Last news in Fakti

21 Септември, 2022 16:06 1 035 5

Омбудсманът алармира за проблеми с подпомагането на засегнатите от наводнението

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • наводнения

Миналата седмица беше направена експертна проверка на институцията в най-засегнатите карловски села Каравелово, Богдан и Слатина

Омбудсманът алармира за проблеми с подпомагането на засегнатите от наводнението - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов, в която поиска проверка по конкретно поставени въпроси, получени в жалби от пострадалите хора след наводнението на 2 септември т.г.

Миналата седмица при експертна проверка на институцията в най-засегнатите карловски села Каравелово, Богдан и Слатина, бяха проведени разговори и получени конкретни жалби и сигнали от хората, останали без дом, с унищожена покъщнина, удавени домашни животни и разбита инфраструктура.

Експертната проверка на омбудсмана на място установи, че 21 семейства от трите най-засегнати села са останали без дом и се нуждаят от фургони или друг възможен подслон. От тях 6 се намират в с. Каравелово, 10 в с. Богдан и 5 в с. Слатина. Електрическите уреди, от които се нуждаят пострадалите домакинства общо са - 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални, 238 печки, 214 телевизори, 10 фризера. Освен това още са им необходими мебели и дърва за огрев, които са отнесени от стихията.

„Като проблем е отбелязано, че някои от хората нямат адресна регистрация в селата и не могат да получат помощта от 375 лв., но от общината са заявили готовност да бъдат регистрирани веднага по настоящ адрес в съответното населено място“, пише омбудсманът в препоръка, изпратена до отговорните институции.

Ковачева подчертава, че особено сериозен е проблемът с водоснабдяването, най-вече в трите най-пострадали села поради засегнатите помпени станции.

„Читалищата в населените места са превърнати в пунктове за приемане на помощи. От там се раздават храна, вода, дрехи. От читалището в с. Богдан служителите са попитали дали ще получат компенсации, тъй като работят по 12 часа на ден, включително в събота и неделя“, посочва общественият защитник.

Друга жителка на с. Каравелово се е оплакала от намерението за преместване на приемателния пункт само в кметството, под предлог, че хората ходели в няколко пункта и взимали помощи от няколко места. Но централизирането на приемателните пунктове в с. Каравелово само в кметството, според гражданите, е пречка те да могат да стигнат дотам, поради разрушената инфраструктура.

„Подадена е и жалба за невъзможност някои деца да отидат на училище в гр. Карлово, тъй като автобусите, които извозват учениците, спират на отдалечени места извън селото и децата не могат да газят прах, кал и тиня, за да стигнат“, допълва омбудсманът.

В друг сигнал жена от с. Слатина, споделя, че на възрастните хора и тези в неравностойно положение вече не им се носи храна вкъщи, а те трудно стигат до кметството.

Освен това „от всички населени места хората изразяват притеснение и несигурност дали отпуснатите средства, както и дарените, ще стигнат до пострадалите и дали разпределянето ще бъде справедливо и коректно”. Проф. Ковачева посочва, че липсва и достатъчно информираност за начина, по който ще се извършва разпределянето на средствата и контролът върху тази дейност.

Тя подчертава, че в тази връзка вече е отправила препоръка заради пропуск да бъде включено село Войнягово в организираната от общината DMS кампания. В резултат на намесата на Омбудсмана селото вече фигурира, освен в заповедта на кмета на общината за обявеното бедствено положение, и в кампанията.

При проверката се е установило още, че в селата Каравелово, Богдан и Слатина има много тежка техника, но тя все още разчиства основните инфраструктурни обекти и само малка част е навлязла в домовете на хората.

„В с. Слатина това е видно, докато в с. Каравелово вече се работи и по наводнените с кал и трупи дворове на хората. Като проблем се очертават и трудностите да се осигурят лопати и колички на всички доброволци“, пише общественият защитник.

Проблемите, констатирани при проверката, омбудсманът обобщи в препоръката, изпратена до отговорните институции, като в писмото проф. Ковачева настоява за следните отговори:

Има ли проблем със снабдяването с храна и вода на възрастни и хора в неравностойно положение в пострадалите села и достатъчно ли са на брой пунктовете, от които се предоставят; гарантирано ли е нормалното извозване на учениците от селата до училища в гр. Карлово; има ли водоноски, които да снабдяват хората и с вода за битови нужди; кога и в какви срокове се очаква бъде възстановено водоснабдяването в засегнатите от бедствието села; осигурена ли е достатъчна информираност за разпределянето на дарените и отпуснати за подпомагане на пострадалите средства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    4 0 Отговор
    т.е почнаха липсите ... кражбите,де ...
  • 2 Автобусман

    5 0 Отговор
    Тая па, само пише хартии, фани една лопата и помогни на хората или че ти паднат буклите?!
  • 3 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    ПАК СЕ КРАДЕ ЯКО! Ква аларма, че не разбрах. Геноцида си бичи и тва е.

    Коментиран от #5

  • 4 Каба.мили.он

    2 0 Отговор
    В нашата община вече 4 мандата парите стигат до мо.я джоб....около 20,30 процента,остатъка- до джоба на мои близки фирми.........и каквото остане,ако остане........сега пак ще е така,до победа.та,както казвахме в С.Д.С,преди да му видим сметката.
  • 5 1957

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Има ли в българия който не краде? 6 млн крадци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове