Last news in Fakti

23 Септември, 2022 09:23 2 800 26

Ще скочат ли цените на горивата заради мобилизацията в Русия?

  • цени-
  • горива-
  • мобилизация-
  • русия

Хората оценяват това, което се случва и тази отстъпка от 0,25 лв. Очакваме, че ще тя ще бъде до към края на месец ноември. Няма да стигне до края на годината

Ще скочат ли цените на горивата заради мобилизацията в Русия? - 1

Цената на петрола се повиши след двудневен спад, докато инвеститорите преценяват перспективите пред търсенето след поредното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

"През последните седмици наблюдаваме спад в цените на горивата както на дизела, така и на втечнения нефтен газ. Това е тенденция, която е съвсем нормална. Засега нямам притеснения, че цените ще тръгнат нагоре, новината за мобилизацията в Русия не се отрази кой знае колко драматично, това просто беше един от факторите, който оказа влияние на цената на петрола. По-скоро други ще оказват влияния върху това какво ще се случва. Виждаме, че Китай се отваря след леко затваряне и цената тръгна нагоре, защото се очаква търсене", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".

На някои бензиностанции цената на бензина е около 3 лева.

"Отстъпката за горивата очевидно даде резултат, цените и на дизелите са под 3 лв., а цените на бензина са под 3 лв. без отстъпка. Хората оценяват това, което се случва и тази отстъпка от 0,25 лв. Очакваме, че ще тя ще бъде до към края на месец ноември. Няма да стигне до края на годината. От самото начало беше ясно, че тези 150 млн. не могат да покрият потреблението до края на календарната година", допълни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тази отстъпка е добре както за бизнеса, така и за хората.

"Продължаваме да бъдем една от страните с най-ниски цени на горивата. Само в Полша дизелът е малко по-евтин. Но там отстъпката, която се дава, е включена в цената, която е записана и предадена към ЕК. При цената на метана беше нещо напълно очаквано, виждате какви са цените на природния газ на международните пазари. Правителството намали ДДС-то върху метана - от 20 на 9%, но това не може да се отрази по сериозен начин", подчерта той.

По думите му цената ще расте с настъпването на зимния сезон, както и цената на пропан-бутана.

"Горива в страната има, рафинерията работи в много натоварен режим, дори над капацитета си. Не се очакват и проблеми със снабдяването на горива в страната. Цената на горивата ще стане ясна средата на октомври, когато започва активният отоплителен сезон в Европа. Основният риск е за дизела. А мораториум върху цените не е добра идея, защото този таван винаги ще бъде временен и след премахването му - цените ще тръгнат нагоре", добави Светослав Бенчев.

Попитан дали ще има достатъчно газ за зимата, той отговори: "Беше ясно, че интерконекторът с Гърция няма как да заработи преди началото на октомври, тъй като имаше и много техническа работа. Надявам се, че ще тръгне от 1 октомври и най-накрая азерският газ да пристигне в страната. Газ ще има, но въпросът е на каква цена."

И сподели, че не разбира как може да намалим потреблението си на газ, тъй като у нас има много малко битово потребление на газ.

"Много малко домакинства се отопляват на природен газ, основните потребители са топлофикациите. От тях може да дойде - по-ниска температура на подаването от топлофикациите. Но и двата варианта не са добри. Изключително сложно е да се премине на мазут", категоричен бе Бенчев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕкъпан вонящ СОРОСОИД

    30 7 Отговор
    Ще скочат защото американския държавен резерв привършва а той е основната причина поради която цената изкуствено се държи ниска! Това ще бъде предсмъртната агония за европа!

    Коментиран от #21

  • 2 Последния Софиянец

    15 5 Отговор
    Ясно е че зимата ще мръзнем.Ще си туря едно легло в заведението до фурните.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Христо Божилов

    24 4 Отговор
    Лъжец, цената на бензин и дизел в Унгария е 460 форинта или 2.40 лева. В Полша само било по-евтино. Той верно ни брои за овце
  • 5 провинциалист

    25 0 Отговор
    Не е сигурно, тук цените на горивата скачат само когато петролът поевтинее.
  • 6 Сандо

    18 0 Отговор
    Едни си търсят повод да се напият,а други да вдигат цените.Така си върви светът ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 русофил

    11 19 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Какво търсиш в държава членка на ЕС и НАТО,бягай да живееш в охолство в Русия. Там ще ти дадат безплатно дрехи,пушка и два на два земя

    Коментиран от #22

  • 9 един от многото

    24 0 Отговор
    И войната да свърши , и петролът да стане без пари , в България горивата пак ще поскъпват! За сега неимоверно скъпите електрички за българите са с евтин ток , само да станът достъпни за българина , елате и вижте тока колко ще стане!
  • 10 Перо

    18 1 Отговор
    “Газ ще има,но въпросът е на каква цена”! Ами това изречение обезсмисля доставките,които покриват и без това 1/3 от нуждите ни! Цялата статия на джендърката,говори за пълна некомпетентност и простотия! Въобще не е в курса! Никъде цената на горивата не е под 3 лв. Пълна лъжа!

    Коментиран от #17

  • 11 Отзад

    16 0 Отговор
    Заглавието е същото като,,ще трябва ли пета доза,,така че е ясна работата,кафеникавци
  • 12 Айде глупости

    16 0 Отговор
    Цената на петрола не само не се е повишила, ами е и под 90$ за сорт Брент! И защо да се повишава, каото още не е отразен спада от 125$ надолу?! Само глупости!
  • 13 Тахумба

    13 0 Отговор
    Марийче, в устата на Бенчев цените не скачат. Защо журналистите направихте от жаргона норма? И как "скачат" цените, напред, назад, надясно, наляво, нагоре, надолу? Ха стига с това скачане!
  • 14 Хаха

    6 1 Отговор
    Не, но заради това ще се вдигнат. Четете повечко истинска преса и новини

    САЩ няма да могат да помогнат на Европа да оцелее през зимата - Financial Times.

    Американските производители на шистов газ и нефт няма да могат да увеличат рязко доставките на енергийни ресурси за Европейския съюз тази зима, пише вестникът.

    „САЩ не могат да произвеждат повече. Няма да има помощ. Нито от производителите на газ, нито от производителите на петрол“, каза Уил Уен Ло, ръководител на инвестиционната компания Quantum Energy Partners.

    Отбелязва се, че американските шистови компании са увеличили износа на енергия за Европа на фона на бързото покачване на цените, но сега тези обеми почти са достигнали своя максимум.

    „Ние не добавяме повече съоръжения и не виждам някой друг да прави това“, добави изпълнителният директор на Pioneer Natural Resources Скот Шефилд.

    Според него цените на петрола може да се покачат над 120 долара за барел през зимата поради опасенията от намаляване на руския износ.
  • 15 некой си

    7 0 Отговор
    Не,по скоро ще се вдигне цената на горивото задето пръднах преди малко,и това може да бъде мотив що не то нали и без туй което и да е повода обичаме да ги играем на вдиганка макар и петрола да е в низходящ тренд заради множеството икономики които изпаднаха в рецесия но по въпроса се мълчи. Те тъй де ,дълго време ще се занимаваме с войни,кралски интриги ,смърта на кралицата,а между другото дето ни ангажирахте от сутрин до вечер със Сирия там кво стана приключили войната или вече са безинтересни ,а холандката полеви трансплантатор кво стана,опс, ами тя май въобще не трябваше да я споменаваме,новото Менгеле.

    Коментиран от #18

  • 16 алчни комундери

    6 1 Отговор
    Тези само си търсят поводи за вдигане на цените. А няма ли да паднат.

    Коментиран от #25

  • 17 некой си

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Предната седмица бях в Турция и литър дизел струваше 2,40 лв. наши пари. Бензина и той беше долу горе толкова,а имай предвид че те не ползват държавни помощи и това са редовни цени. Друг е въпроса,че тази уж необяснима инфлация си има много просто обяснение и то е че чрез това стригане всички ставаме спонсори на амеро европейската военна авантюра в Украйна. Просто погледни какво е по време на войни дори и в средновековието и ще разбереш.
  • 18 Грую

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "некой си":

    Аааааа не така,сега, холандката след някой и друга година ще бъде обявена за лекар със специален принос в медицината,то и с Менгеле тъй стана от страшилище до признание на някои медицински постижения признати под сурдинка, по лицемери от юропейците нема да намериш.
  • 19 Отстъпка за горивата ????

    9 0 Отговор
    Колко пъти зареждате гориво ?
    А в магазина - всеки ден
    Тази мярка е тъпа и хората които не зареждат горива са ощетени
    Хранителни стоки и услуги това е важното
  • 20 ЧЕРЕН МАЗУТ

    0 6 Отговор
    ....ми чи да скачат,БЕ ИМА колела тропически градски транспорт обуща.......
  • 21 СЗО

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "НЕкъпан вонящ СОРОСОИД":

    Ще скочат, защото нашите търговци само търсят нещо да стане за да почнат да вдигат цените.
  • 22 ЧАКАЙ ЧААКАЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "русофил":

    ....в това ДВА НА два земя.....заведение ли ще прави🤔
  • 23 Тома

    4 0 Отговор
    И някой да пръдне веднага се вдигат цените на горивото
  • 24 Естествено че

    4 1 Отговор
    ще скочат! Докато търпим Мунчо и компания във властта! И то не само заради русия, и Заради бедните в Африка Японците, китайците и т.н.!
  • 25 Дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "алчни комундери":

    не няма да паднат докато, не ги свалим веднъж, завинаги!
  • 26 нормален

    1 0 Отговор
    Да ще се променят цените но доколкото чух байдън е получил разстройство и поради това цените ще се повишат още повече
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове