитова. Тя обясни, че партията иска обединение на политическия елит, взаимодействие, баланс в говоренето и защита на националните интереси.

Държавата е готова за Акт 16 на интерконектора с Гърция

"Държавата е готова за Акт 16 на интерконектора с Гърция, очаква се другата седмица. Взети са всички документи от общини и от дружества", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" регионалният министър Иван Шишков.

Най-опасните пътни отсечки в България

Пияни и дрогирани шофьори – за съжаление те не са изключение, а все по-честа картина по пътищата на България. Въпреки, че държавата обяви война на джигитите, и тази седмица не липсваха инциденти. Някои от тях бяха куриозни. В същото време неправителствените организации постоянно алармират за рискови участъци. Над 90 са те, сочи анализът на Европейския център по транспортни политики.

Четирима ранени при бурите в бургаско

Мощна буря удари Бургаско. Паднали дървета, съборени къщи и яхти, завлечени в морето, пострадали хора. Това е част от равносметката от стихията. Община Поморие обяви частично бедствено положение и събра кризисен щаб за справяне с последиците от бурното време.

Частично бедствено положение в Поморие

Кметът на Поморие обяви частично бедствено положение. Градът остана без ток, а много улици бяха под вода след буря, която премина през някои курорти на Южното Черноморие.

Ситуацията след снощната буря по Черноморието

Силна буря в Бургас нанесе много материални щети. Подаден е сигнал за семейство, блокирано на остров „Св. Иван”, което отишло там на разходка.

Възстановено е електричеството в община Поморие

Възстановено е електричеството в община Поморие, предаде БНР. Снощи то беше прекъснато заради разразилата се мощна буря. След около половин час се очаква да заседава Кризисният щаб, каза Христина Иванова от община Поморие.

Кирил Петков: Борисов не може да ни бъде партньор

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е категоричен, че Бойко Борисов не може да бъде партньор на партията му след изборите. Борисов не може да промени съдебната система, защото ще бъде засегнат от нея, смята, заяви Петков в интервю за "Дневник".

"Или имаме 121 гласа с БСП и "Демократична България", или ще имаме отново служебно правителство - това са двата основни сценария", каза бившият премиер. Той също така не допусна партньорство с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която отново нарече "троянски кон", и с "Български възход" на Стефан Янев.

Според вътрешни проучвания на "Продължаваме промяната" разликата с ГЕРБ преди изборите се стопява и има потенциал да бъде наваксана.

Петков определи служебното правителство като популистко и даде пример с неуспешните опити да се преговаря с "Газпром".

Той разказа, че не се е чувал с президента отдавна и предпрочете да не отговаря по.-подробно за отношенията им. "Радев не участва на тези избори", смята Петков и определи предстоящия вот като решение за края на прехода и участието на Борисов в него.

На въпрос дали е съгласен с предложения от правосъдния министър Крум Зарков нов антикорупционен закон, Кирил Петков отвърна, че становището на "Продължаваме промяната" е, че членовете на антикорупционната комисия трябва да бъдат избирани от парламента и не приемат квота на президента.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дондуков1

    7 0 Отговор
    къде е последния дондуковец постоянен пъври писач за 2021 г.
  • 2 ДУДА

    18 0 Отговор
    КАКВО СТАНА С 60 000 000 МИЛИОНА ЛЕВА В ЧУВАЛА НА БОИКО ЛИ СА
  • 3 Хохо секса

    15 1 Отговор
    Борисоф ВИНАГИ лъже!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЗО

    5 5 Отговор
    Чака ви тежка зима
    Ще има нова вълна на Ковид
    Няма да има газ
    И ток няма да има
    Чака ви голям глад и студ
    Астероид ще удари Земята
  • 7 Кога

    13 1 Отговор
    ще спреш с лъжите ти най-големия крадец и лъжец за всички времена.Защо си приписваш схемаджийските мошенгии на други тотално итрещяло зло.Сикаджию на слушахме се на простотиите ти .Нагледахме се на ченгиджийските ти номера.Брутален език на бандюга,каквато ти е същността.Добитък да беше щеше малко да се засрами,твоето е нечувана наглост.Как нямаше един достоен мъж в тая държава да те напердаши и ти затвори токсичната уста?
  • 8 Г.Георгиев

    10 0 Отговор
    Интересно, как хора, които с +работата" си доведоха България до колониална зависимост, пренебрегвайки, политическия и икономическия ни суверенитет, отново се кандидатират за държавни постове.

    Крайно време е да бъдат съдени за безхаберието от тяхното управление, за да се знае, че влостта, освен всичко останало е и, отговорност .
  • 9 Това

    9 1 Отговор
    нищожество докога ще ни облъчва с тоталната си простотия.№1 в ГИНЕС за тъпомер на годината.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    1 0 Отговор
    По се движеха през минно поле
  • 13 тг123

    3 0 Отговор
    на тоя боклук мястото е в затвора а не да плямпа глупости.В България няма магистрали дори и първокласни пътища. Само втори трети и четвърти клас ама боко тиквата така е решил че ще лапне повече милионни ако по документи се водят магистрала а то си е една кочина като държавата.Ж
  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    И да го затвориш кондукторки на извънградски туркинки ще дойдат да го освободят, нали я чух на турски, искат промяна, а бойко на кого. Харесват си го бизнесмените на автобуси.
  • 15 Неутрален

    0 0 Отговор
    Да прости сме, но хората от дпс са за Борисов.
  • 16 хехехе

    0 0 Отговор
    ех как пък щяхте тъкмо дая направите тая магистрала и ви попречиха и как щеше да стане тя с още колко милиарда предплатени и половината в джоба
    който ял ял който по натам си го знаят хората
    време си имал да си го направил та вземи млъкни че не си интересен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол