Last news in Fakti

20 Септември, 2022 13:11 6 282 44

2/3 от пенсионерите няма да получат увеличения при преизчислението

  • христина христова-
  • пенсионери

Начинът на преизчисление е удар по пенсионната система и ще внесе усещане за несправедливост

2/3 от пенсионерите няма да получат увеличения при преизчислението - 1
Снимка: Архив

Притеснена съм, че от преизчисленията на пенсиите мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии. При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият социален министър Христина Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснени, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.

По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. "Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане. Пенсионната система не бива да поражда усещане за несправедливост, начинът на преизчисление е удар по пенсионната система и устойчивостта ѝ", смята Христова. И допълни, че е нужно да се прегледат компенсациите за домакинствата и да бъдат предприети нови такива.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо ,

    13 7 Отговор
    догодина !

    Коментиран от #7

  • 2 селтак

    28 2 Отговор
    Е то не е ли тва целта? Само за такива катили като тебе ше има увеличение!
  • 3 ха ха

    34 1 Отговор
    и после държавниците не били бандити , е такива са
  • 4 имаше едни юнаци

    48 2 Отговор
    от вмро които бяха абсолютно некомпетентни но бяха във властта и забъркаха тази каша.На практика средни пенсии не останаха защота минималнаата се вдигна много тавана на пенсиите отиде нагоре и сега има максимални минимални и клонящи към минималните пенсии.Трябва да минат години и да не се вдигат популистки минималните пенсии а всички с еднакъв процент.за да бъде справедливо.Сега този който цял живот е лежал взема пенсия като друг който цял живот се е трудил.

    Коментиран от #9

  • 5 Патето Яки

    28 2 Отговор
    мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени......................сиренето.15, кашкавала 20, олиото 5, маслините 10
  • 6 пенсионер в МВР

    14 21 Отговор
    редовно получавам заплата, аванс и пенсия

    Коментиран от #18, #38

  • 7 догодина !

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо ,":

    Нищо
  • 8 Щукар

    26 15 Отговор
    Първо всички,после 2/3,а сега 1/3. Както обещанията на Просто Киро. Първо щял да увеличи пенсиите с 20,1%,после с 10,1%,а накрая станаха под 8%.

    Коментиран от #11

  • 9 то да бяха само ВМРО

    26 9 Отговор

    До коментар #4 от "имаше едни юнаци":

    Затова не трябва да се гласува за малки партии като ИТН Възраждане ВМРО Атака Воля.Тези партии идват и си отиват но вредите които оставят са големи.Големите партии носят някъква политическа отговорност и колкото да ги мразим те движат страната напред.
  • 10 БЪЛГАРИЯ СЕ ОМИРИСА НА

    15 11 Отговор
    ФАТМАШКИ МРЪСНИ ЧОРАПИ.
  • 11 Киро не е виновен

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "Щукар":

    Наследството което получиха последните управляващи беше лошо плюс желанието на популистите от ИТН са се харесат на хората.
  • 12 Дъртанян

    10 4 Отговор
    Другари и другарки, комунета от всички страни! Ще си ядем памперсите тази зима!
  • 13 Ка Морган

    24 3 Отговор
    Увеличения получават единствено държавните чиновници, полицаи, военни, прокурори съдии, депутати и т.н., които естествено не са плащали никога осигуровки. Също така има една не малка част от хора без трудов стаж, които получават пенсии по възраст вместо да получават социални помощи.
  • 14 При СОЦА не бе Л У К С О З Н О !

    23 3 Отговор
    Но бе по-човешки, по-сигурно и ПО - ДОВОЛНО ! А днес ЗАСРАХА народ и държава ! Живеем Жалко , унизително и ПОЗОРНО !
  • 15 Ги дьо Мопасан в " Дон ке Хот " показа

    14 2 Отговор
    ПЪТЯ към СПАСЕНИЕТО : " СВОБОДАТА Санчо / Ганчо/ е ВЕЛИКО нещо , но тя се намира върху Острието на твоето КОПИЕ !" . Нашият Санчо/Ганчо / обаче не чува не само сутрин Петела но и Неделната КАМБАНА ! До кога !?
  • 16 Панов

    27 2 Отговор
    Ами тогава не ги преизчислявайте бе, като при Тиквата 12 години. Няма преизчисляване - няма проблем!
  • 17 При СОЦА , бабите и дядовците от село

    15 3 Отговор
    При сватба на ВНУК със своите пари - Купуваха леки Коли ! А днес - ЗАБРАВИ !
  • 18 РАШКО БОЙКОВ

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер в МВР":

    А ЧИРКИ НА СЕДАЛИЩНИТЕ ЧАСТИ ТРЯБВАШЕ ДА ТИ ИЗЛЕЗНАТ ОТ ЮНОГО ЛАКОМИЯ , КАК ТЕ ПРОПУСНАХ И ТЕБЕ ДА ТЕ ИЗПЛЮЩЯ ОТ СИСТЕМАТА ,.ВЗИМАЛ ПЕНСИЯ ЗАПЛАТА И АВАНС , А НЕЮА ЛИ ДА ТИ СЕ НАПУКАТ ПЕТИТЕ НАЙ НАКРАЯ И ДА ТИ ИЗЛЕЗНАТ ЧИРЕЙ ОТ КУБИНКИТЕ С МАЗОЛИ, А ? !!!🇧🇬♥️🇧🇬!!!.
  • 19 генчо

    6 3 Отговор
    само тия с червения билет ше получим, другите не са ни на нивото щото не са от нас

    Коментиран от #21

  • 20 Щом нашият Санчо отива да гласува за

    7 0 Отговор
    Същите по които крещеше " Оставка !" , означава , че от нашият Санчо , освен " Ганчо " нищо не става ! Да тегли теглото и носи Позора и Срама по челото !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пак ли ще Хващаме Гората ?

    7 1 Отговор
    При трудни времена , гората е последната закрила ! Така е било и пак на там отива !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сали

    5 2 Отговор
    Това беше предизборно. Няма шарани да им се хванат
  • 26 всеки си избира КОЙ да е пак на власт

    9 0 Отговор
    Вече втори месец кранчетата текат при куфарчетата дадени от БКП.Законно разбира се, с решения на гълъба.Дали при Бойко, дали при Радев, ни чака зануляване на приходи и растеж, замразяване на заплати и пенсии.Каза ли ви го го онази сметалка-Фин. Мин.11 милиарда не знаят некадърниците откъде ще дойдат.Това е целта на коалиция Газпром.Зависимост, бедност.То не бяха мутри, милиционери, военни и отгоре на това сме и имали 6 премиери от УНСС.Хора, които си нямат представа от управление и растеж на икономиката.340 000 пенсионери ще гласуват пак да са зависими и бедни.Г-жата запя друга манипулация.Преди се вайкаше как така ще се вдига стандарта на живота в Б-я.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 При Соца Българин Звучеше ГОРДО !

    11 1 Отговор
    А днес звучи унизително, жалко и ПОЗОРНО !
  • 29 ГОРЕЩО ПАРИ

    6 6 Отговор
    ИЗБУХВА БОМБА В ПИК! СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА ДАНС РАЗКРИВА: Кирил Петков сключва фиктивен договор за 1 млн. лв. с консултантите "WHITECASE" от Харвард за газа. Засечени 5 офшорки, свързани с ПП, през които минавали комисионни. Сигналът идва от ЦРУ, уведомен е и президентът. Прокуратурата разследва Кирил и Асен за 100 млн. лв., "ощипани" от бюджета, и ПРЕСТЪПНА договорка с МЕТ и други посредници

    Коментиран от #34

  • 30 Деменция

    13 1 Отговор
    Защото, освен другите магарии, направиха с математически "работни" похвати
    узаконяване разтварянето на ножицата между старите и новите пенсии, вместо приближаването им- защото това е именно в интерес на многогодишно задържалите се във властта, на които вече им предстои пенсиониране. Иначе как да се обясни крещящата несправедливост за всяка година трудов стаж на по-рано пенсиониралите се коефициентът (множител!) да се запази 1-ца, а за последващи пенсионери той да си се вдига достигайки 1,35!? И нищо не оправдава такова кощунство, още повече на фона на по-високите задължителни процентни отчисления за пенсионно осигуряване, които бяха в сила за работещите до преди 20-на години.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 байгън с колелото

    10 1 Отговор
    Така направиха конституцията седесарските х-----и Иван Костов,Георги Марков,Михаил Неделчев и другите унищожители и приватизатори за тях пенсии по 4000лв.,а за народа по 500лева след 40години стаж
  • 34 РАШКО БОЙКОВ

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "ГОРЕЩО ПАРИ":

    ТОВА ОТ ЗАЙЧАРНИКА ЛИ ТИ ГО ДОКЛАДВАХА ? ПРЕДИЗБОРНИТЕ ВИ ЛЪЖИ НЕ СТИХВАТ ЕЙ !!!🇧🇬♥️🇧🇬!!!.
  • 35 Много-

    11 1 Отговор
    знаещата излезна от нафталина,а когато беше на власт да беше управила пенсионната система.Нито ти,нито Нейчев нито Калфин направихте нещо смислено .А отстрани като коментирате сте "ГОЛЕМИ ЕКСПЕРТИ".Напротив само сте задълбочавали проблемите в нея,без решения и резултати.Защото никога не ви е пукало за пенсионерите,а за приватизации на Булгартабак,за златни концесии-точо вие даже намалихте плащанията им км държавата.А Калфин се занимаваше със заменките,един сладък закон за "наши" хора да им дадем едни чудесни земи за стотинки на декар и то край морето,например за Гриша Ганчев и колко още мафиоти и олигарси-бедни.БЕЗСРАМНИЦИ скрийте се!
  • 36 Реалиста

    4 1 Отговор
    Нов ужас за пенсионерите.Явно ще ги оставят да умрат мъчително и бавно.Даже няма ги разстрелват.Затова сега стана моделно да се търси пистолет със само един патрон.
  • 37 Казуар

    9 0 Отговор
    Тези които са се пенсионирали скоро, получиха 60 лева, плюс добавка с коефициент 1.35, плюс добавка от 10 процента сега през юли. И така някои от тях излизат по големи с тези добавки от новото преизчисление. Увеличават се старите пенсии.

    Коментиран от #43

  • 38 Военнослужещ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер в МВР":

    И аз съм като тебе.
  • 39 ИСТИНАТА

    13 0 Отговор
    Но, не РАЗБРАХТЕ ли, ЦЕЛТА на МЕРОПРИЯТИЕТО с пенсиите, бе да се ВДИГНЕ ТАВАНА, друго нищо нямаше значение за "управляващите" ни БЪДЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ!!!????

    Коментиран от #42

  • 40 Фасулска, сирич проста

    4 0 Отговор
    Констатация. С пенсия за трудова дейност ще получат увеличение само 1/3 от тях. Значи 2/3 са били нетрудови? Глупости на търкалета.
    Мърмърочат ни, вместо просто да кажат, приносът на част от 2/3-те трети са ниски поради образование, квалификация, изпълнявана дейност. Виж "депутат в НС" си е "връх" в приносът, в т.ч. и управниците.
  • 41 ОБЕКТИВНИЯ

    5 0 Отговор
    ЗАЩОТО ПАРИТЕ ОТИДОХА ЗА "ПОДПОМАГАНЕ" НА БИЗНЕСА! ВЪВЕДЕТЕ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК,
    И НЕЩАТА ЩЕ СЕ НАРЕДЯТ!
    ВСИЧКИ БОГАТИ И РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ ИМАТ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК!
  • 42 Пенсионер с таван

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ИСТИНАТА":

    Таван на пенсията въобще не трябва да има. В ЕС,
    РБългария е единствената държава с въведен таван на пенсиите. Това говори ли ти нещо?

    Коментиран от #44

  • 43 Експерт

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Казуар":

    Правилво! Крайно време беше, да се увеличат старите пенсии. Абсолютно справедливо!
  • 44 стига де

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пенсионер с таван":

    Ще си изям дипломата.Тия с максималната пенсия от 3400лева...на каква сума са се осигурявали!?Та това е против всякакви правила - нали има таван, върху който следва да се осигуряваш, а пенсията е част от него.
    Макс.осиг.доход сега е ...3400 лева, а назад във времето е далеч под тази сума.Който се е осугурявал на 2500 лева през 2021г. що не взема сега такава пенсия!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове