Last news in Fakti

27 Септември, 2022 23:30 1 273 0

Важните новини във ФАКТИ на 27.09.2022 г.

  • починали-
  • изправи се-
  • кс-
  • всс-
  • кристиан вигенин-
  • мвнр-
  • корнелия нинова

Само за половин час над столицата са паднали 800 мълнии.

Важните новини във ФАКТИ на 27.09.2022 г. - 1

Мълния уби трима в София

Трима души починаха, след като бяха ударени от мълния в градинката на ул. „Пиротска” в София. Има и пострадал, който е откаран в „Пирогов” в тежко състояние.

Манолова: Няма как да си разписвал износ на оръжие и сега да се правиш на гълъб на мира

„Лидерите на четворната коалиция фалшиво и лицемерно обявяваха, че са за мирни преговори между Русия и Украйна, а в същото време разписваха сделки за оръжие", каза в предаването „Лице в лице" Мая Манолова от „Изправи се, България“.

КС: Просията и проституцията вече не са престъпления

Просията и проституцията вече не са престъпление. Конституционният съд отмени като противоконституционни текстовете от Наказателния кодекс, които обявяваха за престъпни деяния просията и предоставянето на платени сексуални услуги.

КС с решение за ВСС

Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 7/2022 г., образувано по искане на пленума на Върховния административен съд на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 132а във връзка с чл. 1, ал. 1 и 2, чл. 4, ал. 1, чл. 8 и 117, ал. 2 от Конституцията на Република България.

Вигенин захапа Слави: Лъга всички месеци наред по темата Северна Македония, затова сега може само да мълчи.

"Лицемерието на ИТН и конкретно на Слави Трифонов постига безпрецедентни висоти." Това написа водачът на листите на "БСП за България" в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин в профила си във Фейсбук.
„Докато Слави Трифонов викаше "Македония" от диванчето, неговата министърка Генчовска договаряше т.нар. френско предложение. Докато депутатите на ИТН в Комисията по външна политика говореха срещу предложението, министър Генчовска го защитаваше. Докато в пленарна зала ИТН гласуваше против, министър Генчовска беше внесла предложение до Министерски съвет то да бъде одобрено от министрите. И нито веднъж Слави Трифонов не се разграничи от предложената и подкрепена от него министър Генчовска и нейните действия“, пише още социалистът и допълва: „Някой ден може да разберем и утешителна награда за добре свършената работа ли се оказа постът ѝ на служебен зам.-министър на отбраната, но това е друга тема.“
По думите на Вигенин, Трифонов е лъгал всички месеци наред по темата Северна Македония, затова сега може само да мълчи.
„БСП има ясна и чиста позиция, отстоявана години наред, още преди ИТН да се появи на политическия терен. Тя беше защитавана коректно, конструктивно и ангажирано от периода на коалиционните преговори до самия финал на управлението. Остава валидна и днес. Френското предложение за Северна Македония беше прието, въпреки БСП и всеки опит да се внушава друго е лъжа“, се казва още в публикацията на Вигенин.

Външно призова да не се пътува до Русия

Във връзка с усложняващата се обстановка Министерството на външните работи на Република България призовава към въздържане от пътуване до Руската федерация и препоръчва на българските граждани в РФ да обмислят възможността в срочен порядък да напуснат страната, като за целта използват налични към момента транспортни средства.

Нинова: Минималната работна заплата трябва да стане 850 лв.

„Подкрепата за икономиката да върви успоредно с увеличаване на заплатите. Минималната заплата трябва да се вдигне на 850 лв. за 2023 г. Ние помогнахме на заводи и фабрики с компенсации за тока и така те оцеляха през зимата и не съкратиха работниците. Тази помощ трябва да продължи, но очакваме от работодателите да повишават заплатите на работниците. Инфлацията стопява доходите им и трябва да се погрижим през зимата да се чувстват защитени. Посещавам много фабрики. В срещите ръководствата споделят, че имат много поръчки. В следствие на кризата веригите на доставки се скъсяват. Много западни фирми преместват производствата си у нас. Това е възможност, която не бива да пропиляваме. Високите цени на тока и газа са проблем и спешно трябва да наложим таван на цените, компенсации и подкрепа за енергийно бедни, за домакинствата и за работещите бедни.“


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол