Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 22:30 2 477 11

Важните новини във ФАКТИ на 30.10.2022 г.

  • бойко борисов-
  • ангел джамбазки-
  • цени-
  • автобусни превозвачи-
  • росен христов-
  • петър чобанов-
  • хамид хамид-
  • пламен димитров-
  • никола стоянов-
  • делян добрев-
  • атанас атанасов-
  • тошко йорданов-
  • атанас пеканов-
  • иван гешев-
  • министър иновации-
  • александър симов-
  • венко сабрутев-
  • кузман илиев-
  • експерти-
  • благоевград

Ще спрем да обвиняваме Радев, че не прави бюджет и не управлява добре, ние му натрисаме правителство, защото не можем да се разберем, коментира лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 30.10.2022 г. - 1
Снимка: БНТ

Борисов: Няма как да направя правителство само с ДПС и "Български възход", с "Възраждане" имаме съществени различия

"Единственият начин да има правителство е контактни групи. Преди президентът Радев да връчи мандата, трябва да сме се разбрали, че ще стане с втория или третия мандат. Не стане ли, няма да стане с втория, третия, нито десетия мандат и се отива на избори", заяви в Широка лъка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ангел Джамбазки: 200 човека от Скопие не постигнаха целта си – да ни провокират

Не позволихме провокацията на македонските граждани в Благоевград. Феновете на „Пирин” се държаха най-любезно - те задаваха въпроси, не получиха отговори от македонските гости. Това заяви зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „На фокус” по NOVA.

Цените в магазина стремглаво нагоре: Сиренето гони 20 лв. и отгоре, маслото 30 за кило

Значително поскъпване на хранителните продукти, което наблюдаваме последните месеци, продължава. През последните месеци едни от продуктите, които най-много са се оскъпили, са млечните продукти – сирене, кашкавал, масло, прясно и кисело мляко, както и изварата, а тенденцията ръстът в цените да продължава.

За момента: Автобусните превозвачи не планират поскъпване на билетите

Автобусните превозвачи засега не планират поскъпване на билетите, заявиха за БНР от тяхната конфедерация. Оттам се надяват да бъде достатъчно увеличението на субсидията, която превозвачите получават от държавата като компенсация заради отстъпките за пенсионери и ученици.
20 милиона лева се предоставят допълнително от държавния бюджет за автобусните превозвачи, с които средства се компенсират намалените приходи от направените отстъпки при превозите на пенсионери и ученици.

Росен Христов: Важно да се направи всичко възможно ПАВЕЦ "Чаира" да заработи отново

„ПАВЕЦ "Чаира" има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната система на страната. Тя обезпечава стабилността и сигурността на електроенергийната система на България и региона. Затова е важно да се направи всичко възможно централата да заработи отново”.

Чобанов: Бюджетът за 2023 ще бъде приет, независимо дали ще продължи служебният кабинет или редовно правителство

Бюджетът за 2023 година ще бъде приет, независимо дали ще има редовно правителство или ще продължи да управлява служебният кабинет. Това заяви председателят на ресорната парламентарна комисия Петър Чобанов в предаването "Бизнес БГ".

Хамид Хамид: Не съм чул нито Весела Лечева, нито човек от екипа на президента да е звънял на някого от ДПС

"Червените линии предварително са обречени на неуспех. Парламентът е място за диалог. Няма да поставяме червени линии никъде, ако третият мандат за съставяне на правителство бъде връчен на ДПС".

Пламен Димитров: Доходите да скочат поне с 20%, исканията ни са дори минималистични

"Ако сме плащали 65 лева за продуктите в нашата кошничка, сега, година по-късно, за тях са ни необходими 95 лева. Това са 45%. Това е инфлацията, която хората усещат по джоба си. А официалната знаем, че наближава 20%. Нашите искания са минималистични, ако гледаме от тази гледна точка. Ние казваме, че поне официалната инфлация трябва на всеки работещ да му бъде компенсирана и декемврийската му заплата да бъде с 20% по-висока от декемврийската през миналата година. Обедняването да бъде овладяно поне в някаква степен. ... Поне минималните доходи на всички работещи трябва да пораснат с 20%, а и на всички останали".

Никола Стоянов: Инфлацията ще върви надолу, овладяхме цените на енергийните ресурси

"Българската икономика се движи много стабилно, с много високи ръстове и на износа, и на вноса. Икономиката е камъкът, върху който България ще може да стъпи, за да се изтегли от тази криза".

Делян Добрев: Сформира се коалиция "За нови избори", "Промяната" са начело

"Законът ще бъде за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Дори това е работното му заглавие. След началото на войната в Украйна руският петрол се търгува с отстъпки от 30-40%, т.е. той е много по-евтин от останалия петрол, предлаган в света. Това, че руският петрол е по-евтин, в България не го забелязваме на бензиностанциите. ... Може да бъде поставена такса върху горивото, което се произвежда за вътрешния пазар. Това ще направим. Знаем коя е рафинерията ("Лукойл" - б.р.) и за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, ще поискаме да внасят във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Това няма да влияе на бюджета и няма да има нужда от актуализация, за да работи този закон".

Атанас Атанасов: Познаваме Борисов, познаваме и дружбата му с Гешев. Няма да се подхлъзнем по такава плоскост

"Нямаме никакво основание да променим позицията си, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. ... Борисов е лидер на първата политическа сила, а стои в Банкя. Ако иска да се случи определена конфигурация, която да поеме изпълнителната власт, да заповяда на масата. ... Първият мандат на ГЕРБ влиза в тупик, не могат да пробият изолацията, в която се намират, сега правят маневри, през които да се изрисува образ в главите на хората, че ГЕРБ не можа да направят правителство, но другите са виновни. Това е стар трик на Борисов - другите да са му виновни".

Тошко Йорданов: Кирил Петков се опита да направи собствена бухалка, но ние и това спряхме. Затова станахме враг

"Участието ни в четворната коалиция беше грешка, но и не беше грешка. Грешка заради коалицията на несъвместими партии. Не беше грешка, защото това беше обединение срещу ГЕРБ и ДПС, а затова в такива ситуации човек може да преглътне идеологическата непоносимост към някой партньор".

Пеканов: Времето за анализи е минало, трябва да се наблегне на действия за влизане в еврозоната

В момента топката е в ръцете на Европейската комисия, България е изпълнила всичко, което трябва да изпълни, изпратени са всички документи. Първата сума по Плана за възстановяване и устойчивост ще дойде в следващите седмици. Ако не се приемат законопроектите, второто плащане няма да дойде", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Иван Гешев: Оставката ми се иска от наследниците на номенклатурата и репресивния режим, няма да я подам

„Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим“, заяви в ексклузивно интервю за bTV главният прокурор Иван Гешев.

Министърът на иновациите: Осигурихме 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса

Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първоначалният план - в началото на следващата. Процедурите по кандидатстване са открити. Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Александър Симов: Един мъчен парламент, който тръгна много трудно

Един мъчен парламент, който тръгна много трудно. Той е отражение на едно доста разделено общество. Това мнение изрази в „Тази неделя“ Александър Симов от БСП.

Сабрутев, ПП: ГЕРБ показва абсолютна политическа безпомощност. Няма партии, които да застанат зад Борисов

"Ще отидем с нашите политики на консултациите при президента Румен Радев утре. Не съм привърженик отделните власти да се смесват", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение, с тях си купуваме време, но не решаваме проблема

Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и газ са временно решение, с което си купуваме време, но не решаваме проблема. Това заяви в студиото на „Събуди се” икономистът Кузман Илиев.

Експертите отчитат: Над 208 000 са новите безработни в страната от началото на тази година

Броят на новорегистрираните безработни в цялата страна надхвърли 208 хиляди души от началото на годината, а устроените на работа са малко над 140 000.

В Благоевград отваря врати македонският клуб, носещ името на Никола Вапцаров

Днес в Благоевград отваря врати македонският клуб, носещ името на Никола Вапцаров, предаде dariknews.bg. По същото време ВМРО организира протест на паметника на Гоце Делчев и на мемориала Гоцев род с призив да се спре "наглия сърбо-комунистически македонизъм".

Очаква се на откриването да присъства лидерът на опозиционната в РМС ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Това е клуб на частни лица и аз казах, че желаещите могат да отидат. Как ще бъде регистриран той, преценяват институциите в България, така както и създаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции", коментира вчера премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

От своя страна, премиерът ни Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Той беше категоричен, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурност при откриването. "Държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване", подчерта премиерът, но изрази притеснение от организацията, отговорна за създаването на този клуб.

Семейството на Никола Вапцаров вече обяви, че е възмутено от използването на името на поета. Те са категорични, че не са дали разрешение и подчертаха българското самоопределение на Вапцаров.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    8 1 Отговор
    Гробарите близо 20 години крадоха като за светово и сега "Дайте да се съюзиме, за да ни измиете на.. раните за.. ници и да се скрием зад вас"??? Е, кой е толкова луд, че да му се хване на манипулациите на Буци? Насила свалиха редовното правителство, да си управляват сега. Нали всичко знаят, те са най-компетентните, най-експерните, най-знаещите. Ето им властта, но те знаят само и единствено да крадат и да лъжат. Това са ГЕРБ.
  • 4 Забравил си

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "хаберих":

    да споменеш, че казват, и пет–шест прогнози, за времето...
  • 5 Тиква

    8 1 Отговор
    изгнила, мухлясала и алчна!!? До кога ще ни я натрапвате!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бензинджията

    3 0 Отговор
    Тиквените сега ли паднаха от марс? 13години не беше ли с лев надписано?
  • 8 123

    2 0 Отговор
    ЛЕЛЕ ТИКВАТА СИ МИСЛИ ЧЕ КАТО ХОДИ ПО ЧЕРКВИ И МАНАСТИРИ ЩЕ МУ БЪДЕ ПРОСТЕНО-НЕ3 НИТО ГОСПОД НИТО НАРОДА ЩЕ ТИ ПРОСТИ ЗА КРАЖБИТЕ И ЗА НЕДОИМЪКА И ХАОСА КОЙТО СЪЗДАДОХТЕ ЗА 12 ГОДИНИ ГЕРБАВИ МАФИОТИ, НО КЪВЕ СА КЪДЕ ПСИХИАТРИТЕ И ПСИХЛОЗИТЕ ТА НЕ МУ ПОМОГНАТ НА ТОЗИ БОЛЕН МОЗЪК
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стоянов

    1 0 Отговор
    Абе @¶∆ ,докато се карате за власт пари и @%, макетата ни присвояват историята, америка ни краде от земята , а европата ни източи кадърниците извън България. Абе земете малко вижте кво става около вазе бе, не се живее вече. Земете се в ръце че ще земем да почистим, ама така ще почистим че и милроби няма да останат от вас всичките продажници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол