Last news in Fakti

20 Септември, 2022 19:20 1 850 22

Димитър Стоянов: Модернизацията на танковете Т-72 се изпълнява успешно

  • димитър стоянов-
  • танк-
  • модернизация

Общо 44 машини ще бъдат модернизирани

Димитър Стоянов: Модернизацията на танковете Т-72 се изпълнява успешно - 1
Снимка: МО

„Модернизацията на танк Т – 72 е много успешна. Днес бяхме свидетели на отлични резултати, постигнати с модернизираните машини и добрата подготовка на екипажите“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след демонстрацията на бойните способности на модернизирания танк Т-72, организирана от Командването на Сухопътните войски на Учебен полигон „Ново село“.

Министър Стоянов разясни, че модернизацията на военната техника е продължителен процес, който изисква подобряване на оръжейните системи, за да отговарят на съвременните изисквания при водене на бойни действия. „Очаквам в най-скоро време да получим необходимата комуникационно-информационна апаратура, за да приключим с договора за модернизация на танк Т-72 до края на април 2023 г. и да помислим за следващ етап в модернизацията на тежката бойна техника на Сухопътните войски“, каза министърът на отбраната.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обърна специално внимание върху процеса по обучение и подготовка на личния състав, който ще използва модернизираната техника.

Брифинг за запознаване с дейностите, извършени при модернизацията на танкове Т–72, както и за придобитите нови способности, изнесе заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Представени бяха системите, монтирани при модернизацията на машините. Сред тях са системата за управление на бойните действия (BMS), система за ранно предупреждение при облъчване, система за повишаване на автономността, система за наблюдение и управление на танка от механик-водача. Дейностите са извършени в завод „ТЕРЕМ ХАН КРУМ“ – Търговище. Министър Стоянов зададе няколко въпроса по проекта и се поинтересува специално от подобрените защитни системи на танк Т-72.

Сред придобитите способности в резултат на модернизацията са подобрената бойна ефективност и повишената ефективност на системата за командване, както и на защитата. Обслужването и ремонтът на модернизираните машини ще се извършва от Сухопътните войски, а ремонтът на агрегати и устройства ще става в ремонтни бази в страната. Модернизацията на техниката допринася за постигане на оперативна съвместимост с армиите на НАТО.

Общо 44 машини ще бъдат модернизирани, от които 40 са за Сухопътните войски и 4 за Националния военен университет "Васил Левски".

На полигон „Ново село“ военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен изпълниха стрелби с танковото оръдие от място и в движение на различна дистанция и с различни боеприпаси; стрелба със сдвоена картечница от място и от движение по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха възможностите на термовизионна камера за откриване, водене на наблюдение и огън по целите нощно време и при лоша видимост, както и други подобрения. В динамичния показ задачи изпълни и самолет Су-25 от авиобазата в Безмер.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поздравиха танковите екипажи от Центъра за подготовка на специалисти, участвали в показа на способности.

На демонстрацията на бойни способности на танк Т-72 присъстваха още заместник-началникът на отбраната Димитър Илиев, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов, директори на дирекции, представители на фирмите-изпълнители на проекта и други гости.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изпробвайте

    19 5 Отговор
    ги с джавелин или с нлау.идиоти!
  • 2 Русофил

    13 7 Отговор
    Ако слушат българите ще им дадем да ги модернизират до Т999.
  • 3 КОТарАК

    16 6 Отговор
    тежката техника вече е отживелица. Лем имаше един разказ-еволюция на оръжията в 21 век-пророчески

    Коментиран от #6

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 8 Отговор
    НО в БЪЛГАРИЯ 32 ГОДИНИ нямаме БНА

    Коментиран от #9

  • 5 ъъъ

    28 3 Отговор
    некой имитира дейност,заради заплати или там .... комисионни
  • 6 на тия таратайки даже седалката

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    на МВ не откачиха от пода.при врив на птм -груз200.толкова за далаверата"модернизация на обт т-72"
  • 7 д ъъъ

    25 8 Отговор
    Махате ги тези боклуци джавелините ги отварят, като консерва с копърка.

    Коментиран от #8

  • 8 няма калпаво оръжие

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "д ъъъ":

    има калпави ползватели.муджахедите чистиха руzzките даже с кремъклийки.даже не мускети 😆
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да сме наясно

    11 4 Отговор
    От дърта баба млада мома не става
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Митко SMS-а

    11 0 Отговор
    Комисионите са хубаво нещо!
  • 13 Рошко

    6 1 Отговор
    Новии гащи ама кърпени, много системи ама май само на хартия все едно го налепили с лепенки
  • 14 бай Иван

    14 2 Отговор
    На т-72 служих преди 37години,за що иде реч.............
  • 15 Видяхме ги в Украина колко са полезни

    12 3 Отговор
    Танковете нат 2000 танка унищожени и то с базуки
  • 16 Tутанкамон

    11 7 Отговор
    Нашите путинисти и танк Т34,ще модернизират само и само да са на руско въоръжение....
  • 17 Тези хубави новини

    7 5 Отговор
    С чия армия ще се синхронизират, не разбрах. С тази на НАТО???? И какво общо има България с НАТО, чиито интереси изцяло не съвпадат с националните? България няма ли собствен военно-научен технологичен "потенциал", че с някой си да го синхронизираме? Или сме окупирана държава? Небето на България от български военни ли се пази? Има ли чуоди войски на територията на България? В качеството им на какви се явяват? Защото на въпросният Терем, някой му плаща, вероятно българският данъкоплатец? Въпросът е за българско ли плащам, или за чужди интереси?

    Коментиран от #19

  • 18 Тук

    5 4 Отговор
    Стоянов, като член на НАТО на нас са ни нужни оръжия различни от руските. Недей да хвалиш руската техника, ние видяхме достатъчно колко е добра тя
  • 19 на майка ти

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тези хубави новини":

    плащаме в $
  • 20 Мишки-Болшевишки

    4 1 Отговор
    Със стара допотопна съветска техника щели да модернизират армията Абе тези са за затвора бре
  • 21 КраварскаКолонияБг

    1 0 Отговор
    Айде като ги модернизирате ги пратете пак наФашисткатаХунта наЗеля...
  • 22 Глупости

    1 0 Отговор
    Тези танкове от 1970 г са като консерви копърка. Нестабилни с маломощен двигател, бавни и с неточни оръдия. "Модернизацията" е да се усвоят едни пари и да се разпределят по схемата. С една дума "КРАЖБА"!!!! От нашите данъци и от данъците на нашите родители. Срамно е! Купете някаква съвременна машина която да е истински страж за сигурността на България и никой няма да ви се сърди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове