Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 22:12 3 895 28

Емил Василев: Защо бюрократите не плащат осигуровки

  • чиновници-
  • мвнр-
  • осигуровки-
  • заплати

По-малко от половината от необходимата за пенсии сума се натрупва от осигурителните вноски на работещите българи

Емил Василев: Защо бюрократите не плащат осигуровки - 1
Снимка: БГНЕС

Сензация! Служителите на външно министерство започват стачка. Причината - ниски заплати. Аз обаче дълбоко се съмнявам в морала на държавните ни чиновници.

Това коментира във "Фейсбук" адв. Емил Василев.

Защото те може и да са прави, като поставят въпроса за размера на възнагражденията си. Но първо отговор трябва да получи въпросът защо чиновниците, полицаите, военните, съдиите и прокурорите не плащат осигуровки???? От край време 600 хиляди заети в публичния сектор лица не плащат осигуровки. Ще направя някои пояснения за незапознатите. Бюджетът на НОИ за пенсии е грубо около 14 милиарда лева. Това е около 10 % от брутния вътрешен продукт на страната /БВП/, т. е. огромна за нашите държавни мащаби сума.

По-малко от половината от необходимата за пенсии сума се натрупва от осигурителните вноски на работещите българи, а другата недостигаща половина /над 7 милиарда лева/ се допълва от държавния бюджет, т. е. от данъците на всички нас. Причина за дупката е именно освобождаването от заплащане на осигуровки на чиновниците, полицаите, военните, съдиите и прокурорите. Исканото увеличение на заплати в МВнР ще бъде платено от данъците на бизнеса и от хората, упражняващи свободни професии /т. нар. самонаети лица/.

А хората в дипломатическата ни служба, пък и на всякъде в публичния сектор, все така ще продължават да не пращат осигуровки. Останалите нека опъват каиша, докато им се скъсат вратните жили, за да издържат чиновничеството и пенсионерите, докато собствените им семейства са на екзистенц минимум, демек едвам оцеляват. Обяснявам това, за да е ясно на самите пенсионери, че причината за ниските им пенсии се корени в обстоятелството, че управляващите са освободили от внасяне на осигуровки чиновниците, полицаите, военните, съдиите и прокурорите.

Поради което намирам за крайно аморално всяко искане на която и да било категория държавни служители за увеличение на заплатите им преди да са започнали да си плащат осигуровките, като всички работещи българи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уважаеми гражданье и селянье!

    29 11 Отговор
    Те тези от Външно ви докараха 500 000 руски генерали и полковници по морето!
    Чакат, кога путин ще обяви „Референдум“!
  • 2 Аз съм на 59г.

    60 3 Отговор
    Не мога да си намеря работа поради възрастта!
    ЧСИ ме заплашва, че не си плащам задължинелните здравни!
    Въпроса ми е, къде е логиката?
    Това държава ли е или кочина?

    Коментиран от #7, #10, #15

  • 3 Анонимен

    56 2 Отговор
    Дискриминация, тези които лежат на гърба на работещия и не си вършат съвестно задълженията си, и на всичко отгоре и с пръст не може да ги бутнеш чакат пенсии пак от бедния работещ, срам, това трябва да се прекрати.
  • 4 БОЛШЕВИК

    55 3 Отговор
    Днешно време да намериш държавна работа ти трябват само връзки и подкупи! Държавната администрация и такива службици, трябва да се съкратят с 70%, намаляване на Областите и Общините и премахване на кметовете и съветниците. Има други варианти как да се управляват градовете и селата.
  • 5 700 000 са държавните чиновници в БГ!

    68 4 Отговор
    В богатата Швейцария са 14 000!
    Ако някой си мисли, че комунизма си е отишъл, в голяма грешка е!

    Коментиран от #9

  • 6 Мемфис

    44 8 Отговор
    До 2: Кочина е, вече 80 години е червен свинарник, ако така ви звучи по- добре! В този случай подхожда поговорката: БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ, доживотно!!!!
    А за статията- БРАВО! Така трябва да се показват малоумията на комунистическите закони, които действат и в момента.
  • 7 БОЛШЕВИК

    40 16 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм на 59г.":

    Не от възрастта, а от капиталистическата система, няма работа за всички и няма работа в малките градове и селата. Това е дивия капитализъм който ни натресоха преди 32 години!
  • 8 Мемфис

    55 0 Отговор
    По- овчедушен народ от българският не се е раждал! Цял живот търпи и мълчи, за да не ядоса ВЛАСТМАЩИТЕ! Затова след броени години ще ни впишат в графата на изчезналите обитатели от балканите.
  • 9 БОЛШЕВИК

    49 2 Отговор

    До коментар #5 от "700 000 са държавните чиновници в БГ!":

    Комунизма не си е отишъл за тия къде са на държавна работа, депутати,магистрати полицаи, военни, лекари, чиновници в държаната администрация, учители в държавните училища, за всички други е див капитализъм и работят за робовладелци и чорбаджии и получават само трохите.
  • 10 Твърдо е кочинка, бате!

    29 6 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм на 59г.":

    Ще се радвам Путин да изпълни заканите си!
  • 11 Ъхъъ

    49 1 Отговор
    Аз мога ли да попитам как пенсионирани военни получават пенсия от 3400лв от тази година. Тоест максимума осигуровки които се внася от определени високо квалифицирани служители в частния сектор ?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 няма логика

    27 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъъ":

    Искаш ли по-добро обяснение. После не се чуди на потока към Терминал-2, мен още малко: Ти си добре, няма смисъл от протест, нищо няма да стане! ми остава преди и аз да дам заето, че деца на тая държава да и дам не ми се ще. По-добре някъде където ще оценят бъдещия живот, те тука искат да избият сегашния!!!
  • 13 БОЛШЕВИК

    40 14 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъъ":

    Частния сектор е айдушки сектор, крият данъци, не плащат реални осигуровки, лъжат, мажат и крадат!

    Коментиран от #18

  • 14 Наблюдение

    25 5 Отговор
    Сивия сектор е в частния сектор.
  • 15 един

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм на 59г.":

    Държава на комунистически чиновници,свикнали да живеят на гърба на данъкоплатците!
  • 16 1234

    22 2 Отговор
    Отговорът е много прост- за да гласуват за ГЕРБ, ДБ, измамниците, или за който им кажат!
  • 17 така е

    13 0 Отговор
    Даже Ленче-Пенчова си помага с лява ръка,десен джоб /чанта/.....
  • 18 един

    30 1 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛШЕВИК":

    Как няма да е айдушки като на гърба му, са се качили една дузина чиновници!Само който е започвал дребен бизнес знае за какви пари иде реч,разрешителни,лицензи,вода,отопление и т.н.!В държавната администрация,завършват едно образование/не че и в частния сектор не се изисква/,и толкова!После в 8ч на работа и в 17ч напуска,събота, неделя и празнични дни почивка!
  • 19 Бля,бля

    28 4 Отговор
    Само не разбирам защо адвоката не казва кой беше инициатора изброените категории да не плаща осигуровки . Едва ли е забравил ,че това е "постната пица " ,същия който опоска и сребърния фонд.
  • 20 Анонимен

    10 2 Отговор
    До 9. Допада ми написаното от вас. Но като си пееш, Пенке ле, кой ли те чува. Тукашните не си дават хляба на другите. Бягай от България и се спасявайте. Като вълци са замогналите се през тия 33 години и ми напомня за преди 1944, разказвали как са работили по 15 часа и феодала им е давал колкото да не умрат от глад, пари де. Те 80 г остаряхме. Сега е хубаво. Що да не е хубаво Дс, образование полувисше деца в данс все сте на държавна и децата ви живрят като лордове, де имаше млади мацки у леглото и другите от системата, сменя ги ихх мацките като носни кърпи. Да му дам аз 500 левс6, да вифим кой ще му пусне. Никоя, никои. Всяка женска майка с претенции. Много са случаите, завършил на запад и получавал 7000 евро и искат момчето, а той избор и на 38 г не му дреме. Късмет. Много хора покрай бойко доган си оправиха живота на децата си. Да са живи и здрави внуците им. Парите са в мвр. Рработят пенсии. А бяха бедняци. И днес Мария, син й в мвр, купил янко жилище в София, завърлила в София, бебе, а дядо му просеше пари който види на улицата. Ннаглите спечелиха с едри кражби. Нно си имст хора те и никой не ги закача тях дс комунистите.
  • 21 да ама не

    11 16 Отговор
    Ама това са държавни служители и държавата им поема осигуровките.Не е там проблема.Проблема е при частните фирми които осигуряват работниците си на минимална заплата.И всички се правят на улави от държавните институция,начело с другите паразити-наречени синдикати.
  • 22 Подкрепям безрезервно!

    15 4 Отговор
    Отгоре на всичко, 90% от чантаджиите, демек чиновниците в МнВР са най-върлите американски подлоги и клакьори на евро-джендъризма, определящи антинародната външна политика у нас
  • 23 Боко Праните Гащи

    16 5 Отговор
    Ама как г-на полицай ще плаща осигуровки, това му уронва престижа.
  • 24 Слепок

    10 20 Отговор
    Емил Василев - не е ясно колко мое да си тъп за да пишеш такива простотии.
    Няма НИКАКВО значение как, кой и дали някой плаща осигуровките на държавния служител.
    Ми тя заплатата му е от държава бе, щото от нея е нает.
    И вземи погледни фиша на някой държавен служител и после лай дали не си плаща осигуровките.
    И за къв чеп да се въртят едни пари през банките и те да прибират такси/комисионни от държавни пари?
    Тоя ЕМИЛ си е направо патладжан.

    Коментиран от #28

  • 25 Некой си

    18 0 Отговор
    Елементарно Уотсън.Инспекцията по труда изисква имената на служителите в дадена частна фирма и им проверява доходите през НОИ.Кво обикалят като нестинарки и питат сульо и пульо колко получава ?Пресен случай във Фантастико.Шефа предупреждава служителите да не казват,че им удържат пари и не полагат извънреден труд.Какво е това ? Гавра ! За това все си търсят роби непрекъснато.
  • 26 Гавра

    7 6 Отговор
    С работещите хора нагли чиновници цял хората коита са се трудилиживот не плащат осигуровки идо живот взима високи пенсии от парите на

    Коментиран от #27

  • 27 Слепок

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Гавра":

    "С работещите хора нагли чиновници цял хората коита са се трудилиживот не плащат осигуровки идо живот взима високи пенсии от парите на " - добре де, разбрахме че си неграмотен. От дека си, Столипиново, Факултето ... ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове